Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

60К https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,Бул. Ботевградско Шосе 264&markers=София,Бул. Ботевградско Шосе 264
5 2 0
2 точки от 100 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 100


6 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
1
Привилегии
1
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-4
Потенциал
1
Местоположение
3
Колеги
5
Работна среда
0

Мнението си за 60К исках да изразя още при напускането си. Радвам се, че все пак го правя няколко месеца по-късно, за да мога да дам обективна оценка и коментар за хората, които ги интересува.
За колектива мога да кажа само хубави неща. Никога не съм мислела че в толкова голям екип може да има такова разбирателство и уважение един към друг. Това е на ниво работници. С мениджмънта нещата не стоят точно така. През кратката си кариера имах двама мениджъри. Този при който бях по време на обучителния период направи работния процес не лек, понеже доста често се чуваха заплахи за уволнение. И като цяло ми отнемаше доста енергия да се разбирам с нея.С втроия си пряк ръководител работата беше изключително приятна и той е един от малкото хора които се държаха на изключително високо професионално ниво.
И положителното ми мнение се простира до тук.
Всичко друго, което чух на интервюто беше лъжа. Най-вече относно работно време.
На кратко казано нямате право на избор макар и да ви показват много опции в началото.
Ако не сте съгласни с графика, на който сте раъпределен може да си излезете през най-близката врата, след 2 месеца предизвестие, обаче.
Клиентите не бих сравнила с животни само, за да не обиждам животните.
Ако се стигне до разговор м/у Ваш клиент и Вашия мениджър то тогава Вие сте виновен. И да има политика мениджърите да отказват да вземат обаждането.
Относно заплащането- доста добро стига за Вас да не е проблем да се отнасят с Вас като с най-долната сган в галактиката.На практика фирмата иска да Ви даде бонус,който е на база клиентска оценка. И ако клиентите не Ви оценяват положително естествено няма бонус. Друг е въпроса, че като дойде време за постоянен договор ако над 50% от клиентите не ви оценяват положително имате удоволствието да излезете през най-близката врата.
Натоварването е психическо и почти постоянно. Спомням си един ден ,в който системата не работеше 3 или 4. Това време се уплътни да се разясни на трейнитата как трябва да сме позитивни към живота и за мен беше отделено специално време за нагласа на съзнанието на по-позитивни вълни. Важно е да изглеждаш щастлив, понеже може да те види някой чакащ за интервю, все пак.
Има още доста неща да се кажат,но като цяло, ако имате алтернативна работа с подобно заплащане останете си на нея.


бивш служител

8 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-3
Привилегии
0
Фирмена сигурност
3
Натоварване
3
Потенциал
-1
Местоположение
2
Колеги
4
Работна среда
-2

От гледната точка на един сериозен, амбициозен човек, който никога не е искал нищо повече, освен положеният труд от него да бъде оценен, и да бъде мотивиран да се развива и още: тази фирма не е мястото. Тук е идеално начало за всеки, който знае език и иска да натрупа стаж, за да може по-нататък да си намери работа с доволно добра заплата, без да се налага да разчита на университетско образование или допълнителни курсове. Не мога да отрека бенефитите от факта, че прекарах над година и шест месеца в тази фирма и сега всички врати са ми отворени.

На мен проблемът никога не ми е бил заплащането, аз наем не плащам, естествено можеше и повече да са, но пак повтарям, никога това не ми е било наболял проблем. Проблемът идва тогава, когато тук се толерират шуробаджанащината и подмазването, както и козируването, дори когато висшестоящият не е прав. Не мога да говоря за другите проекти, но конкретно в Маталан, ако си отвориш устата, изведнъж си многознайко и не ще изтърват възможност да омаловажат всичките ти успехи (говорим за максимални резултати в проценти месеци наред) и да наблягат единствено и само на негативите ти (които даже не са и негативи, просто ти чисто и просто не си робот, и ако тези хора ще искат качество, ами не, няма да изработиш 120 workitems днес;). Не дай си боже да решиш да си премълчиш, когато не мислиш, че са прави; стане ли грешката, после не мениджъра, който го е казал, а ти си извикан на среща, за да се уточни ти защо не си спрял мениджъра да ти даде тези и онези заръки. Явно, 60К е винаги в цикъл, щото не знаят какво искат от тебе накрая.

