Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Хюлет-Пакард Глоубъл Деливъри България Сентър ЕООД /img/frontend/nomap.png"

Хюлет-Пакард Глоубъл Деливъри България Сентър ЕООД

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 208 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 31-40 от общо 208


настоящ служител

2 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
0
Привилегии
1
Фирмена сигурност
0
Натоварване
-1
Потенциал
-4
Местоположение
1
Колеги
4
Работна среда
3

След 5 години тук мога да кажа, че е подходящо само за хора без никакъв опит и за такива които искат да получават някаква заплата без да работят. Колкото повече работите толкова повече ви затрупват с работа за сметка на тези които не си мърдат пръста по цял ден а те не са никак малко.
Заплатите са около (след данъците):
1600лв за Technical support (ако тепърва идвате искайте поне 2200 - ще ви ги дадат).
2000лв за Deep Technical support (ако тепърва идвате искайте поне 3000 - ще ви ги дадат).
Junior позициите са през адеко и там заплатата е около 1000лв, а на последък и technical support ги наемат през адеко. Започнаха да наемат на по-високи заплати (ако си поискате) защото масово всички напускат - съвсем скоро и аз, всички около ме вече го направиха. Заплатите на старите служители вече са значително зад всички чужди IT компании аутсорсващи в България, защото с години не се правеше нищо по въпроса, поради некадърността на мениджъмнта който не е там за доброто на служителите а за да целуват задниците на техните мениджъри.
Заплатата на която започнете ще е и тази на която ще напуснете с минимална разлика - увеличава се с 0 до 5% на година което е ок за тези които са там просто да им минава времето, но ако искате развитие колкото и позиции на горе да смените заплатата няма да се увеличава за сметка на отговорностите.
Колегите са супер но предполагам зависи къде точно ще попаднете. Стаж от други компании почти не признават дори ако сте работили на същата позиция.
Като цяло центъра в БГ затъва с пълна сила последните 4 години и то все по-бързо, но ако сте без опит или искате по цял ден да се ровите във фейсбук както мениджъра ви - определено си заслужава.


настоящ служител

27 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
3
Привилегии
4
Фирмена сигурност
3
Натоварване
3
Потенциал
1
Местоположение
3
Колеги
4
Работна среда
3

Много и различни мнения са се изписали и истината е, че всеки гледа през своята призма. Но някои от принципите на ХП са следните:
- Фирмата се разцепва на две, това нищо не значи откъм фирмена сигурност, локация или заплащане, но е редно да се знае
- В ХП има много организации със свои собствен бюджет, мениджмънт, ниво на колегите и т.н. Можеш да попаднеш на много готини хора, както и на пълни безхаберници и интриганти (както в повечето големи компании)
- В коя организация си има и значение колко пари и работа можеш да очакваш. Съпорта, който е и най-голямата структура тук в БГ - е с малко под средното за заплащане за съпорт и почти никакво развитие, смени и много работа. На други места пък е по-добре, като например PPS или HP Software
- Обучение и сертификация - зависи от мениджъра и организацията, но средно около 1 на година.
- Някои организации позволяват работа от вкъщи, което е супер предимство. Все още не е махнат и засега няма тенденция да се случи, заради недостига на места в офисите
- Локация - БП в Младост 4. От скоро има метро, така че е супер. Ограничени паркоместа.
- Сигурност - България им е един от най-големите центрове, който продължава да разширява. Аз лично, в близките години не бих имал притеснения
- Развитие - зависи, но не е сред компаниите известни с многото си възможности. Дори да се издигнете, не очаквайте увеличение на заплатата
- Мениджмънт - както в големите компании има и добри и лоши мениджъри. За жалост глобалните решения се спускат от много по-горе и често са свързани с ограничаване на бюджета и всевъзможни рестрикции. Местните мениджъри нямат особен избор освен да спускат надолу
- Колеги - хора сякакви
- Работна среда - отвофен тип офис.Нищо нестандартно, нищо особено


настоящ служител

-7 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-3
Привилегии
1
Фирмена сигурност
4
Натоварване
-2
Потенциал
-3
Местоположение
4
Колеги
-3
Работна среда
-2

Накратко: Компанията се разцепва и разпада, в България е само поддържащ персонал и е подходяща за хора стартиращи в ИТ кариерата. На каквито условия се разберете в началото, на такива ще си останете.

