Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Катенейт /img/frontend/nomap.png"
5 1 0
1 точка от 2 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-2 от общо 2


бивш служител

-22 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-5
Привилегии
2
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
4
Колеги
-5
Работна среда
-5

Иска ми се да бях прочел предното мнение, преди да се хвана с тях. Не могат да си задържат опитни хора. Текучеството наистина е огромно. Колегите не се познават всички, тия които работят от други градове, не стъпват дори по банкетите. Оставени са на самотек, стажанти, и е нямало кой да им покаже. Хаосът е умопомрачителен. Нямат документация, с години виси нетестван и очевидно не работещ код. Работил съм по еврейски фирми, работил съм с индийци в екипа. Толкова изпусната организация не съм виждал. 2 HR във фирмата, по двама икономисти SCRUM master, в някои екипи. Разчитат, че само с бюрокрация ще оправят нещата.
Дори да нямате друго предложение - помислете дали да започвате там. Така или иначе ще се разделите, къде по ваше желание, къде по тяхно. 3 пъти се кръстят преди да ви дадат заплата като за средното за пазара, после очакват чудеса, и ще ви критикуват за всяка инициатива, да оправите нещо. Изглежда си нямат идея какво се случва. Няма да ви оставят време да се адаптирате в проектите. Днес се разберете за нещо, утре все едно не сте говорили за това. Политиката е, че ти си виновен за всичко. Няма грешка, работят като директен доставчик към знаменити автомобилни марки. Не мога да си обясня, последните как търпят гореописания хаос. Ниските заплати, явно са им приоритет. Един от младоците, middle level, се изтърва, че започнал на 1200 лева месечно.


-25 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-5
Привилегии
1
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
3
Колеги
-5
Работна среда
-5

Aко сте опитен човек и сте на работа - помислете 3 пъти, преди да напуснете работното си място, и да се преместите там. Огромната част от екипите са си ги отгледали те самите. Взели са ги от trainee, това им е първата и единствена фирма. Имат огромно самочувствие, аз лично съм минал по този път, и не ги виня. Текучеството е 1-2 души на месец, това за фирма от около 50 служителя, вкл. HR, project leader и администрацията. Не успяват да си обновят сайта, напусналите и уволнените така си и седят на страницата със служителите. Oколо година съм при тях, натоварването се вдига и вдига, за разлика от заплащането. Не си изпълняват обещанията. Ако сте нов служител с много опит - ще Ви хвърлят да им оправяте недоправените неща, а то нещо дето е наред е трудно да се намери. Поставят ви безумно кратки срокове за което, след това в повечето случаи ви посочват вратата. Работят с идеята да си намерят опитни хора, на проба - грешка, с нерви като корабни въжета. Да оправят проекти, на които начинаещи са се учили. Заплащането е леко под средното. Немалко екипи
нямат team leader, имат само project leader по един или повече броя, случайни чиновнички, без опит в IT. Тъпо
притискане, без двупосочна комуникация, тъй като си нямат идея от проекта. След като не си изпълниха обещанията се
преориентирам за ново място.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?