Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Тек Експертс https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,пл. Позитано №2&markers=София,пл. Позитано №2

Тек Експертс

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 264 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 181-190 от общо 264


бивш служител

-1 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-4
Уважение
-3
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
-4
Натоварване
4
Потенциал
-3
Местоположение
4
Колеги
4
Работна среда
3

Точно заради такива като анонимните които подбиват реалната цена на труда заплатите ще са ниски и работодателите ще експлоатират служителите си както си решат в България. 700 лв. на село или в малкия град може да се много, но в София няма как да живееш нормално с такива пари. Работодател които изисква английски език на работно ниво, за предпочитане друг западен език и ИТ умения на средно ниво /Бази данни, Операционни системи, апликации/ и предлага заплата 700 - 800 лв. е просто подигравка и унижение. Да не говориме, че след като натрупаш стаж задачите и отговорностите ти си се удвояват, дори утрояват а заплащането не мърда.
Ръководството не бива да се учудва, че цели тиймове напускат.


12 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
1
Потенциал
1
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
0

Наричай ме идиот колкото искаш, но твоят опит е просто доказателство на моите думи. Не казвам дали е хубаво или лошо, просто това е реалността. Но ако ви помага да спите по-спокойно като ми цъкате минуси - давайте смело. Нека аз съм олицетворението на горчивата реалност в която живеем. Хората обичат да има субект, който да обвиняват за проблемите си. Все пак тази ни черта се ползва от политиците за манупулации от както свят светува ;)

Аз ще си остана позитивен до последно без да нападам никой и просто ще ви кажа, че наистина след като натрупате опит и полеви знания нещата стават по-хубави :)

Поздрави!


кандидат за работа

-3 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
2
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте,споделям опит като кандидатстващ за работа.
Първо в обявата не са посочени нещата които искат като умения,на интервюто ти дават тестове от които се разбира че техническите ти умения трябва да са на високо ниво.
Предлагат ти 700лв заплата в случай че си минал тестовете подобаващо!
От дългогодишния си опит в сферата ви казвам че това си е чиста подигравка с труда който сте положили за да получите необходимите знания.

За да научите само английския на работно ниво сметнете колко време и усилия сте вложили и после прочетете коментарите на идиотите по-долу които казват че то бил важен опитът и неможе ей така всички да искат по 2к заплата и прочие глупости.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Много ми хареса коментара ти - без глупости, обиди и прочие. И си напълно прав, разбира се - може да обясниш на колегата по-долу защо не може всички да работят за сериозни цифри.

Аз говоря за бг реалността, която никак не е справедлива. Някой назад беше написал как да плаща наем а друг, че квадрата станал не знам си колко. Ами разбирам ви, но я питайте един млад учен в БАН как ги плаща с 400 лева? Я питайте един брилянтен електротехник от Омуртаг как може да си ги позволи? Аз имам приятел от малък град който за малко да си изплюе пиенете като сестра ми му каза, че взима 1500 чисто.

Всеки 20 годишен без стаж иска да взима 2 бона, но това няма как да стане. И наистина се радвайте, че сме в ИТ сектора, защото ако бяхме млади учени или младши държавни служители сега вероятно щяхме да се познаваме отлично, понеже 15 колеги ще си делим една панелка в Обеля.


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Към колегата (100лв):
Като цяло си прав за някой неща, но:
1) Хиляди завършващи студенти без опит подбиват яко пазара на труда за да натрупат стаж.Така се получава, че след като натрупат бленуваните 2г.стаж няма къде да отидат за кой знае колко повече. Това се допълва от възрастни хора към края на кариерата, които също нямат голям избор: "кой ще ме вземе на тая възраст"
2) Трябва да има стандарт.Както в развитите страни.Минималната заплата трябва да гарантира достоен начин на живот.За България трябва да е около 1000лв нето. И да: новозавършилите да почват поне на толкова, за да не ходят гладни на работа и миризливи ( поради липса ба пари за топла вода и шампоан) защото не всеки има помощ от родител и със 100(да кажем днес 300)лв живота му е застрашен, защото след приключване на работния ден ще трябва да обиколи кофите в района на службата. Това разбира се не се случва, а по - често срещано е кражби и злоупотреби на работното място. Това е повсеместно в обслужащия сектор, където заплатите са традиционно ниски. Отделно и клиентите са зле обслужени и недоволни. Кое накрая излиза по - скъпо на работодателя?
3) Аз съм икономист да, с опит и в чужби а и в България. Най - важното за България сега е да изградим този жизнен минимум, а вече колкото повече знаеш и можеш, още повече получаваш. Това е модела на западното общество, което го въвежда преди 40г. Само и само ако работи един човек - няма да остане гладен и да стои на студено. Ако искаш последен модел автомобил обаче - трябва ти стабилна професия. Това е целта. Моята прогноза грубо е че България ще достигне жизнения стандарт на западна Европа сега след около 20г. За последните 10 г. от както сме в ЕС има раелно подобрение на доходите ( колкото и много хора да го отричат), но тръгваме от изключително ниска база и дори в увеличение в пъти е абсолютно недостатъчно...