Надълго от моят почти четири годишен опит:

Заплащане: Основното правило е, че на каквито пари започнеш, на такива ще си останеш, така че се преборете за повече в началото ако искате да се задържите. Парите много варират, но са обидно малко и много често в други Бг компании предлагат с хиляда отгоре на същата позиция. Увеличението на заплата с клизма и разправии и молби е по-малко от годишната инфлация, смятай 3-4% не повече на година.

Основно заплащане, усреднени стойности от информацията, която съм чул от колеги в компанията и мои наблюдения:
Ще ви цитирам средни актуални заплати, които знам от колеги:
Начални, базови нетехнически длъжности или академии: 1200
Технически съпорт - младши: 1600
Технически съпорт - старши: 2600
Мениджър на екип (Team manager): 3500
Мениджър на проекти (Project manager): 2400
Мениджър на процеси (Change/Transition.. manager): 2000
Тийм лидер (Team leader): 2300
Ако работите през Адеко или Софика, тия пари са -30%

Финансови Бонуси: С тенденция да няма. От както работя в компанията са все по-малки и основно по коледа около 1/3 от месечната заплата.

Уважение: Ако работиш много и си траеш, ще те уважават. Ако имаш мнение и го изразяваш, ставаш неудобен и ще ти направят живота гаден.

Привилегии: 60лв ваучери за храна, частични покрития за зъболекар, лекарства и диоптрични очила, паркомясто, безплатно (гадно) кафе и напитки. Работа от вкъщи в някои екипи с тенденция да изчезне.

Сигурност: В някои екипи можеш съвсем спокойно да се пенсионираш (ако компанията оцелее, че както е тръгнало..).

Натоварване: Много зависи от две неща - в какъв екип си и каква работа вършиш. Обикновено новите обират гадната работа, а старите кучета скатават до колкото могат. Има екипи, в които има остър недостиг на хора и се спукват от работа за смешни пари, има и такива, в които си клатят краката за доста дебели заплати.

Потенциал: Слаб. Кариерното развитие се ограничава до българския център, а в него няма интересни позиции с големи финансови възможности и интересна работа.

Местоположение: В Бизнес парка, където е доста удобно няма спор. Само дето храната в него е надценена и трябва да се манджори в близките заведения в Младост.

Колеги: За толкова време в компанията съм се нагледал на всякакви. Има много политика, типично по български и много скатавки и интриганти. Очаквайте нож в гърба във всеки един момент. Има хора, които като едно време по комунизма портят на мениджмънта.

Работна среда: Сравнително приятно място с много стари и миризливи мокети и столове. Ако мениджъра ти е пич може и да имаш сносен лаптоп и хубав деск с голям монитор, но някои работят на машини на 5-8 години. Обикновено е тихо, нищо че е опен-спейс и като цяло е окей.

Мениджмънт: Ако трябва да посоча едно нещо, което най-много куца - това е мениджъмнта. В България почти няма такъв - основно падари, които разбират повече от микромениджмънт от колкото да защитават служителите. Гонят си метриките за да си получат бонусите в края на годината и за да го постигнат понякога изтискват служителите си, без да им пука за тях. Мениджъмнта в центъра е на изключително ниско ниво. Някои дори не могат да комуникират нормално на английски, да не говорим за други компетенции а претендират и се надуват ужасно много. Обикновено се случва ниския мениджмънт на екипите да се дупи на по-големите си ръководители от Европа и Америка на каквото кажат без никога да протестират и да защитават служителите си - безгласни букви накратко, или както ги наричаме - мениджъри на водопади. Изключително слабохарактерни и понякога слабоинтелигентни комформисти, колкото по-надупен, толкова по-добре.

Съвет към мениджъмнта: Първо и най-важно, да се вслушва в хората си. Второ и още по-важно да се уравновесят заплатите с средното за пазара и компаниите. В компанията има ужасно много административна работа, очаквайте едно 60% да цъкате в екселки, шерпойнти, CATW и други лайна. Това трябва да се автоматизира и ограничи на макс, иначе хората си хабят времето за него вместо да работят креативно и ефективно.

Заключение: В момента има огромен отлив от компанията. Всички идват за малко, най-много две години и бягат по други компании със знанията си. Ако сте млад и това ви е една от първите по-сериозни компании е супер място да се научите на много неща, но ако сте човек със семейство и всичкия си може да е доста токсично и ужасно място. Преговаряйте добре за парите в началото, иначе не си струва времето.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте Колеги

Първо искам да уточня че не съм настоящ служител в HP Bulgaria, а в HP западна Европа.
В HP Bulgaria никога не съм работил , и не смятам да започвам, с оглед информацията която получавам от познати, а в частност от този сайт.
Не смятам обаче да стоя дълго в тази фирма заради това че Европейските фирми предлагат много по добри условия и заплащане.

