Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Тек Експертс https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,пл. Позитано №2&markers=София,пл. Позитано №2

Тек Експертс

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 249 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 171-180 от общо 249


настоящ служител

19 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
4
Привилегии
2
Фирмена сигурност
4
Натоварване
1
Потенциал
2
Местоположение
1
Колеги
5
Работна среда
-3

важно е че цецо още е тук да ми оправя настоението!


клиент

-40 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
-5
Потенциал
-4
Местоположение
-5
Колеги
-4
Работна среда
-5

Очилатото мишоче мениджър, приятелче на много некадърните девойчета от HR-a нещо се бави да напише колко е готино във фирма с мениджърчета - комплексарчета и бивши секретарки написани в Linkedin IT Recruiter... Мноооооооооого сте далече от истината. Очилато мишоче, хващай клавиатурата бързо...


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
-4
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
-4
Натоварване
4
Потенциал
-3
Местоположение
5
Колеги
4
Работна среда
3

Хората.
Да наистина преобладаваха готините. Мога да кажа, че с моя тийм изживях наново младежките си години. Сигурен съм, че едва ли отново ще работя в толкова сплотен и задружен екип. Там направих едни от най-добрите си приятелства. От този тийм вече за съжаление не остана никои да работи там. Всеки от нас обаче си намери по-добра работа.

И за да не бъда съвсем хейтър бих искал да кажа, препоръчвам компанията за работа с две ръце. Фактът, че в момента съм в една от малкото непобългарени компании, с традиции, високо заплащане и уважение към персонала си не се дължи нито на дипломата ми от МЕИ, нито на сертификатите които имам. Всичко дължа на знанията ми и опита които придобих в Тек Експертс.
Потвърждавам, че от 6 месеца до година стаж там отваря наистина добри възможности.

В следващите редове ще си позволя да опиша разликите между Тек експертс и сериозните компании в каквато смея да кажа, че работя в момента.

Както вече споменах в предишния пост утвърдилите се компании в бизнеса са наясно, че един от най-важните ресурси са хората и те трябва да се мотивират и стимулират с добро възнаграждение. В такива компании бонусите не се базират на това дали клиента ще ти остави сървей и я ги вържеш 3 х 5/5 и вземеш бонус я не. Бонусът е описан към договора и представлява една допълнителна заплата давана през няколко месеца. Трябва да направиш много голяма издънка за да вземеш само половината. Също така се предлагат и екстри като намаления в някои вериги магазини, преференциални условия към банки, безплатен спорт, карта за транспорт, обучения без обвързващи клаузи и други.
Читавата и сериозна фирма се познава по текучеството на персонала. Спомням си в Тека вместо добър ден си казваха:
- Аз напускам.
- Къде отиваш?
За сравнение в компанията в която работя в момента текучеството е сведено до минимум. От моя отдел напускат средно по двама човека на година и то защото отиват да живеят и работят в чужбина или пък получават оферти от компании като Vmware или SAP за около 3к. стартова заплата. За уволнени не съм чувал.
Читавата и сериозна фирма се познава и по хората които заемат ръководни позиции. Това са хора които работят там от основаването на компанията и са минали по цялата йерархична стълба. Те са на ясно с процедурите и процесите и взимат по-сложната работа, както помагат и на останалите. Никоя уважаваща себе си фирма няма да сложи външен човек на ръководна позиция, както и такъв които си няма и на представа как е структурирана работата и процедурите в съответния отдел или екип. Е тук излиза и недостатъка, че възможностите за кариерно израстване в такива фирми са по-ограничени.
Читавата и сериозна фирма осигурява адекватно обучение на персонала си. Спомням си в Тека някакъв гологлав тип ни обясняваше как да се мазним на клиентите да оставят сървей и разясняваше по малко за шерпоинта. В компанията която работя има Training отдел. Първите няколко месеца този отдел поема новобранците. Осигуряват се учебни материали, тестови среди (няма нужда да вдигаш по няколко виртуалки на служебния лаптоп), разиграват се сценарии от практическата работа. Менторите дават напътствия и разясняват казусите или неясните неща в учебните материали. Дори ние които по-отдавна работим там винаги може да се допитаме да този отдел ако нещо ни затруднява. Това е основната причина почти да няма хора които да не продължават работа в компанията след изтичането на изпитателния срок от 6 месеца.
Читавата и сериозна фирма търси обратна връзка от служителите и изисква от тях през определен период от време да изкажат мнение какво им харесва в работата, какво не и какво може да се оптимизира с цел улеснявана на работата и приоритизиране на по-важните задачи. След събрания фийдбек се правят предложените промени и рационализации. Не е както след като имаш писмено в имейл, че проблема е решен и да затваряш кейс, и да те задължават да звъннеш на клиента да го питаш "Ама верно ли мога да затварям кейса?" или да губиш време в безсмислени колове, вместо да рисърчваш и репродюсваш за проблеми което ти е работата.

