Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Луфтханза Техник София /img/frontend/nomap.png"

Луфтханза Техник София

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 137 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 137


настоящ служител

-39 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
1
Работна среда
-5

Работата в хангарите на компанията е тотална загуба на време. Няма нищо общо като условия и заплащане с немска фирма. Заплащането е под средното за София, да не говорим за авиационния сектор в България. Когато си платиш наема за жилището и битовите разходи почти нищо не остава. Перспективата е нулева. Индексациите на възнагражденията изостават значително от динамиката на пазара в България. За тези които смятат да вземат лиценз да забравят.
Политиката на компанията е да се дават възможности само на удобните. Никой не оценява професионалните способности, знания и квалификация. Най-голяма тежест има дали си готов да си зарежеш семейството и да работиш извънредно в уикендите и през седмицата. Издигат се хора без оглед на ценз и квалификация.
Работното време се променя почти всеки ден без да се съобразява със служителите. Невъзможно е на практика да си планираш личния живот. Той е подчинен на компанията.
Текучеството е огромно. Почти не останаха хора с истинска квалификация придобита извън Луфтханза.
Ако искаш да напуснеш компанията, трябва да си готов да платиш десетки хиляди левове обезщетение за измисленото обучение.
Не повтаряйте грешката на тези преди Вас. Помислете добре преди да решите. После вече е скъпо.


кандидат за работа

-23 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
5
Потенциал
-5
Местоположение
-1
Колеги
-5
Работна среда
-5

Човешки ресурси и мениджмънта на бранча в София - гола вода и две педи кал по гърба!!! Вече над 5 години търсят безрезултатно едни и същи позиции, но изобщо не са почтенни - не ме предупредиха, че няма да ме допуснат до интервю без лична карта - носех в себе си само шофьорската си книжка - на запад и това е документ за самоличост - издава се от държавата. След случката кандидатствам и за други подходящи позиции - не ме търсят изобщо - сложили са ме в черния си списък. ЖАЛКА фирмичка пълна с некъдърни чичинки - ама "не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава"...


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Ха ха, Луфтханза софия ще ви покаже с времето, че Дарвиновата теория е погрешна и че всъщност маймуната произлиза от човека :)).
Компанията е клопка. Успех!


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Абе, HR-ките още ли правят подбор на кандидатите с оня безумен асесмънт дето трябва да познаваш каква книжка е чела или кой филм е гледала някоя кукла докато е рисувала цветни квадрати?
И наистина ли е важно за бъдещата работа кого сте прибрали в бункер в случай на ядрена война и кого сте оставили отвън? Какво общо има това с професионалните качества и личните способности?
Все си мисля, че ако това са критериите на Запад, то системата им с нищо не е по-добра от проверките за партийна лоялност и работнически произход по време на комунизма...


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте, кандидатствах за работа преди 2 години, като стигнах до финално интервю, за съжаление или мой късмет избраха друг човек. Преди повече от месец подадох отново документи за позиция различна от предната ми кандидатура, но свързана със сегашното ми развитие. След обаждане от Ейч-ар със покана за интервю, втория въпрос беше - а вие били ли сте на асесмент цетър при нас. Да - преди повече от година. Е добре тогава - ще говоря с колегите и ще ви се обадим обратно ... изплашихте се а! Смешковци.
Добре е човек да не се надява на големи компаний. Очевидно те не ценят особенно хората а по скоро ги имат за ресурс - неизчерпаем и заменим. По едно от мненията по надолу - "тръгват си хора който работят от по няколко години"! Йес - компанийте от рода на тази се "хранят" със такива хора - и след като им изпият живеца ги изплюват..


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте, някой би ли ми казал координати на отговорник за складовата техника на фирмата Луфтханза. Една секретарка там непрекъснато ме лъже,че дадения човек (без да ми каже конкретно име) е на обяд. Този човек или е много гладен, понеже по всяко време е на обяд, или няма такъв човек. Трябва ми телефон и име на някой, с който да се свържа и да говоря относно новата сграда, която се строи и въобще да поговорим за подемно-транспортни и складови машини.


