Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Спортина България /img/frontend/nomap.png"

Спортина България

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 9 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-9 от общо 9


бивш служител

-14 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-5
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
3
Натоварване
-1
Потенциал
-4
Местоположение
4
Колеги
-5
Работна среда
-5

Не ходете в Том Тейлър! ЩЕ ВИ ОБИЖДАТ И ЩЕ ВИ ПРАВЯТ НА НИЩО! Такава им е политиката - правят новите служители на маймуни и ги товарят с всичката работа, а шефовете на магазина си почиват. Когато объркате нещо, често ще чувате думи като: глупачка, малоумна, селянка, тъпа и прочие! В началото всички е окей, на интервюто също, но след 1 месец ще придобиете реална представа за обстановката в магазините им! Системата им е сгрешена, защото не може едни момичета, които се стараят и искат да се развиват - да бъдат обиждани и унижавани и то пред клиенти, а други да бъдат привилегировани и да си щракат с пръсти! Послушайте ми: Том Тейлър е най-лошото място на което може да попаднете, докато сте студент и искате да работите! Изберете друга конкурентна марка! Няма да съжалявате, УВЕРЯВАМ ВИ!


бивш служител

-6 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-1
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
-2
Потенциал
-5
Местоположение
2
Колеги
1
Работна среда
2

Магазините на фирмата са няколко: Сикс, Том Тейлър, Спортина, Бата.
Всички служители са МОЛ, камери няма в нито един магазин от всички в София, което води до кражби както от персонала, така и от клиентите. Има договор за бригадна отговорност, според който през 2-3 месеца и всяко напускане на служител, респективно назначаване на нов такъв, се извършва ревизия, липсите от която се заплащат от персонала, защото няма как някой да бъде доказано невинен. Има си цели за всеки месец, които се взимат, ако се изпълни месечния план. Този план се съставя по безумен начин: поставя се цел за деня, на база прихода от същия ден на миналата година, без оглед на това, че стоката е различна и от година на година все по-некачествена, нито че всяка година уикендите се падат различни дати. Този план рядко се изпълва и то предимно от малко обекти на фирмата.

Управата на Том Тейлър е съставена от некомпетентни личности, събрани от кол и въже, в момента регионалната мениджърка е бивш управител от обект в София, която не успява да се справи дори със съставянето на един обикновен график за трима души. Персонала често се сменя. Не се спазва КТ. С изключение на зимата, оборота винаги е много нисък в повечето магазини. Магазините са с захабен вид, спестява се от ремонт постоянно.
В Спортина работната седмица е 6 работни дни на 1 почивен. Има два-три по-оборотни магазина. През повечето време магазина е с нисък оборот.
В Сикс персонала постоянно се сменя, краде се много, а оборота е нисък.


бивш служител

-16 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
4
Потенциал
-5
Местоположение
5
Колеги
2
Работна среда
-2