настоящ служител

19 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
4
Привилегии
2
Фирмена сигурност
4
Натоварване
1
Потенциал
2
Местоположение
1
Колеги
5
Работна среда
-3

важно е че цецо още е тук да ми оправя настоението!


клиент

-40 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
-5
Потенциал
-4
Местоположение
-5
Колеги
-4
Работна среда
-5

Очилатото мишоче мениджър, приятелче на много некадърните девойчета от HR-a нещо се бави да напише колко е готино във фирма с мениджърчета - комплексарчета и бивши секретарки написани в Linkedin IT Recruiter... Мноооооооооого сте далече от истината. Очилато мишоче, хващай клавиатурата бързо...


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
-4
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
-4
Натоварване
4
Потенциал
-3
Местоположение
5
Колеги
4
Работна среда
3

Хората.
Да наистина преобладаваха готините. Мога да кажа, че с моя тийм изживях наново младежките си години. Сигурен съм, че едва ли отново ще работя в толкова сплотен и задружен екип. Там направих едни от най-добрите си приятелства. От този тийм вече за съжаление не остана никои да работи там. Всеки от нас обаче си намери по-добра работа.

И за да не бъда съвсем хейтър бих искал да кажа, препоръчвам компанията за работа с две ръце. Фактът, че в момента съм в една от малкото непобългарени компании, с традиции, високо заплащане и уважение към персонала си не се дължи нито на дипломата ми от МЕИ, нито на сертификатите които имам. Всичко дължа на знанията ми и опита които придобих в Тек Експертс.
Потвърждавам, че от 6 месеца до година стаж там отваря наистина добри възможности.

В следващите редове ще си позволя да опиша разликите между Тек експертс и сериозните компании в каквато смея да кажа, че работя в момента.

Както вече споменах в предишния пост утвърдилите се компании в бизнеса са наясно, че един от най-важните ресурси са хората и те трябва да се мотивират и стимулират с добро възнаграждение. В такива компании бонусите не се базират на това дали клиента ще ти остави сървей и я ги вържеш 3 х 5/5 и вземеш бонус я не. Бонусът е описан към договора и представлява една допълнителна заплата давана през няколко месеца. Трябва да направиш много голяма издънка за да вземеш само половината. Също така се предлагат и екстри като намаления в някои вериги магазини, преференциални условия към банки, безплатен спорт, карта за транспорт, обучения без обвързващи клаузи и други.
Читавата и сериозна фирма се познава по текучеството на персонала. Спомням си в Тека вместо добър ден си казваха:
- Аз напускам.
- Къде отиваш?
За сравнение в компанията в която работя в момента текучеството е сведено до минимум. От моя отдел напускат средно по двама човека на година и то защото отиват да живеят и работят в чужбина или пък получават оферти от компании като Vmware или SAP за около 3к. стартова заплата. За уволнени не съм чувал.
Читавата и сериозна фирма се познава и по хората които заемат ръководни позиции. Това са хора които работят там от основаването на компанията и са минали по цялата йерархична стълба. Те са на ясно с процедурите и процесите и взимат по-сложната работа, както помагат и на останалите. Никоя уважаваща себе си фирма няма да сложи външен човек на ръководна позиция, както и такъв които си няма и на представа как е структурирана работата и процедурите в съответния отдел или екип. Е тук излиза и недостатъка, че възможностите за кариерно израстване в такива фирми са по-ограничени.
Читавата и сериозна фирма осигурява адекватно обучение на персонала си. Спомням си в Тека някакъв гологлав тип ни обясняваше как да се мазним на клиентите да оставят сървей и разясняваше по малко за шерпоинта. В компанията която работя има Training отдел. Първите няколко месеца този отдел поема новобранците. Осигуряват се учебни материали, тестови среди (няма нужда да вдигаш по няколко виртуалки на служебния лаптоп), разиграват се сценарии от практическата работа. Менторите дават напътствия и разясняват казусите или неясните неща в учебните материали. Дори ние които по-отдавна работим там винаги може да се допитаме да този отдел ако нещо ни затруднява. Това е основната причина почти да няма хора които да не продължават работа в компанията след изтичането на изпитателния срок от 6 месеца.
Читавата и сериозна фирма търси обратна връзка от служителите и изисква от тях през определен период от време да изкажат мнение какво им харесва в работата, какво не и какво може да се оптимизира с цел улеснявана на работата и приоритизиране на по-важните задачи. След събрания фийдбек се правят предложените промени и рационализации. Не е както след като имаш писмено в имейл, че проблема е решен и да затваряш кейс, и да те задължават да звъннеш на клиента да го питаш "Ама верно ли мога да затварям кейса?" или да губиш време в безсмислени колове, вместо да рисърчваш и репродюсваш за проблеми което ти е работата.

