Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Си Три Ай Салюшънс https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,Бизнес Парк&markers=София,Бизнес Парк

Си Три Ай Салюшънс

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 132 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 132


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Всеки ден ви Звънят по Телефона и Ви

Тормозят щото сте подали Документи


И сте Тъпи, Идиоти за това


кандидат за работа

-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

незнам кой им даде 1 звезда на заплащането,но е страшно мизерно.Преди време кандидатствах там за съпорт на нещо си...

След изкармане на езиковата валидация със перфектен резултат ми отправиха работна оферта от сорта на 1000 -1100 НЕТО, което е по-ниско от всички останали кол-центрове в които съм работил.Само 60к плащат по-мизерно от тези, но те са дъното на дъната и няма какво да ги говорим.


шубе го/я е и не казва!

1 точка

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
2
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
1
Натоварване
-5
Потенциал
3
Местоположение
1
Колеги
5
Работна среда
-2

Здравейте!

Днес ще дам своето мнение специално за отделът Алерган, който скоро ще бъде Abbvie поради сливането на двете компании.

Преди да започна искам изрично да подчертая, че това мнение е изцяло за отдела, а не за компанията.

Ще говоря направо по същество без излишни неща. Ще илюстрирам добрите и лошите страни на работата, мениджмънта и накрая ще оставя моето лично мнение като бивш служител, който е прекарал известно време в този отдел.

Силни Страни: За съжаление преди да започна ще кажа, че те са малко и не са много съществени за доста хора.
- Гъвкаво работно време. Мениждмънта се съобразява максимално доколкото е възможно да взима предвид предпочетенито от вас смени.
- Предишен опит не се изисква.
- Колегите са едни от най-човечните хора и винаги ще ти помогнат когато и с каквото могат. (Така се случиха нещата, че един от тези хора стана моят дефакто "Ментор" през този период и ще съм ѝ благодарен винаги за търпението и подхода ѝ)
- Ваучери за таксита на късните смени и допълнително здравно осигуряване.
- Има доста какво да се научи първите 6 месеца.

Слаби Страни: Тук проблемите са доста. Някои неща може да се променят занапред, но в момента всички долуизоброени неща са в сила
- Ниска заплата. 1600 лв брутна заплата. Не е сменяна от основаването на отдела. Като цяла доста ниска за секторът както е споменавано и преди от друг колега. Доста бивши колеги ми споделиха, след като напуснаха, че са в по-добри фирми за много повече пари и по-малко работа.
- Работата, която се вършеше дневно стана 10 пъти повече, благодарение на гореспоменатото сливане. През този период(продължаващ и сега) нямаше никакви увеличения, дори бонуси за хората, които вършехме голяма част от работата. Наградата ни беше по цял ден мрънкане от QA, но за това ще говоря после.
- Всеки агент разполага с 80 минути почивка на ден, която можеш да си разпределиш както пожелаеш. Проблемът е, че за да получиш тези почивки трябва да уведомиш Workflow-a, който е на смяна. За тези почивки след уведомяването им трябва да чакаш да те "пуснат" и бавенето за това "пускане" от 20-30 минути в последствие стана до 2-3 часа всеки ден, независимо каква смяна караш и какво е натоварването. Доста колеги се оплакват, че на ден поне 1 от почивките си(20 минути) не са могли да я вземат.
- Бонуси тук се взимат изключително трудно. Има доста критерии и цялата система е настроена срещу вас. Пример: Работите цял месец усърдно, вършите си работата перфектно, но понеже не сте на US Смяна(4 следобед до 1 през нощта) то вие няма да вземете бонус. Пример 2: Работите усърдно отново, работата ви е перфектна, но просто получавате от 500-те Обаждания, които имате за месеца, 2 NON-Compliant от QA и оставате без бонус също. Годишен Бонус взимат хора, които са 365 дена(една Календарна година) в компанията. Пример: Ако сте почнали на 2-ри Януари, то това не е пълна Календарна година и вие НЯМА да вземете годишен бонус.
- Предизвестие 2 Месеца

Сега да поговорим за Мениджмънта.
Тук искам да кажа, че думи като "некомпетентност" ще са недостатъчни да мога да изразя това което искам. Всеки ден се измислят нови процеси, които отежняват живота на всеки, ДОСТА ЧЕСТО(да не кажа всеки път) са недоизмислени и трябва ние да се оплакваме в продължение на седмици за да се променят нещата(промени стават рядко).

Друга доста честа практика е да не те отразяват за нищо. Имаше дълъг период, в който аз и доста колеги, се оплаквахме от практиките на друг колега, защото вредеше на нас и на отдела. Месеци нищо не се направи докато вече нямаше как повече да се отлага.

