Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

60К https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,Бул. Ботевградско Шосе 264&markers=София,Бул. Ботевградско Шосе 264
5 2 0
2 точки от 462 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 151-160 от общо 462


-34 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
-5
Привилегии
1
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-3
Работна среда
-5

Пожелавам успех както на вас, така и на изпълнителя. Най-вече пожелавам успех на кандидатите, които рискуват да започнат при вас. Затова ги информирам.
Според Ейщайн "вселената е толкова организирана, че ако някой я познава и не вярва във висш интелект, то този човек е глупак". Как мислите , че гледа на вас този интелект? Българския съд може да не (иска да) види много неща като лъжесвидетелстване, тормоз и експлоатация над болни,здрави и тн. Но Вселената не работи така и вероятно скоро ще ви изплюе напълно. Това, че никой не иска вече да работи за вас е само началото... Законите и си работят, дори в България. Моят съвет е да се обърнете от пътя си, преди да е късно.
Моят живот се оправи внезапно след кошмара "60к" и честно казано съм в позиция много да се хваля (просто не мисля че това е моя заслуга). Но ме кара да се замислям какво би си помислил за мен този висш интелект, ако се занимавах прекалено много с такива като вас при тези обстоятелства. Аз спирам личните си усилия за справедливост, надявайки се че съм успял да предотвратя човешки трагедии, които иначе биха били неизбежни. Усепх с Вселената!


бивш служител

-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

eBay Sofia - пълна пародия на проект.Като започнем от некомпетентните супервайзъри със самочувствие на CEO:
Даниела Берова - никой във фирмата не знае защо тази госпожица е там. Тя дори не може да пише на кирилица ,в официалните чатове и имейли пише неграмотно на латиница. От далече се вижда колко слабо интелигента е. Никога не е помогнала на никой в работата ,единствената и фраза е "Четете си гайдовете".
Тодор Йоргов - няма да намерите човек във фирмата ,който да каже дори една позитивна дума за този ниско интелигентен индивид. Ако го попиташ някакъв въпрос ,ще те накара да се чувстваш виновен, че въобще си попитал и ще ти даде някакъв глупав отговор ,който дори няма да разбереш.Прави се на Big Boss ,но с този външен вид е просто смехотворен ,абсолютно всеки му се подиграва зад гърба.
Никой не ти помога с работата в този отдел ,дават ти 10 pdf-ки да си ги четеш и да се самообучаваш.
QA никога не е имало ,а за бонус никога не съм чувал някой да е получил (няма такова нещо). Когато ме наемаха казаха ,че заплащането на нощните смени ще е по 2лв на час ,което всъщност се оказа 2лв за цялата 10-часова нощна смяна.
Развитие в този отдел никога няма да получите ,колкото и да се опитвате. Работата в Appeals беше пълна пародия ,никой не знаеше какво прави и всеки си работеше както му е удобно. Повечето от колегите са хора със средно образование ,все едно си в университет за молоумници ,не знам изобщо как ги събират.
Последната седмица ни събираха на групички да ни кажат ,че ни съкращават 2 седмици преди да направим 6 месеца и минем пробния период ,а на тези които предложиха да останат ги офертираха с 100 лв. по-ниска заплата отколкото са работили досега (от 950 на 850) ,като в самия договор пишеше ,че ако минем 6 месечния период ,заплатата ще се качи на 1150лв нетно. ПЪЛНА ПАРОДИЯ!!! За нощните смени ахрана не остава ,тъй като тези преди тях изяждат всичко ,да не споменавам за отвратителното качество на храната. На близко няма магазини ,а цените на първия етаж на готвената храна са безбожно високи (Ако ядете само там ,няма да ви стигне заплатата).
Не си губете времето с тези хора ,аз лично изгубих 5 месеца от живота ми в тази пароия на фирма...


настоящ служител

-38 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-4
Потенциал
-5
Местоположение
-4
Колеги
-1
Работна среда
-5

Аз не съм Кутов, но нека попитам - кое от посоченото като факти не е истина, та 99% да са лъжи? Не уволняват за болнични ли? Заплатите ли са високи? HR не пише тук от чуждо име? Нощният труд по 25 стотинки на час ли не доплащате?

