Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Unilever Bulgaria / Юнилевър България /img/frontend/nomap.png"

Unilever Bulgaria / Юнилевър България

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 46 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 46


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Начело на класацията се завръща хазартният бизнес на Васил Божков. Дружествата, през който той е собственик и организатор на игрите под бранда "Национална лотария", са неизменно в топ 5 със завидна рентабилност. За всеки лев, платен от желаещите да изтъркат лотарийно билетче, групата на Божков има чиста печалба над 40 стотинки.

Лидер с впечатляващите 100% рентабилност, т.е. практически чиста печалба от 1 лв. за всеки 1 лев приход, е "Лотария БГ". Това се дължи на факта, че дружеството се явява събирателна кутия за дивиденти от реалния лицензодържател и организатор на лотарийните игри в групата - "Ню геймс". "Лотария БГ" няма някаква реална дейност. Освен това не дължи и данък печалба, тъй като приходите му са само от дивиденти, чийто данък вече е удържан при източника им.Една част от реалната хазартна дейност на Божков е в "Ню геймс". Съответно дружеството има реални постъпления и разходи от тази дейност, като например приходи от продажба на лотарийни билети и разходи за заплати за персонал. Въпреки това рентабилността на бизнеса е завидна - цели 43% за 2018 г., като се понижава леко спрямо 49% година по-рано.

В крайна сметка обаче двете дружества са свързани и едновременното им присъствие в класацията изкривява нагоре рентабилността на големия бизнес в България. Без двойното отчитане на групата на Божков средната рентабилност пада от 25 на 23 на сто. Това отново е с 10% повече спрямо 2017 г. и отново е завидно на фона на печалбите от последното десетилетие.

Неотлъчно сред лидерите остава и другата свързана с Божков компания за залагания - "Еврофутбол", със своите 35 на сто норма на печалба. В топ 10 е и производителят на оборудване, съоръжения и софтуер за хазартния бизнес "Евро геймс технолоджис" с 42% рентабилност за последната година.

Изненадите

Изненадите в топ 3 тази година са две. Първата е софтуерна компания - "Прогрес софтуер" (бившият "Телерик"), която избухва с десетократно по-висока рентабилност през 2018 г. - 65%. ИТ бизнесът е считан за един от най-печелившите в България, но в действителност дейността е съпътствана със значителни разходи. Големите представители от бранша трудно постигат норма на печалба в горната част на двуцифрения диапазон. При "Прогрес софтуер" това избухване се дължи на еднократен ефект от счетоводни отчитания на бизнес комбинации и продажба на вземания в групата. Тези нива са неустойчиво високи и надали ще се повторят. По-скоро през следващите години рентабилността ще се върне в обичайните си граници - нива в ниския двуцифрен диапазон.

Втората изненада в класацията на най-рентабилните тази година е присъствието на "Българския енергиен холдинг". Печалбата на холдинга се утроява през последната година благодарение на еднократния ефект от извънреден дивидент платен от АЕЦ "Козлодуй" и "Електроенергийния системен оператор", съответно 220 млн. лв. и 110 млн. лв. "Булгартрансгаз" също е гласувал допълнителен извънреден дивидент за БЕХ от 50 млн. лв., но впоследствие решението е било отменено заради финансовото състояние на газопреносното дружество. От държавните енергийни дружества като цяло само АЕЦ "Козлодуй" има силна година благодарение на продажбите на електричество на по-висока цена със стартирането на енергийната борса в България. Въгледобивното "Мини Марица-изток" също подобрява резултатите си, но ТЕЦ "Марица-изток 2", което потребява въглищата на мината, изпитва сериозни трудности заради скока в цената на квотите за вредни емисиите, която се утрои миналата година.

Частните енергийни централи - "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" пък отчитат ръст в приходите си, но спад в рентабилността - от средно 19-20% на 15%. Частично това се дължи на по-ниското количество количество енергия, продадена на НЕК, за сметка на по-високите продажби на квоти СО2. През 2018 г. НЕК е купувала повече енергия от ВЕЦ централите и по-малко от частните топлоцентрали. Последните обаче могат да продават само на регулиран пазар и не могат да се възползват от по-високите цени на борсата.

