Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Глобал Брандс Дистрибюшън /img/frontend/nomap.png"

Глобал Брандс Дистрибюшън

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 53 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 41-50 от общо 53


бивш служител

-33 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
1
Колеги
1
Работна среда
-5

Здравейте, реших да споделя и моето мнение относно тази "фирма". Много съм разочарована. Аз работих във Grand Mall Варна и по точно магазин Liu Jo. Първо ще започна от така наречената ни "управителка". Отвратителна и комплексирана жена, за която никога не е достатъчно какво си свършил, независимо че и вършиш и нейната работа, а тя горката си тръгва по рано или ходи по магазините на шопинг, защото има кой да и върши работата. Но все пак не е доволна.. постоянно те обижда, унижава те.. ти за нея си нищо. Второ си не само продавач, ами си и касиер и общ работник. Като дойде стока те хвърлят в мръсния склад цял ден да бачкаш като роб. Почиваш естествено, когато няма работа... демек при нас първата ни почивка е към 1 след обед.. няма значение, че си там от 9 и 30 да им чистиш магазина като роб. Цял ден си прав.. не дай си боже да се подпреш.. Винаги трябва да правиш нещо не може да стоиш само. Имат дрес код.. но не ти го осигуряват.. ти сам трябва да си го купиш. Но иначе ти пращат имейли как трябвало сме да обслужваме видиш ли като служителите във Виваком и Хепи. Еми да ама на тях поне им осигуряват работното облекло и когато нямат работа могат да сядат не 12 часа да стоиш прав. Смешна работа. Всички са ти шефове там.. счетоводство.. онлайн.. всички. Звънят ти и ти държат тон всякаш те ти дават "голямата заплата" от 550. Няма никакви бонуси. Дори и да си си изпълнил таргета ти подхвърлят някакви 30 до 50лв, затова че само ти си им изкарал 12 хиляди за един месец. Когато напуснах ме попитаха защо.. казах на въпросната ни "управителка" г-жа Петрова всичко това и че тази фирмичка не знае как трябва да се държи с персонала си и как да го задържи. Повторих и няколко пъти, че фирмата им е куца ще го кажа и тук. Има готини колеги, но те са малко.. повечето са интриганти, които за да си направят 12ката интересна обсъждат персонала и създават интриги. ХОРААААА не работете за тях.. отвратително държание.. КУЦА ФИРМА без никаква организация !!!!!!!!


бивш служител

-24 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-1
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
-2
Натоварване
-5
Потенциал
0
Местоположение
-5
Колеги
-3
Работна среда
-4

