Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

изипей /img/frontend/nomap.png"
5 3 0
3 точки от 32 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 32


бивш служител

5 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
2
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
4
Натоварване
5
Потенциал
-5
Местоположение
4
Колеги
5
Работна среда
-4

Ще споделя своето мнение за фирмата. Завършил съм оперативно счетоводство и реших, че искам да работя там като работа съвместно с университета. Обичам да се занимавам със сметки, такси и разплащания. Приеха ме на интервю, отидох и се започна един АД. При такива условия никога не съм работил. Компютър без филтри за синя светлина-> автоматично 20% по сухи очи, калкулаторът беше развален, за това трябваше да си купя свой и да си го занеса, дребни в касата нямаше и за това си носих, а условията на работа бяха мизерни, трябваше да саморъчно да броя десетки банкноти от по 10, 20, 50 лв на ръка, защото автоматичен брояч за пари нямаше и докато се обучавах управителката ме правеше на две стотинки. Давам пример:
Идва жена, сметката ѝ е 20,69 ст. Дава ми 25 лв и аз я питам: "Госпожо, дребни имате ли?" Тя изважда парите и ми дава 9 стотинки и още 50 ст. Пускам разписка, че е платила 25.59 стотинки с ресто 4.90 и управителката ми вика: "не не върни ѝ ги 50те", при което аз връщам парите и ги прекалкулирам, като 25.09 с ресто 4.40, но на разписката пише, че е вкарала 25.59, при което рестото ѝ трябва да е 4.90, но ние ѝ връщаме само 4.40, при което тя не осъзнава, че си е прибрала парите и това ѝ е реалното ресто и почва да се разправя как я лъжем. Естествено управителката беше причината за това, но кой излезе виновния- АМИ АЗ и очевидно аз бях и "некомпетентния" накрая.
Втори случай. Плаща ми се за вноска по код на регистрация. Дават ми се 238 лева при сметка 248 лв, докато обаче броя парите, управителката ме гледа в ръцето и бърбори постоянно, накрая сама си пусна разписката и си се подписа, естествено аз още броях парите (втори път щото не ми излизаха) и тя преспокойно си изпрати клиента. Накрая и казвам: "Ама защо пуснахте разписката като тук са с 10 лв по-малко?" и същата тази жена ме изгледа диво, накара ме да броя всички пари в касата (на ръка естествено с джобен калкулатор) и като излезе 10 лв липса, аз трябваше да ги плащам (а тогава дори и заплата не взимах, тъй като бях още на обучение). Постоянно по време на това обучение, жестоко ме е прецаквала и бавила и винаги аз излизах виновен. Постоянно упреци, забележки, коментари и то всичко просто не спираше и в един момент ми писна и се отказах.
Други проблеми, които на тези, които обмислят постъване в easy pay, сега не им изглеждат сериозни, но като постъпят на работа ще им се стъжни:
1) Няма монети в касата и вие сами се грижите да си ги набавяте. (тоест си късате гъза да търсите дребни от клиентите и всячески се опитвате да им вземете стотинките)
2) ХОРАТА ИДВАЩИ В ИЗИ-ПЕЙ почти винаги са малоумни и дори не знаят какво ще плащат. В повечето случаи ви дават някакво листче, с някакъв номер, от което вие трябва да гадаете "Ами сега това номер на регистрация ли е?, "телефон ли е някъкъв", "код ли е"" и естествено сами да се ориентирате. Истинският купон идва като ви кажат: "Ами аз трябва да плащам нещо, ама ми казаха само някакъв код.", поглеждаш кода, кода е реално IBAN, търсиш IBAN в нета, оказва се, че е на Unicredit Bulbank, ама това реално е вноска по кредит. Тогава казваш на клиента "Кредит ли ще плащаме?" и той: " а да, да", "Тогава моля дайте ми номер на догова за кредит, имена на титуляра и ЕГН на титуляр", но уви НАРЕДИТЕЛЯТ НЕ Е ТИТУЛЯР и се почва вайкане, пуфкане, търсене на пълномощни (слава богу такова не е нужно за правене на преводи по IBAN за други титуляри с платежно основание), докато още 100 човека чакат, накрая се оказва, че не му достигат пари. Особено тъй като бях нов и нещата не ми бяха ясни, такива клиенти просто ме побъркваха.
3) Няма банкното брояч. Работил съм в счетоводна къща, не сме били на каса, но банкното брояч винаги сме имали! В изипей такова нещо няма. Отделяш парите съвсем сам и съвсем сам си ги смяташ.
4) Работиш като луд за никакви пари и накрая, ако има липси ти ги удържат от заплатата (дори и липсите да са минимални), гледат те постоянно, защото за тези в Изи-пей ти си крадец, не клиентите, а ти сам си крадец.
Има и още много такива "критични точки", но далеч не ми се мисли за тази компания повече. Ако ви се отвори шанс да работите в "чистота и комфорт", "Кауфланд", "Била" дори и "Макдоналдс" не изпускайте възможността по-добре е от ИЗИ пей. Толкова са гладни за персонал, че наемат хора, които са некомпетентни, учат ги месец, месец и половина накрая ги пускат да работят.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Може ли някой да каже, как става одобрението за партньорство с изипей? Получих отказ от тях, въпреки че локацията е много добра, с голям човекопоток и в голям диаразон няма каса на изипей. Какви са критериите, по които те одобряват?


