Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Страйпс https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,ул. Майстор Алекси Рилец 10&markers=София,ул. Майстор Алекси Рилец 10
5 3 0
3 точки от 14 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 14


-2 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
1
Привилегии
1
Фирмена сигурност
2
Натоварване
-1
Потенциал
-3
Местоположение
-1
Колеги
1
Работна среда
-1

Постоянно търсят хора, но условията им далеч не са конкурентни. Отварят офиси из Пловдив и Бургас офиси, за да намерят нещо читаво и по-евтинко от София.
Стари и специфични технологии с тромав процес на кандидатстване.

Един безспорен плюс е стабилността на фирмата засега.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Strypes, незабавно направете проверка за това как се преподава във фирмата Code Academy, която финансирате!!!
Парите, които давате за абсолютно на вятъра!
"Преподавателят" Мирослав Аврамов е страшно неподготвен с материала, не знае собствените си презентации, срича и чете по тях в рамките на 3 часа, ТРИ ЧАСА ЗА 20 СЛАЙДА ПРЕЗЕНТАЦИЯ. Не достатъчната му подготовка прави работния процес непоносим и страшно неефективен.
Или изберете читава фирма, която да финансирате, или незабавно подменете Мирослав Аврамов!
За останалите хора, които са решили да се възползват от ПЛАТЕНИТЕ КУРСОВЕ на Code Academy с преподавател въпросният господин Мирослав- JUST RUN!!!


5 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
1
Привилегии
1
Фирмена сигурност
1
Натоварване
1
Потенциал
-3
Местоположение
1
Колеги
1
Работна среда
1

Наистина се разрастват, постоянно се търсят хора.
Нормална фирма, много специфичен продукт, уменията, придобити там са трудно приложими извън Страйпс.
Тромава организация - като се почне от процеса на подбор, до дейността вътре.
Все пак нелош избор.


бивш служител

11 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
2
Привилегии
3
Фирмена сигурност
2
Натоварване
-1
Потенциал
-2
Местоположение
2
Колеги
3
Работна среда
3

Гледам, много малко мнения има за Страйпс, та реших и аз добавя моето. Последните подробни мнения са от 2015-2016, а оттогава някои неща са се променили - компанията расте, мениджмънта се сменя.

TL; DR Подкрепям мнението, че компанията е подходяща най-вече за стажанти или за хора, които смятат това да им е последна работа. За първа сериозна работа на нестудент, по мое мнение не е много подходяща. Ще научите стари технологии, които не се ползват, ще загубите време в следване на процедури и писане на документация. Ще забравите и малкото добри практики за писане на код, които може би сте знаели.
Обаче, ако сте нетехническо лице, но пък искате да работите в тази сфера, има работа за вас - т.нар. интеграторска роля. За нея няма техническо интервю, няма кой знае какви изисквания (залагайте на комуникативни умения), а можете да получавате заплащане за младши програмист.

Подробно ще ги карам едно по едно. Първо, заплащане. Заплащането като цяло е по-ниско от нормалното за София. Все пак, компанията е аутсорсинг, печели от разликата между реалната цена на труда ви и тази, за която сте съгласни да работите. Най-голямо значение има на какво се договорите от самото начало. Ако поначало се съгласите да работите за ниско заплащане, сте прецакани. Има увеличения веднъж годишно, но те са минимални или направо символични. На теория има шанс да се договорите за по-високо заплащане при евалюейшъните, но се искат много добри умения за преговаряне, а мениджърите са по-добри от вас в това, гаранция.
Има и такива, разбира се, които със софт скилс и умения за преговаряне са си издействали добри заплати още при наемането. Те са по-малко. Накратко, не очаквайте справедливо заплащане за уменията си, ако не умеете да преговаряте.
По времето, когато напуснах, имаше програма за лоялност след третата година, при която ви се дават добри пари за закупуване и изплащане на кола, а сега чувам са я отворили и за хората, които не шофират. Имайте предвид тази програма, но най-добре се отнасяйте скептично. Първо, я се задържите 3 години в Страйпс, я не. Отделно, колкото повече расте компанията, лека-полека отпадат всякакви такива допълнителни бонуси, та не се знае докога ще я има.

Уважение - зависи какво разбирате под уважение. Вероятно ще има потупвания по гърба, позитивен фийдбек, колко сме доволни и щастливи, че работиш за нас и т.н. Но не очаквайте на база на това увеличение на заплатата, двете неща са напълно независими, а според някои мениджъри словесните похвали са достатъчен мотиватор.

Привилегии - каквито навсякъде: допълнително здравно осигуряване, карта мултиспорт, от време на време тийм билдинги. Безплатен обяд - няма! Има и един допълнителен приятен бонус - ако сте болни, имате право 3 поредни дена да си останете вкъщи без бележка от лекар. С това се злоупотребява, така че може в някакъв момент да бъде премахнато.

Фирмена сигурност - относително е. Доколкото може да бъде сигурна една аутсорсинг компания. Основният клиент е доста стабилен, но ако утре реши, че няма сметка или интерес да продължи да работи със Страйпс, компанията е прецакана.

Натоварване - тук е разликата с казаното от колегите през 2015-2016 година. Има все още хора, които не си дават много-много зор, работят си полека без напрежение. На фона на тях има други, които са под постоянно напрежение и стрес, изнервени, претоварени и прегорели. Ще ги познаете по лошото настроение и факта, че често и през обедната почивка са на бюрата си. Мениджърите по правило толерират първия тип хора, и натоварват още повече втория тип.

