Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Глобал Брандс Дистрибюшън /img/frontend/nomap.png"

Глобал Брандс Дистрибюшън

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 55 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 21-30 от общо 55


бивш служител

-9 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
5
Потенциал
-3
Местоположение
2
Колеги
5
Работна среда
-5

Здравейте мили момчета и момичета, запътили се към портите на АДА или по-познат като Глобал Брандс Дистрибюшън.
Който не е работил там, той не знае какво е да ти скъсват задника от бачкане и да не получиш даже и едно "тенкю". Тази дума я няма в речника на Управата и Мениджърите или както те обичат да се наричат Ритейл мениджъри.... Whaat?
Та по същество. Мой човешки дълг е да спася колкото се може повече заблудени, от младежка грешка, която би им струвала, самочувствието, себеуважението, нервите и в не редки случаи - здравето.
Няма да обяснявам, кой в какви роднински връзки с кого е, кой на кого какъв е, как се е докопал до поста. Ако ви вълнуват тия неща, просто влезте в избран магазин на фирмата и разпитайте. Няма скрито покрито там, всичко се знае за всеки :)
Нещата, които искам да кажа са важни и определящи за това, дали искате да почнете работа там или не. Вие си решете сами, но аз бих ви казала само - RUN FOREST, RUN!
Да започнем с интервюто. Обикновено и в последно време се провеждат по пейките на моловете или в самите магазини, на крак (вие сериозно ли?!). Също така, често се провеждат от управители на магазини (това не е тяхна работа, нищо, че се опитват да им вменят обратното), защото Ритейл мениджърките са мега заети с Вселенски дела.
И тук е мястото да попитам трите грации + една нова - г-жо Илиева, Генчева (макар, че бяхте единствената, която харесвах и проявявахте човешки чувства), Е. Петрова и Елизабет Несиспомнямфамилията - с какво мили дами сте толкова заети?!
На интервюто лъжите са една през друга. Казват ти една заплата, подписваш се на друга, казват ти, "Споко, работи се два на два, по 8 часа, рядко 12ки, почиваш си, имаш си отпуска, бла бла бла..."
Yes ама NO.
-Работиш само 12ки, защото персонала никога не стига. Това ще го обсъдим по-надолу.
-Рядко почиваш, а ако почиваш, MAX 1 ден, я има, я няма.
-Извънредни рядко или изобщо не са заплащат, нищо че на интервюто ти казват "Аааа моля ти се извънредни и на празници, плащаме х2". Мхм и аз така си мислех. И ако си достатъчно смел и безразсъден да питаш "ЗАЩО?"... ми щото не сте си покрили таргета например, или не ти достигат часове (ама аз работя +1000 часа отгоре, как така не ми стигат часове, бе), или просто не ме кефиш, или "Какви извънредни часове?! ТИ нямаш извънредни... Виж си с управителката в графика." А тя ТРЗто минала и затъркала извънредните часове.....Но всичко е точно.
- Заплатката.... ми гледам в новите обяви пише 900 за продавач, ама като питам бившите колеги и те клатят глава и се хилят налудничаво и викат "Глупости, няма такова нещо."
На мен ми предложиха стартово 700, после в договора пишеше 650. Питам, защо така? Ааа не то това няма значение, ти пак ще си ги взимаш тия пари + бонусите, де.
Е така стана. тия 50 лева минаваха за бонус, за да не ревеш.
-Отпуски - Има ги, не е като да ги няма. Ама за да си я вземеш, трябва да водиш поне 3 месечни преговори. Минимум
-Работно облекло. Има, как да няма. Ама ако си го купиш. Ако не си го купиш, пак трябва да си го купиш. Или поне да убедиш всички да сте в тон. Демек да носите едни и същи неща. Ама как ще стане, ваш проблем. Фирмата облекло не дава. Нищо, че само дето не нощуваме в магазините и си амортизираме собствените дрехи.
-Хигиена - Емииии, кой как е научен от мама и тате. Който си е чистник, и магазина му свети, който си е мърльо, си отнасяше конското...
Хубаво е да имате и специфични умения като да можете да боядисвате, да перете килими, завеси, да можете да миете огледала по 3 метра високи, витрини също.Да лепите и разлепяте стикери пак има няма по 3 метра.ама да внимавате с витрините, че надерете ли я, малеее край. Вой на мачки през Март.
-Отношение - Доброто отношение е или привидно и измамно или мираж. Истинско такова получаваш само от екипа, с който работиш. Никой друг. Съвет: НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА НИКОГО. Освен на тези, които ненавиждат Управата толкова колкото и вие :)
Отношението към вас ще е като към нисша форма на живот, вие сте амеби, безгръбначни, нищо не разбиращи, вечно недоволни, мрънкащи и мързеливи слуги. Nice, а. Ако все пак искате да се издигнете в очите на власт имащите, можете спокойно да се простите с достойнството си, както и добрия вкус в устата и смело да лижете задници, подметки и каквото там ви е на сърце. Може и да се издигнете за има няма няколко месеца :) Историята познава една управителка, която за 5-6 месеца във фирмата изведнъж стана Ритейл. Как ли се чувстват хората, работили във фирмата по 4-5 години, като управители... Ама то момичето има талант. Не, че е човек на някой, няма такова нещо. Вие какво си мислите, в тая фирма всичко е прозрачно.
-Персонал и екип. Много зависи, в кой магазин си и кой ти е управителя. Има магазини, в които само заради екипа, търпиш всички тъпотии. Има и такива, които са като змиярници. Да се чудиш какъв е зора, че да искат да се избият помежду си. Аз имах щастието да работя с най-яките момичета и да имам страхотни колеги от още 2-3 магазина. Само и единствено заради това се задържах повече време. Момичета (и тук там, някое момче) обичам ВА!
-Обучение - мега зле. Аз обяснявам по-добре, схващам по-добре и знам за какво иде реч по-добре от 90% от управителните тела.
-Зареждане на магазините.... Ако има пари, се зареждат на два сезона по веднъж и по-малко. Иначе продаваме стари колекции, до откат. Ама на първоначалните цени :) Намаление, рядко. Че ще ги удари в джоба.
И понеже ми доскуча и ми омръзна да пиша, а и буквите ми свършват, ще кажа последно.
Уважаеми собственици, имате бизнес за милиони, които може да бъде много печеливш, ако си редуцирате екипчето, което сте събрали. И ако се поинтересувате, какво точно се случва в магазините, от какво имат нужда хората работещи за вас и как се чувстват тези, които ВИ изкарват парите. Да, правилно прочетохте - ВИ ИЗКАРВАТ ПАРИТЕ.
Алоу Ритейл отдела, научете се как да се държите с хората. Щото това вашето никак не е МЕНИДЖЪРСКО :)
Ако ви е мил живота, не започвайте работа в GBD.
THE END XOXO