настоящ служител

31 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
4
Привилегии
3
Фирмена сигурност
3
Натоварване
3
Потенциал
3
Местоположение
4
Колеги
5
Работна среда
3

Здравейте-бих искала да напиша няколко думи за фирмата,в която работя-Изипей.Работя тук от 11 години и през цялото време съм получавала уважение от работодателите,подходящо обучение(ежегодно),спокойна работна среда,колектив.Работата тук е сигурна,спокойна и приятна,но това се постига с опит и стремеж от страна на касиера за усъвършенстване.Когато знаеш какво правиш и как да го направиш,всичко се получава лесно и приятно.Отношенията ни с ръководството и колегите са прозрачни,фирмата е напълно коректна във всяко едно отношение,заплащането е редовно!!!


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Ще ви споделя че да работиш в тази фирма си е предизвикателство тип Сървайвър!Работник съм от 4 години и съм в предизвестие... НЕ СЕ ИЗДЪРЖА! Ако искате да бройте 100хил. на ръка дневно защото няма машини,да ходите със лични пари на работа за да не оставяте голямо салдо, да ходите да си разваляте стотинки защото фирмата не ви предоставя такива, да снимате документи за самоличност със нещо подобно на капан за мишки, да ходите да взимате хартия или други комсумативи от други каси защото доставчика закъснява,да си плащате дефицита на касата и да ви взимат излишека,да взимате допълнителни работни смени и да ви компенсират като ви пращат на фронт-офиси с по късо работно време,ежедневно да се натоварвате психически и да ви псуват разни "примати", регионалния е Бог, задължително трябва да се държите добре с него че престоя ви във фирмата ще бъде злощастен... Инкасото идва... и ти трябва да кажеш на 20 изнервени човека че трябва да чакат 15 минути (тогава става страшно... буквално) Когато някой излиза в отпуск или болничен Ти, да точно Ти автоматично ставаш роб на фирмата, защото няма кой друг... ФИРМАТА НЯМА ПАРИ ЗА СЛУЖИТЕЛИ КОИТО ДА ЗАМЕСТВАТ ОТПУСКИТЕ! Обедните почивки са 2 по 30 минути който не ви се заплащат.Заплащат се 11 часа не 12 да не говорим че си задължен да отидеш 30 минути по рано на работа ако имаш технически проблем, техника на който попаднеш по телефона дай боже, да разбира... Ако не, сам се оправяш!
Тези дето поемат цялата натовареност на обекта не са на почит но тези дето се подмазват и скътават със клюки и гъделичкат самочувствието на шефа са най-добрите работници.Заплащането хах то е единственото нещо което има фирмата, заплащането е точно и редовно.... Също така и смехотворно!!!Казват че камерите са за да се следи ако не ти излезнат пари, ако някой се опита да обере обекта или ако клиент те нападне...Това не е истина! Камерите са сложени да следят служителите... Отдела "Контрол по дейността" третират всеки служител като потенциален крадец и през ден два минават да правят ревизия.
А ,отношението им към нас е безобразно снисходително.Оператор-касиерите в Изипей изкарват заплатите на всички звена в строктурата на фирмата а получават смешна заплатка,задължително настъпил проблем с очите и кръста, хиляди умрели нервни клетки и много други ежедневни обиди и псувни от клиентите...На интервюто ще ви свалят звезди но. Ако чувствате че това е вашето работно място опитайте но...но...Ако уважавате личността си НИКОГА НЕ СЕ СЪГЛАСЯВАИТЕ ДА РАБОТИТЕ ЗА ТЯХ .


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Може ли мнение за работа в кол центъра?


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Я , па Я !

Единственият „ анонимен клиент “ така интересуващ се от фирма и толкова много загрижен за фирма в целия интернет. Чак пък толкова. Странно е! Много е странно !