кандидат за работа

-25 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
0

до предпоследният коментар.

Уважаеми колега, заплатата която я цитирам от 2700 лева може да я изчислиш от сайта на търговският регистър. Тя е актуална към 2015г.. За 2016 трябва да се публикува одита до юни месец 2017г.. По закон всяко предприятие е длъжно да подава актуална и честна информация за своето състояние оценена от независим одитор. Постнал съм адреса на търговският регистър в предишен пост. Специално за теб пак го поствам

Влезте тук https://public.brra.bg/CheckUps/Verifications/VerificationPersonOrg.ra напишете

175382604 въведете кода от цифри дайте надолу и ще излезе

"ЛУФТХАНЗА ТЕХНИК СОФИЯ" ООД
Тук е цялата история на фирмата и по години можеш да прочетеш развитието. Имаи в предвид, че след всяка цифра трябва да прибавиш 000. Не знам за какви акционери ми говориш. Може и да има не споря. Според българското законодателство, ЛХТ е ООД. Можеш да прочетеш в Интернет разликата между ООД и АД. Ако имахме акционери обозначението щеше да е АД. Печалбата се дели с България Eр в отношение 75% за ЛХТ и 25% за Блъгария Ер. Според одита от 2015 г..
Изплатените заплати разделени на броя на служителите дава основна заплата от 2700лв.ЛХТ има много голям инвентар, оборудване, екипировка и всякакви машини с минимална амортизационен период , кредит към банка в Германия и регистрирана печалба за 2015г. от 12 000 000 лева. От тази сметка излиза, че печалбата която я носи всеки служител е 13 172 лева на година , като не отчитаме кредита, който се плаща и минималната амортизация на машините и имотите който са закупени от фирмите и калкулирани като разход. Търсих устройствен правилник на фирмата не намерих. Интересува ме колко служители работят в производството и колко са администрация и помощен персонал.
Тези пари ги носи производството.

Заплатата едва ли се определя от Германия. Това се решава на място от човешки ресурси и най-вече мениджърите.

Излиза, че администрацията е с доста високи заплати за сметка на производството съдейки по това че ти си почнал на 600 лева и след може би 3-4 години работа вземаш 1200 лева предполагам чисто, което не ти позволява да живееш в собствен дом платен от теб. На теория от 1200 лева можеш да отделяш за жилищни нужди около 300-400 лева.

От мениджърите се иска единствено и само да носят колкото се може повече пари. Ресурсът е един. Въпроса е разпределението. Относно фитърите завивали на гайки и други позиции, мога да ти кажа , че там се назначават предимно хора завършили АТТ за смешната заплата от 300 евро. Наши колеги инженери, без стаж какъвто съм аз вземат в Германия чисто 3500 -4000 евро. Дали ще ме карат да завъртам гайки или не щом съм инженер аз искам заплатата от 2500 лева и спрямо договора 10% - безсрочно, 15-18% за три години и 25-30% за пет години. Официалната статистика отчита ръст на заплатите за София от 10% март 2016 до март 2017.

Задължително условие е бриветиране до 30 месец, чийто курс ЛХТ е длъжна да заплати. Щом искат пет години да ме вържат ще ми плащат двойно . Всички колеги под 50 години с бривет са в чужбина за наистина много пари. По твой та логика и теб трябва да изгонят след като ти из текът петте години ако могат да намерят някой да им работи за 400 лева. Ако имаш бривет е добре ще отидеш в чужбина но ако нямаш зле. Защо на теб да плащат 1200лева като има кой да блъска за 400 лева ? Не искам да ме назначават като фитър, техник или нещо си и да ме карат да върша инженерен работа, а заплащането да е като на чистачка.