Силна разнородна редица

С цели пет представителя тази година сред най-рентабилните отново е оръжейният бранш. Приходите и печалбите на производителите и търговците на оръжие в класацията спадат с над една трета през 2018 г., съответно до 1.14 млрд. лв. и 212 млн. лв., но средната рентабилност се запазва почти без промяна на 19%. Свиването на продажбите им е очаквано на фона на успокояването в Близкия изток миналата година, а задържането на рентабилността говори за добро управление на разходите. Тук най-добро представяне има "Емко" с норма на печалба над 30% при 26% спад в приходите и 30% спад в нетната печалба за годината.

Силна година имат и редица предприятия от транспортния бранш. Това обуславя присъствието в класацията на пристанището и флота, контролирани от Кирил Домусчиев. "БМФ Порт Бургас" например влиза в топ 10 с два пъти по-високи приходи и три пъти по-висока печалба през 2018 г. благодарение на повечето внесени през пристанището горива. "Параходство Български морски флот" излиза на значителна печалба и 25 на сто рентабилност през 2018 г. В същото време "Пристанище Варна" запазва резултатите си от предходната година, а концесионерът на морските летища "Франпорт туин стар еърпорт мениджмънт" запазва рентабилността си спрямо година назад въпреки лекия ръст в приходите и печалбата.

Засилването на строителния бранш и в инфраструктурното, и в жилищното строителство пък се отразява добре на добивния сектор, видно от представянето на производителя на цимент "Холсим България" и производителя на плочки "Хан Аспарух". При сравнително непроменени приходи двете компании отчитат норма на нетна печалба над 25%, като "Холсим" значително увеличава рентабилността си.

Индустриите с висока добавена стойност като производството на машини и оборудване също отбелязват добра година. Приходите на шестте представителя от бранша сред най-рентабилните корпоративни гиганти растат средно с 20% до 1.17 млрд. лв., а печалбата се увеличава с 21.5% до 192 млн. лв.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Що е то глобализация?

Глобализацията на кратко може да бъде определена като икономическа интеграция, обмен на идеи, хора и стоки. Реално тя не е ново явление. Религиите от една страна са неин продукт, а от друга - те са предпоставка за развитието ѝ. Агенцията отбелязва, че че те са направили повече за формирането и развитието ѝ отколкото американските мултинационални компании или новите световни икономически гиганти като Китай.

Глобализацията днес

Традиционно асоциираме глобализацията с контейнеризацията, аутсорсинга и развитието на големите икономики. "Новият контейнер" са данните, които преминават без мита и въпреки ембаргото на Тръмп например. От друга страна, те са и много по-уязвими, могат да бъдат жертва на различни организации и да бъдат превърнати в оръжие.

Щом данните са "новият контейнер", следва, че смартфоните са не само продукт на глобализацията, но и нейни ускорители, тъй като пренасят данни постоянно и навсякъде. В резултат на това сме по-изложени на идеи, отколкото някога сме били, а следователно и все по-глобални.

Как следим глобализацията

Традиционно съдим за развитието на глобализацията по международната търговия, но това съвсем не е най-добрият начин, защото не се отчита цифровата икономика, която е ключова за съвременния свят. Следователно само чрез следене на международните доставки не можем да отговорим на въпроса: Наистина ли се забавя глобализацията?

Търговската война между САЩ и Китай допринесе за забавянето на световната икономика. Несигурността, причинена от митата и ембаргото на определени марки, доведе до срива в инвестициите, което пък ще има голям ефект върху икономиката в бъдеще. Глобалната икономика се забавя още отпреди времето на Тръмп - след глобалната криза през 2008 г. се наблюдава спад в световното производство и следователно в търговските потоци.

Съществено за световната икономика е структурната ѝ промяна и все по-големият дял на цифровата икономика - днес плащаме все повече и все по-често за услуги като стрийминг, тоест делът на физическата търговия е все по-малък. Това е и първото доказателство, че глобализацията не умира, а еволюира.