Мога да изтъкна и още разлики, но ще спра тук.

Като финал се обръщам към анонимните. От начина Ви на писане си личи, че сте интелигентни хора. Съветвам Ви натрупайте опит в Тека и се огледайте за други възможности. Приятно ще се изненадате колко врати ще се отворят. Желая Ви както на Вас, така и на всички служители в тази компания да намерите своето по-добро място и да попаднете в компании където вашите качества и усилия ще бъдат подобаващо оценени и възнаградени.

Поздрави,


бивш служител

2 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
-5
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
-4
Натоварване
4
Потенциал
-3
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
4

Работих известно време за тази компания и ще си позволя да изразя моите впечатления тук.
Преди всичко искам да се обърна към анонимните по-долу с въпроса, след като толкова харесвате компанията и пишете суперлативи за нея, защо не застанете с истинските си имена?
По-долу ще се спра на няколко точки.

Заплащане
Чудя се на анонимния според които заплащането е ок все още при родителите ли живее и джобни ли му дават? В София по-високи стартови заплати се дават на хора със средно образование и без език.
Тек Експертс е една от компаниите в които изкарваш пари които не получаваш. Може би анонимните ще разберете колко плащат HP на калпак и каква част от тази сума отива за заплата на служителя. Много ще се подтиснете. Уверявам Ви от собствен опит, че е крайно наивно да смяташ, че с евреин делиш 50/50. Нека вземем пример предизвикателството да ти предоставят още един продукт. Логично е, че тук Тека вземат от HP колкото за два калпака, най-често без корекция на заплатата на инженера или в редки случай да ти дадат още 100 лв. отгоре да се радваш. А всъщност изкарваш хиляди на компанията. Докато бях там знаех поне за три случая в които добри служители бяха повишени в левъл две където отговорностите са доста по-високи и работеха с месеци без коригиране на заплащането. Дори идваха нови хора на по-високи стартови заплати. Според Лъчо, "Сега компанията няма възможност да ти вдигне заплатата, но го имаме на предвид". Е да кажеш, че HP не се отчита ежемесечно, силно се съмнявам.
Безсъмнено взимат хора без опит и ги научават на нещо. Имам приятели в други фирми обаче, които са ми казвали, че там правят същото и все предлагат над 1000 лв. нетна заплата. Примери ISG, IBM, C3I, 60K, Sufferland и други.