Мога да изтъкна и още разлики, но ще спра тук.

Като финал се обръщам към анонимните. От начина Ви на писане си личи, че сте интелигентни хора. Съветвам Ви натрупайте опит в Тека и се огледайте за други възможности. Приятно ще се изненадате колко врати ще се отворят. Желая Ви както на Вас, така и на всички служители в тази компания да намерите своето по-добро място и да попаднете в компании където вашите качества и усилия ще бъдат подобаващо оценени и възнаградени.

Поздрави,


бивш служител

2 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
-5
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
-4
Натоварване
4
Потенциал
-3
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
4

Работих известно време за тази компания и ще си позволя да изразя моите впечатления тук.
Преди всичко искам да се обърна към анонимните по-долу с въпроса, след като толкова харесвате компанията и пишете суперлативи за нея, защо не застанете с истинските си имена?
По-долу ще се спра на няколко точки.

Заплащане
Чудя се на анонимния според които заплащането е ок все още при родителите ли живее и джобни ли му дават? В София по-високи стартови заплати се дават на хора със средно образование и без език.
Тек Експертс е една от компаниите в които изкарваш пари които не получаваш. Може би анонимните ще разберете колко плащат HP на калпак и каква част от тази сума отива за заплата на служителя. Много ще се подтиснете. Уверявам Ви от собствен опит, че е крайно наивно да смяташ, че с евреин делиш 50/50. Нека вземем пример предизвикателството да ти предоставят още един продукт. Логично е, че тук Тека вземат от HP колкото за два калпака, най-често без корекция на заплатата на инженера или в редки случай да ти дадат още 100 лв. отгоре да се радваш. А всъщност изкарваш хиляди на компанията. Докато бях там знаех поне за три случая в които добри служители бяха повишени в левъл две където отговорностите са доста по-високи и работеха с месеци без коригиране на заплащането. Дори идваха нови хора на по-високи стартови заплати. Според Лъчо, "Сега компанията няма възможност да ти вдигне заплатата, но го имаме на предвид". Е да кажеш, че HP не се отчита ежемесечно, силно се съмнявам.
Безсъмнено взимат хора без опит и ги научават на нещо. Имам приятели в други фирми обаче, които са ми казвали, че там правят същото и все предлагат над 1000 лв. нетна заплата. Примери ISG, IBM, C3I, 60K, Sufferland и други.

