Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Сити Клиник /img/frontend/nomap.png"

Сити Клиник

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 4 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-4 от общо 4


бивш служител

-20 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
1
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
-5
Потенциал
-1
Местоположение
-4
Колеги
-2
Работна среда
-2

Посредственост във всяко отношение, като се изключи модерната обстановка. Работата е тежка, заплащането не съответства на интензивността на труда. Никаква защита, никакви придобивки, ужасно некомуникативно разположение на болницата - тази на Околовръстното.
Сестрите са претоварени, лекарите също, съответно и доволно изнервени.


бивш служител

-37 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-4
Уважение
-3
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-4
Местоположение
-4
Колеги
-4
Работна среда
-4

Уважаеми колеги и медицински сестри! Като бивш служител на СИТИ КЛИНИК - Онкологичен център, мога да споделя с всички вас горчивия си опит, който получих в това Лечебно Заведение за една година. Зная, че със сигурност оценката ми няма да бъде обективна, но уважаеми колеги-не постъпвайте на работа там. Ще се сблъскате с непрофесионално и неразбиращо отношение от страна на вашите началници и ще работите, за да изкарвате парите на цяла група хрантутници и хора, които не знаят за какво са там и какво изобщо работят. Вашето заплащане няма да оправдае очакванията ви. Скъпи приятели, вие ще изкарвате заплатите на онова подобие на Управител наречено Атанас Туманов-та той дори не е лекар, и на поне още 10 глупави писарки от антуража му, съставен от изцяло некомпетентни и нахални чиновнички. Отделно нивото на медицината в Онкологията и Гастроентерологията е далеч от очакваните стандарти. Ще се сблъскате с безразлично и непрофесионално отношение на персонала към пациентите и липсата на визия за болестта. Ще работите по една американска система, наречена JCI, която, ако и да е добре измислена, е абсолютно неприложима в нашите условия и ще ви нагърби с невъобразима писателска дейност-сестри и лекари, защото там се пише адски много. Нито лекарите могат да огледат болните, нито сестрите спокойно да получат и извършат назначенията си. Ще пишете листове по тази система до припадък-и повярвайте, това на никого не е необходимо-нито на лекаря, нито на сестрата, а най-малко на пациента. И така-не постъпвайте на работа там. Глупавия Управител Атанас Туманов, който има НЯКАКВО икономическо образование е човек дълбоко некомуникативен, нахален, нагъл, изключително посредствен и фрапиращо безочлив. Няма да се разберете с него, защото той няма умствената възможност нито да ви разбере, нито да ви отговори на въпросите. Това важи и за цялата администрация и колектив. Успех, приятели!


настоящ служител

-21 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
5
Потенциал
-4
Местоположение
2
Колеги
-3
Работна среда
-5

Болшинството от персонала са доведени от някого и се получава, така че главната сестра не може да се намеси, защото просто е безсилна пред шуробаджанащината. Защо да се застъпва за персонала и да застрашава сама себе си? Хората непрекъснато са заплащани с уволнения и намаление на заплатата.С назначаването за управител на Атанас Туманов нещата се влошиха.Той е изключително добронамерен, но няма ръководни умения и само вдига рамене.С толкова жени изобщо не може да се оправи.А, кой ли може да се разбере и с великите светила , професори назначени от къде ли не. На всички е ясно ,че професорската титла не включва добро възпитание и добро отношение?!А за болшинството от старшите изобщо да не говорим - некомпетентни, мързеливи, но велики, та нали са "избрани" да командват.Общо взето хората попаднали случайно там (без връзки) работят двойно повече от връзкарите и за награда взимат до два пъти по-малко от тях.Откакто дойдоха турците в някои от отделенията има "таргети"-цел (брой пациенти на ден). Пациенти не се връщат... Всички са за "лекуване"... трябва да се изработи нормата, някъде да се разпределят бонусите.А за "пчеличките" няма дори малко добро отношение, все заплахи, все увиквания. Да се работи в такава среда не е леко, но пък имаме подсигурена помощ от психолози. Капитализъм... А наш'та старша казва:"Ако искаш. Заплатата ти зависи от мен." и отива да пие кафе с приятелка, която е дошла да я види и вече дълго време я чака... Ако искаш...