Само миналата седмица 7 човека си заминаха от нашия отдел в София. В Пловдивския сигурно още толкова.
И когато някой иска да си тръгне ще чака 2 месеца. Ако вие гоните някого, то ще го разбере в деня на уволнението. В края на деня най-често.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

И тази година в 60К продължаваме със събиране на пласмасови капачки в покрепа на кампанията "Капачки за бъдеще", която цели закупуването на нови инкубатори за родилните отделения на болници в малките градове на България за оцеляването на недоносените бебета. За 2018г. "Капачки за бъдеще" събра и рециклира над 69 000кг пластмаса, а с парите бяха купени ТРИ (3) кувьоза и в момента се чакат ОЩЕ три да пристигнат!
Да помогнем на "Капачки за бъдеще" да постигнат своята цел и за 2019г! И запомнете- Заедно можем повече!

https://www.facebook.com/60KInternationalContactCentres/


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Нищо не говори, Кутов. Когато завършат делата на последна инстанция, лично ще те поканя на среща да обясниш за откраднатите вътрешни процедури. Чрез съдия- изпълнител. Междувременно запази си болните коментари от 5те профила за себе си. Всички от Тикетмастър те знаят какво петно беше.


-32 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-5
Привилегии
1
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-2
Работна среда
-5

Това, че ЧР се хвалят и рекламират говори достатъчно за фирмата. За какви 99 процента става дума, след като ви извадих документите за болничните черно и а бяло? Ви можете само да мълчите по този повод! Това е такова пресъпление, че в 99 процента от държававите ще се ходи в затвор и ще затворят фирмата!


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Както вече стана дума, никой не е съвършен, също и отдел Човешки ресурси, но описваното в bgrabotodatel на 99% е невярно и цели да навреди отколкото да има нещо общо с истината. По повод на дългия коментар на Бивш служител от 2016г. по-долу, ето истинските факти:
1. Процесът по наемане в споменатия проект протича с тестове за ниво на Английски, интервю с рекрутър и представител на проекта. Следва Experience Day в който на кандидата се пускат разговори с клиенти на различно ниво на трудност, включително такива с по-трудни клиенти. Следва ново интервю с представители на мениджмънта на проекта, на което се обследват и първите впечатления на кандидата. Чак след това, ако кандидатът потвърди че продължава да поддържа интерес се прави подробна оферта. Когато е възможно (при последните две групи беше възможно) се изпраща и "shift pattern"- т.е. кандидатът знае в кой ден от седмицата кога ще бъде на работа и кога ще почива. Всичко това се прави за да е 100% сигурен кандидата че това е работа която ще му допадне, може да бъде сериозен и отговорен.
2. Следващата фаза след приемане на офертата и сключване на договора е Graduation Bay- това за този проект са три месеца в които на новопостъпилите придобиват знания за продуктите и процесите които ще обслужват. По време на тези месеци от хората се очаква само да учат и да се адаптират. Поемат разговори, но под надзора на "floor walkers"- тим лидери, които са готови да поемат разговора, ако стане прекалено труден. Дават се съвети, върви коучинг по конкретните разговори. Целта е плавна адаптация и обиране на стреса там където възникне. От новопостъпилите се очаква да имат ориентация към работа с клиенти, да развият комуникационни възможности и емпатия към клиента.
3. По повод на възнаграждението- стартовото възнаграждение е около 1200 лв брутно в изпитателния срок, който е 6 месеца и около 1400 лв брутно след него. Проектът предлата бонус за представяне, зависещ от KPIs свързани с удоволетворението на клиента, липса на закъснения за работа и други базови изисквания. Той може да стигне до 500 лв, като средното реално постижение е 200лв.
4. Проблем би било несериозното отношение, неумение да се работи с клиенти (ако на вас ви спрат интернета или телевизията вкъщи, няма ли да сте резки с "обслужване на клиенти"?). Всъщност повечето англичани са наистина сдържани и е лесно да бъде управляван проблема им. Но ако "ти чакаш да стане време за обяд или просто да се случи нещо интересно в тази стая, защото времето е спряло", това не е работа за теб. Ако си дошъл за "да си правиш шоу с колегите по време на работа", това не е работа за теб. Ако смяташ че клинтите са ти длъжни защото "са клиентела която има маниерите и възпитанието на второкласник с открадната близалка", това не е работа за теб. И ако случайно по време на интервюто не са те усетили че нямаш изградена работна етика и си несериозен, то най-вероятно няма да си изкараш изпитателния срок и ще бъдеш освободен бързо-бързо. След което или можеш да си направиш изводите и да поработиш над себе си или дребнаво и анонимно да хейтиш бившите си работодатели в bgrabotodatel. И да чакаш следващата несполука в живота.


