Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Страйпс https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,ул. Майстор Алекси Рилец 10&markers=София,ул. Майстор Алекси Рилец 10
5 3 0
3 точки от 22 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 11-20 от общо 22


5 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
1
Привилегии
1
Фирмена сигурност
1
Натоварване
1
Потенциал
-3
Местоположение
1
Колеги
1
Работна среда
1

Наистина се разрастват, постоянно се търсят хора.
Нормална фирма, много специфичен продукт, уменията, придобити там са трудно приложими извън Страйпс.
Тромава организация - като се почне от процеса на подбор, до дейността вътре.
Все пак нелош избор.


бивш служител

11 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
2
Привилегии
3
Фирмена сигурност
2
Натоварване
-1
Потенциал
-2
Местоположение
2
Колеги
3
Работна среда
3

Гледам, много малко мнения има за Страйпс, та реших и аз добавя моето. Последните подробни мнения са от 2015-2016, а оттогава някои неща са се променили - компанията расте, мениджмънта се сменя.

TL; DR Подкрепям мнението, че компанията е подходяща най-вече за стажанти или за хора, които смятат това да им е последна работа. За първа сериозна работа на нестудент, по мое мнение не е много подходяща. Ще научите стари технологии, които не се ползват, ще загубите време в следване на процедури и писане на документация. Ще забравите и малкото добри практики за писане на код, които може би сте знаели.
Обаче, ако сте нетехническо лице, но пък искате да работите в тази сфера, има работа за вас - т.нар. интеграторска роля. За нея няма техническо интервю, няма кой знае какви изисквания (залагайте на комуникативни умения), а можете да получавате заплащане за младши програмист.

Подробно ще ги карам едно по едно. Първо, заплащане. Заплащането като цяло е по-ниско от нормалното за София. Все пак, компанията е аутсорсинг, печели от разликата между реалната цена на труда ви и тази, за която сте съгласни да работите. Най-голямо значение има на какво се договорите от самото начало. Ако поначало се съгласите да работите за ниско заплащане, сте прецакани. Има увеличения веднъж годишно, но те са минимални или направо символични. На теория има шанс да се договорите за по-високо заплащане при евалюейшъните, но се искат много добри умения за преговаряне, а мениджърите са по-добри от вас в това, гаранция.
Има и такива, разбира се, които със софт скилс и умения за преговаряне са си издействали добри заплати още при наемането. Те са по-малко. Накратко, не очаквайте справедливо заплащане за уменията си, ако не умеете да преговаряте.
По времето, когато напуснах, имаше програма за лоялност след третата година, при която ви се дават добри пари за закупуване и изплащане на кола, а сега чувам са я отворили и за хората, които не шофират. Имайте предвид тази програма, но най-добре се отнасяйте скептично. Първо, я се задържите 3 години в Страйпс, я не. Отделно, колкото повече расте компанията, лека-полека отпадат всякакви такива допълнителни бонуси, та не се знае докога ще я има.

Уважение - зависи какво разбирате под уважение. Вероятно ще има потупвания по гърба, позитивен фийдбек, колко сме доволни и щастливи, че работиш за нас и т.н. Но не очаквайте на база на това увеличение на заплатата, двете неща са напълно независими, а според някои мениджъри словесните похвали са достатъчен мотиватор.

Привилегии - каквито навсякъде: допълнително здравно осигуряване, карта мултиспорт, от време на време тийм билдинги. Безплатен обяд - няма! Има и един допълнителен приятен бонус - ако сте болни, имате право 3 поредни дена да си останете вкъщи без бележка от лекар. С това се злоупотребява, така че може в някакъв момент да бъде премахнато.

Фирмена сигурност - относително е. Доколкото може да бъде сигурна една аутсорсинг компания. Основният клиент е доста стабилен, но ако утре реши, че няма сметка или интерес да продължи да работи със Страйпс, компанията е прецакана.

Натоварване - тук е разликата с казаното от колегите през 2015-2016 година. Има все още хора, които не си дават много-много зор, работят си полека без напрежение. На фона на тях има други, които са под постоянно напрежение и стрес, изнервени, претоварени и прегорели. Ще ги познаете по лошото настроение и факта, че често и през обедната почивка са на бюрата си. Мениджърите по правило толерират първия тип хора, и натоварват още повече втория тип.