Мениджмънд
Когато работих там в моя и още няколко тийма ситуацията беше, че половината напускаха, а другата половина се чудеха за какво да ги уволнят. За мениджъри на някои от техническите екипи се назначаваха технически неграмотни девойки, които си нямаха представа от начина на работа и процедурите. Незнайно по какви заслуги. Например нашата шефка не можеше да напише две изречения на Английски без грешка, а ако и се налагаше да влиза в кол, ставаше страшно. Въпреки това си позволяваше да унижава хората и да издевателства върху тях. Тиймовете бяха съсипани от такова мениджърки, които вместо да помагат по-скоро саботираха работата с малки интрижки и отявлена некомпетентност. Това се случваше със знанието на висшия мениджмънд от които явно тези работи бяха покровителствани. Неведнъж чашата на търпението преливаше. Когато отнасяхме нещата до ръководството те ни обясняваха, че най-доброто нещо което можеха да направят е да ни преместят в друг тийм или пък да си потърсим друга работа.
На едно Коледно парти Даниела каза, че ще инвестира в нас. Като дама която е дълго време в бизнеса и то на ръководни позиции й е пределно ясно, че със заплащането и условията на труд няма как да задържи и мотивира качествените си служители. Заради това спечелиха някакъв европроект за скъпички ИТ обучения и ни ги предложи. Естествено, че ако приемеш и решиш да напускаш трябва да плащаш на компанията хиляди левове обезщетение за обучения от фондовете за които най-вероятно самата компания не е плащала нищо. Е малко по-късно успях да разбера какво е това компания да инвестира в служителите си. Попаднах на място където ми предложиха добра четири цифрена сума по време на изпитателния срок и обучението. След този срок в договора беше отбелязано, че четирицифрената сума става още по-добра, като се прибавят бонуси и допълнително финансово стимулиране. Сещам се, че в Тека дори бяха забравили кога ми изтича 6 месечния изпитателен срок и нямаше никакъв разговор и коментиране на това как си върша работата. От една страна това беше добре, че иначе можеше и да ме махнат, точно както махнаха някои други момчета които си вършеха добре работата и имаха добри сървей и резултати. Просто в изпитателния срок компанията не е длъжна да дава обяснения защо освобождава. С тия които го бяха минали ставаше малко по-сложно, но все намираха начин да ги разкарат или принудят сами да напуснат.
И за да не бъда хейтър ще отбележа, че имаше Деливъри мениджъри които си разбираха от работата и се стараеха тя да върви гладко. Заемаха левъл две позиции, помагаха на хората си, защитаваха ги и се застъпваха за тях. Влизаха в Уебекси, когато някои от тях закъсаше. Неведнъж успокояваха бесни клиенти и спасяваха договора за продукта с HP от разтрогване. Не бих искал да споменавам имена. Е, някои от тях ги унижиха, понижиха в длъжност и принудиха сами да напуснат, други уволниха. Единият от тях често ходатайстваше за по-високи заплати на хората си и това никак не се харесваше на собствениците от Еврейски произход.
Една пролет по Великден компанията беше изкарала повече положителни сървей отколкото се очакваше. Даниела писа мейл до всеки да благодари за усърдната работа. Малко след това от нашия тйим махнаха двама които изкарваха най-много сървей 5/5 за несправяне с работата.
По тези празници вместо да дадат някои скромен Великденски бонус поканиха някакви английски лелки да ни правят обучение по Софт скилс, така де как да се мазним на клиентите да оставят сървей, HP да киха допълнително кинти на Тека и тези които ги изкарвахме най-често нищо не стигаше до нас.
По едно време се появи някакъв Господин Деков за сайт мениджър. Единственото хубаво нещо което направи е, че разкара заместниците си Милев и Кръстев, както и някои от Деливъри мениджърите, които не ставаха. След това собствениците пък махнаха него. След това пък дойде Лъчо, чиято арогантност няма граници. Драги Анонимни, в компания в която повечето хора гледат кои как да надцакат много трудно може да се върши продуктивна работа.

Следва част 2


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Да, пич, точно така. Майка ми си има собствено магазинче и си работи съвестно за тези парички. Сигурен съм, че заради хора като нея не върви тази държава. Мен не ме мисли, започнах на 100, защото бях никой и нямах какво да предложа. И го осъзнавах. За мен беше ценно да започна кариерата си и натрупам знания - аз трябваше да им плащам, не те на мен. Иначе да, можех да стана общак и сега да ме плющи снега докато си чакам хилядата лева.

Това със заплатите винаги ме е забавлявало. Питай някой икономист какво ще стане ако утре всеки започне да взима от 2 бона нагоре. Нали това ще оправи държавата според теб? Прав си, ще е розово няколко дена - като в онзи виц - "Парите, които взимам на месец ми стигат за цял живот... ако умра след 2 дни".

Първите години от кариерата са за да се трупат знания и опит. Когато ги имаш и си специалист - тогава искай колкото пари са ти на душата. С това съм напълно съгласен и го прилагам сам. Както ти, така и аз не работим за хиляда лева ;) Представи си, че си работодател и пред теб застане 20 годишен с 2 месеца стаж в пицария и каже "Искам 1500 кинта чисто"... Еми извинявай...


