Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Тек Експертс https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,пл. Позитано №2&markers=София,пл. Позитано №2

Тек Експертс

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 249 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 221-230 от общо 249


настоящ служител

16 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
1
Привилегии
1
Фирмена сигурност
1
Натоварване
2
Потенциал
1
Местоположение
5
Колеги
2
Работна среда
1

На кратко:
Мога да кажа следното: Фирмата е страхотна за старт на кариера в ИТ сектора. Като те вземат от улицата и ти дават шанс, нормално да ти дават 700 лева. От там нататък от всеки си зависи какво ще покаже като умения, резултати и отношение към работния процес. Никой не ви е длъжен да ви вдига заплатата за това че 6 месеца сте били във фирмата и сте си бъркали в носа. Има достатъчно документация, виртуалки, колеги от които да се учите и да почерпите безценен опит и да се подобрите до ниво на което може да изкарвате по 10 сървея на месец. Това е плюс за вас, за фирмата, за мениджъра ви.. и повярвайте това не остава незабелязано.
Дори да остане незабелязано по някаква причина, като имаш 40 топ скора за последните 6 месеца, г-н Деков няма да ви откаже среща за дискусия на която да можете да го убедите защо заслужавате повишение.
Голяма част от деливъри мениджърите винаги се опитват да помогнат и да влязат в положение на хората от екипа си.

Уважение: Тук имаме пирамидна структура. Уважението на колегите ви и мениджъра ви би трябвало да е достатъчно. Ако не можете да го спечелите, може би проблема е във вашия телевизор. Винаги можете да рикуестнете да ви сменят екипа.

Привилегии: В общи линии стандартното - ваучери, допълнително здравно осигуряване, тиймбилдинг, тук таме някоя интересна майндрум игра, футбол.

Фирмена сигурност: Стига да не ти липсват елементарни качества от работната етика, никой няма да те бутне. Все пак не е нормално да имаш 3 обедни почивки по 45 минути, да пиеш кафе в студентски град или да ходиш на работа в 11:15 редовно..

Натоварване: Ако искате да се мишкарите и да взимате 700 лева цял живот, няма да се чувствате натоварени. Ако имате амбиции, ще бъдете все по натоварени

Потенциал: Фирмата се разраства все повече. На всеки се дава шанс рано или късно (ако се е постарал да го получи)

Местоположение: ЧУК! Зад съдебната палата

Колеги: всякакви. Има много плява, но понякога има страшно кадърни и интересни хора които се развиват страшно бързо. В един от екипите наеха чужденец на временен договор с 15-20 години опит като консултант. Излиза, че все пак мениджмънта иска да помогне на колегите, като им доведе човек от когото да почепят опит.

Работна среда: може би един от най-големите минуси на фирмата. Поради голямото количеството на хора без работна етика. Има доста колеги които след 17:00 часа чакат просто да стане време да си ходят и се чудят къде да отидат да си правят лаф. Колеги, по-добре слезте пушете цигари и пийте кафе, вместо да пречите на колегите ви, които дърпат екипите ви и фирмата напред.

Да вметна и за актив дайректърито: Колеги - в 21 век живеем. Не работите с информация на локалния магазин - колко кроасана има в склада и колко метра наденица сте продали миналия месец. Работите с информация на световни лидери в почти всички сектори - банки, мобилни оператори, петролни продукти, авто-производители.


настоящ служител

29 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
4
Привилегии
2
Фирмена сигурност
4
Натоварване
3
Потенциал
3
Местоположение
5
Колеги
3
Работна среда
3

Не съм съгласен с предишните мнения. Аз започнах във фирмата преди малко повече от 6 месеца. Това ми е първа работа в тази сфера. По образование съм юрист.

Фирмата е добро място за хора, които искат да се преориентират професионално.

Чувам доста колеги да се оплакват от работата, но те си нямат идея какво е да работиш по 12-14 часа на ден в адвокатска кантора за 1000лв бруто...

За краткото време тук научих много, колегите винаги отговарят, когато ги питаш, въпреки че са доста заети.