Потенциал - относително е. Вътре в самата компания може да си поемате разни допълнителни отговорности и да се “развивате”. Имайте предвид обаче, че тези допълнителни отговорности (тийм лийд, техникал лийд и прочие) са си изцяло за ваша сметка и удовлетворение. Те не вървят с увеличение на заплащането, от вас се очаква да ги вършите покрай основната работа, за която сте наети и за която де факто плаща клиента. Те обаче са начин да станете един от групата на вечно заетите и претоварени с работа хора.
От друга страна, работата в Страйпс за съжаление няма да ви помогне да започнете работа на друго място в бъдеще. Ще станете специалист по остарели технологии, които никой никъде не търси и не е чувал даже (кога за последно сте видели обява, споменаваща системата за вършън контрол Clearcase?) Да не говорим, че се шири едно такова становище из други компании, че в Страйпс не се пише код. Което до голяма степен е вярно за повечето екипи. За сметка на това се спазват процедури и се пише документация, та може да наблегнете на това при интервютата.

Местоположение - относително е, зависи кой къде живее и откъде пътува до офиса. Имате и 1 ден седмично хоум офис.

Колеги - много зависи в кой екип ще попаднете. Има много готини, разбрани, свестни колеги, които помагат на всички. Има забавни хора, с които всеки ден е купон. Има и екипи, в които средата е токсична, колегите са темерути, така че не очаквайте помощ от тях.
Все пак, компанията расте, всякакви хора могат да се срещнат вече. Което е още една разлика с времената, когато е имало към 50 служители и всички са се познавали.

Работна среда - ако се има предвид офиса, средна работа. Не е нещо супер модерно и фенси. Има маса за тенис, джаги, кухня на всеки етаж, паркинг, тераси, където непреработващите се колеги излизат да пушат или подишат въздух. Може и да пропускам нещо, но това е в общи линии.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

За първи път бях на интервю, от което си тръгвам с усмивка, прекарал времето си от час и половина ползотворно и научил нещо ново от въпросите и коментарите по тях!


-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Жалко е да си пишете мнения и да си слагате максимум звезди. Може да смятате аудиторията си за малоумни телета, но все пак, ще излъжите някои студенти, те ще дойдат, ще поостанат няколко месеца, и ще си продължат пътя на естественото развитие. По-добре оствете естествено ниските оценки, за да не заблуждавате хората. Колегиоанлност се нарича това.


настоящ служител

41 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
5
Привилегии
4
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
5
Местоположение
3
Колеги
5
Работна среда
5

Малко хора, които са доволни сядат да пишат мнение тук, за това и средната оценка не е много обективна. Фирмата е много коректна - заплащането е много добро, плащат навреме, напрежението е малко, а колегите са готини. Страйпс имат интересен модел на аутсоурсинг и като цяло си уважават и инвестират в специалстите. Някои колеги са във фирмата от 10+ години, които е доста показателно. Има и възможности за пътуване, въпреки, че за сега са предимно в Холандия. Би било добре да имаше такива възможности в цяла Европа например. Да, аутсорсинг стана малко негативна дума, но при Страйпс не е така. Тук се гледа и качеството на работата, а това колко ще израстнете в ролята си си зависи от вас. Екипът постоянно расте, което според мен е добър знак. Някои хора обичат да работят под напрежение, аз предпочитам спокойствие и сигурност и за това Страйпс ми харесва. Колегите също са готини хора, въпреки че е трудно човек да се познава с всичките 200+ души. Като недостатък единствено бих отбелязала, че офисът е малко далече - в Бъкстон. Но поне е близо до един от най-добрите фитнес центрове...