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Към колегата, който е започнал на 100лв заплата: Абе брато ти явно си най - големия балък в държавата да се хванеш за толкова пари.Явно не си цениш труда изобщо. Цигани и неграмотни в строителството си докарват над 1000лв. Какъв опит, какви 5лв.
Това, че майка ти била нископлатена си е нейн проблем, явно и тя като теб няма самоуважение и себеоценка.
Заради такива като теб (и майка ти) сме на тоя хал, за какво се жертвате, за какво се съгласявате за без пари??? Никой няма да ви каже браво. На изпроводяк ще ви кажат, ей добре се възползвахме от теб, много работеше и без пари, майната ти - ще дойде следващия тъпак, хаха.
Не е ли така? Хора - ценете си труда и не се съгласявайете да работите за ниски пари!Квадрата в София вече минава 1200евро, а намите са с 50% нагоре спрямо 3 г. назад.
Ако искате да съществувате, поддавайте се на такива пропагандни глупости като написаното от този ...
Със стаж, без стаж, всеки интелигентен млад човек, най - много на втория третия месец започва да отмята огромен обем от работа, стига да има желание и възможност.Ако няма просто отпада.Това е.


настоящ служител

-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Защо Лачо лъже, че е поел офиса през 2015 г. в статия за Капитал?
Всеки в тази компания знае , че той е сайт мениджър след като Ивайло Деков реши да се махне за по-добра работа в Борика от август миналата година 2016.
Офисът е с много лоша вентилация и се издушаваме в него .Няма прозорци, които да се отварят и пресният въздух е много малко за толкова много хора.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Работил съм в Тек и си беше ултра яко. Напуснах просто защото исках да се развивам в друга сфера. Иначе съм доволен от всичко.

За пръв път чувам, че били мръсни тоалетните :D Вие реално виждали ли сте мръсни тоалетни!? Аз ще ви кажа - не! Не стe! Разбирам, че сега е модерно мъжете да са повечко женички, но не е мъжко да наречеш нормала тоалетна мръсна.

Много мрънкане ей! Едно време започнах работа на 100 лева месечно, тука некви новобранци се мръщят на 800. Не са ви много, ами са ви твърде много. Кой го интересува дали можете да си плащате наема? Майка ми пита ли някой с 1000 лева на месец без почивен ден и 35 години стаж как си плаща наема? Като направите 5 години стаж с доказан растеж нагоре тогава ще имате претенции. Докато това не стане сте просто мишки-мрънкала.

Имате ли представа колко специалисти в страната работят за по-малко от 800 лева? Говорим за специалисти, не цъкачи на тикети. Познавам човек, който от бюрократ в Червени Кръст отиде да цъка product support тикети в огромнa IT компания и се справя чудесно. Не знаеше My Computer какво е! Тоест ако си мислите, че това което правите е много сложно - бъркате! Добре, че заплатите в бранша са традиционно високи, иначе реалното ви заплащане трябваше да е минимална заплата. Седят в офиса, пишат на Кумар да се ъпгрейдне до последна версия и си мислят, че са специалисти и трябва да взимат 5 бона :D :D :D

Щом си мислите, че е ок да ходите из офиса по гаща и тениска с надпис "Бира пия - ку*а бия" значи пак се радвайте, че не сте безработни.

Поздрави на всички читави хора в Тек ;)


кандидат за работа

-38 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-4
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-4
Натоварване
-4
Потенциал
-5
Местоположение
-1
Колеги
-5
Работна среда
-5

Я, очилатото мишоче - мениджър пак отбранява със сетни сили фирмата и некадърните момиченца от Ейч Ар-а.... :) Мишоче, свали си очилцата, престани да се правиш на жител на Силиконовата Долина, мама е изпратила бурканите....


бивш служител

-12 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
3
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-2
Натоварване
5
Потенциал
-5
Местоположение
-1
Колеги
3
Работна среда
-5

Точно ти не ми говори за лицемерие, че днеска ми се усмихваше. И не, върнах се, колкото и да не ви се искаше. Не виждам и това, какво общо има, аз и преди да напусна / замина си бях отворен и никога не съм прикривал мнението си относно фирмата, мениджмънта, работната среда, клиентите и тн. То за това не ме и харесвахте. :)

Още нещо - ако имаш да ми казваш нещо на лична основа, поне името си остави, макар да няма смисъл, то тук "позитивните" коментари ги пишете 3-ма едни и същи човека.. :/

И да, потенциал и развитие за мен винаги ще има. Може да slack-вам от време на време, но когато има работа да се свърши - се върши и то качествено. То от там идва и уважението, за това и в предния си коментар това упоменах - който както си го направи. Точно тук, специално вашето мнение не ме и интересува, с изключение на може би около 2-ма заемащи Service Delivery длъжност, но тяхното си го държа за себе си, както може би и вие трябва да правите понякога :?


./cat #out

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?