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Едва ли има достатъчно негативни думи с които да се каже цялата истина за тази фирма. Това е “компания” с големи претенции, без абсолютно никакво покритие. По-голяма шуробаджанащина никъде другаде не можете да видите: главната мениджърка - жена на шефа (Ива незнам си ква беше там), другата шефка - бивша любовница на шефа ( въпросната Виктория), ревизьорката пък е бившата жена на шефа. Предполагам вече и щерките на шефа са почнали да се изявяват като мениджърки. Заплатата е м/у 500 и 800лв, според зависи от това какъв процент от таргета сте изпълнили, но той никога не може да се стигне. Няма абсолютно никакви социални придобивки. Управителите ги залъгват с по 1000-1200лв но им ги изкарват през гъза тия пари. Има изискване да се работи с дрехи от магазина, които обаче вие си ги плащате! Това естествено ви се казва чак след като сте подписал договора. Естествено индиректно им казах да си гледат работата. Моята управителка беше готина като цяло, но управата се гавреше с нея, работеше им като робот, дори в почивните си дни постоянно се обаждаше да проверява някакви неща, а за отплата са я разревавали много пъти. 12 часови работни смени, нямаш право да седнеш нито пък да се подпреш. Няма такова нещо като “няма какво да се прави”. Ако случайно тъкмо сте излъскали целият магазин и няма пукнат човек който да облужиш, тогава се почва пресгъване а перфектно сгънати дрехи. Похвала или пък да бъдете оценени просто забравете. Давах си зор първите няколко месеца, след като видях че абсолютно няма за какво да се бъхтам, спрях. Единствената фирма в която тенденцията е да ти се намалява заплатата, вместо да те стимулират за изпълнените лични таргети. 1 час преди официалното работно време трябва си в магазина за да чистиш, но не си мислете че се заплаща. В същото време гледат в колко приключваш касата и ако случайно си я приключил 5 мин по-рано за да си тръгнеш поне на време, става страшно... За шефа пък вие въобще не съществувате, когато реши да посети магазина, нито ще ви поздрави, нито ще ви отговори на вашият поздрав, нито пък ще ви погледне, за него просто сте някакво под-същество което не е достойно да комуникира с него. Може да разговаря само с управителя на магазина и то в повечето случай за да ги разреве. Ако случайно има кражби от магазина (а то е невъзможно да няма), парите се одържат от персонала. Зимата те карат да си по тениска в магазина, а случайно ако пък се разболееш и си вземеш болничен, ставаш враг номер едно на фирмата. Излезеш ли в предисвестие, забрави да получиш какъвто и да е било бонус, без значение дали си работил или не. С две думи, ако искате да бъдете експлоатирани за мизерни пари и да не ви зачитат за човек, това е вашето място!