Обръщам ти особено внимание на цената на жилищата в София, която можеш да провериш във всеки сайт за недвижими имоти и на банков те продукти който можеш да изследваш във всяка банка. При пет годишен договор заплатата трябва да е толкоз за да можеш да си позволиш да плащаш ипотека, а инженера трябва да взема такава заплата за да си позволи жилище в сносен квартал ново строителство с квадратура 70-90 квадрата. Аз да не съм куче да подпиша договор за пет години, да съм учил ТУ-София и да получава 300 евро заплата, да живея в София и да съм на улицата. Уважаеми колеги, помнете ЗАПЛАТИТЕ СЕ ДОГОВАРЯТ. НАТИСКАЙТЕ ЛХТ КОЛКОТО МОЖЕТЕ ПОВЕЧЕ заплатите си ги заслужавате !!! На човек не му трябва само жилище има много други разходи. Стюардесата взема 2000 лева, шофьора в градския взема 1600 лева, продавачката у мола 1000 лева, готвач 2000 лева.

Дебело подчертавам, че това е сайт за мнения. Това е моето скромно мнение с което не задължавам никого да се съгласява. Кандидатствал съм за работа в ЛХТ, не съм работил там. Отношението на човешки ресурси е повече от неуважително и презрително. Не ме интересува, каква история има фирмата и колко е велика . Интересува ме да имам дом, кола,да почивам поне веднъж годишно на море за 10-14 дена в хубав хотел, да мога да си издържам семейството, да си позволя да посетя зъболекар и да мога а си платя коронка, при влизане в аптека като ми се съобщи аптекарката 100 лева да мога да си ги купя, спазването на законодателството на България на 100% и бриветирането до 30 месеца. За теб ако е наивно и детско разсъждение за мен не е!

Със здраве и керосина е в кръвта на всички ни!
П.С.: Колеги помнете искайте от ЛХТ:

1.Заплата от 2500 бруто. В зависимост от договора годишен ръст от 10-30%.

2. Задължително бриветиране до 30 месеца за да можете да отидете в чужбина после за много пари.

3. При условие, че имате сигурна работа за пет години и можете едно жилище да го задържите пет години. Купете си не живейте под наем при лукави хазяи. Кредит до 10 години.

4. Задължително изисквайте от ЛХТ заплащане на падеж. В противен случай си сложете клауза за всеки пропуснат календарен ден 10% лихва. При седем дни неплащане договора се разваля, а останалите месечни заплати компанията дължи като неустойка.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Какво се случва с компанията? Всички виждаме скоростните темпове на развитие-строят се нови сгради,шопове за ремонт на компоненти,нови три линии,договори с нови авиокомпании.В същото време,огромно текучество на хора,всякакви хора от фитъри до опитни инженери с бревти и достатъчно типове самолети.И имам чувството,че на никой не му пука за това.Очевидно е,че хората не достигат за работата в момента,представете си какво ще стане с още три линии.Още по- изненадващо е,че хора от мениджмънта дори хора от HR-a,които са тук от основаването на компанията разбирам,че си тръгват. Хора тийм лидери,също не са далече от напускане а някои дори вече не са в компанията. Нови хора почти не се назначават а и да се нивото на подбора доста е спаднало спрямо това,което беше предишни години.Тоест със сигурност новодошлите не могат да заменят изтичащите кадри,поне не в близките месеци дори години.Повечето хора дори такива с по една две години саж казват"стига толкова давай да ходиме по чужбина,тук нищо не става".Това ли е начина-чужбина?Не може ли ако не по-добре,то нещата да бъдат отново както педи три-четири години?Невъзможно ли е нещо да се промени и част от тръгналте си професионалисти да се върнат отново? Защо синдиката дреме и вече дори не се чува нищо за него?С какво изобщо се занимава този синдикат,защо за три години няма видими резултати от неговите действия? Обстановката става напрегната и дори инцидентите зачестяват. Кой и какви интереси има от всичко това не зная,мога само да гадая.Много от нещата за мен са нелогични а някои от мениджърските решения,безумни.Ако някой има логично обяснение с удоволствие ще прочета поста му. Единствено се моля нещата един ден да не приключат така както приключиха за други компании обитавали тези земи.Защото въпреки всичко,Луфтханза Техник София дава хляб на много хора,които ако не всичко,дадоха и продължават да дават много. Аз съм оптимист и искрено се надявам това просто да е един лош период за компанията,за хората,може би и за държавата,който скоро ще отмине и ако не по-добре то нещата да се върнат на нивото,което бяха преди няколко години.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Господине,