Традиционните инструменти за икономическите политики вече не са толкова ефективни. Ембаргото или високите мита не могат да спрат търговията, напротив, те направиха долара по-слаб, а това стимулира износа, защото американските стоки станаха по-достъпни за останалия свят. От друга страна, продукти като смартфони, части за които се произвеждат в различни страни на света, могат да се влияят от четири или пет валути, което прави това икономическо въздействие сложно.

Мултинационалните компании печелят все повече

След кризата от 2008 г. се наблюдава забавяне на преките чуждестранни инвестиции. Това също предизвика неоправдани страхове за забавянето на глобализацията. Приходите на мултинационалните компании днес са по-високи от всякога, а те и акционерите им разчитат много повече на чуждестранните икономики. Това е важно, тъй като веригите за доставка се приспособяват към новите мита и нарастващото геополитическо съперничество между САЩ и Китай, дори когато се говори за нова технологична студена война и за разцепване на света на конкурентни икономически сфери на влияние.

Въпреки това американските производители искат да продават своите продукти в Китай, защото този пазар е много по-печеливш. Например Apple и Tesla гледат на него като жизненоважен за дългосрочния им успех.

Митата на Тръмп са изключение, а не правило

Налагайки мита в размер на 250 млрд. долара на Китай и обявявай нови за останалия китайски внос в размер на 300 млрд. долара от 1 септември (през седмицата стана ясно, че влизането им в сила ще бъде отложено с няколко месеца), Тръмп е извършил най-големия акт на протекционизъм от 30-те години на миналия век.

В световен мащаб обаче тенденцията е различна. ЕС и другите големи икономики сключват търговски споразумения, които подпомагат търговията чрез намаляване на митата и другите ограничения. Търговското споразумение на ЕС с Япония влезе в сила тази година, Япония и 10 други тихоокеански държави участват в транстихоокеанско споразумение за свободна търговия, договорено по времето на президента Обама. В Африка също се сключи континентално споразумение за свободна търговия.

С други думи, дори когато Тръмп въвежда нови американски търговски бариери, останалата част от света реагира, като премахва търговските граници помежду си.

От друга страна, Китай съвсем не е олицетворение на свободната търговия, дори напротив, тя има дълга история в ограничаването ѝ. В отговор на митата на Тръмп обаче, китайското правителство намали митата, с които облага вносни стоки, като по този начин азиатските и европейските компании се оказаха в много по-изгодна позиция от американските. Според изследователи от Института за международна икономика Питърсън, в началото на 2018 г. средните мита, които налага Китай, са около 8%. За американските компании обаче средният процент е 20, пише Bloomberg.

Иновациите са все по-глобални

В центъра на напрежението между САЩ и Китай е интелектуалната собственост и оплакванията на американските компании срещу китайския модел за систематични кражби на интелектуална собственост, насърчаван от Пекин. В последните години обаче има съществена промяна, защото Китай има истински принос за глобалните иновации, става ясно от данните за получените патенти. Освен това иновациите днес са по-глобални от всякога, а това е и една от основните причини за страховете, че търговската война ще се превърне в "технологична студена война". Рискът от тази "нова студена война" е САЩ да останат изолирани и неспособни да се възползват от трансграничните иновации.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Магистрала "Струма" ще е "затапена" 2 до 4 месеца

Придвижването по автомагистрала "Струма" ще е затруднено през следващите 2 до 4 месеца заради ремонта на обгорелия мост при 62-ри километър. Автомобилите ще преминават само по едното пътно платно, докато изпълнителят на поръчката - "ГБС - Инфраструктурно строителство", поправя останалата част от пътното съоръжение. В натоварените дни трафикът в посока София ще върви по магистралата, а в обратната – по обходния път.

Лондон може да плати само четвърт от задълженията си към ЕС

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън се готви да заплаши ЕС, че ще плати само 9 вместо 39 млрд. лири при евентуален Брекзит без сделка, съобщава агенция Reuters. Премиерът обеща да излезе от евросъюза на 31 октомври без споразумение, в случай че Брюксел не приеме главното искане на Лондон – за предпазна клауза за ирландската граница. Ако Джонсън осъществи заплахата си, това ще наложи промяна на финансирането на всички програми на ЕС без британските вноски, както и най-вероятно ще доведе до международни правни действия срещу Великобритания.