бивш служител

-20 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-4
Уважение
-4
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
0
Натоварване
-2
Потенциал
-5
Местоположение
1
Колеги
1
Работна среда
-3

Ако някой има желание да кандидатства в тази фирма ,да не го прави .Първото което е ,покриваш абсурдни смени било то дали си на 4 или 8 часа ,а ако искаш някой по-специфичен ден за почивка ,трябва да кажеш месец по-рано и да се обсъди с Управителя ти ,нооо ако не се подмазваш на даденият управител ,просто забрави за почивката ,защото се започва със заплахи за местене другаде ,за изпортване на другите "главни шефове в офиса" и прочие .Ако очаквате бонуси ,чакайте ги 6 месеца и след това може да не ги и получите ,заради инвентаризациите ,които се правят през три месеца .Освен бонусите ,никой не те зачита като човек с нужди и личен живот.Отъпкват те по всякакъв начин ако сбъркаш нещо ,което ти е обяснено или не .Имайте напредвид за тези ви ваши грешки или незнание ще бъдете месеци подигравани от вашия Управител и други Управители и служители в други магазини в зависимост в кой мол сте .Така че,ако искате да нямате личен живот и свободно време и да работите за буквално никакви пари със змии е то това е вашето място .


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Изключително некоректна фирма. На позиции са поставени хора нямащи идея от мениджмънт. Една от тях е и въпросната г-жа Виктория Илиева.
Накратко нещата стоят така:
Отивате на интервю,където фирмата се представя в пълен блясък,тъй като е представител на много известни брандове.Следователно вие очаквате да работите за коректни хора,които искат да развиват бизнеса си. Да ама не.
На първо място обясняват как се заплаща даже и допълнителния труд,но след като се съгласите да работите за тях се започва лудо разписване на хиляди измислени заповеди,където даже се съгласявате въпросният труд да не е платен.
Относно заплащането,което е обяснено на интервюто и това което получавате реално разминаването е също налице.Ако сте от късметлийте достигнали месечния си таргет(напълно невъзможен) веднага ви се прави ревизия,където ви удържат пари от така "големите" ви заплати.
Работното време не е така посоченото,тъй като освен продавач,се налага и да си чистач. Ходите 45 мин по рано,за да може да си почистите обекта,където ви предстоят поредните 12 часови смени. От тук следва,че и смените не са 8 часови и нямате така наречените поредни почивни дни. Ако ви се наложи да почивате се стига до разговор с вашите управители и тук отново удряте на камък.
За управители се поставят лица,манипулирани лесно от г-жа Илиева и така наречения офис,които пък от своя страна се държат идиотски с персонала си.
Идеята на цялата фирмичка е да може собственика г-н Валери Попов да изпере поредните си пари,изкарани не от лъскавите магазини в мола.
Така че ако искате да се развивате мястото ви определено не е в тази фирма,а ако обичате да сте потъпквани и унижавани от хора,неуспешно реализирали се другаде това със сигурност е вашето място.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Подкрепям изцяло,това момиче което е писало по долният коментар!Вие никога няма да сте оценени в тази фирма!Аз работя в магазин в София и искам да споделя,че напускам по простата причина,че никой не е оценен!
Toва,че си на позиция мениджър незначи ,че трябва да се държиш все едно всички ние сме боклуци за вас!Надменно поведение и пренебрегване!
Г-жо Илиева слесте малко на земята вие също сте тръгнали по път който сме тръгнали и ние!Ние също сме хора!Не Ви казвам как да се държите а реално да помислите,че вие сте тръгнали от там!
Вие живеете в заблуда и обвинявате нас за всичко а никога не виждате ,че има хора който не стават за нищо а ги превъзнасяте.!
Помислите преди да почнете в тази фирма политиката им е под всякаква критика!
Съжелявам,че започнах там.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Найстина незнам защо всички Вие си пишете мнението тук предположение,че за нищо не се вземат мерки!Г-ца Тина да кара някой да и пиша защита и тя толкова елементарна!!!!!
Г-жа Илиева да я държи само и само защото и е удобна защото тя е такъв мазохист,че и болна може да седи там само да превлича внимание и да бъде "най-добрата"!!!!Всеки един може да бъде на нейната позиция но Вие сте толкова заблудени от София,че скоро тя ще си остане сама в този магазин!
И последния служител който беше 2 год.там напуска!Вие просто незнаете да си цените персонала!
Дано всеки един чете тези коментари и не започне там единстевено заради това темерутесто същество!Продължава да е с още по голямо самочуствие но на базата на кое се питаме всички!
Г-жо Ива Иванова не можем да повярваме,че Вие оставяте всичко това!Не съм единствената,която мисли и пише самата истина!
Опитахме се просто да видите каква е реалността но вие си я оставихте да си седи вече сама в магазина и да търси поредния нов персонал!