-24 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
-1
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
-1
Потенциал
-3
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Като цяло тази фирма е една от многото в България, които работят на един прицнип. Като цяло приемат натегачи, "екстроверти" и мързеливци, повечето от които знаят малко английски, разбират уж от компютри и искат да си клатят краката на бюрото по цял ден и да се хвалят с това. Да не забравим дежурното "нося си баджа в джоба на панталоните, ама така, че да се вижда и да завиждат хората...".
Има недостиг на кадри в къде къде по-важни сектори, ама младите искат на комп. Е затова ще потъваме бавно и славно.
Пообиколила съм не една или две такива "фирми". Положението е много зле.


бивш служител

-20 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-4
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
-4
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
5
Колеги
4
Работна среда
-3

Здравейте хора които обмислят да започнат работа в този много интересен кол център. Преди да започна с краткия си опит, искам да подчертая, че съм бивш служител от вече далечната 2016 година, но наскоро имах късмета да се сблъскам с настоящ служител и нещата които чух ме накараха да остана изключително доволен, че съм напуснал още тогава. Започна се с познатите на всички телефонни разговори на английски и мини тестчета в офиса (които са формата на интервю) и си казваш, че едва ли не вече си в добра и стабилна фирма с принципи. Обичам да назовавам своя престой там като "тестов" или "опитен" , защото точно такава роля играхме отбора които започнахме. Група опитни плъхове в една нестабилна и готова да се разпадне из основите фирма. Обучението (което беше месец преди) е най-скучната възможна лекция по 8 часа на ден 5 дни в седмицата. Обучаващия ти говори врели некипели за начина по който жиците са свързани с Англия докато ти чакаш да стане време за обяд или просто да се случи нещо интересно в тази стая, защото времето е спряло. В края на тренинга не знаеш нищо което да влиза в естеството на работа и решават, че вече си готов да почнеш истинската работа. Тук е ключовият момент в който ставаш част от корпоративната еволюция. Пускат те заедно с целия ти изплашен от телефонни разговори отбор в някое кътче на офиса , всякаш отивате на война и живота ви зависи от това да говориш с някой пробит англичанин по скайпа. Преди имахме т.нар. graduation bay което първо беше 1 месец, после 2 месеца, накрая стана 3 месеца. Това означава, че нямаш право да бъдеш назначен в отбор с обещаните ти смени на интервюто, макар да си студент или да имаш странични ангажименти. Промени в тази сериозна фирма има на седмична основа , които никой не разбира и много често са в конфликт с промените от преди 2 седмици и всякаш ги е писал съвсем различен човек който за пръв път влиза в офиса. Обажданията са много, хората са малоумни и тесногръди, вие сте виновен за всичко. Бонусите са трудни за хващане, но не са невъзможни. Момента е там, че са от сорта на 50-70 лв. И тук идва най-интересния момент - парите. Като виждате сградата и офиса , може да се поотпуснете и да помечтаете малко, да си вдигнете очакванията за заплащане. В крайна сметка това е офис работа и си е психическо натоварване за работа с човекоподобни по телефон на чужд език. Точно когато вече очаквате дадена цифра вие получавате един е-майл с офертата за работа и на нея са изписани 700 лв НЕТО. Годината вече е 2019 а заплатата остава непроменена ! Излиза, че за техническа компетенция, владеене на език и работа с компютър който облъчва ще изкарваш точно колкото (че и по-малко) от един барман да речем. С разликата, че бармана може да си говори с хората, да пие и да има телефон в джоба си който да погледне когато иска, защото в този офис право на телефон НЯМАШ. След толкова негативи бих искал да изкажа и единствените два плюса в работата за 60к. На първо място са колегите. Сега винаги ще има някой краен дразнител или натрапник , но това е ежедневие и живота няма как да бъде без тях. Смея да твърдя, че 90% от колегите с които аз работих бяха много на ниво и винаги можеш да си правиш шоу с тях по време на работа и след нея. Другия плюс за който се сещам е ,че се предлагаха някакви основни странични бонуси като ваучери, фитнес и т.н. Но в крайна сметка това е една нестабилна корпорация, обвързана с постоянни нелогични проблеми, клиентела която има маниерите и възпитанието на второкласник с открадната близалка, нереално ниско заплащане за сферата и гаранция за безперскетивна работа на всеки един служител.


-35 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-5
Привилегии
1
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Брей нечовешките ресурси са станали анонимни! Явно се усетиха, че като си правят реклама в този сайт всъщност ставате жалки. Е, жалко пак, станахте жалки с отношението , което показвате към работниците си! Ако работите в 60к ще попаднете в среда от наркомани, мрънкала и тн... И то според Чоешки ресурси. Това отношение ще се предаде по канала и към лидерите и мениджерите. Чак към всеки нормален човек, който попадне там! Бягайте!

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?