При желание за повишение, трябва или да забравиш, че си личност с мнение (което обезсмисля кандидатирането за мениджър, ти ще менажираш ли... ще се дупиш на шефа ли? "кво"? ) или да си доведен от шефа. Спокойно, ще променят специално за тебе изискванията за стаж, от 6 месеца на 3, за да си ТИ! Ако нямате самоличност и уважение към себе си, 60К е мястото за вас - дава ви уникалната възможност отвратителното ви отношение да бъде веднага извинено и вината да падне изцяло на агента, нищо, че то твоя работа е било, да следиш за грешките, преди да го пуснеш този имейл или да одобриш рефънд. Мога до утре да давам примери, и пак ще се съберем вдругиден, да довършим. От това няма смисъл.

Хората в екипа, агентите, бяха уникални и винаги ще липсват. Жалко е, че не им се отделя никакво внимание, когато имат пропуски и се очаква от тях да разберат всичко само от прочитането на някакъв си текст. Не дай си боже да попиташ колега, и да го питаш по-честичко, ще те извикат на среща в стаичката, да ти кажат, "Не, така не може, при нас ще идваш". А като идеш, да ти обяснят, но само след като са ти казали в пълни детайли какъв дебил си, щом не си го разбрал от един прочит.

На хората, които казват, не се оплаквайте, като искате да получавате хилядарките, а да си клатите краката, само да ви вметна, че не само аз, но и много съвестни хора напуснаха тази фирма именно защото ние си скъсахме г*****те от работа, а бенефитите ги обраха единствено и само богопамазаните от мениджмънта. Ако са се взимали бонуси, то е било щото е близко до ума, че иначе целият този фарс няма как да бъде поддържан и хората няма да бъдат така лесно манипулирани. Тук се печели от хора с ниско самочувствие, които ще се радват и на най-малката им възложена задачка, та даже и парички ще получат, лелеее! Ако това са ви амбициите, 60К е мястото за вас. :)


шубе го/я е и не казва!

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте,
Някой да изкаже мнение за проект wizzair...заплатата наистина ли е на две части, като втората изобщо не я давали? И на празниците чух,че се работи. А за празниците какво е заплащането?
Страх ме е приятели, а ми трябва работа


бивш служител

-27 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-5
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-1
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-1
Работна среда
-1

Ако искате да работите извън града; ако искате най-ниските заплати в бранша; ако искате двумесечно предизвестие, което да спъва всеки потенциален бъдещ ваш работодател; ако искате да не ви позволяват да взимате болнични, а да ви карат да си "чистите" отпуската когато сте болен; ако искате да не ви позволяват повече от 1 седмица отпуск накуп; ако искате да не ви "пускат" до тоалетна или за вода; ако искате за шефове да имате некомпетентни и неотзивчиви, но за сметка на това много надменни и смешно повярвали си хора; ако искате да не получите бонус, само защото сте имали малшанса да се разболеете за повече от 3 дни през цялата година; ако искате да не запомните имената на колегите си, защото всеки ден са различни поради текучеството; ако искате да работите там, където всички щастливи хора го правят според мотото на 60К - то това е вашето място. Успех!


бивш служител

-33 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
-5
Привилегии
0
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-3
Работна среда
-5