бивш служител

-16 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
5
Потенциал
-5
Местоположение
5
Колеги
4
Работна среда
-5

С две ръце гласувам за предните коментари и няма много какво да добавя. Той Деков ни идва на тим билдинга и не разбрах каква му беше целта.Мен ми е чудно с кой акъл ходиш на събитие на което хората са отишли да се забавляват да ги товариш със себе си и с работни теми без да си канен..все едно от джоба си е платил. Неадекватно същество.
Повече ме вълнува как ще дишаме лятото като не се отварят прозорците? Но и аз не планувам да изкарам дълго във фирмата ,така че все тая.
Заплатите са ниски, равитие никакво. Довиждане!


настоящ служител

-8 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
2
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
4
Потенциал
-5
Местоположение
5
Колеги
2
Работна среда
-3

Чета предните коментари и само истини... Жалко, че няма някой да хване и да се "самосезира" като вижда какви са мненията.

Положителните неща:

- Хубаво местоположение- в центъра, зад Съдебната;
- Ваучери за храна (60 лева), здравно осигуряване (допълнително);
- Момичетата от HR отдела съдействат бързо;
- Че можеш да се похвалиш на вашите, че си инженер (нищо, че си минал покрай такъв)

Дотук. Оттук нататък малко хорър-стори. Преди време шефка беше Даниела- една доста симпатична жена. Че и по нейно време си имаше нагативите, имаше ги, но тя поне успяваше да вдигне духа на хората. Наемаха се всякакви хора- къде с опит, къде без. Заплатите правилно сте разбрали: 700-800 лева за без опит и много високи заплати за тия с опит и езици. Ама и тая работа с високите заплати приключи.

Сега като гледам какви хора наемат последно време по екипите, ми става ясно, че целта е мизерна заплата. Да може голямото шеф да се гуши. А човекът, когото са наели трябва само да може да си плесне ръцете, без да ги размине. Това, че после тези ни ги пращат на нас да ги обучаваме и да им помагаме- няма проблем. Ние имаме десетки задължения, които ни трупат всеки ден, без да ни плащат допълнително. Било клауза в договора. Същия, в който бонусите не бяха описани и сега не ни ги дават.

Като казах бонуси... няма да видите. Ние не сме видели. Опитват се да ни пробутат по 15 лева на сървей и то ако имаме 4. А ако си level 2, понеже не затваряш кейсове, един вид си съвсем прецакан.

И да обобщим... кой ли го е измислил това? Сигурно нашият нов велик шеф Ивчо Деков. Това е един господин, за който съм слушал звездни истории от времето му в Blizoo и HP-и, но той сигурно си мисли, че ние живеем в информационно затъмнение и хора не познаваме.

Събира ни на едни срещи веднъж месечно и говори на микрофон. Почти му се разбира, тъй като има доста лош английски. Но какво пък? Важно, че е шефче. Мисля, че е въпрос на време да го освиркат на тия събиранки, но едва ли ще седне да чете както мисли "простолюдието" за него. Така че го очаквайте след 2-3 седмици пак да подскача с микрофона с поредните безсмислени, никого не греещи update-и. Дреме ни кой екип е най-добър, при положение, че като платим тока и сме капо!

Тук се е хванал да "коли и беси". За няколко седмици "очисти " няколко мениджъра- заместникът си Милев, и двама деливъри мениджъри. То къде по-лесно е да уволняваш и да съсипваш морала на екипите, вместо да хванеш да бъдеш лидер и да научиш младите хора на нещо. Въпреки, че от него едва ли има какво да се научи. На етажа се бъзикат вече кого ще уволни Деков тая седмица, че да си наеме останалите приятели и роднини.

Интересно е обаче как все уволняват разни хора, които не бият на очи с лошо поведение, а примерно моята мениджърка още работи тук. Важно е, че идва с къса рокля или цепнати дънчици и вече се преориентира от стария на новия лакей-мениджър Борислав. Тича да му се веси на бюрото, а даже не си прави сметката, че сме на 10 метра и всичко се вижда. И гледаш утре, повишение. Ей в такава фирма работим.

Много ме забавляват всички тези неща- тук ни имат за лукови глави. Обаче ние си отваряме jobs.bg дружно и при първа възможност си тръгваме.