Имаш проблем свързан с работата? Доста "любим" отговор на мениджмънта(визирайки Георги Стойчев тук, защото той е operations manager и се занимава с "човешката" част на отделна) е "няма какво да направя". Или ако си късметлия, получаваш Meeting с хора, които ти обясняват защо "не може нищо да се направи".

Последните редове ще се отнасят за QA и специално за един човек. Името няма да споменавам. Доста голяма част от това дали вие за месеца ще вземете бонус или не зависи от този човек, защото, като QA, решава дали вие да получите Compliant или Non-Compliant на вашата работа/обаждания. Всеки един агент получава сценарий как да си провежда обажданията и как да трябва и не трябва да процедира. Отклоните ли се малко от него, Non-Compliant е налице. Няма значение дали си вършите работата като хора, дали сте направили клиента щастлив, дали сте решили проблем. Всичко се свежда до сценарият и това колко го следвате. Независимо прав/а ли сте или не.

За контраст, другият QA агент, Деница, е страхотен човек и винаги ще влезе в положение ако проблемът не е бил от ваша страна.

Работата и компанията са подходящи за хора, които искат да придобият опит в средата и след това да продължат да градят кариера на друго място. Има какво да се научи на работата, но дълъг престой не се препоръчва.


шубе го/я е и не казва!

8 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
2
Привилегии
2
Фирмена сигурност
3
Натоварване
-4
Потенциал
-2
Местоположение
2
Колеги
4
Работна среда
-1

Работих известно време във фирмата и подкрепям по-долно мнение, което помогна и на мен:
Силни страни:
-Подходяща работа за студенти/гъвкаво работно време - мениджмънта се съобразява максимално с желанието на хората при изготвяне на график.
-Не се изисква предишен опит. Има много неща които могат да се научат след постъпване на работа чрез вътрешни обучения и на самата работа.
-Необходимо ниво на Английски език - В2 (Предимно говоримо)
-Добра локация на офиса, предлага се и хоум офис.
-Колегите са млади и готини. Помагат винаги когато изникне нещо което не разбираш.
-Офисът е сравнително нов
-Допълнително заплащане за късните и нощните смени. -Ваучери за таксита ако работите от офиса и допълнително здравно осигуряване.

Слаби страни:
-Заплащането е бруто 1400-1600 за Л1. Ниско за този сектор.
-Високо натоварване. Когато има голям наплив е възможно да се налага да сте на кол, през голяма част от работното време.
-Всеки ден се измислят нови процеси, които отежняват работата
-Оборудването не беше добро, често дори бавеше на ежедневната работа.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Абе Идиоти такива как ще работите там


Като Тефонист за 700 лева това евро колко се пада 300 евро


Осъзнавате ли каква Жалка и Мизерна заплата дават?


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Страхотен работодател!!! Хоум офис вече година и 2 месеца. С бонусите заплатата стига 3450лв. Няма натиск или напрежение . Плащат ти от ден 1ви. Един от най добрите работодатели в бранша. Не е сол център с таргети.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

НЕ започвайте работа в HCL, ако не искате да си загубите времето. Хубава работа ама.. ц...ска.

Фирмата няма собствена регистрация у нас, представлява се от Си три ай и реално подписвате договор с тях.

HCL са индийци. Положението е индийско. Привилегии няма, увеличаване на заплатата няма, овъртайм няма. Има само едно нещо и то е адски много работа.

Проектът Ксерокс е трагичен. Докато бизнесът е бил директно към Ксерокс, нещата са били добре. 2019 година част от бизнеса минава към HCL и от една приятна фирма става гнусен проект, тип кол център. Започва масово следене като в кол център, дори за финансовите отдели, които имат телефон, но не е първостепенен. Изискванията и таргетите се качват многоратно, стигат недостижими висоти. Никога не сте напълно в таргет, ако ще и да работите денонощно.

Новосъздаден екип за около година се разпадна, половината напуснахме, защото не се издържа. Ако ви трябва спешно работа или искате да добиете опит и да бягате, това е вашето място
Хора с опит, високи очаквания и желание за израстване, нямат място в HCL!