Здравейте на всички бивши, настоящи и заинтересуващи се да бъдат част от екипа на фирмата.
Винаги съм смятала, че монетата има две страни и човек, ако бъде обективен, трябва да приеме и своите минуси, бягайки от дежурното обвинение към работодателя. Може би и затова останах година и половина, получавайки с 300 лв по-малко от обещаната сума от самото Ръководство!
Прави ми впечатление, че повечето коментари са анонимни. Защо, мили недоволни, бивши колеги? Това, което сте писали е вярно, не сте излъгали, не сте крали, застанете зад имената си и свободно заявете мнението си. Колкото по-аргументирано и подкрепено с факти, без емоция- толкова по-достоверно.
По същество - започнах в компанията като зам. управител и продавач консултант на сумата от 1,200 лв. В последствие, управителят на магазина напусна и аз се съгласих "по съвместителство" да поема позицията и "управител"- без това някъде да се отрази,нито в документ, нито по договор- устна уговорка с Ръководството, на личен разговор с г-н Попов. Тъй като отговорностите в този случай се увеличават, изискванията към мен също, в деня на въпросното споразумение, г-н Попов попита кратко колко получавам в момента и после отряза- "От следващия месец ще взимаш 1,500".
Тази сума получих единствено и само на следващия месец. Цяла година заплащането остана 1,200....с аргуманта, че "магазинът не си хваща таргета". Няма да изпадам в подробности относно несъдържателността на това, нито че в никоя фирма позицията УПРАВИТЕЛ не е обвързана с постигането на таргета, а със всички отговорности, натовареност и изисквания, които въпросният човек носи, съгласявайки се да поеме длъжността. Или нима главният счетоводител или PR-a получават по-малко от зададеното от самия шеф като заплащане, когато има спад в продажбите или при очакване на Event, който да промотира магазина , вместо обявените 300 човека се появят 50?! Смешно е....но и жалко.
И знаете ли защо? Защото във всеки един момент човек, на каквато позиция и да е, какъвто и социален статус да притежава, на какъвто и материален успех да се радва - той струва точно толкова, колкото и думата си. Особено ако непрекъснато пледира за уважение и се мъкне с по две кофи претенции и парадира за професионализъм. Как искаш да бъдеш уважаван и на теб да се гледа с подобаваща почит, тъй като си дал размах на печаливш бизнес, когато ти сядаш пред служителя си и говориш нелепици?!
Г-н Попов, на вас не ви е приятно, когато зададете задача и тя не е свършена, нали? Телефонът се вдига, упреците се сипят, възмущението е голямо...Ако аз трябваше да реагирам на неизплащаната от вас сума по вашия начин, бих звучала така- "За толкова пари- толкоз"- но това не е нито професионално, нито редно. Напротив, една година продължавах да работя за марката.
Имам претенцията да притежавам нужното образование, визия, езикова култура, перфектен английски, отлично представяне и участие по обученията, добър лидер и човек, който създаде екип в магазина, и работещ на равно със всички, за да запознаем бг обществото с Polo Ralph Lauren и да създадем нужната лоялна клиентела, която е възхитена от обслужването В ТОЗИ МАГАЗИН!
Тъй като обаче при вас всичко се свежда до сипматии, интриги и клюкарства, се наложи да напусна. Последната заплата, която получих беше с 650 лв по-малко.
Чух за хора, които сте хванали в кражба. Ваши служители. Наистина ли мислите, че сте по-различен от тях?! Ама наистина ли?! Вие сте лицето на фирмата и човекът, който непрекъснато изисква уважение. Ако по този начин спестявате пари( от последната заплата на служителите си)...би трябвало да се замислите за едни елементарни аксесоари, които всеки човек притежава в нравствената си цялост -морал, професионална етика, достойнство, съвест- все неща, които допринасят за това, което изгражда хората като личност.
Сега пресметнете колко струвате и как изглеждате в очите, на тези, които искате да работят за вас .
Дано моите 300 лв всеки месец и последните 650 са ви помогнали в критични моменти...
Аз не съм мъж, но съм жена на думата си! И дори и да не получавах заплата, за която лъгахте, вършех на 100% това, за което всеки ден ходих на работа.
Постигането на таргета и разширяването на кръга от лоялни клиенти изисква време. Дано следващия магьосник постигне това с хоп и щрак!
Успех!


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте, този коментар е за цел да бъде прочетен от ръководството на фирмата (магазина )
Вчера в неделя посетих въпросния магазин находящ се в Гранд Мол Ванра!
Бях посрещнат вежливо от персонала и по специално от русо момиче, много любезна- като и тя ме обслужваше в магазина!До колкото видях на баджа пишеше "Обучаващ се"
Харесах си два чифта обувки, като единия имаше дефект(явно при самото производство)
Попитах момичето ( обучаващата се)
"Дали е възможно да ми се направи остъпка"
Аз така и иначе щях да си ги купя и двата чифта!
Още преди да ми отговори тя, ми се провикна друга служителка-не можах да видя на баджа името и , беше с тъмно-кестенява коса, слаба с нормална височина.Тук ще си позволя да цитирам точно думите по памет;"АКО ЩЕ И 10 чифта ДА КУПИТЕ , ТОВА Е ЦЕНАТА "
Аз се обърнах към обучаващата се и казах, че разчитам на нея да попита за намаление Управителя и да се свърже с мен!Като и благодарих за любезността от нейна страна .
Целта на гореописания коментар е за цел да може на човек да му е приятно да пазарува не само в този магазин , а и по-принцип !
Надявам се да се вземе предвид гореописаното и да се вземат мерки, тъй като и преди съм бил Ваш клиент .
Благодаря Ви


бивш служител

-41 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-2
Колеги
-4
Работна среда
-5

Момичета/момчета, не си губете времето и не си хабете нервите! Всичко лошо, което е написано за фирмата е достоверно! Отделно... нима някой от вас си мисли, че продажбите са важни?! Важни само и единствено до толкова, че да се перат парите на Валери Попов по-лесно и по-бързо! Прочетете повече за този г-н... Пазете се!!!