Комапнията няма с какво друго да ни задържи. Нито парите са пари, нито отношението е отношение. Нито нивото е ниво.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Kаква е началната заплата във фирмата, защото от прочетеното по долу се стряскам малко... :)


настоящ служител

-9 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-1
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
1
Натоварване
-3
Потенциал
-4
Местоположение
5
Колеги
2
Работна среда
-4

Даниела за съжаление не е шефка. Все още е във фирмата но не се занимава с предишната длъжност. Сега са докарали Деков от ХП. Много по зле е от нея. Привика си стари приятели от ХП и изгони старите помощник шефове. Сега стоят като наказани при тнар айтита. Заплатата си е мизерна за ИТ сектора. На 700 лева можеш да си стоиш с години стига да не почнеш да мрънкаш че напускаш и тогава може да ти се обърне внимание и да ти дадат 100-200 лева. Направи се нова част на офиса която явно глътна доста пари на еврейна и сега той си ги взима от персонала по всякакъв начин. Откриват се нови екипи и се наемат нови хора без да се повишава качеството на работа - количеството е пред качеството защото ХП плаща на бройка. Звъниш като идиот на индийци, араби и др субекти нямащи си никакви знания от операционни системи или продукта който използват. Нямаш правото на свобода и винаги трябва да им угодишш, няма значение какви идиоти са. Офиса както се чу вече се намира на центъра което е хубаво, Лошото обаче е че вътре са 300 човека и няма нито един прозорец който да се отваря и малко след 10-11 сутринта става като в спално на казарма. Колегите са добре, има и някои които се чудиш защо са ги взели за ИТ като стават единствено за работа на полето но това е друг въпрос. От няколко месеца става нетърпимо с идването на новия шеф. Въведоха се много рестрикции които обезсмислиха работата на това място тъй като и заплатата е малка. Няма вече толкова свобода както беше преди. Наемат се много хора без познания в ИТ и съответно целия товат пада на по старите, които ги обучават и се занимават с проблемни клиенти. Много от старите напуснаха за техен късмет а останалите едвам кретат с многото работа която им се насъбира. Като имам предвид стар служител имам предвид повече от 2 години във фирмата. Сами виждате че има голямо текучество. През изминалата година (особено лятото) избягаха около 30 човека в ИБМ и други фирми като съответно там получават 3 пъти повече пари и допълнителни привилегии. Когато стане обяд от кухнята се носят всякакви миризми на манджи, сътоветно никой не се сеща да затвори вратата на кухнята. Има масажи в петък, една седмица платени, другата безплатни. Няма място за паркиране тъй като е синя зона, само привилегировани хора разполагат с карти за паркоместа в подземния паркинг. За останалите трамвая или метрото. Работите на ХП лаптопи за 800 лева (максимум) и отскоро добавиха отделни монитори (срам ме е да кажа колко инча). Айтитата които се занимават със всякакви глупости като например да ти качват софтуер на лаптопа са покъртително мързеливи и глупави. Някои от мениджърите са добре (старите хора), новите - не. Бонусите от сървеи пак ги промениха. Сега трябва да имаш 4 хубави сървея за да ти ги платят като се насърчавали хората с това че ги вдигнали с 4 лева. Ако кажете с тия 16 лева повече какво да си купя... Обещания винаги има, реализацията на тези обещания е малък процент. Много хора обмислят да напуснат с настъпването на пролетта - и с право. Даниела винаги успяваше да изглади отношенията когато има неразбирателство но новия шеф мисли повече за себе си и работната атмосфера е западнала. Западнал е и морала. На никой не му се работи за тези пари и мисли за друг вариант. Да се чудиш някои стари какво правят още тук. Формата е добре ако си неопитен и искаш да се занимаваш с ИТ, но има уловка. Ако решиш да напуснеш преди еди колко си време държиш неустойка. карат хората да се задържат като ги пращат на курсове за ОС и други работи с което ти предоставят едно листче в което пише че дължиш еди колко си хиляди ако напуснеш в период от 2 години след датата на договора. Сътветно хора се пращат периодично на такива трейнинги с цел да се задържат чрез изнудване - хората с тези заплати не могат да покрият хилядите които дължат за трейнингите (макар и реалната им цена да е 100-150 лева). След края на тези трейнинги забравете да ви дадат сертификат който можете да ползвате в други фирми при кандидатстване.