бивш служител

7 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
-4
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
5
Натоварване
-5
Потенциал
1
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
5

Здравейте,
искам да споделя мнението си за фирмата, тъй като не отдавна бях служител там. Работата ми беше само за лятото, тъй като тепърва бях завършила гимназия и още не беше започнала академичната година в университета. Като първа работа, мога да кажа, че се зопазнах с жестокостта на хората отблизо. Управителката ми бе най-прекрасното момиче, което можеше да ми се падне. Успя да сплоти екипа до толкова, че дълго време след това общувах с колежките си, а с нея и до ден днешен. И дойде моментът, в който трябваше да се запозная с великите ШЕФОВЕ на фирмата. Внезапно един ден, докато си обслужвам клиенти дойде жена, която нагло подпря ръката на касата и си дъвчеше дъвка (никак не бе приятно срещу теб някой да дъвче нагло), без никакъв поздрав или каквото и да било ми каза "Аз съм една от офиса, няма сега да се запознавам с тебе!"... хубаво, бяха ми говорили за нея, веднага се досетих, че е великата г-жа Виктория Илиева (една от трите шефки на фирмата). Започна веднага със заяждането "Къде ти е колежката? С кой си на работа?". Колежката ми бе излязла до тоалетна и в това време се върна. Привика я г-жа Виктория отвън и започна да й се кара как аз не зная нещо за магазина, не мога да правя нещо, как може да ме оставя сама в магазина, при мен трябвало винаги да има някой, стресира колежката ми и мен, седна безцеремонно на пейката пред магазина като беше качила краката си на пейката (възпитание) и ме наблюдава 7 часа. Нито може да се влезне в склада, защото веднага ще доприпка да пита защо съм вътре, нито да изляза да ям, тъй като късния следобед минаваше и не бях хапвала нищо. От тогава започнаха, когато излизат навън да ми пращат някой от друг магазин "да ме пази", което мен ме подтиска. Не съм бебе, за да ме пази някой да не се напикая. Но понеже съм била нова и затова. За 2 дни научих как да приключвам деня и да се отчитам, как да правя сторно, да издавам фактури, по-късно се научих да приемам трансфери и да изпращам такива, за 5 дни научих къде стоят всички 2000 артикула в магазина и цените на тези, които бяха извадени. Тъй като на мен ми беше интересно научих всичко, исках сама да си продавам стоките и да си оправям транзакциите, нооо.. научила съм прекалено много и не ми позволяваха. Управителката ми, знаеше че имам потенциал и че наистина мога да се справям сама с тези неща и оставяше всичко на мен, а пък мен това ме мотивираше повече.
Дойде и денят, в който трябваше да се запоззная с другата ШЕФКА - г-жа Таня Генчева.. тя единствено прояви капка съчувствие и видях някаква човещина в нея, тъй като бях паднала и имах рана, и кракът ми се беше подул. Единствено тя дойде и каза "Оставете момичето малко да седне и да си почине".
Запознах се първоначално по телефона и с третата ШЕФКА - Милена Ибишева. Както обикновено, държах се мило и любезно, но отсрещната страна получих отново грубо и надменно отношение. Дойде в магазина да изпробва новата колекция, и естествено.. трябваше да бъдем като пчеличката Мая и да донесем всички 50 неща, които си избра да пробва, но през това време също така да обслужваме клиенти, да етикираме новата стока и да отделим дрехите за снимки за сайта... все пак имаме по 2 ръе, не по 20. Заплатите, които се даваха за целия тоя труд бяха меко казано смешни. Аз не започнах работа заради парите, а просто да се занимавам с нещо през лятото, но тази ми занимавка ми донесе доста главоболия и безсънни нощи.
В ДЕНЯ НА ИНТЕРВЮТО МИ БЯХА КАЗАЛИ, ЧЕ СМЕНИТЕ СА 2 НА 2.... ДА АМА НЕ! Оказа се, че зависи от това, колко е персонала в магазина... и понеже бяхме 3, работехме 2 на 1, като всеки ден беше по 12 часа. Работили сме и 4 на 2, когато някой имаше неотложна работа. Постоянно си тръгваха хора от магазините и все някой тичаше на друго място да замества някой служител. Заплатата - прекалено ниска, тъй като ни осигуряваха на 8 часа, не на 12, но аз никога не съм имала смяна 8 часа.
ОБЛЕКЛОТО... много зле! Не беше проблем да си купя черно облекло, накупувах си 7 чифта тениски и блузи, но някак не е естетично да работиш в магазин, в който едно яке струва 1045 лева и продавачките да са с различни дрехи, не да бъдат еднакви.
РЕАЛИЗАЦИЯ И ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗРАСТВАНЕ - НИКАКВО! Попринцип не обичам работите, в които няма реализация, разбира се ми беше ясно, че понеже ме мислят за 5 годишна нямам шанс, но попринцип наистина НИКОЙ няма шанс, ако НЕ Е СИМПАТИЧЕН НА ШЕФКИТЕ! Със средно образование, и току що започнала висше, не очаквах да изградя огромна кариера, но там ако си продавач-консултант и НЕ СИ ИМ СИМПАТИЧЕН и след 10 години завършил вече медицина и специализирал в някаква насока - пак ще си останеш продавач!
Едвам, едвам, в голямата помощ на колегите ми, издържах цели 3 месеца. И то не заради работата - вършех си я чудесно, или поне така казваха колегите ми, не заради клиентите, а заради шефовете им! Такава подигравка с народа не бива да се търпи! Знаех за парите, в последствие разбрах и за смените - нямах никакъв проблем с това, но те съсипаха цялата ми мотивация за каквото и да било. Хора, не с ПАРИ, с ХОРА се живее! Не позволявайте да ви тъпчат! Винаги има друг избор и изход, само НЕ СИ ПРИЧИНЯВАЙТЕ ТОВА!