бивш служител

24 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
4
Привилегии
4
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
-3
Местоположение
1
Колеги
5
Работна среда
5

Фирмата е подходяща за студенти, хора с малък или никакъв опит, семейни или за такива които смятат да им е последна работа. Работата е специфична и не може да прочетете нищо за нея извън компанията. Стресът и напрежението клонят към 0, но в този случай това не е толкова добре, защото човек се отпуска прекалено.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Мошеници са. Искаха едни компютърни задачи да се решат преди интервюто. Пратих им, нямаха забележки, извикаха ме на интервю. Остави, че интервюто нямаше нищо общо с обявата, но дори една минерална вода не дадоха ...
Ако не вярвате, оставяйки мейл може да ме попитате за потвърждение.


бивш служител

17 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
1
Привилегии
2
Фирмена сигурност
2
Натоварване
4
Потенциал
2
Местоположение
-1
Колеги
3
Работна среда
1

Мнението на бишвият служител от 29.09.2015 е в голяма част истина.
Аз работих 5 години и когато започнах фирмата беше изключително добра за работа, докато не започна да се разраства ударно (преди 2 години).

В момента средата е отвратителна. Във фирмата явно се работи на два стандарта - както в предишното мнение е споменато хора назначени с интервю и такива - приятели, дори роднини. Вторите наистина се ползват от необикновенни привилегии.
И не си мислете че това не става без съгласие на мениджмънта. Мениджмънта е запознат в детайли с всичко.

Принципно за работата не трябва да сте добър специалист. Но пък средата за работа е специфична и тряба доста време за да се свикне.

Ако сте добър специалист, трябва просто да не ви пука какъв вид работа работите и ако не сте от познатите да не ви пука че вие ще сте последната дупка на кавала по отношение към вас. Иначе рискувате да напуснете разочаровани.

Аз независимо, че не ми пречеше нито работата, нито "последната дупка на кавала" , не можах да издържа наглото поведение на хора с връзки, без знания и умения на ниво, но с поведение сякаш фирмата е тяхна.

А принципно напусналите се третират настина все едно са терористи.


настоящ служител

31 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
5
Привилегии
4
Фирмена сигурност
3
Натоварване
3
Потенциал
3
Местоположение
1
Колеги
4
Работна среда
4

Компанията се занимава предимно с Аутсорсинг. Разделена е на 3 департамента (групи), който се занимават с различен тип проекти. Има както embedded проекти, така и по - high level проекти (IoT, web applications). Всички са доста приятелски настроени, обстановката е свободна.
Има малко по - лесни (скучни) проекти, които предлагат друг тип предизвикателства, но има доста неща, които могат да се научат.
Крайните срокове са приемливо планирани и няма нужда от overtime и напрежение по крайни срокове.
Офисът се намира в Бъкстон, което е малко по - далеч, но има приемлив транспорт.
Смятам, че заплащането е доста добро за бранша. Предлагат се и доста социални придобивки..
Смятам, че си заслужава и препоръчвам.


бивш служител

21 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
2
Привилегии
2
Фирмена сигурност
1
Натоварване
5
Потенциал
3
Местоположение
-1
Колеги
3
Работна среда
3

