Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

ПРИМА 2004 ООД /img/frontend/nomap.png"

ПРИМА 2004 ООД

Напишете мнение
5 4 0
4 точки от 5 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-5 от общо 5


настоящ служител

41 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
4
Привилегии
4
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
4
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
5

След обмисляне с дългогодишния колектив решихме да коментираме задружно работното си място!Заплатата е редовна,осигуровките са внесени,имаме законни трудови договори!Подсигурено ни е работно облекло,място за почивка,винаги можеш да разчиташ на колежките и шефовете в момент когато ти се налага да отсъстваш!Работата е разнообразна и натоварваща,не е за мързеливи хора,а за хора с много енергия и желание!


настоящ служител

38 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
5
Привилегии
3
Фирмена сигурност
5
Натоварване
3
Потенциал
4
Местоположение
4
Колеги
5
Работна среда
5

Е браво бе Шаки ти си могла и да пишеш! Да беше писала и като беше на работа, вместо да ни се правиш на много главна и образована - нали това ти беше в ЗАДЪЛЖЕНИЯТА!!! Защо ли те уволниха така скоропостижно?!?


настоящ служител

42 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
5
Привилегии
4
Фирмена сигурност
4
Натоварване
5
Потенциал
4
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
5

Изумително е предното мнение. :) Над 1 година работя в тази фирма и до сега не съм видяла нещо различно от нормално човешко отношение, както от колектива, така и от Управителите на фирмата.

Глупостите, които дамата е написала са далеч от действителността. Управителите се държат с нас на равно, приятелски, помагат ни в изпълнението на задълженията, когато имаме нужда. Ако нямат възможност, намират допълнителен персонал, които да ни помогне. Плюс това, да вметна нещо към мнението на „шеки”?! - Унижението и обидата не са външен фактор. Искрено ти пожелавам да успееш да го асимилираш и приложиш в живота си.

Проблемите, които възникват се решават мирно и спокойно с комуникация, която обхваща и двете страни. Не налагат мнението си, а се интересуват от мислите и чувствата на отсрещната страна и винаги търсят компромисен вариант. Работната среда е ведра и лесно се работи, когато има с кого да се посмееш. Не се позволява да се трупа напрежение, което да ескалира.

Влагат се време и средства за да се подобрява непрекъснато техниката, с която магазина разполага, както и нещо изключително важно, което рядко се среща в България – влагат пари и време в обучението и развитието на персонала си.

Както във всяка друга фирма си има правила и изисквания, благодарение на които фирмата достига своя успех или провал - В нашата фирма това не прави изключение. Но при допусната и Призната грешка нямаме проблем с Управителите. Ценят смелостта и честността на човек да си признае грешката. Всеки получава правопорционално отношение на това, което сам си е създал... Лъжците и Бай Ганьо-вците не се толерират, което е нормално?!?

Заплатите се изплащат, когато трябва или по рано, ако на Управителите им се налага да отсъстват. Подсигурено е място за обедна почивка и работно облекло. Подсигуряват се всички нужни консумативи и материали, които ни трябват за да ни бъде по-лесна работата.

Работата е интересна, развиваща и разнообразна. Всеки ден има развитие и човек с отворени очи и уши може да научи много. Управителите са точни и коректни – не позволяват на клиентите да се държат с нас като с роби. Когато някой клиент си позволи да се опитва да ни прави на “маймуни” и да си избива комплексите над нас, направо „дърпа бика за рогата”. :D

Бях подала грешна информация на продукт - бебешки сандали, вместо обозначената цена ги бях написала с няколко лева отгоре поради недостатъчно внимание. Наша клиентка беше поръчала 2 чифта от тях на високата цена. Коментара на Управителя беше „Редактирай цената. Това е твърде висока цена за една майка.” Ако срещнете втори такъв честен търговец, обадете ми се. :)

Колектива е голям и с разнообразни като характер и умения хора. Всяка една колежка е уникална. Помагаме си взаимно, кой с каквото може. Държанието на всички клони повече към приятелско, отколкото към професионално отношение. Забавляваме се заедно преди работа на кафе, на работа и след работа на „по бира”.


настоящ служител

36 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
4
Привилегии
3
Фирмена сигурност
4
Натоварване
5
Потенциал
3
Местоположение
3
Колеги
5
Работна среда
5

Доста добър коментар, направо повест! Напълно отговаря на действителността! Интересно само как има служители с по над 9 години стаж, как ги има тези магазини повече от 15 години, и как за 11 дена престой в тази фирма всички бяха потресени от "Шаки", или по-точно Емили. Чудесно е, че всеки може да споделя мнението и впечатленията си публично, но е грозно когато в желанието си за реваншизъм очерня и петни труда и усилията на всички останали съвестни и почтени колеги. С изключение на мен и съпруга ми естествено!!! Всеки човек сам преценява!


бивш служител

-25 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
5
Потенциал
-5
Местоположение
2
Колеги
-3
Работна среда
-4

Бягайте далече от магазини Жълтото Пате, фирма ПРИМА 2004 ООД и наглият и некоректен мошеник Георги Гълъбов, ако не искате главоболия, унижения и неприятности!
 
Този работодател системно сключва фиктивни трудови договори, като договаря с кандидатите устно привлекателни заплащане, длъжност и условия на труд, с които ги "връзва" да започнат да му вършат работата, но накрая им връчва трудови договори, в които заплатите и работното време са ОРЯЗАНИ драстично, а длъжността - съвсем различна! Пример - договорена заплата 400 лв, в измисления договор фигурира като 200 лв ! При договорено с кандидата/служителя работно време на пълен работен ден, в "договора" е записано на 4 часа ! Длъжност - офис асистент, в договора е записано продавач-консултант ! За изработеното време се заплаща по-малко ! Работодателят нагло лъже служителките, че ще им заплати според първоначално уговорената сума, но дойде ли време за заплати казва, че не е договарял нищо и заплаща според това, което е написано във фиктивния ТД, а то е ПО-МАЛКО от обещаното с цел да плаща по-малко данъци ! Да не говорим, че се работи повече от обявеното осемчасово работно време, а останалото не се заплаща като извънреден труд ! Отношението на този работодател към служителките е като към роби.. служителките системно понасят негативното му отношение под формата на викане, унижение на личното им достойнство, нападки, обиди без основание; заплахи за уволнение отново без основание. ! Заяждане без повод - причините се измислят и работодателят винаги има право ! Задължава служителките да му вършат лична работа, която не им влиза в задълженията, като изпращане на лични пратки, търчене по банки и внасяне на пари, миене на тоалетните, вкл. и тези, предназначени за работодателя, жена му и децата му ! Не се предоставят хигиенни материали за почистване на тоалетните, като служителките буквално трябва да чистят с голи ръце фекалии.. При възражения - овикване, унижение и заплахи за уволнение. Не се позволява да оставиш дамската си чанта в стаята за почивка, където се намират и тоалетните, при положение че има достатъчно място.... при необходимост, през магазина се разнасят тампони и дамски превръзки пред очите на клиентите, защото работодателят забранява да се оставят лични вещи и хигиенни средства, с които служителките се редпазват по време на менструация в непосредствена близост до самата тоалетна... пълен идиотизъм... при възражения - овикване и каквото е споменато по-горе... изобщо бягайте далече от този идиот Гълъбов, фирмата и жълтото пате, а за работа там не си и помисляйте, освен ако не обичате да се отнасят с вас като с роби, лишени от лично достойнство и право на мнение

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?