бивш служител

-1 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
2
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
-2
Натоварване
-2
Потенциал
-2
Местоположение
3
Колеги
2
Работна среда
2

Здравейте!
Аз съм бивш служител и не мога да повярвам на това,което чета като коментари!Нормално е да се оплаквате от управителката Тина Йорданова,тя е много стриктна и държи от всички да си вършат работата.Оплакванията идват от мързеливите момиченца дошли на работа да си клатят краката и да си говорят сладки приказки и за това да получават заплата.Тина не позволява това и затова е лоша,а що се отнася за мълчанието й,има и Хора,които не са приказливи-това не е недостатък!


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте,
Искам да се обърна към ръководството в София!Не можем да повярваме,че вие допускате и оставяте "управител"Тина Йорданова.Има толкова правила,в тази фирма и вие в един момент когато сами виждате,какво става вие не предприемате мерки!Сами ще видите,че и този персонал,ще напусне съвсем скоро!Аз бях изразила едно мнение а след мен се надигнаха толкова много хора но явно напразно!
Вие сте там и найстина и се залъгвате,'че всичко е ок с вашият персонал.
Мога пак да го кажа Хора НЕ ЗАПОЧВАЙТЕ В МАГАЗИН СКАНДАЛ!!!Няма да издържите заради "управител"Тина Йорданова!Тя излезе голям мазохист!Самочуствие на базата на едно нищо...колко е жалка само...в очите на всички!Никой да не те харесва и ти да седиш...


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Служител съм в тази фирма но не от този магазин!Не съм си написала името с цел за да няма интриги!Искам да споделя и моето мнение.Случвало се е да ходим по заместване в магазин "Скандал",аз съм молила моята управителка да не карам смени с Тина!Със всички др.от този магазин мога да бъда ако трябва и 12ки когато се налага но НЕ И С НЕЯ!!!!
Това е човек който найстина излъчва негативна енергия,не говори!
Г-жо Илиева защо найстина не се замислите какво става????Държите я защото си мислите,че тя е "перфектния служител",че тя прави всичко за магазина ли???Вярвайте не сте тук и до вас не стига и не виждате кой какво прави в този магазин.
Колко пъти съм ходила да извикам колежка да обядваме и съм виждала как си седи зад каса и все нещо прави на този компютър а момичетата правят витрини.
Дори и да попитате персонала от вс магазини никой няма да каже това,което мисли защото го е страх да не си загуби работата.А сме сигурни,че Вие няма да е махнете защото си мислите,че тя е ЕДИНСТВЕНА И НЯМА КОЙ ДА ЗАЕМЕ НЕЙНАТА ПОЗИЦИЯ!!!!
НО ПОВЯРВАЙТЕ НЕ Е ТАКА!!!

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?