За всеки човек „хубавата” работа е различна. Както казват „лека” работа няма , но това просто си не е работа. Нямате си на представа на какво ще се натресете. Не го изпитвайте върху себе си.

Я , вижте по-надолу. И, не им се връзвайте. Не се лъжете ! НЕ ХОДЕТЕ НИКОГА ТАМ !


клиент

22 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
3
Привилегии
1
Фирмена сигурност
5
Натоварване
-1
Потенциал
1
Местоположение
4
Колеги
4
Работна среда
4

Заплататите във фирмта са сериозно повишени!Заплатите са 900лв чисто вече.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Има наистина места където е по натоварено като работа, но мисля че и заплащането би било друго. Има възможност за слагане и на втори човек което е добре. Никъде няма лесно всеки сам си преценява като не му отърва никой не го задържа насила вкрайна сметка. Я


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Трябва да започна с това, че не съм служител на компанията, но майка ми е. Но пиша този пост с надеждата, че ако някой се чуди дали да започне работа там, ще успея да го възпра.
През живота си не съм виждала толкова лошо отношение на мениджъри, регионални към служителите си. Постоянни обиди в стил "не можеш да продаваш, за нищо не ставаш", при условие, че няколко месеца офиса на майка ми беше №1 по продажба на билети; орязване на бонусите за сметка на други офиси - независимо, че си го заслужил с труда си, но "ще дадем на тях, защото са централен офис и имат нужда от стимул"; обаждания по никое време - в 11 ч. вечерта"; оставят те да си търсиш сам монети, защото те не осигуряват, и ти трябва като просяк да ходиш да се молиш по магазини, автобуси и т.н.; заплащане - много ниско, не си заслужава на фона на стреса, който преживявате - а той е доста (идвала съм при майка ми, докато е на работа и тя не може да ми каже дори "здравей"; човешко отношение и разбиране - никакво, човекът е сравнен с някакво животно - на майка ми й беше забранено да ходи до тоалетна, извън зададените почивки, които са 2 пъти в работния ден по 15 минути; вардят те и те заплашват, че ако се разболееш, ще те уволнят - майка ми беше на инжекции и антибиотици, регионалната идваше на свиждане вкъщи, за да се увери, че наистина е болна, и въпреки че видя, че е напълно неподвижна я заплаши, че ще я съкрати, ако не си прекрати болничния, каза й, че си измисля, което беше напълно абсурдно; разкарват те по различни офиси из целия град, които често работят и до 9 ч., не ти осигуряват транспорт и после се чудиш как да се прибереш вкъщи - автобусите вече си ги изтървал...
Така че, моля Ви, хора не започвайте работата там...ще бъдете експлоатирани до последния момент...


-5 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
1
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
-4
Потенциал
-4
Местоположение
2
Колеги
3
Работна среда
1

Н Е СИ Г О П Р И Ч И Н Я В А Й Т Е

Не започвайте работа там. Ако знаех какво е нямаше да започна работа там.

В началото една клиентка ми каза: „Виждам, че сте от скоро. Работих 3 години. Колкото по-рано се махнете толкова по-добре за Вас. Повярвайте ми.”
От мен добавям: „Повярвайте ми , не започвайте работа там.” Не си го причинявайте !

Ще Ви въртят по различните офиси. Всеки офис е с различно работно време. Различен начален и краен час. Сутрин от 7:30, от 8:00, от 9:00. Вечер до 19:00, до 20:00, до 21:00. Това е голям стрес за организма. Работи се и събота, и неделя, и по празниците. Нямат хора. Ще запълвате непрекъснато нуждите им за заместване, на различни места. А колко от надработените часове са ви компенсирали?

Поток от пари. Банкови операции. Парични преводи от и за страната, от и за чужбина, кредити, винетки, лотарийни билети, глоби към КАТ, местни данъци и такси и т.н.

Ще чистите офисите им безплатно и в личното си време, след работа.
Ще броите парите им в личното си време ( в почивката и след изтичане на работното време ).

Поток от хора. Някои от клиентите им ще си го изкарват на вас, ще си избиват комплексите на вас, ще ви ругаят. Освен това ще минават и поне по 1-2 „говеда” на ден. Те стигат да ви отровят деня.

Ще се надявате нещата да се „оправят”, да се „нормализират”, но няма ! Не се лъжете ! Така е по фронт-офисите. Като на „фронта”. Ще стоите там докато издържите, а след това – ще отидат нови и нови жертви. Приемете написаното като полезна за информация. Пишете и Вие – другите да знаят, какво ги очаква, да не се лъжат.

Н Е СИ Г О П Р И Ч И Н Я В А Й Т Е

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?