Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Kaufland Bulgaria / Кауфланд България /img/frontend/nomap.png"

Kaufland Bulgaria / Кауфланд България

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 2200 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 2200


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте,

Казвам се Димитър Кирилов, съпруг на Боряна Кирилова.
Пиша относно постовете които виждам тук, относно моята съпруга.
Анонимен настоящ служите - явно имаш доста свободно време и решаваш да пишеш някакви глупости. Ако толкова си знаещ, кажи кога може да се срещнем и ще ми кажеш директно нещата в очите, но няма да позволя на някакви деградирали служителчета да пипишат и оплюват името на съпругата ми. Като толкова си смел и велик, застани с истинското си име, както го правя Аз.
Анонимен бивш служител- предполагам, че ти си от хората, които " много съвестно" , са си вършили работата и може би точно заради това си бивш служител. Като знаете да говорите, пък заставайте с истинските си имена или ви е страх :)
Какво искате от съпругата ми ?
Виждате, че някой си върши съвестно работат, та да же и от горе и решавате, че същия този човек ви е крив за нещо ли ?!
Че има уваженито, на колегите си, което вие сте нямали и никога не сте получавали !
Жалки сте, дума която е много меко казано за такива индивиди и комплексирани същества като Вас. Няма да позволя, на никой, ако ще и изпълнителен директор да бъде, да се отнася така с член на моето семейство. Ако не вярвате, ви призовавам да застанете с истинските си имена, пък има място къде и как да решим нещата които, вие пишете и плюете.


настоящ служител

-23 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-4
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
-2
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
2
Колеги
-1
Работна среда
-5

ЕЕЕЕЕ КОЛЕГА ДОБРО УТРО, ТИ СЕГА ЛИРАЗБРА ЩО ЗА ФИРМА Е КАУФЛАНД. ГЪРЧЕНЕ, ТОРМОЗ, БАЧКАНЕ КАТО ВОЛ, ОТНОШЕНИЕ КАТО КЪМ УЛИЧНО КУЧЕ, НО СЪЩЕВРЕМЕННО ИСКАМЕ РЕЗУЛТАТИ, Е НЯМА КАК ДА СТАНЕ. ЕДИНСТВЕНО АКО СИ ДАДЕШ ЗАДНИКА НА УПРАВИТЕЛЯ НА ФИЛИАЛА МОЖЕ ДА СИ ПО ЧОВЕК ОТ ОСТАНАЛИТЕ КОЛЕГИ С КОИТО РАБОТИШ, АКО НЕ ГЪРЧЧЧЧЧЧ. ТРЯБВА ДА СЕ МАЗНИШ ЗДРАВО ЗА ДА УСПЕЕШ, МНОГО ПОРАВИЛНО СИ КАЗАЛ ЗА БОРЯНА КИРИЛОВА, ВЪРТИ СЕ КАТО ПЧЕЛА НА ЦВЕТЕ, АМА ТОЙ МЛАДЕН ИСКРЕВ ЗНАЕ КАК ДА Я ОМАЙВА, КОЛКО ПЪТИ ВЕЧЕ Е СЯДАЛА НА НЕГОВОТО ЦВЕТЕ, ВЕЧЕ ТЯ МУ Е ЛЮБИМКАТА. ТО КАТО СЕ ЗАМИСЛИШ НЕ Е САМО ТЯ НА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ КОЯТО ДА СЕ ОПРАВЯ С НЯКОИ, МНОГО СА, МОЖЕ АКО ИСКАШ ДА СЕДНЕМ ДА НАПИШЕМ ЕДНА КНИГА ЗА КОЙ С КОГО СЕ ОПРАВЯ И ДА Я ИЗДАДЕМ, ЩЕ ДОГОВОРИМ ДА Я ПУСНАТ ЗА ПРОДАЖБА В МАГАЗИНИТЕ.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте и от мен,
Виждам, че доста е писано , писано и се чудя и аз какво да напиша., разочаровам се от отношението и от условията които тази компания ти предоставя. Започваш работа с една уговорка, след това започва едно мрънкане едно изискване едно………едно постоянно психическо натоварване, постоянно гърчене от работа, нямаш време да отидеш до тоалетната, да се нахраниш……. От тези елементарни неща се възползват само онези в близост до нас ( централата - богопомазаните ) . Работиш като вол, правиш всичко и накрая пак си виновен, пак няма добри резултати. Хора, осъзнайте се , ако не са магазините и служителите в тях, които Вие толкова подценявате, от къде ще плащате тези заплати на великата администрация.
Чудя се от къде да почна за тази прословута администрация, гледаш една Рижава с очила Боряна Кирилова която се чуди на кои по напред да се сложи, и се прави на много велика ( администриране на персонала