Здравейте и от мен.Аз работих в тази фирма - по-специално Том Тейлър,няколко месеца.По примера на бившата колежка долу ще си структурирам изложението.
Колектив-зависи къде попаднете.Има магазини с постоянен персонал,предимно такива,които често си правят бонусите и които са пад крилото на регионалната.Има и такива,които всеки месец са в различен състав.
Натовареност-минимална.Ако сте свикнали с работата в подобни магазини,дори ще е леко.При недостиг на персонал го отнася управителя,което е разбира се нормално,но някъде се случва твърде често,и човека си седи с часове отгоре,без да му се плаща,понеже "така е редно".Това,че условията във фирмата не зависят от него за да си намери качествен персонал,не е важно.
Клиенти-нормални,бих казала дори приятни.
Условия-5 на 2,почивните рядко са един след друг.1 час почивка,която не е регламентирана и се взима малко кой как свари.
Студенти- ок са.Текучеството е голямо,така че който дойде,все е келепир.
Заплащане- 650.Осигуряват те на тази сума.Бонусите стигат наистина до 200 евро,но това е рядко,и то в по-оборотните молове.Другото е,че се решават от регионалната,така че ако иска ще ви даде и 100 евро отгоре,за "стимул",стига управителя ви да е от нейните хора.Случвало се е.
Това,което е много важно и неспоменато,и предполагам е било така и в Six(и изобщо всеки магзин на фирмата),е че всички сте материално отговорни лица.Сиреч всяка ревизия си я плащате.По мои наблюдения това се пропуска да се спомене на интервюто.Ако липсите са само кражби а клиенти,преживява се,магазините са малки и лесно се следят клиенти.Лошото е,че се краде поголовно,и то от персонал.Всеки идва за по месец два,стане му ясна мизерията,"вземе" си каквото му хареса и си отива.На ревизия независимо дали можете или не можете да докажете кой ви е окрал,се иска да плащате.И става дума за суми около 2-3 хиляди на доставна цена,а вие ще сте около 5-6 човека (ако имате късмет).Явно никой няма интерес да се оправи сигурността,докато има балами да покриват липсите.От това,което разбрах от колежките,ревизите са на 3-4 месеца,а липсите са все от този сорт.Те могат да са "опростяват" по усмотрение на регионалната,така че едни си плащат като попове,на други им ги опростяват,без да се дават обяснения и без да се задават въпроси.Може би на управителите така им отърва за да си запазят местата - впрочем със заплата около 1000,сами си направете сметка на управител другаде колко му дават и въобще как ще се отнасят с вас.
Тази цигания,както и ниските заплати,както и факта че регионалния мениджър си има топ магазин (от който идва) и в който седи 70 % от работния си ден (тъй като няма работно място,понеже е РЕГИОНАЛЕН) и клюкари кой какво и как правил по другите мегазини и има преференциално отношение към всички според това колко сляпо следват правилата и нямат грам логическо мислене,ме кара да съжалявам и за краткото време,прекарано там.


бивш служител

43 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
5
Привилегии
5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
4
Потенциал
5
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
5

Здравейте,работих във фирмата в продължение на 2 години и бих останала още,ако не се бяха стекли така обстоятелствата.Конкретно в магазин Six,не е имало ден в който да отивам,с неприятни чувства и да е имало е било от друго място.
КОЛЕКТИВ-а беше страхотен,бяхме сплотени и винаги си помагахме ,бяхме насреща една за друга,когато имахме нужда.Не имало интриги и завист.
НАТОВАРЕНОСТ- Работата може да се нарече натоварена,когато има празници или някои уикенди ,но не винаги, като цяло е доста лека и приятна,не се извършва някакъв хамалски труд,
КЛИЕНТИ-те биваха нормални повечето,с нормални изисквания,не се държат грубо,много рядко да е имало такива случаи :D
УСЛОВИЯ НА РАБОТА- не бяха тежки за мен като цяло. Да, работи се на 6/1 по 6-7 часови смени,комбинират се да станат 40 ч на седмица,но го има и варианта и да е 5 на 2 по 8 ч.
СТУДЕНТИ -Ако си учащ,без значение каква форма на обучение си,можеш да съчетаваш работата + университет. ГРАФИК-а е съобразен изцяло с претенциите на служителите там.Няма го варианта да те викнат в почивния ти ден.
ЗАПЛАЩАНЕ-имаш си основна заплата,която не варира надолу,само нагоре тъй като на празници се заплаща двойна надница.Има вариант за бонуси които достигат 200 евро,които са напълно реални стига екипа да се постарае повече,разбира се всичко зависи и от сезона.
Забавяне на заплати не е имало,тъй като всичко се случва по банков път,стига датата на заплащане да не е през уикенд/национален празник се взимат още същия ден,ако е по време на уикенд/национален празник е в следващия работен ден
ОСИГУРОВКИ-осигуряват те на реалните пари които взимаш,не по-малко
ПОЧИВКИ-има основна 30 мин и 2 х 10,които се взимат за каквото ти решиш-цигари,тоалетна,храна
ИЗВЪНРЕДНИ ЧАСОВЕ Случвало се е да отидеш по рано за стока,но този час максимум 2,ти се връщаха възможно най-скоро.
Управителката и Мениджърката ни се държаха добре с нас,въпреки позицията им и отговорностите йм,лоша дума от тях,не съм чувалала. Това е което мога да кажа за фирмата,както казах в началото,все още бих останала служител там.
Kато минус мога да кажа това,че в някои дни,няма толкова работа от което и по-бавно минава времето и че ревизиите са нощни и си плащахме сами такситата.