Нещата във фирмата не са толкова до проект, колкото че от управлението са некомпетентни злобни човечета. Каквото и да кажа за фирмата ще е малко. Зaпочнах в 60к тъй като ми хареса идеята за нов и свеж проект едноезичен директно от Скандинавия с отлично заплащане(което до колкото знам е изклчение в 60к). . Дадох си предизвестието и зачаках. Деня преди да подпиша договор с 60К ги помолих да ми изпратят договора, за да си го прочета на спокойствие вкъщи. Те ми отказаха под предтекст, че не искат да го разпространяват. В деня на подписването ми стоеше , че иначе гарантираната ми заплата се състои от две части, като едната от тях всъщост беше по преценка на работодателя. По-късно разбрах , че тези неща не са случайни , фирмата се застрахова поради собствените си съмнителните практики. Поразпитах служителката относно негарантиранта част от заплатата ми при което тя ме попита, дали съм тъп, буквално. Аз се позамислих, дали да си тръгна, но не обичам прибързаните решения. Към момента не знаех , дали това отразява фирмата като цяло, или просто една злобна жена. И така се почна...
През първите дни фирмата 'предложи' на мен и на още една колежка да запишем по-късна дата като начало на договора. С много мъки и помощ от прекия ми началник (единстеното правилно нещо , което видях от нея) успях да си взема парите, за разлика от колежката. Фирмата се отметна от обещания транспорт и ми скочи грубо, като 'единен организъм'. Там не решават проблемите с дикусии, а като скачат на привидно по-слабия. Как да се разбереш с толкова криви същества , дето си мислят, че само те са хора? А всички други, които не са шефове са нещастници. После ми казаха ми, че не са доволни от нивото на владеене на езика, въпреки , че нищо не се беше променило от времето, в което ме бяха одобрили след два изпита. Вместо да предразполагат служителите, те си злобеят и нагнетяват напрежението. С колегите ми коментирахме , че грубото отношение на 60К към нас се дължи на злобата и завистта от това, че скандинавските езици са отлично платени(за разлика от другите) и вземаме повече пари от тях. Фирмата не се управлява професионално, а от подобни низки емоции. За разлика от тях обаче аз предпочитам да действам методично и разумно. Непрофесионализма и некомпетеността им резултираха в това, че аз успявах да събера много компромати срещу тях (например не ни дадоха длъжностна характеристика, за което можех и коменсация да получа , ама аз не исках с лошо). Предпочитах да не ги използвам, а само ако се наложи. Вместо това реших да се концентрирам върху работата, доколкото е възможно при такава враждебна атмосфера. Самата работа беше много трудна , повечето неща не бяхме учили по време на обучението. Поставаха ни в много деликатни ситуации, за които изобщо не бяхме подготвени...Ние трябваше да ги измъкваме от собствените им каши, докато те не проявиха никакво разбиране,или гъвкавост по отношение на затрудниенията ни. Вместо това ни сервираха крайно нереалистични таргети. Нагнетяваше се постоянно едно напрежение. Накарха ни да подписваме всякакви документи , броени седмици след постъпването ми. Например зарибяват , като ноемат на нормално работно време, като после веднага я променят на сумирано (разликата е, че при нормалното, за разлика от сумираното ти се заплащат уйкендите с по 75 процента отгоре). Сервираха ни и едни дежурства , закоито не бяхме говорили по жреме на пописването на договор и които не фигурират в него. Да не говорим за абсурдните вътрешни правила- тормоз при болничен(карат те да си вземеш платен, или неплатен отпуск, за да може сър Джон да си трупа милиони от парите на боните служители) и ходене до тоалетна(аз като стискам пърдя много). За да не се разболявам(и да стана 'ъфендър' ) трябва да пия редовно чай. Да, ама това от своя страна означава да ходя често до тоалетната и не съм на линия. Това също като да си болен е в разрез с вътрешните правила. Подобни порочни кръгове са ежедневие в 60к. За непрофесионализма на шефката ясно говори, това, че каза на лбимеца си 'че иска да го клонира толкова пъти колкото сме ' (да се клонират в тоалетната казвам аз) още през първия месец. Пренебрегнати бяха сигнали за тормоз и заплахи, като ми каз аха едва ли не 'излезте и се разберете'. Клиентите естсетвено бяха много недоволни от ситуациите , в които бяха забъркани от фирмата възложител и си го изкарваха на нас (дори и спокойните и разумни скандинавци си имат предел). Фирмата пък от своя страна не проявваше разбиране към нас. На всичко отгоре шефката (не знам защо я бха сложили, тя не разбираше от нищо и език не говореше) ме скастри за един имейл , че не бил написан правилно. Няколко с майчин език потвърдиха , че съм ги написал съвсем правилно и точно. След това аз я помолих да не нагнетява напржението повече по този начин. При което тя се направи на приятно разсеяна, а като малко по-твърдо я помолих за становище по въпроса, ме излъга нещо. Тогава разбрах, че единственият ми шанс да продължа във фирмата е да говоря с управителя,сър Джон, въпреки че рискуам всичко, докато съм в изпитателен срок. Писах един имейл и не получих отговор. Така разбрах, че простотията е на най-високо ниво и напуснах на основания всичките беззакония и нередности. Имах най-голямото желание да се разберем с добро, но тези хора са крайно неразумни и злобни и криви. Накрая накараха колегите да си подпишат длъжностните характеристики , месеци след като започнаха. Караха ме и мен и злобяха. Представятели си - да карат бивш служител да подписва длъжностната си характеристика със задна дата едва след като вече е напуснал. В 60К обче всичко е възможно... Сега пък ми бавят и документите за новата работа и ще трябва да си ги взимам по съдебен път ...Не държат на думите си, гледат как да те прецакат постоянно и за най-малкото нещо. Най-неприятният работодател, който съм имал някога!