Потенциал - относително е. Вътре в самата компания може да си поемате разни допълнителни отговорности и да се “развивате”. Имайте предвид обаче, че тези допълнителни отговорности (тийм лийд, техникал лийд и прочие) са си изцяло за ваша сметка и удовлетворение. Те не вървят с увеличение на заплащането, от вас се очаква да ги вършите покрай основната работа, за която сте наети и за която де факто плаща клиента. Те обаче са начин да станете един от групата на вечно заетите и претоварени с работа хора.
От друга страна, работата в Страйпс за съжаление няма да ви помогне да започнете работа на друго място в бъдеще. Ще станете специалист по остарели технологии, които никой никъде не търси и не е чувал даже (кога за последно сте видели обява, споменаваща системата за вършън контрол Clearcase?) Да не говорим, че се шири едно такова становище из други компании, че в Страйпс не се пише код. Което до голяма степен е вярно за повечето екипи. За сметка на това се спазват процедури и се пише документация, та може да наблегнете на това при интервютата.

Местоположение - относително е, зависи кой къде живее и откъде пътува до офиса. Имате и 1 ден седмично хоум офис.

Колеги - много зависи в кой екип ще попаднете. Има много готини, разбрани, свестни колеги, които помагат на всички. Има забавни хора, с които всеки ден е купон. Има и екипи, в които средата е токсична, колегите са темерути, така че не очаквайте помощ от тях.
Все пак, компанията расте, всякакви хора могат да се срещнат вече. Което е още една разлика с времената, когато е имало към 50 служители и всички са се познавали.

Работна среда - ако се има предвид офиса, средна работа. Не е нещо супер модерно и фенси. Има маса за тенис, джаги, кухня на всеки етаж, паркинг, тераси, където непреработващите се колеги излизат да пушат или подишат въздух. Може и да пропускам нещо, но това е в общи линии.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

За първи път бях на интервю, от което си тръгвам с усмивка, прекарал времето си от час и половина ползотворно и научил нещо ново от въпросите и коментарите по тях!


-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Жалко е да си пишете мнения и да си слагате максимум звезди. Може да смятате аудиторията си за малоумни телета, но все пак, ще излъжите някои студенти, те ще дойдат, ще поостанат няколко месеца, и ще си продължат пътя на естественото развитие. По-добре оствете естествено ниските оценки, за да не заблуждавате хората. Колегиоанлност се нарича това.


настоящ служител

41 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
5
Привилегии
4
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
5
Местоположение
3
Колеги
5
Работна среда
5

Малко хора, които са доволни сядат да пишат мнение тук, за това и средната оценка не е много обективна. Фирмата е много коректна - заплащането е много добро, плащат навреме, напрежението е малко, а колегите са готини. Страйпс имат интересен модел на аутсоурсинг и като цяло си уважават и инвестират в специалстите. Някои колеги са във фирмата от 10+ години, които е доста показателно. Има и възможности за пътуване, въпреки, че за сега са предимно в Холандия. Би било добре да имаше такива възможности в цяла Европа например. Да, аутсорсинг стана малко негативна дума, но при Страйпс не е така. Тук се гледа и качеството на работата, а това колко ще израстнете в ролята си си зависи от вас. Екипът постоянно расте, което според мен е добър знак. Някои хора обичат да работят под напрежение, аз предпочитам спокойствие и сигурност и за това Страйпс ми харесва. Колегите също са готини хора, въпреки че е трудно човек да се познава с всичките 200+ души. Като недостатък единствено бих отбелязала, че офисът е малко далече - в Бъкстон. Но поне е близо до един от най-добрите фитнес центрове...


бивш служител

24 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
4
Привилегии
4
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
-3
Местоположение
1
Колеги
5
Работна среда
5

Фирмата е подходяща за студенти, хора с малък или никакъв опит, семейни или за такива които смятат да им е последна работа. Работата е специфична и не може да прочетете нищо за нея извън компанията. Стресът и напрежението клонят към 0, но в този случай това не е толкова добре, защото човек се отпуска прекалено.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Мошеници са. Искаха едни компютърни задачи да се решат преди интервюто. Пратих им, нямаха забележки, извикаха ме на интервю. Остави, че интервюто нямаше нищо общо с обявата, но дори една минерална вода не дадоха ...
Ако не вярвате, оставяйки мейл може да ме попитате за потвърждение.


бивш служител

17 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
1
Привилегии
2
Фирмена сигурност
2
Натоварване
4
Потенциал
2
Местоположение
-1
Колеги
3
Работна среда
1

Мнението на бишвият служител от 29.09.2015 е в голяма част истина.
Аз работих 5 години и когато започнах фирмата беше изключително добра за работа, докато не започна да се разраства ударно (преди 2 години).

В момента средата е отвратителна. Във фирмата явно се работи на два стандарта - както в предишното мнение е споменато хора назначени с интервю и такива - приятели, дори роднини. Вторите наистина се ползват от необикновенни привилегии.
И не си мислете че това не става без съгласие на мениджмънта. Мениджмънта е запознат в детайли с всичко.

Принципно за работата не трябва да сте добър специалист. Но пък средата за работа е специфична и тряба доста време за да се свикне.

Ако сте добър специалист, трябва просто да не ви пука какъв вид работа работите и ако не сте от познатите да не ви пука че вие ще сте последната дупка на кавала по отношение към вас. Иначе рискувате да напуснете разочаровани.

Аз независимо, че не ми пречеше нито работата, нито "последната дупка на кавала" , не можах да издържа наглото поведение на хора с връзки, без знания и умения на ниво, но с поведение сякаш фирмата е тяхна.

А принципно напусналите се третират настина все едно са терористи.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?