бивш служител

-9 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
1
Привилегии
1
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
-5
Потенциал
-2
Местоположение
-1
Колеги
-1
Работна среда
-3

Здравейте! Бях служител в административната сграда на Кауфланд, гр. София. Години наред давах шанс на тази компания, да се докаже като top employer, но за съжаление това е само купена титла. Затова и напуснах.
Заплащане - ако сравняваме с бранша, заплащането е средно, но със сигурност има по-добър избор. На база натовареността на работата, психическият тормоз, непрекъснатите срокове "от днес за вчера", всички нерви, поводи за разговори с хора като Петър Николова - шлосерът от VT Orga (бивш регионален), Евгени Гайдов, Петя Владимирова, лицемерието на Милена и Милена (двете големи приятелки) и т.н. - парите са малко и не могат да компенсират отношението, което получавате.
От тук минаваме към Работна среда - с една дума: ТОКСИЧНА. Нормалните хора не могат да виреят на това място. Трябва да си груб и нахален, за да успееш, или да си "перде". Проектите и задачите са много, стоиш over time и ти се прави забележка, ако искаш да си го впишеш. Колегите от Германия си гледат техния интерес, а тук лъжем и мажем, че изпълняваме техните желания, докато просто бутаме всичко, колкото да мине номерът, тъй като не можем да насмогнем със задачите и очакванията.
Развитие - много ми е неприятно да наблюдавам в последните години как се назначават хора без опит или с много малко опит на високи позиции, докато други колеги си стоят на същата джуниър позиция от години. Разбирам, че истинските експерти отказват да се присъединят към компанията, тъй като не отговаря на финансовите им очаквания, но толкова ли е отчаян HR отделът и мениджърите, че допускат това, вместо да развиват вътрешните си кадри?
Друг парадокс - Иван Чернев прави много смели и интересни промени. Забелязва се през годините различни кариерни промени на хора в компанията, като биват местени от една дирекция към друга, с която нямат нищо общо. Например, забелязах развитието на (иначе доста упорит и целеустремен човек) - Диана Костова, която заема какви ли не позиции през последните месеци в HR. Странни кариерни стъпки и заемане на позииции, тъй като явно HR-ите са свършили или са некомпетентни и няма кой да сложат на тези позиции. Това попълване на дупки ли е или се чудим Диана къде да застане? Или просто работата е толкова елементарна, че всеки може да я върши? Да не говорим, че редовно се виждат уволнения на хора от днес за днес - тази тенденция се среща както при управители в различните градове, така и в офиса, дори Валтер Волф, който заемаше позицията на изпълнителен директор за няколко месеца, имаше същата съдба. Имената са много и ще продължават да се увеличават, защото това е средата на Кауфланд. Щом не си изгоден, си свободен да напуснеш още днес - без предварително предупреждение. Средата е повече от враждебна и се създава страх у хората работни-пчелички.
Иван Чернев - болна тема ми е този човек. Много смесени чувства изпитвам към начина му на работа и комуникация. Харесва ми колко е нахъсан, но неговото държание е болна амбиция. И със счупен крак да си, пак ще се очаква да бягаш. Хубаво би било да се мисли малко повече преди да раздава задачи в несвяст. Също би било добре вместо да се угажда на прищевките на борда на директорите, да се дава обратна връзка от мениджърите към борда, когато нещо би било безсмислено да се прави и че няма смисъл да си губим времето и ресурсите. За съжаление всяка безумна идеята трябва да бъде осъществена.
Иван, тъй съм знам, че в някакъв момент ще прочетеш това за "лека нощ", просто имай предвид, че не разбираш от всичко и понякога трябва да се вслушваш в хората, които работят за теб. Те не са там, за да работят без глас. Изсипват се сумати пари за PR, маркетинг и employer branding, но за съжаление и цял engagement екип да сложиш, това няма как да промени мисленето на мениджърите под теб и токсичната среда, които ти самият създаваш и подстрекаваш. Колкото и придобивки и събитията да се правят, служителите пак ще бягат, защото средата в Кауфланд те убива психически. Поддържайки и бутайки напред емоционални вампири като Петя Владимирова, които ти носят резултати на гърба на психически затормозените си екипи, няма как да не очакваш текучество. Още много примери на гнили ябълки могат да се дадат от офиса.
Колегите от филиалите (магазините) са пренатоварени. Смени с малко хора, често се чекират, че са си тръгнали, а продължават да работят. Това се отнася и за управителите - работят по 14 часа на ден и им се държи сметка, ако не си вдигнат телефона в почивен за тях ден. Тук може да се говори много, но има достатъчно коментари по темата.
Едно обаче е сигурно - ако искате да влезете бързо в работна среда - Кауфланд е вашата школовка. Тук ви хвърлят във водата, даже понякога ви натискат надолу и който се научи да плува - ще оцелее.
За жалост трябваше да намразя работнот си място, за да напусна. Мястото, което ми даваше хляб няколко години, но и мястото, което още "ми държи влага" вече повече от година откакто не съм в компанията. Мисля, че още дълго ще говоря за Кауфланд и то не с добро. И нали все това проповядват - най-добрата реклама е клиентът, в нашия случай - служителят. А най-лошата реклама също се носи от уста на уста от служителите.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте,
Обръщам се с огромно разочарование към Вас.
Бих публикувала и в социалните мрежи, за да мога да предупредя хората.
Не мога да си представя , че имате програми за ученици / стажантска програма, студенти и т.н
Не мога да си представя, как може да извикате някой на работа и първия ден да му кажете / очаквай обаждане да те включим в графика/
Не мога да си представя, как 4 дни никой няма да се обади и да се налага да пита, кога ще бъде включен?
Не мога да си представя , как от първия ден очаквате човек започнал за първи път работа, да се включи, като робот в работния Ви процес.
Това е не професионално отношение на мениджърския Ви екип!
Не мога да си представя как нямате смелост да кажете на някой да не идва повече на работа _ чакай обаждане за включване в график.