бивш служител

-40 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-4
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-4
Потенциал
-4
Местоположение
-3
Колеги
-5
Работна среда
-5

НЕ ЗАПОЧВАЙТЕ РАБОТА В ТАЗИ ФИРМА! Работите по 12 часа прави! Без право да седнете, да се подпрете! Ако случайно ви се допикае се подписвате на сто места, че сте отишли до тоалетната (с точен час) и кога сте се върнали (пак с точен час)! Заплатите са обидно ниски! Отношението на всеки с по-висока позиция във фирмата - арогантно и грубо! Всеки ден - 40 мин. по-рано на работа, за да чистиш като луд. Тези 40 мин. не се заплащат! Ако трябва - оставаш и след работа - пак не се заплаща! Бонуси няма! Задължават те да се обличаш по определен начин, но униформи няма! Всеки сам си набавя нужното! Управителите са момичета и момчета, които толкова много треперат за работата си, че са забравили как се общува нормално!!! На ден се подписват по сто документа, в които си отбелязваш старателно от рожденна дата до настоящ адрес!!! Не дай ди боже да искаш отпуска! Така наречения г-н "ШеФ" е неописуемо груб и неприятен човек. Не получаваш дори едно "добър ден", че цял ден стоиш като роб прав! Г-жа Виктория - крайно невъзпитана жена с абсурдни обноски! Позволяват си да обиждат! Не те уважават! Моля, не започвайте работа в тази фирма! Никой не заслужава подобно отношение! А, ако случайно нямате друг избор и ви се налага да работите спешно - гледайте поне да не е в м-н Fornarina, Bulgaria Mall! Пазете се от тази фирма!!! Уважавайте себе си!!!


шубе го/я е и не казва!

4 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-4
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
1
Натоварване
4
Потенциал
-5
Местоположение
4
Колеги
3
Работна среда
2

  Моето уважение, НО във фирма, която се смята за " утвърдена" с " утвърдени стандарти", която твърди , че уважава и клиента, и работника, НЕ би трябвало да се случват подобни безумия, които ще изброя по-долу НАЙ-АРГУМЕНТИРАНО!!!!
  Дано това достигне и до очите и ушите на собствениците, и дано си вземат бележка, което да помогне за следващите служители, на бъдещите клиенти, както и на безценните им Продажби!
  Първо- лошо управление - кофти сработване!! Всякакъв тип " Скъпи "меРинджейки" и "мЕринджейковци" от всички села - обединявайте се!!!" бъде променено на Който работи х2! Който не - вън, бе! Тоест, стига ръководни постове за протежета, Щом продажбите са важни- СТИМУЛИРАЙТЕ БЕ ХОРА!!!!! Все пак нали уж тези фирмички се държат на продажбите?!?! Стига радикални уволнения и нови назначения- фирма с голямо текучество- слаба ракия!!! Трябва добър персолан. качествено обслужвене и мото " продавай, продавай, продавай!!!!! "
  Второ ( но не по значение ) - като искаш нещо трябва и да даваш!! Неможе само да се обещава, трябва и да се дава! Като искаш продажби, ми стимулирай го тоя работник, бе! Като видиш, че продажбите му са в пъти повече от тези, на колегите му продавач-консултанти -Поощрявай, и ще ти се отплатят с труд и желание невиждани по родните магазини !! Като не става и не продава- следващия!!!!!
  Трето ( и то не по значение) - докато овцете са на бюрата, а хората по земята- е няма да вървят гладко нещата!! Небива можещите и кадърни да са на ниски позиции с малки заплати, а в същото време на високи заплати да си клатят краката Пример даващите им управници!
  Четвърто - МНОООГО важно- като се обявява работно време -редно е да се спазва!!! Както за магазините, така и за персоналът им!  Като само немогат да се справят с "тежката" "непосилна" задача- нека някой ги следи тези неща!
  Пето- Трудът на всеки един ваш служител струва пари! Безплатен обяд няма!! Всеки изработен извънреден час- ми плащайте го бе! Лесно е да ги разхвърляте по магазините да запълват дупки! Още по-лесно е да идват 30 минути по-рано! Ама както само знаете- времето е пари!! Все пак не са дошли на доброволни начала!
  Шесто- Три пъти мери, един път режи!!! Първо проверете от ДОСТОВЕРЕН източник какво, кога, защо, как и дали е станало!! Лесно е да се съди, още по-лесно е да се скрие истината! Вземете си бележка и проверявайте добре точно случилите се събития, и чак след това отсъждайте! Някой на някой някъде е някакъв !!
   Седмо- хората, работещи в тези магазини имат нужда от работно облекло, разбираемо е, че поради така стеклото се текучество, породено от по-горе изброените шест точки не е лесно да се закупува неограничен брой работни дрехи. Ми опитайте на 3 или на 6 месеца да им давате на хорицата по някой лев за работни дрехи!  
П.С. : залпата от 500лв за продавач е смешна
         заплата за зам. управител от 700лв е абсурдна
         заплата от 900лв за управител е недопустимо ниска
   -----------------------------------------------------------------------------
Клиента е винаги прав!
Към клиента се подхожда само с добро!
Стига глупости и стига арогантно поведение към клиенти от надут и недоклатен персонал и управа! Да, понякога и това се случва в уважаващата и ценяща клиента си фирма! 