Към шефовете: спрете с новите хора и се постараите да квалифицирате хората които имате и да ги задържите. Нека не правим развъдник на кадри в която всяка година идват нови "рибки"


настоящ служител

30 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
5
Привилегии
4
Фирмена сигурност
5
Натоварване
3
Потенциал
4
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
-4

ЦЕЦО ОЩЕ Е ТУК!!!


бивш служител

-13 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
1
Местоположение
4
Колеги
5
Работна среда
2

Without going into specific details about business or its owner, I've decided that I will not work with a cheap IT manager who values money over people and work ethics.


5 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-4
Уважение
4
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
4
Потенциал
-4
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
4

- Обажданията. Тек Експертс вече си е чист кал център. Задължително трябва да се звъни на клиентите при отваряне, затваряне и въобще за всичко щяло и не щяло. Ако не намериш клиента и не си се опитвал да го търсиш поне няколко дни, това се отразява зле на месечното Quality review. Проблеми които могат най-добре да се решат в имейл комуникаця, като се провайдват предложения и стъпки, трябва да имат обаждане. Случваха се сконфузни ситуации, като например да звъннеш на клиенти да му кажеш, "Вади сега едно листче и записвай." Според друго правило дори да имаш писмено позволение в имейл да затвориш кейс трябва да звъннеш на клиент, и да питаш "Ама верно ли мога да затварям кейса?" Понякога изпадах в други сконфузни ситуации, когато отсреща ми отговаряха: "Добре, а кое не беше ясно в имейла? Ти Английски говориш ли?". Или пък "Абе знаеш ли колко работа си имам сега, защо ме занимаваш с твоите глупости." Ясно е, че с тези обаждания се цели увеличаването на добрите сървей, но не се взема в предвид, че това става понякога с цената на времето което може да се посвети на истинската работа, за която всъщност се плаща, като ресърчване и репродюсване на проблеми.
- В ролята на подизпълнител които осигурява работна сила, част от заработената заплата просто отива в друг /Еврейски/ джоб. Това се знае от самото начало. Точно заради това заплатите са ниски за ИТ сектора.

От доста време съм в друга фирма и мога да усетя огромната разлика не само в заплащането, но и в професионализма като цяло. Бих посъватвал тези които искат да работят в ИТ сферата, но нямат опит и/ или съответно образование да се въоръжат с търпение и да опитат в Тек Експертс. Също така това важи и за много закъсалите за работа, пари и без оферти от други места. Да стискат зъби няколко месеца или година и да търпят всякакви своеволия. Компанията е доказан трамплин за работа в технологични компании с високо заплащане.
Ако имате опит, знания и квалификация за ИТ, съвета ми не започвайте работа в тази фирма!

Надявам се да съм бил полезен, обективен и изчерпателен.

Поздрави,


бивш служител

6 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
4
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
4
Потенциал
-4
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
4

Прекарах известно време в тази фирма и бих искал да споделя моето мнение и впечатления тук. Всичко писано по-долу е вярно. За да не бъда хейтър, преди всичко ще изтъкна позитивните страни на компанията:
- Наемат се хора без никакъв опит и техническо образование, които имат желание да се учат. Ако имат желание да се развиват в ИТ сферата, определено Тек Експертс е един много добър старт.
- Локализацията в идеалния център, зад Съдебната палата е отлична.
- Заплатите се изплащат винаги на време, дори понякога и по-рано от обявеното.
- Ръководството в лицето на Даниела и двамата Алексовци са готини, свежи, позитивни и разбрани хора. С тях може да се говори приятелски. Уважават служителите си и не авторитарничат.
- Говорил съм си с HR-и и всички са на мнение, че една година стаж в Тек Експертс тежи повече в CV, отколкото магистърска диплома от МЕЙ. От опит мога да кажа, че се трупа солиден и полезен технически бекграунд, които може да се научи само от практиката.
- Работното време не е строго. Стига да си вършиш работата, да не чупиш SLA, да се свързваш с клиентите на време, да си ъпдейтваш кейсовете никои не те следи кога идваш, колко време те няма през деня или кога си тръгваш.
- Които е напуснал или са го изгонили, все по-добра работа си е намерил и все за повече пари.
- Не на последно място хората са невероятни. Имах удоволствието да работя в много задружен и сплотен екип. Когато някои закъса всички други му помагат. Никои друг, от други екипи не ми е направил лошо впечатление. Има голямо взаимно уважение между колегите и на това място се създават страхотни приятелства, а понякога и връзки с противоположния пол.
За повече позитиви, не мога да се сетя. Ако някои се сеща моля да допълни.