провокирахте ме с Вашето детинско мнение да пиша отново въпреки че нямах намерение.
Искам да кажа че искрено ме учудвате откъде черпите тези данни със средна заплата от 2700 лв в София и въобще със наивността и грешната преценка които притежавате.Имате нагласа че фирмата (не само LHAG) е нещо, което е длъжно да се грижи за вас и да се съобразява с нуждите ви от собствено жилище, екскурзии и т.н.За съжаление в България много хора живеят с тази заблуда което е видно и от броя минуси по моето предишно мнение предполагам и това ще е така и за още по голямо мнение голяма част от тези минуси идват от колеги от фирмата а за най-огромно дори от HR отдела.Няма такова нещо би баткоу.Фирмата Луфтханза е едно акционерно дружество с акционери от цял свят.Акционерът грам не го интересува ти дали ще си купиш панелка в Люлин или ще бъркаш в кофите за буклук.Интересува го да печели.За да печели фирмата тя има нужда от по-малки разходи и по-евтина работната ръка, пък в България има изобилие от среднокомпетентни в техническо отношение хора (разбирай такива които могат да завиват болчета) готови да работят за 600 лв.Ти си седнал да хленчиш че не те уценили.Едно нещо струва толкова колкото са готови да дадат за него.Ако ти дават 600 и другаде не можеш да намериш за повече от 600 (а светът не е само България), значи струваш 600- сори батка.Защо трябва да обвиняваш за това ''момиченца'', да говориш кой миришел на мензиси в подкрепа на тезата си.Аз си върша съвестно работата и съм си супер, нищо че вземам 1200 лв но съм горд с емблеата ЛХ и тва че всички имаме керосин в кръвта и сме голямата работа.Напред и нагоре!


кандидат за работа

-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

До коментарът по-долу. АЗ съм автора на статията за 2500 лева. Искам да отбележа,че цифрата която съм написал е съвсем справедлива. Производството е отделът който носи приходите на фирмата. По данни на търговският регистър средната работна заплата е 2700 лева за 2015г. без бонуси. Искам да знам кой колко взема. Стига с този западен модел за гласуването и парите.За 2016г. заплатите са се вдигнали с 10% в София.

Основен проблем за всеки е жилището. Средно статистическото жилище в София е 70-90 квадрата. Ново строителство в среден квартал на София струва около 200 000 лева. Има панелни жилища който са от 70 те години на 20 век в квартали като Люлин за тотален ремонт в който трябва да подменяте ВИКа и електро. Такъв апартамент можете да купите за около 70-80 хил.лева. За мен договор за пет години задължително се обвързва с покупка на жилище. Нямам 9 живота за плащане на ипотека. Наемите също не са оферта. Помнете, че живота з на една сграда заложен от конструкторите е 50 години.