Горят сметища из страната

Сметището във Велинград също се запали в петък, като там предстои рекултивиране на депото и още не е приключила процедурата за финансиране на проекта. Това е поредният пожар на сметище в страната през последните дни - в Свищов беше обявено бедствено положение по-рано този месец, а в петък се запали и сметище до оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък. БНР цитира справка на Националния институт по метеорология и хидрология, че екстремален индекс за пожароопасност е в сила на места в 10 области на страната, сред които София, София-град, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Сливен, Перник, Благоевград и Пазарджик.

Двама молдовци избягаха от старозагорския затвор

Темата за сигурността на местата за лишаване от свобода отново е на дневен ред, след като МВР обяви, че издирва двама молдовски граждани, успели да избягат от затворническото общежитие от открит тип в Стара Загора. Те са излежавали присъди от 4 години и 8 месеца за това, че са взривявали банкомати в Казанлък и Стара Загора, и скоро трябвало да бъдат преместени в София. По всяка вероятност бегълците са счупили част от оградата и са се измъкнали оттам.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Правителството предлага 20-годишни облигации за 200 млн. лв.

На 26 август Българската народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за 20-годишни ценни книжа в размер на 200 млн. лв. В момента ликвидността във финансовата система е голяма и гладът за вътрешен дълг е предпоставка за постигане на рекордно ниска доходност, което означава по-малко задължения за държавата при изплащането на облигациите в бъдеще.

Това е петият аукцион в рамките на малко повече от два месеца, като общият обем поет нов дълг към момента достига 700.6 млн. лв.

Италианският президент даде срок на партиите до вторник за алтернативно мнозинство

Италианският президент Серджо Матарела даде на партиите срок до вторник да сформират друго мнозинство в рамките на същия парламент, за да се избегнат предсрочни избори. Страната е в криза, след като правителството се разпадна през седмицата заради вътрешния саботаж на вицепремиера и лидер на "Лига" Матео Салвини.
Президентът започна консултации с партиите и заяви, че разпускането на парламента само 17 месеца след последните избори не е леко решение. Той не спомена конкретен нов коалиционен съюз, но се надява на сделка, включваща антисистемното Движение "Пет звезди", което управлява досега в партньорство с крайнодясната "Лига", и лявоцентристката Демократическа партия.


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

"Все повечето лидери извън ЕС имат потенциала да оспорят сегашната позиция на съюза в иновациите и индустрията и да попречат на навлизането в други сектори", пише в доклада за новия фонд.

Според него Европа трябва да създаде компании, които да са конкуренти на Google, Apple, Facebook, Microsoft, Baidu, Alibaba и Tencent. "В Европа няма такива", се казва още в документа.

Срещу Тръмп и Китай

Фондът ще използва бюджета на ЕС, за да събере поне 100 млрд. евро публично и частно финансиране. За разлика от повечето фондове за научна дейност към блока този път ще се инвестира директно в компаниите. А това е знак, че Брюксел планира да бъде внимателен в публичното финансиране в индустрията, след като се опитва да създаде "свой собствен талант".

Освен това представителите на ЕК планират и други начини да привлекат средства, като например таргетират ключовите конкуренти във Вашингтон и Пекин. За да отговорят на заплахите на президента Доналд Тръмп, те предлагат доста агресивен проектозакон, който да отвърне на митата на САЩ. Една от целите е Брюксел да излезе със собствени контрамерки в "регламент за принудително изпълнение", чрез който да спре Тръмп, който се закани да изкара САЩ от Световната търговска организация (СТО) до края на годината.

Затова и някои представители твърдят, че Комисията на Урсула фон дер Лайен ще се нуждае от стратегия, която е извън рамките на законодателството на СТО.

В документа са предвидени и по-строги мерки за блокиране на китайските компании, които се опитват да участват в търгове в Европа и получават огромни по размер субсидии от китайското правителство.