бивш служител

-16 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
5
Потенциал
-5
Местоположение
5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Време е и аз да изкажа мнението си за фирмата, колкото и лошо да е то, надявам се да не се изтрие, а напротив .. да се вземат мерки от УПРАВИТЕЛЯ на цялата им фирма.
Започнах работа в "Тали Вейл". Бях много мотивирана, свикнала с дългото работно време, постоянното стоене на крак, многото работа и т.н. Демотивацията дойде от "управителя" на магазина в Mall of Sofiq / Няма да споменавам имена, тъй като запазвам уважението си/. Тази госпожа, освен самочувствие без покритие, нищо друго не притежава. Изключително груба и арогантна, от което се учат естествено и нейните поддръжнички, на които явно им харесва да бъдат протежета .. Е, на мен това определено не ми харесва. Работи се 6 дни, почива се 1. В магазина постоянно обикаляш като луд, нямаш право да носиш мобилния си телефон, за да гледаш поне колко е часа. И най-важното, всички нови служители НЕ са продавач-консултанти, а охрана пред съблекалните, защото там се крадеше доста. Седиш и пазиш дрехите да не бъдат откраднати .. и докато правиш това, въпросния управител на обекта, постоянно те привиква да свършиш и някоя друга работа, искайки да си на едното и другото място едновременно. Въпроса тук е до отношението, не до многото работа. Назначават се на високи позиции хора, които на практика трябва да са по-ниски от земята. Надути лелки, които докато ти им чистиш магазина два часа, преди да отворят, те пият кафе и пушат цигари, а след това се държат с персонала си като парцал..
Препоръчвам ви да опитате работата там, защото ще затвърдите мнението ми на 100%, ако русичката надута управителка все още е на тази позиция, естествено. Силно се надявам в другите им магазини и обекти да не работят такива същества, а да има човещина, иначе не завиждам на тези млади хора, на които дори не им се иска да се усмихват на клиентите си вече.
Преди пазарувах за доста голяма сума от тези магазини, вече ги подминавам, защото ме изгубиха и като клиент, а като служител - за мен е чест, че не съм.
Нямам и грам притеснение за това да разкрия имената си, дано да се зарамите, скъпи ми надути управители!Родителите ми са на много по-високи позиции от вашите, но са ЧОВЕЦИ!


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Някой знае ли колко е часа е непълния работен ден в Тайли? И също каква е заплатата? Става дума за София.


бивш служител

25 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
-1
Привилегии
1
Фирмена сигурност
3
Натоварване
4
Потенциал
3
Местоположение
5
Колеги
3
Работна среда
4

Относно работното време и заплатите, фирмата е изрядна и коректна. Единствен проблем са некадърните регионални мениджъри, които и след една година на тези позиции, пак не стават за нищо. 


шубе го/я е и не казва!

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте,
Някой може ли да даде повече информация за условията в магазините Спортина в София - заплати, работно време, отпуски, екип, отношение към персонала, друго (което не се сещам). 
 


бивш служител

4 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
2
Натоварване
5
Потенциал
0
Местоположение
-2
Колеги
5
Работна среда
2

най некоректната фирма в която съм работил,в началото бяха супер големи общания.при откриването на магазина-март 2009 бяхме 12 човека сега от тези хора които започнахме сега там са само дже момичета(любимките на управителя а всички проблеми идват от него)извънреден труд не се заплаща а сум стигал до 70 часа за месецобяжата им в Jobs.bg  е постоянно публикувана

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?