бивш служител

22 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
4
Привилегии
3
Фирмена сигурност
3
Натоварване
-2
Потенциал
0
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
1

Определено много се изненадах да чета всичките негативни коментари по повод фирмата... Минаха много години откакто я напуснах. Много неща научих за четири години там, много опит придобих, който и до ден днешен ми е изключително полезен в работата.
За съжаление всичко хубаво в началото има тенденцията да бъде развалено, чисто в български стил. През 2008 г. когато постъпих, попаднах в нов акаунт, и беше доста трудно и натоварващо наистина, но пък за сметка на това всичките колеги си помагахме, дори шефовете се включваха в нашата работа.
Най-хубавите ми спомени са от там, без да преувеличавам!Бяхме не само екип, а едно семейство! Както имах и добър старт в парично отношение. Повишенията си ги заслужих с много труд, разбира се, но нямаше никаква шуробаджанащина, поне не и в нашия акаунт.
За съжаление вече преди моето напускане, всичките кадърни (според мен) мениджъри бяха си тръгнали, и се усещаше заформянето на хаос, лошо и неуважително отношение към служителите, пренебрежение, лош мениджмънт и тн.... Питам се защо винаги нещо хубаво се разваля в БГ?


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте, интересува ме позицията Bid Manager в HCL (с немски, ако това има значение за отдела).

Има ли някой, който работи в същия отдел? Бихте ли споделили впечатления? Как е атмосферата? Натоварването? Заплащането?

В момента работя същото в друга голяма компания в Бизнес парка, предложиха ми тази позиция чрез ЛинкдИн и се чудя, дали си струва да се местя.

Благодаря! :)


бивш служител

-14 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-2
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
-5
Потенциал
-1
Местоположение
-3
Колеги
3
Работна среда
-2

Така, пиша този коментар не за да си го изкарам на фирмата, а за да предпазя хората които мислят да започнат работа в нея. Става въпрос за офиса във Варна.
Да започнем с позитивите, повярвайте бързо ще свършим с тях.
1. Някой от колегите са готини. Проблемът е, че когато един не е започват да стават проблеми. Ако един от колегите седи на червено, за да не взема обаждания и другите ги обират, започват и другите да се пускат на червено и се появява напрежение. Хубавото във Варна е, че може да се слезе някъде на плажа след работа.
2. По принцип ни беше казано, че всяка седмица се носят плодове за работниците. С времето обаче започна да става на всеки 2-3 седмици. Веднъж на всеки 3-4 месеца се поръчват и пици, но това се прави главно, когато идват някакви големи шефове, за се покаже колко е "добър" мениджмънта с работниците.
3. Във Варна има няколко човека на които можеш да разчиташ винаги за помощ. Хора като Петя, Мартин, Пламен и Георги.
4. Последният плюс е работното време. Работи се от понеделник до петък. Съботни смени няма. В зависимост с какъв език сте и на кой акаунт сте, се определя от колко до колко ще работите, като в испанския и френския тийм има и нощни смени, но превоза ви е платен.
Дa започнем с минусите.
1. Заплататa е 2000 лв бруто. Преди повече от година това щеше да е добре за кол център с два езика, но в момента няма кол център в който с бонусите да падате под 2000 лв. Има месечен бонус (300 лв бруто), който е почти невъзможен за вземане, ако сте нов, понеже дори мениджмънтa не знае какво точно се гледа за него. Постоянно има промени в процедурите, което спомага за това да не вземате бонус, когато сте нов.
2. Мениджмънта е изключително не компетентен. Говорим за Бирол, който беше назначен след като Христо напусна. От както този индивид е мениджър във Варна, напуснаха над 15 човека в рамките на 6-7 месеца. Когато един от колегите му каза, че напуска, реакцията на господин Исмайл беше "Мислех, че доста по-рано ще напуснеш. Когато му кажете, че напускате, дори не пита защо и дали може да направи нещо за да промени решението ви.
3. Заради малкото останали хора, работата която ще вършите по никакъв начин не съответства на заплатата която взимате. В рамките на 5-6 месеца от испанския тийм си тръгнаха 3ма човека, оt френския 3ма човека, от италианския 3ма човека, от немския 6 човека. Нещото което ще чувате или ще виждате написано в бизнес Скайпа е "може ли да вземеш този кол", без да е от значение това, че до преди 30 секунди си бил на кол и трябва да логваш тикет.
4. Казаното в долния коментар за мазненето е факт, ако не се мазните здраво, няма да как да успеете.
5. Офисът е твърде малък и постоянно има претенций за това да се отварят прозорци или да се пускат климатици.
6. Заради липсата на хора, често се налага да правите "Ц" смени, което значи, че ще оставате 2 часа повече. Тези часове ще ви бъдат върнати, но често се случва да ви ги върнат не когато вие искате, а когато на тях им е удобно.
Та така, ако има някой, който харесва да работи в супер стресова среда, за пари които не отговарят на работата, там с удоволствие ще ви изтискат като лимони.
Поздрави.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?