бивш служител

8 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
-5
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
1
Натоварване
5
Потенциал
1
Местоположение
3
Колеги
5
Работна среда
-5

Работа със заповеди и забрани в Медицинска Онкология Сити Клиник.
Във всяка болнична стая има табела, на която пише „...оплаквания и въпроси при старша медицинска сестра И.Виденова, която не допуска, че може да има похвали и доволни пациенти. Когато я попиташ нещо, което е свързано със работата те увиква, явно няма отговор. Некадърни, мързеливи и лъжливи - главна мед. сестра на МО Ангелина Василева, старша мед. сестра Избела Виденова и мед. сестра Маргарита Христова се държат със персонала ужасно, увлечени в ролите си, самозабравили, че все пак болницата не е тяхна. Отношението им към персонала е потресаващо и крайно неприемливо - само унижения и обиди. Отнасят се към мед.сестри, като с престъпници. Най - тормозени са хората, които не са наети от Виденова.Така е в Сити Клиник на харесване и нехаресване. Още в самото начало Виденова заставаше до мен и предупреждаваше, че някои хора ще си заминат до шестия месец. Нямаше за какво да ме обвини, защото си изпълнявам стриктно и отговорно задълженията на мед. сестра. Виденова излъга ръководството, че е „трябвало" да сменя памперс, за да си изкарам заплатата в Сити Клиник, въпреки, че в длъжностната ми характеристика няма такава манипулация и аз никога не съм си давала съгласието да бъда здравен асистент.Колкото по-добре се справяш със задълженията си, толкова по зле. Имаме нужда от компетентни ръководители, които да ни подкрепят и сътрудничат и оценяват труда ни реално, като на хора, които помагаме на болните. Не сме роби на главни, старши мед. сестри и техните протежета. Кога ще имаме качествени и отговорни ръководители с нормално поведение и човешко отношение? Хора, които да уважават себе си и да бъдат пример за подчинените си.Освен да обиждат и да убиват желанието за работа, какво друго правят? Какви хора оценяват работата на мед.сестри и кой оценява тяхната неработа в Сити Клиник?
на която пише „...оплаквания и въпроси при старша медицинска сестра И.Виденова, която не допуска, че може да има похвали и доволни пациенти. Когато я попиташ нещо, което е свързано със работата те увиква, явно няма отговор. Некадърни, мързеливи и лъжливи - главна мед. сестра на МО Ангелина Василева, старша мед. сестра Избела Виденова и мед. сестра Маргарита Христова се държат се с персонала ужасно, увлечени в ролите си, самозабравили, че все пак болницата не е тяхна. Отношението им към персонала е потресаващо и крайно неприемливо - само унижения и обиди. Отнасят се към мед.сестри, като с престъпници. Най - тормозени са хората, които не са наети от Виденова.Така е в Сити Клиник на харесване и нехаресване. Още в самото начало Виденова заставаше до мен и предупреждаваше, че някои хора ще си заминат до шестия месец. Нямаше за какво да ме обвини , защото си изпълнявам стриктно и отговорно задълженията на мед. сестра. Виденова излъга ръководството, че е „трябвало" да сменя памперс, за да си изкарам заплатата в Сити Клиник, въпреки, че в длъжностната ми характеристика няма такава манипулация и аз никога не съм си давала съгласието да бъда болничен асистент.Колкото по-добре се справяш със задълженията си, толкова по зле. Имаме нужда от компетентни ръководители, които да ни подкрепят и сътрудничат и оценяват труда ни реално, като на хора, които помагаме на болните. Не сме роби на главни, старши мед. сестри и техните протежета. Кога ще имаме качествени и отговорни ръководители с нормално поведение и човешко отношение? Хора, които да уважават себе си и да бъдат пример за подчинените си. Освен да обиждат и да убиват желанието за работа, какво друго правят? Какви хора оценяват работата на мед.сестри и кой оценява тяхната не работа в Сити Клиник?

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?