Негативи:
- Некомпетентно ръководство. За деливъри мениджъри, сиреч локален мениджър на един или няколко тийма се избират млади девойки не знайно по какви заслуги. Технически неграмотни, с трудов опит не повече от две години, някои дори без завършена бакълаварска степен, различна от техническа. Те колят и бесят, независимо, че не са наясно дори и с елементарните технически работи които извършва съответния тийм. Не рядко си позволяват да нарочват хора които си вършат работа и да демонстрират лично отношение към тях, унижавайки ги. Ако някои не ги кефи, въпреки, че има добри резултати, сървей /за тях ще стане дума по-нататък/, прави чести Виртуални сесий с клиентите, те издействат отстраняване след 6-тия месец, просто защото не го харесват. А ако си жена и деливъри мениджърката е жена, просто е страшно. Трябва да си имаш повече от едно на ум. Женски трикове като умишлено изваждане от PDL-а на тийма при важни имейли, заяждане за дребни правописни грешки от бързане и в общи линии търсене на теле под вола никак не са рядкост. Не са рядкост и смяна на тийма или компанията на момичета по тяхна воля, заради подобни подмолности.
Накратко, технически неграмотни девойки оценяват техническия перформънс на инженерите.
- Неадекватно обучение. Първите няколко седмици гледаш видеа и четеш документации, за сложни продукти, чието усвояване изисква време и опит. То се постига в течение на работата и ако имаш свестни колеги които да си зарязват тяхната работа и да помагат. Има трейнер, но той е за общите въпроси и софт скила.
- Кадърни хора, които си вършат добре работата, напускат защото техните усилия и резултати не се забелязват. Отиват във фирми, като IBM, Microsoft, ISG и други за двойно по-високи заплати.
- Най-сигурният начин да си издействаш увеличение на заплатата е да кажеш, че напускаш. Така някои хора блъфираха, без да имат друга оферта за работа и получиха желано от тях увеличение. Други които водиха преговори по каналния ред или получиха такова след месеци или просто след няколко месеца чакане това да се случи отидоха в други фирми.
- Бях свидетел как някои хора които си вършеха блестящо работата и работиха за Тек Експертс с години бяха нарочени и с помощта на Импрувмънт планове бяха изритани от компанията. Някои защото отказал да поеме съпорта на още един продукт, без промяна в заплащането, друг защото им каза в очите, че правилото да се звъни на клиентите за щяло и нещяло е пълна глупост и други подобни работи за които ще стане дума по-долу. Е хубавото е, че всички тези хора поне които аз познавам си намериха по-добри работи, без изключение.
- На инженери които се справят добре, дори и през периода на изпитателния срок им се предоставя още един продукт които да съпортват. Увеличава им се обема на работа, без това да се отразява на заплащането.
- На две от интервютата които ходих докато си търсех работа HR-ките ме попитаха какво става в Тек Експертс? Споделиха ми, че всяко второ CV което получават е на човек от там.
- Сървейте. Най-големия зор. Почти целия перформънс на служителите се базира на сървейте които клиентите оставят. По мое мнение това не е съвсем обективно. Получаваха се средни или лоши сървей, за перфектно свършена работа, от страна на съпорта и високи сървей, за не чак толкова добре свършена работа или за нещо съвсем дребно. Общо казано това зависи от това дали клиента е на кеф.
Така наречената бонусна схема за която се споменава още на интервюто представляваше по 10 лв. над заплатата за всеки максимален (5/5) получен сървей. Уви вече се изплаща само ако имаш поне три сървей (5/5) в месеца. Дори единия да е (5/4), няма бонус. Това не е лесно постижимо. В същото време Тек Експертс получава известна сума като бонус от HP, дори сървея да не е максимален (5/5). На твой гръб.
Следва част 2

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?