Бих искал да споделя с вас мнението което имам за фирмата за да може да Ви помогне в правилния избор.

Едно от първите неща които искам да споделя е че като цяло Американските фирми не идват в България да търсят качество. Те търсят евтина работна ръка, и хора с робско самосъзнание готови да работят на всяка заплата.По правило много ниска.
Правителствата охотно предлага ресурса си от хора и не го е грижа че ги прави съвременни роби.

Умишлено ви създават чувство за голяма значимост , а всъщност не им пука.Хората са само нонейм FTE.
Те ползват всичко под наем и са готови да се изнесат на минутата ако намерят нещо по евтино.
Нормалните фирми инвестират в инфраструктура, имат собствени сгради,инвестират в много локални проекти, напр. здравеопазване, ресторанти, кафета и др.Навсякъде служителите на фирмата ползват /над 30 %/ отстъпки на обектите изградени или инвестирани от фирмата.
Някой знае ли дали HP Bulgaria да е построила или инвестирала в нещо ? Ако не то
В това отношение вие работите във фирма-паразит.
Ще го разберете по заплатите и по отношението което имат към вас.
В Западна Европа , и за същата работа и дори същите фирми, заплатите са между 250-550 евро НА ДЕН !
Какво се получава на практика.
HP България /а и други фирми/ установиха че българина е готов на всичко за малко повече пари и започнаха да изнасят неблагодарните си позиции на по евтини места. А българина скача от радост когато му дадат заплата по голяма от 1000 лв , и за минута не му идва на ум че го лъжат , и то жестоко.
Типичното за тези фирми е да калкулират разходите си така че да осигуряват на служителя само минимума за нормален живот. В този смисъл вие чакате от заплата на заплата , и ако останете месец без работа сте на 0.Това е липса на свобода на избор, и те го знаят много добре. Създава се умишлено.
И така инерцията ви води , както и робския принцип че "има и по лошо" и давате безценното си време в услуга на тези които "утре" ще ви ритнат ако намерят нещо по евтино. Те дори не знаят кои сте, и не им пука.
А мениджмънта доколкото разбирам от мненията са само пазачи.ИСтинския мениджър работи заедно с хората на които е мениджър. Те получават доста повече от слжителите защото все някой трябва да е доволен във фирмата и да дава пример на останалите. Стари трикове които вървят на промити мозъци, конформисти, или хора без опит дошли от селата.

Моят съвет към вас е:
Научете се да отказвате.
Отървете се от слугинския манталитет , изисквайте и не се оставяйте да ви тъпчат.
Искайте достойно заплащане което с оглед на важноста на работата трябва да не е по малко от 3500 лв чисто на месец.
Ако не искат да ви плащат да ходят в Индия, защото дори и в Индия и Румъния заплатите в подобни фирми са приблизително 2 пъти по високи от тези в България.
Една стачка ще се отрази отрезвяващо на хай мениджмънта, както направиха IBM Бразилия и др.но вие няма да го прочетете от ежедневния корпоративен спам в пощата си.
Няма какво да мрънкате тук , а още сега хващайте менажера си за ушите и искайте достойно заплащане.
Ако е човек и е на ваша страна- ще ви разбере. Ако не - какво още правите при него ?! :)
Естествен подбор както казваше Дядо Дарвин.

Поздрави


-30 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-1
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-4
Местоположение
-4
Колеги
-4
Работна среда
-5

Нож в гърба 100% очаквайте. "конкуренцията е жестока"

Хейтърите ще те прецакат, ако работиш в тази фирма.

Ще те ескалират (доносничат) от злоба, а може би и от навик.

На никого не му пука каква безсмислена работа вършиш, само хейт и страх че ще им вземеш работата.

Всички "таргети" са фиктивни и нищо не означават - нямат никаква връзка с реалността.

Мениджърите имат развинтена фантазия и се мислят за велики и ти го натякват постоянно. Единствената им работа е да критикуват и да те унижават и да уволняват, за да спестят пари.

Работните места в България се откриват единствено поради причината че същите се закриват в по-скъпите държави. Никой не ви иска там и никой не ви привества по никакъв начин.