Мениджмънд
Когато работих там в моя и още няколко тийма ситуацията беше, че половината напускаха, а другата половина се чудеха за какво да ги уволнят. За мениджъри на някои от техническите екипи се назначаваха технически неграмотни девойки, които си нямаха представа от начина на работа и процедурите. Незнайно по какви заслуги. Например нашата шефка не можеше да напише две изречения на Английски без грешка, а ако и се налагаше да влиза в кол, ставаше страшно. Въпреки това си позволяваше да унижава хората и да издевателства върху тях. Тиймовете бяха съсипани от такова мениджърки, които вместо да помагат по-скоро саботираха работата с малки интрижки и отявлена некомпетентност. Това се случваше със знанието на висшия мениджмънд от които явно тези работи бяха покровителствани. Неведнъж чашата на търпението преливаше. Когато отнасяхме нещата до ръководството те ни обясняваха, че най-доброто нещо което можеха да направят е да ни преместят в друг тийм или пък да си потърсим друга работа.
На едно Коледно парти Даниела каза, че ще инвестира в нас. Като дама която е дълго време в бизнеса и то на ръководни позиции й е пределно ясно, че със заплащането и условията на труд няма как да задържи и мотивира качествените си служители. Заради това спечелиха някакъв европроект за скъпички ИТ обучения и ни ги предложи. Естествено, че ако приемеш и решиш да напускаш трябва да плащаш на компанията хиляди левове обезщетение за обучения от фондовете за които най-вероятно самата компания не е плащала нищо. Е малко по-късно успях да разбера какво е това компания да инвестира в служителите си. Попаднах на място където ми предложиха добра четири цифрена сума по време на изпитателния срок и обучението. След този срок в договора беше отбелязано, че четирицифрената сума става още по-добра, като се прибавят бонуси и допълнително финансово стимулиране. Сещам се, че в Тека дори бяха забравили кога ми изтича 6 месечния изпитателен срок и нямаше никакъв разговор и коментиране на това как си върша работата. От една страна това беше добре, че иначе можеше и да ме махнат, точно както махнаха някои други момчета които си вършеха добре работата и имаха добри сървей и резултати. Просто в изпитателния срок компанията не е длъжна да дава обяснения защо освобождава. С тия които го бяха минали ставаше малко по-сложно, но все намираха начин да ги разкарат или принудят сами да напуснат.
И за да не бъда хейтър ще отбележа, че имаше Деливъри мениджъри които си разбираха от работата и се стараеха тя да върви гладко. Заемаха левъл две позиции, помагаха на хората си, защитаваха ги и се застъпваха за тях. Влизаха в Уебекси, когато някои от тях закъсаше. Неведнъж успокояваха бесни клиенти и спасяваха договора за продукта с HP от разтрогване. Не бих искал да споменавам имена. Е, някои от тях ги унижиха, понижиха в длъжност и принудиха сами да напуснат, други уволниха. Единият от тях често ходатайстваше за по-високи заплати на хората си и това никак не се харесваше на собствениците от Еврейски произход.
Една пролет по Великден компанията беше изкарала повече положителни сървей отколкото се очакваше. Даниела писа мейл до всеки да благодари за усърдната работа. Малко след това от нашия тйим махнаха двама които изкарваха най-много сървей 5/5 за несправяне с работата.
По тези празници вместо да дадат някои скромен Великденски бонус поканиха някакви английски лелки да ни правят обучение по Софт скилс, така де как да се мазним на клиентите да оставят сървей, HP да киха допълнително кинти на Тека и тези които ги изкарвахме най-често нищо не стигаше до нас.
По едно време се появи някакъв Господин Деков за сайт мениджър. Единственото хубаво нещо което направи е, че разкара заместниците си Милев и Кръстев, както и някои от Деливъри мениджърите, които не ставаха. След това собствениците пък махнаха него. След това пък дойде Лъчо, чиято арогантност няма граници. Драги Анонимни, в компания в която повечето хора гледат кои как да надцакат много трудно може да се върши продуктивна работа.

Следва част 2


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Да, пич, точно така. Майка ми си има собствено магазинче и си работи съвестно за тези парички. Сигурен съм, че заради хора като нея не върви тази държава. Мен не ме мисли, започнах на 100, защото бях никой и нямах какво да предложа. И го осъзнавах. За мен беше ценно да започна кариерата си и натрупам знания - аз трябваше да им плащам, не те на мен. Иначе да, можех да стана общак и сега да ме плющи снега докато си чакам хилядата лева.

Това със заплатите винаги ме е забавлявало. Питай някой икономист какво ще стане ако утре всеки започне да взима от 2 бона нагоре. Нали това ще оправи държавата според теб? Прав си, ще е розово няколко дена - като в онзи виц - "Парите, които взимам на месец ми стигат за цял живот... ако умра след 2 дни".

Първите години от кариерата са за да се трупат знания и опит. Когато ги имаш и си специалист - тогава искай колкото пари са ти на душата. С това съм напълно съгласен и го прилагам сам. Както ти, така и аз не работим за хиляда лева ;) Представи си, че си работодател и пред теб застане 20 годишен с 2 месеца стаж в пицария и каже "Искам 1500 кинта чисто"... Еми извинявай...

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?