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Досега чета само кофти мнения за фирмата. Оттук ми става ясно, че това не е за пренебрегване. Прави ми впечатление, че повечето мнения са за проектите SKY и Е- bay.
Някой има ли мнение за Wizz проекта. Интересуват ме смени, колеги и заплащане.


бивш служител

-40 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
0
Работна среда
-5

Този Теодор е от управлението. Забелзва се колко го е яд на тези, които напускат и на този сайт. Да беше малко по умен да не беше казал за транспорта щях замисля , преди да твърдя това. Забележете злобата, с която е изпълнен поста. Това е характерно за управлението на фирмата. Заедно с глупостта лесно се познават. 60К стигна до там, че да си прави реклами и то, чрез злобни коментари в сайт, който самите те ненавиждат! И нямат акъл поне малко да се покрият с малко по-реалистична оценка. Ако започнете в тази фирма злобата и непрофесионализма ще бъде неисменна част от ежедневието ви. Съветът ми е да се пробвате да си намерите по-читава фирма.


43 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
5
Привилегии
5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
4
Потенциал
5
Местоположение
4
Колеги
5
Работна среда
5

Потресен съм от това което чета. Не мога да разбера как живеете така. Пишете, че работите в дадена фирма и същевременно я храните анонимно в безсмислен сайт. Изобщо имате ли уважение към себе си. Поне си кажете имената да се знае кой плюе така злобно. Заради индивиди като вас компанията е на това ниво в очите на хората. Това не ви харесвало, онова не ви харесвало... Аз мога да кажа като човек перфекционист, че 60K предлага една от най-добрите среди за работа сред контактните центрове, защото не си скриптирана маймуна, която не може да си изкаже мнението. Като член на проекта SKY мога да кажа, че 95% от коментарите са некомпетентни или са написани от хейтъри, които не са издържали изискванията. Напрежението може да бъде голямо, но никой няма да те съди ако поискаш почивка или объркаш нещо. Направо ви се чудя наистина.... Кое не ви харесва? БЕЗПЛАТНИЯТ превоз (автобуси и таксита за късните смени)? Заплащането в съотношение труда, които давате? Хигиената? Постоянните оферти за бонуси във всички проекти? Мениджмънта били "простаци" и "некомпетентни тъпанари"? Аз не мисля, че човек без знания и умения в дадена област може да стане мениджър. Това че на вас не ви изнася и искате да взимате хиляди левове като сте си вкъщи по цял ден или ако ходите на работа да спите по цял ден не ви дава право да оронвате престижа на компанията. Като не ви харесва - подавате предизвестие ако вече работите, напускате и отивате на "по-добро" място, където ще ви скъсат задниците и ще ви изпъдят на 3тия месец, защото те мерзавци, или изобщо не подавате молба за работа. Надявам се да се замислите малко над думите си и да погледнете реалистично над нещата, защото най-малко от уважение към работодателя си не би трябвало да храните като псета анонимно.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Работих известно време в тази компания и единственото нещо, което мога да кажа- некомпетентни и арогантни мениджъри, лоша работна среда без никакво уважение и кофти проекти. И на фона на цялата селяния продължават да прокламират, че там работели най-щастливите хора. Малоумна работа!


-33 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
-5
Привилегии
1
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-4
Работна среда
-5

Работил съм и за други два големи колцентъра, Съдърланд и Сайтел и те с всичките недостатъци на бранша бяха на светлинни години като професионализъм от тези селяци.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?