Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

магазини Мания /img/frontend/nomap.png"

магазини Мания

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 54 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 51-54 от общо 54


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Уважаема Госпожо,
нападките, които отправяте в публичното пространство са напълно невярни и неаргументирани.Работя  в тази фирма от отварянето на обекта в гр. Кюстендил повече от година. Твърдя, че тук наистина се чувствам добре. Винаги съм била разбирана. Уважението е приоритет на Мания Тийм. Работата в тази фирма е динамична и интересна.
Вас госпожо мога само да съжалявам, че дори не сте се опитали да опознаете голямото семейство "Мания".
 


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте!!!
Първо ще се представя...
Казвам се Незабравка Ангелова, и съм служител в Мания Тийм.
Здравословното ми състояние е напълно отлично, а що се отнася до възрастта ми съм на 24 години.
Трудовия ми стаж във Фирмата е 1год и 4 месеца, или по друг начин казано, от самото отваряне на обекта в град Ямбол.
Пиша за да потвърдя твърденията на г - н Орлин Трандов, и да опровергая г - жа Ася Чаушева.
 
  Уважаема Госпожо,
Работя от 16 годишна. Работила ли съм в каква ли не сфера на дейност, срещала съм се с различни хора, с различни ръководители,
с различни начини на отношение от тяхна страна.
 Смея да твърдя, че от както работя във Фирмата, която Вие сте си позволили да накърните по някакъв начин, е Фирма, която за в момнта предлага едни от най - добрите условия на труд в нашата малка страна, и се грижи отлично за своите служители, сигурна съм, че това могат да кажат още 300 служитела на Мания Тийм.
  Истина е, че в нашата Фирма Негово Величество Клиента е Цар,
но пренабрежение към служителите категорично НЯМА.
 
 Истина е, че Вие също неможе да отнасяте критики към Фирмата и да рушите имиджа и, само защото Сте работили 3 дена в един от Нашите магазини, и нещо не Ви е изнесло (извинявам се за жаргона), но съм сигурна, че просто и ясно Сте нямали желание за работа.
 
А що се отнася до Ръководството на Фирмата,
комуникациите и отношенията със служителите им е също така ОТЛИЧНО.
 
 Лично аз, преди да реша да изява публично такова мнение като Вашето, бих се обобщила с факти.
 
С най - голямо Уважение
служител на Мания Тийм.
 
 


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Привет на всички информиращи се в този интересен сайт,
В България както всички знаем има свобода на словото, но когато се казват или пишат тотално неверни неща или клевети гражданската отговорност ( а в случая фирмената) повелява да се вземе отношение.Повода да напиша този коментар е изказаното по горе мнение от г-жа Ася Чаушева за Верига магазини Second Hand Mania в което се дава абсолютно невярна информация, която се основава на лично мнение, а не на факти.Започвам с коментарите на всяко едно изречение, като за да не бъда голословен ще се позовавам само на факти :
1.По повод нечовешките условия в които работи персонала ще цитирам следните факти : Във верига магазини Second Hand Mania се работи на 5 дневна седмица на смени от по 8 часа, във всеки магазин има обособена битова стая.Всеки служител работи на трудов договор от деня на постъпване при пълни осигуровки, получава ежемесечно ваучери за храна, ежегодни медицински прегледи от СТМ и т.н.Отделно всеки един продавач консултант е бонусиран ежемесечно с процент от оборота, както и има възможност за допълнителни бонуси по различни проекти.Преди кризата ежемесечно във всеки магазин се отпускаше бюджет за PARTY TIME, като условието да се използва бюджета беше единствено да участва над 50% от персонала и бюджета да се използва ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ…
2.По повод „пребъркването” на дамските чанти вярно е, че съществува подобна практика, но тя е условие, което се разяснява на служителите още в деня на постъпване и е въведена в следствие от установени десетки кражби.Тъй като във фирмата има практика за провеждане на ревизии служителите принципно одобряват тази практика, защото се повишава личната им сигурност.
3.Изказванията за собственика смятам да оставя без коментар, защото въпросната г-жа е работила едва 3 дни, като обучаваща се и за този период не се е запознала с нито един член на Управителният съвет или собственика, както и смея да твърдя не е успяла да натрупа впечатления относно фирмената политика.Само ще допълня, че много висши мениджъри са били освобождавани
поради некоректно отношение спрямо персонала.
4.По повод изказването, че във фирмата работят предимно възрастни жени и деца болни от церебрална парализа : Във фирмата няма нито един служител с ТЕЛК или някакво заболяване, което може да се докаже с документи от досиета на служителите,служба по трудова медицина и Инспекцията по труда.Възрастовата граница на служителите в цялата фирма е 29 години, което също може да се докаже с документи.Факт е обаче, че във фирмата постъпват и продавачки над 40 години в единични случаи, но това не е резултат от липсата на избор, а в критерият за подбор във фирмата, който се основава на личните качества и професионален опит, а не на дискриминиращи фактори, като възраст, етническа принадлежност и т.н.
В заключение добавям и няколко факта свързани с пребиваването на г-жа Чаушева в нашата фирма:
Първо искам да кажа, че имахме големи съмнения относно това дали ще се справи с работата на продавач консултант защото квалификацията и беше много висока, но решихме да я назначим поради факта, че в бъдеще бихме могли да я включим в програмата за професионално израстване.
Второ : Ася Чаушева е работила точно три дни в които се е обучавала, като напускането и става меко казано некоректно без никакво уведомление от нейна страна или поне телефонно обаждане.
Трето : Все още мисля, че г-жа Чаушева е изключително позитивен, интелигентен и вероятно способен човек, но е добила крайно грешна представа за фирмата и си е направила генерални изводи за много кратко време и без да провери фактите.
Отговорът стана доста обемен, но смятам, че бях длъжен да внеса яснота.Със сигурност не всичко във Верига магазини Second Hand Mania е идеално, но важното е, че има ЖЕЛАНИЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА РАБОТА И УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ И УВАЖЕНИЕ ОТ СТРАНА НА РЪКОВОДСТВОТО СПРЯМО ПЕРСОНАЛА
С уважениe: Орлин Трандов
Ръководител Човешки Ресурси
MANIA TEAM


бивш служител

-36 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-4
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-4
Натоварване
-5
Потенциал
-4
Местоположение
-2
Колеги
-2
Работна среда
-5

Фирмата се ръководи изключително абсурдно! Мисленето е единствено и само за клиента, но не и за персонала. Последният работи при нечовешки условия на труд (затова има и текучество), незаслужени обиди, пребъркване на дамските чанти по 2 пъти на ден. Ако искате да се научите как да симулирате работа, това е мястото. Там това се включва като част от обучението. Интересното е, че дори самият собственик на магазините поощрява мениджърите си да се държат лошо с персонала и изцяло застава зад тяхното подигравателно и нагло отношение. Неслучайно там работят и предимно възрастни жени над 45год., които реално няма къде другаде да отидат или пък хора със заболявания като детска церебрална парализа. Това е жалко! Ако имате избор, недейте да си пилеете времето и предпочетете сериозната и мотивираща Ви работа.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?