бивш служител

-16 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
-4
Натоварване
5
Потенциал
-4
Местоположение
4
Колеги
0
Работна среда
-3

Здравейте!
Работих в тази фирма и съм страшно разочарована от условията, заплащането и некадърните хора, които са на високи позиции. Взимаш 470 лв, работиш по 12ч., ходиш постоянно по заместване в различни магазини, управителите са под всякаква критика - злобни девойки, които не знаят дори елементарен етикет на обслужване... Първоначално ти обясняват как ще взимаш бонуси при добри продажби, впоследствие обаче се оказва, че персоналът е глобен заради напукана плочка в магазина и тогава продажбите нямат значение, защото бонусът ти е вече зачеркнат. Фирмата кара служителите да плащат за всичко, да си купуват сами униформи и обувки, което е недопустимо!
Като цяло тази фирма може да бъде описана с една дума - НЕПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ! Такива са мениджърите, такива са изискванията, такава е заплатата...... 


бивш служител

-25 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
5
Потенциал
-5
Местоположение
-1
Колеги
1
Работна среда
-5

Да така е...!!!! Хора просто четете преди да започнте работа там...
всичко е така както казват по долните мнения.... Не губете никакво време за мизерни работодатели като тези... Просто продължете с търсенето... :)
все някъде има и свестни ръководители, но не са тези... !!!!!!!!!!


бивш служител

-22 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
5
Потенциал
-5
Местоположение
-2
Колеги
2
Работна среда
-4

Здравейте, не съм злобна и простовата личност, но това което стана днес събуди в мен не само злобата, но и отмъстителността. Работиш като вол, стоиш прав по 12 часа без право да седнеш в магазина им, чистиш сутрин мин.40 мин. По-рано, които никой не ти плаща, а се потиш като прасе и наистина е безплатно... Искат от теб да си с определени дрехи и те карат да си ги купуваш сам иначе те мъмрят всеки ден... Казват ти, че чистата ти заплата ще е 500 лв. А се оказва, че тия 500 лева са Бруто, подписваш холяда документа за всичко, за да си "завържат гащите", и реално влезеш ли в магазина обуеш ли си обувките, КОИТО ПАК СА ТВОИ, НО ПО ТЕХНИ СТАНДАРТИ, ставаш роб на българския мазен работодател, който дори не смята, че е нормално да казва "добър ден " на служителите си... Там шефове не разговарят със служители или с простолюдието - ПОД НИВОТО ИМ Е.... А да не казвам, че те освобождават от работа точно за 1мин. Днес си там, утре не си, все едно си изписана химикалка, която изхвърлят в боклука... Това е... Скапания български работодател...


бивш служител

-22 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
5
Потенциал
-5
Местоположение
-2
Колеги
2
Работна среда
-4

Здравейте, не съм злобна и простовата личност, но това което стана днес събуди в мен не само злобата, но и отмъстителността. Работиш като вол, стоиш прав по 12 часа без право да седнеш в магазина им, чистиш сутрин мин.40 мин. По-рано, които никой не ти плаща, а се потиш като прасе и наистина е безплатно... Искат от теб да си с определени дрехи и те карат да си ги купуваш сам иначе те мъмрят всеки ден... Казват ти, че чистата ти заплата ще е 500 лв. А се оказва, че тия 500 лева са Бруто, подписваш холяда документа за всичко, за да си "завържат гащите", и реално влезеш ли в магазина обуеш ли си обувките, КОИТО ПАК СА ТВОИ, НО ПО ТЕХНИ СТАНДАРТИ, ставаш роб на българския мазен работодател, който дори не смята, че е нормално да казва "добър ден " на служителите си... Там шефове не разговарят със служители или с простолюдието - ПОД НИВОТО ИМ Е.... А да не казвам, че те освобождават от работа точно за 1мин. Днес си там, утре не си, все едно си изписана химикалка, която изхвърлят в боклука... Това е... Скапания български работодател...

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?