Големите идеи

Брюксел вече следва стратегия, която предвижда инвестиции в научноизследователска дейност в различни индустрии - от технологични компании до фирми за влакове и медицина. Но създаването на "европейски шампиони" е една доста по-амбициозна цел. Фондът ще е с дългосрочен фокус, като моделът му ще е ориентиран към печалбата", пише в доклада на комисията. Това ще му позволи да изпълни стратегическата си цел за подкрепа на европейските шампиони, като същевременно поддържа финансова стабилност.

Новият фонд ще използва средства от бюджета на ЕС, предназначени за рисков капитал, за финансиране на научни изследвания и регионално развитие. Той ще бъде контролиран от генералната дирекция за изследвания, както и от още пет отдела.

Проблемът е, че в момента в ЕС няма нито една компания, която да е от ранга на световните лидери като Google, Apple или Alibaba, което поставя под въпрос успехът на подобна инициатива. В същото време страни като Франция въвеждат дигитален данък, насочен точно срещу тези компании.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Колеги, вижте какво мнение срещнах на страницата на Кока Кола:

"Proud to be CCHBC
настоящ служител 19.03.2018 1 2 3 4 5 0 точки
виж подробна оценка
Една хубава новина най-накрая в Компанията – напуска една от най-злобните и долни личности – Бекяров т.н. Беко Мазният. Дълги години беше придворен шут на Светослав, но най-накрая очевидно беше разкрит, че с подлост и мръсни номера не можеш да катериш йерархията. Трябват и резултати, а той доста умело прикриваше некадърността си с мазни приказки и некомпетентност. Радвам се, че няма да му виждам лукавата му физиономия, който пред теб ти се прави на приятел , а зад гърба ти злослови. Питайте хората, които напуснаха заради този тип, който винаги оцеляваше на гърба на тези , които дори му се доверяват. Да му мислят следващите му колеги от Юниливър, какво ги очаква – първо ще се прави на приятел на всички, после нож в гърба и ако липсват резултатите – други са виновните. Няма да липсваш на никого Мазний, само на малката ти дружинка, която непрекъснато ходи на интервюта, но никой не ги иска другаде. Стискам ви палци скоро и вас да ви няма в Компанията и тогава би имало шанс за ангажираността през 2018."кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Преди няколко месеца кандидатствах за работа във ф-ма Юниливър на позиция мърчандайзер.След няколко дни се видях с един приятел който работи в магазин Метро-2 гр София отдел Битова химия.Човекът се казва Спас Манолов и от него разбрах че новият мърчандайзер е роднина на един от супервайзерите но никога не е работил на такава позиция и няма опит.Докога ще се пробутват хора които не разбират


шубе го/я е и не казва!

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

има представител на Юниливар в била Елин Пелин и се надявам всички представители да изглеждат така и да се работи с тях толкова добре,колкото се работи с шази мацка.Много е оправна,а и приема е на 6`(в добрия списал на израза)


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

КЪМ MARIANA ОТ ЯМБОЛ !!!!
Много ми е интересно от къде се появи тая " настояща" служителка на Unilever във Ямбол?!?
Ако не е тайна на какъв адрес се намира представителството Ви Г-жо "Представител на Unilever" ?
Да не сте сънували нещо, я се понаплискайте с малко водица, ощипете се и друг път пребройте до 100 преди да решите да се излагате в интернет пространството.
Ако имахте и 1 %  информация за фирмата щяхте да знаете, че има 1 единствен представител на фирмата и той е мъж- уважаван наш колега и той отговаря за продажбите в Югоизточна България, освен него имаме колежка , която е представител за храните Knorr- една от световноизвестните марки на фирмата
Още нещо- знаете ли, че Unilever работи само с фирми дистрибутори , които извършват продажбите, така че няма как да задлъжнеят към ВЕЛИКИЯ ЯМБОЛ.


представител на управлението

10 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
5
Работна среда
5

Колко още ще ни лажете за плащането на промоциите минаха 90дни излагате се имате много изисквания а сте задлажнели на половин Ямбол жалко че ние бяхме толкова савестни работници!


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте!
В момента кандидатствам за позицията личен асистент на г-н Едуардо Гогоние. Минах две интервюта, но впечатленията ми са бегли. Някой може ли да даде мнение по този въпрос.
Благодаря!

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?