Работата в тази фирма смъртоносна (само отрицелен ефект върху вас). Директно бягайте в друга държава.



бивш служител

-3 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
-1
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
-1
Потенциал
-1
Местоположение
-1
Колеги
-1
Работна среда
0

Заплащането е около средното за ИТ специалистите в България, а като цяло HR специалистите (не само в HP) оформят нещо като картел и заплатите са в полза на бизнеса, а не на служителите.

Каквото си договорите в началото е много вероятно това да е за години напред. Ако имате опит зад гърба си и сте ценен кадър, то може да поискате повече или да се замислите за кариера в чужбина (HP е добър трамплин). 1500 евро за ИТ специалист в България е колкото заплата на чистач в Белгия. Считам за добър подход при всяка нова работа в БГ брутната ви заплата да стане нетна.

Мениджърите взимат твърде много (няколко пъти повече от подчинените си), ако са на висока позиция (или с връзки) и твърде малко пари ако са на ниско ниво в йерархията (за съжаление дори под средната заплата на екипа, който ръководят).

*

Получих много похвали за труда си от клиенти, нескрита завист от колеги и неадекватно отношение на мениджърите към усилията ми - затова и напуснах.

*

В някои отдели има работа от къщи на 80%, което е огромен +. Сложил съм оценка -1, защото: това не е навсякъде и новите служители нямат тези привилегии.
Има ваучери за храна (но предпочитам кеш), паркоместата са твърде ограничени (само рано сутрин). Като голяма фирма парадираща със социалната си политика трябва да дават шанс на инвалиди и възрастни, а също така липсва детска ясла/градина за хората с деца. Дава се приоритет на млади хора от София, а не се прави нищо за стимулиране на хората и бизнеса в провинцията.

*

Смятам, че посоката и стратегиите за развитие избрани от HP не са правилни, а в частност центърът в България непрекъснато нараства в условията на конкуренция от развиващи се страни. В същото време намаляват компетенциите на младите хора като цяло и липсват отговорни и стратегически мениджърски решения. Станах свидетел как в едно телефонно обаждане преди няколко години се уволни цял отдел от контрактори (Софика) с телефонна конференция с мениджър от САЩ точно преди коледа. След време се видя, че решението е било грешно и пак почнаха да се наемат хора. Какво пречи един ден това да се случи и в GDC?

*

Англичаните имат една поговорка - Най-глупавото магаре поема най-тежкия товар. Ако сте съвестен служител и гледате да си свършите работата добре, то ще трябва да вършите работата на доста колеги-скътавки (основно от Индия и др.) Има моменти на спокойствие, но тогава ще трябва да попълвате досадни рипорти и ще ви занимават с административна работа и безсмислени виртуални обучения. Повече не бих работил във фирми където административната част от работата е 50+ %.

*

Потенциал за развитие има - най ценното е достъпа да библиотеката на books 24x7 и времето за самоусъвършенстване. Можете да гледате напред, но най-вероятно ако сте творчески свободна личност, то няма да намерите шанс за израстване в HP. Търсят се само агенти-бройлери, които да работят на конвейра. При мениджърите стреса е голям с цялата административна плява и директивите спускани от чужбина, така че и там не е розово. По-добре се оттеглете в политиката, частния бизнес или към централните офиси на компанията.

*

Всички видяхме какво стана след откриването на дългочаканото метро - претъпкано и неудобно. Има достъп по околовръстното, но трафика е натоварен. Най-добре ще е да живеете на няколко минути пеша. Сложил съм минус и защото, ако се разхождате в Бизнес парка навсякъде ви обгръща миризма на цигари.

*

Та за колегите - начумерени или твърде наперени млади хора. За съжаление несвикнали да работят в екип и да споделят, интриганти, перят се по цял ден с картите си и кадят из парка, свикнали да искат най-доброто, без да дават същото в замяна. Има и хора от които можеш да се учиш, с ценностна система и са приятна компания, но са на изчезване.

*

Една позната го определи като конюшня. Общи помещения, мръсни с разбити и неергономични столове, гадно луминисцентно осветление, шумно въпреки процедурите. Правиха се ремонти на някои места, но офиса няма нищо общо с офисите в Америка или офисите на Гугъл например. Домашният офис би бил най-доброто решение, но има инициатива да се премахне. Отново да спомена - местата пред централния вход не трябва да са пушилня! Вуйчо ми почина от рак на гърлото а пушачите понасят по зле цигарения дим. Да не говорим за загубата на работно време - по света вече има рестрикции за подобни служители и промяна на мисленето в тази насока.