Компанията Страйпс (Strypes) е Холандска компания. Чисто и просто това е компания прокси или такава, която препродава вашият труд и взима разликата от това което се плаща за един инженер в Холандия и договореното в България. Създадена е от един холандец, който идва в България с идеята бързо да забогатее. За начало той наема няколко човека и просто препродава трудът им на по-голяма холандска компания ASML, за която той е работил преди това. Работата накратко казано е всичко това което от ASML не искат да свършат с техният огромен брой служители. Така те доволно плащат на офисът в България, като пък холандецът хитро всеки месец назначава по някой и друг нов служител, така си осигурява увеличение на печалбата ежемесечно.
Що се отнася до средата, фирмата може да се опише с една дума – Експериментът! Холандецът въвежда метод на управление – скръм. Той е характерен с плосък модел на управление. Да, но по чисто човешки, това не е така. Влечението към йерархията е голяма. Така чисто исторически 3-ма от първите стават дясната ръка на холандеца - подпомагат управлението на фирмата и те винаги са над другите в йерархията, дори и да имат по-малко знания и опит от други служители. Това правило няма изключение. Няма назначен човек над тях. Те получават и специални екстри, които се пазят истерично в тайна за да не бъде разбрано от другите, колко „плосък“ е реално моделът на управление.
Фирмата е характерна най-вече с това, че в най-добрите си времена е била към 30- 35 човека. След което напускат поголовно почти всички. Те обаче набързо са заменени с нови хора буквално на килограм. Така основното правило на фирмата да назначава по 1-2 ма човека на месец, най-вече за да свикнат с останалите, отпада. Обучението и въвеждане в работата става на едро. Що се отнася до напусналите, вместо фирмата да търси реалният проблем и защо толкова голям брой служители са принудени да напускат, то за по-лесно тези служители биват презирани като най-големите предатели, независимо, че техният труд е помогнал фирмата да стане това, което е, както и холандецът да стане милионер.
От тук и другият интересен факт е, че фирмата набира служители предимно чрез препоръки. Малко са хората назначени с обяви и те по стечение на обстоятелствата са и най-ерудираните. Така заради тези препоръки за кратко време фирмата става „братчетска“. Така ще ви стане ясно и как се разпределят нещата. - първо за „наште“ и ако остане - за другите. Голямата хвалба на компанията е, че се грижи за служителите си, като организират множество курсове. Това е вярно, но реално на тях не всеки може да отиде. Желаещите се отсяват, отново от 3-мата ръководители, с извинението, че няма средства за всички. С две думи развитието в компанията зависи от симпатии или кой те е препоръчал да започнеш работа.
Допълнително по време на поголовното напускане на хора, на управленските кадри им хрумва гениалната идея за бонус система, която има за цел уж задържане на служителите. Като например част от нея са пари които да поемат частично лизинг за автомобил, един ден платена отпуска повече и т.н. Казвам „уж“ защото веднага се въвежда правилото това да става само след 3 години в компанията. Така заради масовото напускане на хора от фирмата, хората покриващи това изискване, се оказват най-вече тези прословути 3-ма управленски служители, измислили идеята. Видно е, че с това ограничение реално никой нов човек няма шанс да получи и аст от тях.
Така в годините в които фирмата съществува, се правят всевъзможни експерименти с начинът на управление. В крайна сметка се стига до там, че този холандец вече не знае как да развива фирмата и я продава на друга холандска фирма ICT, която също няма визия какво да прави с фирмата. Така нещата са оставени на самотек изцяло на волята на тези 3-ма най-стари служители, които си правят каквото искат.
Разбираемо - преди продажбата на компанията на ICT, ударното започва разрастване на компанията. Но кадрите се взимат чрез т. н. стажантски програми. Така набързо броят нараства до над 70 служителя. Като може да си представите какво е съотношението знаещи инженери и стажанти. Идея на стажантите е на един друг холандец, който става административен директор междувременно и то само защото живее в България. Освен това паралелно на стажантските програми се реализира идеята да има фронт офис, в Холандия от холандци с холандски заплати. По-интересното в случая е, че заплащането на тези мениджъри от фронт офиса идва от това за инженерите. Така сами си представяте къде пада цялата тежест за издръжката на тази огромна мениджърска машина.
Що се отнася до заплатите, то за разлика от в началото на компанията, то вече далеч не са това което трудно може да се намери. И това е разбираемо, защото фирмите прокси не могат да позволят да платят повече ако искат максимум печалба. А официалната теза за бонусите е, че холандецът не вярва в бонусите, като метод на поощрение, като тук резонно възниква въпросът дали наистина като служител на ASML е отказвал бонусите им. Единственото изключение е за новогодишен бонус, който е еднакъв за всички и е 1000лв.
Друго интересно нещо е, че договорът ви не е с физическо лице, представител на фирмата, а директно с юридическо лице, дори може да сте от тези с договор към друга фирма със сходно име, незнайно защо създадена. Тук оставям на вашата фантазия, каква е идеята на това.

Така че сами си преценявате дали искате да работите във фирма, където вашият труд определено ще облагодетелства други – тези над 3 години в компанията, „наште“ и „братчедите“, мениджърите и най-вече собствениците. Но определено ако сте стажант тази фирма е идеална за вас. Ще бъдете експлоатирани, по малко, но за сметка на това няма как да го разберете, защото ви е първа работа, така поне ще сте щастливи.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?