При посещение на банка и поискана информация за кредитните продукти ми бе обяснено, че трябва да имам 20% от стойността на жилището 40 000 лева. Вноската за 10 годишен кредит ще е около 1500 -1600 лева за кредит от 150-160хил. лева. Ако вземеш кредит за 30 години което за мен не е реално,много несигурно, и се заробвате към банката, а възможност ЧСИ да ви изгони по всяко време на улицата е доста голяма вноската е ще е 800 лева, а освен това кредитът става много скъп.
Издръжката на автомобил от 500 лева е съвсем реална. Не става въпрос за луксозен автомобил. Примерно автомобил на старо за около 6000 лева лизинга за 5 години е по 130 лева на месец. Като си вземеш стара кола трябва и да и направиш някой друг ремонт за около 2000лева, каско 8% от стойността, гражданска, винетка, данък, технически преглед, гориво, масла, гуми и като теглиш чертата се получава 500 лева. Едно влизане в аптека е 100 лева. Пазаруване за седмица в магазин около 80-100 лева. Издръжка на дете от 200-500 лева. Почивката от 2000 лева е калкулирана за Турция 10 дена с автобус за двама на ол инклузив в средна хубост хотел.
Не разбирам как телефонист наричащ се байар ще получава 1500 лева заплата. Лица с повърхностно образование ще вземат по над 2000 лева. За какво ги получава? Не ми е ясно човешки ресурси как може да се отнася грубо и неуважително към кандидатите за работа. Някаква си наричаща себе си Мая Янакева ми се обажда по телефона и ми говори на малко име, все едно ми е била на кръщенето. Същата е завършила някаква си психология ими философия в СУ, работила е в САЩ в някакъв си ресторант, вероятно като чистачка или миячка на чинии и тя ще ме изпитва изпитва по английски, ще ме оценява като инженер и ще ми определя заплата от 600 лева . Въпросното момиченце е на видима възраст около 27-28 години. Питам се защо не си е останала в САЩ като е толкова кадърна, можеща и надута? Самочувствието и е толкова голямо все едно е съпруга на принц Чарлз и е завършила Харвард. Съдейки по данните на търговският регистър и позицията на г-жц Янакиева тя получава между 3000-5000лева чисто. На теста, миналото лято от една от психоложките се лъхаше така воня на цикъл, че аз на първият чин щях да повърна. Горката няма 1 лева да си купи мокри кърпички. Не ми става и ясно какъв опит искат фирите и какви бривети. Ако имам тези неща ще отида в чужбина за доста повече пари. ЛХТ може да единствено един инкубатор за бривети и нищо друго. Нашите колеги в Германия, който нямат стаж или малък вземат по 3500-4000 евро на месец чисто. Мая иска да намери за 300 евро.Защо да дава на колегата 1200 лева като може да дава 600 или 300. Щом има кой да работи? Скъпи колеги искайте заплата от 2500 лева и пропорция 10% ако договора е безсрочен, 15-18% ако е за три години, 25-30% ако е за 5 години. Колкото по-дълъг толкова по-голям процент.

Какво ми обяснява Мая, че търси хора който желаят да направят кариера? Кариера е когато след пет години мога да кажа това ми е къщата- изплатена половината, това ми е колата, това ми жената това са ми децата, това ми е бривета. Подписваме ли за нови пет години? То една продавачка в мола взема 1000 лева, една стюардеса взема 2000, аз като инженер гордите 300 евро на Мая. Работете за 600 лева. е ви кажат,че заплатата е много добра и няма работа и за вашето место чакат 100 човека. За фюрера в Германия ще е много добре,за Мая и мениджърите също те ще получат добър бонус.

Демокрацията е пълна. Ако искаш живей на улицата, ако щеш в палатка, ако щеш в кашон твоя работа. Аз също до сега съм работил за без пари, не пуша, не пия нямам кола и не мога да си купя едно жилище- кутия защото и аз съм си мислил, че работя без пари и трябва да ми дадат жилище от предприятието, да ми дадат карта за морето, а парното и здравеопазването да ми е без пари. Вчера за една коронка ми вземаха 150 лева без да ме пита някого имам или нямам. Казаха ми плащай. Тъщата ми вика бездомник. Къде ти е апартамента една къща не можеш да построиш в мирно време. Така, че колега вземи се стегни ти и тези като теб да не ви викат и на вас бездомници.

Със здраве и специални поздрави на Мая, която като жена между другото е доста красива.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?