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

 Някой ще каже ли как точно се работи ? Пълна работна седмица или на работни смени? И ако е на смени какви точно са смените?Питам за Windows sys adminite и network support? И какво е възнаграждението за 1во ниво,второ ниво и трето ниво?И съответно ако си гониш нещата има ли шанс да се издигнеш от първо до трето ниво? Завършен бакалавър по компютърни технологий и ccna стигат ли за начално ниво windows system administrator?


настоящ служител

39 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
5
Привилегии
4
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
4
Местоположение
4
Колеги
5
Работна среда
3

Първо е редно да се направи едно разграничение: HP GDBC и HP Bulgaria. Две различни компании, с различно ръководство. Първите са "съпорт" отдела, а другите предимно търговци. Единственото общо е HP отдела, който работи и за двете.
Заплащане - Кой как си го направи. В моя екип успях за 4 години да удвоя стартовата си заплата. Това не е станало с кафенца и лакардийки по цял ден, подмазване и черпене на мениджърите, охулване и интриганстване спрямо колегите ми, а доста труд и extra mile всеки ден. Бих казал, че мениджмънта забелязва кой работи и кой не и на тази си база се решава кой ще вземе годишен бонус. Той пък варира от 1/2 до 1 заплата, в зависимост от бюджета за бонуси.
Уважение - пак опира до цялостното ти представяне. Ако работиш здраво и не интригантсваш имаш уважението на прекият си началник и доверието на колегите си. 
Привилегии - Паркинг, 60лв. Ваучери, Здравен Пакет, отстъпки в магазини, заведения и банки, мн. добра Wellness програма (спец. безплатни прегледи, безплатени спортни мероприятия и т.н.), home office (ако ти се полага за нивото което заемаш), безплатен транспорт м/у Бизнес Парк и метрото и т.н.
Фирмена сигурност - Когато се превърнеш в ценен и уважаван кадър, няма кой да те изгони или съкрати. Познавам и пълни кретени, който за 3 години не за мръднали на йота - не ги пипат. Нещо сериозно трябва да осе*еш, че да те уволнят. При съкращения обикновено slow perfomers са първите на пангара.
Ангажираност - Хората в моят тийм са на 85-90% от времето ангажирани, което не означава кълване на клавиатурата 24/7 , а имаш време спокойно да изпиеш едно кафе следобяд например. На мен лично ми се налага понякога да работя и извънредно или инцидентно, което, разбира се, ми се заплаща допълнително.
Потенциал за развитие - Добър ако не скътаваш. Огромен ако даваш повече от колко се очаква от теб.
Местоположение - Бизнес Парк Младост 4. Скоро (Април-Май 2015) ще има метро на метри от HP сградите.
Колеги - Моите са страхотни без изключение. Имаше и изключения, но когато се цепиш от колектива, колектива ти го нацепва. Вече не са при нас. Постоянно се организират общи мероприятия, поне 3 тиймбилдинга на година, билярд, боулинг, футбол, бири, тийм обяди и т.н. Има и екипи, в който хората не могат да се гледат ... нещата са на късмет все пак ...
Работна Среда - Cubicals, има достатъчно пространство, наскоро реновираха нашият етаж. Има какво да се желае по отношение на почистващата компания, но какво друго да очаквам от мургави чистачки? 
А какво не ми харесва - 
1) Огромната бюрокрацията - може да се очаква в компания с ~6000 служители.
2) Административният overhead - задължителни тренинги, тестове и али бали , който понякога разконцентрират и отнемат ценно време.
3)  Понякога се работи се под излишно management напражение.
4)  "Счупения телефон" и че в HP всяко решение "отгоре" е предпоследно.
5)    Да, в HP се затъпява и закърнява. Познавам такива хора - бяха знаещи и можещи, но HP ги вкара в рамката и край с това. Ако се бях оставил и спрял развитието си настрани, а именно в други технологии, сигурно щях да затъпея и аз с тези процедури и run books.
6) Шуробаджанащина , като навсякъде. Познавам и кифли, който доста скочиха нагоре ... по втория начин.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

до "а"
 
 
Би ли се обосновал, аз също съм се запътил към Network Security


шубе го/я е и не казва!

-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

 Ако ти се занимава със security търси си работа в друга фирма...

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?