Във всяка компания има период на обучение и затова има изпитателен срок от три, шест или 1 година.
Била съм свидетел, на каса плащайки управител или там каквото е да вика на касиерката пред клиентите!
Помислих си , че на всеки може за момент да си изпусне нервите!
След този случай разбирам, че мениджърския Ви екип - няма необходимото обучение , квалификация и етично поведение!
С такова отношение, ще съветвам всеки, който иска да започне работа при Вас - в никакъв случай.
Ето, защо толкова търсите служители и ще продължавате да имате липса на персонал.
Обучете си първо мениджърите и после търсете работници.
За да си мениджър , трябва да имаш малко психология , етика и подход!
Крайно разочарован !
Не започвайте работа в Кауфланд България!!!!!!!!!!!!


-24 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
2
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
3
Колеги
1
Работна среда
-5

Във Варна вече мотото е "ще става и по - зле". Липса на служители, заплатите се увеличаават веднъж на 2 години с по 100 лв бруто, за Кауфланд инфлация не съществува. Управителите вдигат рамене и казват, че кой докогато изкара. Това е спрямо служителите. Доакто в Лидъл за пореден път получават стабилно увеличение. Славчо се крие като мишка и едно събрание не е направил като регионален управител да обясни на служителите защо Кауфланд остана единствената фирма в сектора в града, която не увеличи заплатите тази година. Иначе големи реклами по билборди и телевизии, че Кауфланд е работодател номер едно и тинтири минтири. Долни лъжи, които ги подплатяват с платени проучвания и класации. Принуждават служителите да излизат в отпуск за да се чистят часове, има такива, които вече са с по 5 дена останали. Вижда се и по интервютата, че желаещи да започват работа там почти няма, но ако сте мазохист и не си цените здравето и труда и няма места в Май Маркет, Била, ЦБА, където заплащането е същото, но натоварването е в пъти по - малко - заповядайте. Ще ви вземат без проблем.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Приятели ето начин как може да си докарате странични доходи чрез т.нар сайтове за Адвъртайзинг, като най-големият в света с близо 10 милиона акаунта е сайтът https://www.coinpayu.com/?r=cuculcan
както и по-малките сайтове
https://faucetcrypto.com/ref/173594
и
https://firefaucet.win/ref/92401

Плащат в крипто валута.
Хубавото, е че колкото повече ги развиваш толкова повече ти плащат. Аз ги развивам вече повече от 4 години и съм супер доволен. Докарвам си до 0.06 BTC на месец, на текуща цена това прави около $1600.
Ако пък сте по-напреднали и разбирате от Блокчейн и смратконтракти част от печалбата в ВТС може да я депозирате за лихва между 4,08% и 5,10% на година в този сайт:
https://freebitco.in/?r=48864663
Като можеш по всяко време да си изтеглиш средствата в биткойн без да е нужно да заключваш сумата.
Аз лично така правя. Хем държа Биткойн хем ми плащат лихва. Това ми увеличава приходите от сайтовете по-горе. Като цяло се занимавам основно с това и отдавна вече не си търся работа. Ето защо ви пиша точно тук, тъй като, пазара на труда в БГ е меко казано неблагодарен.
Има начин обаче да работиш сам за себеси.


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Майка ми се върна днес разплакана от вашия магазин.
Господина, шеф ли е или тъй си говори, не може да повишава тон, скъсала един сапун.
Подигравка пред всички.
Няма да пазарувам при вас.
Майка ми също.


-40 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-4
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-1
Работна среда
-5

Време е да обърнете внимание и на Добрич....магазина се е превърнал в е@алник.Извинявайте но това е най-точно.Кметската щерка се гласи за ръководител но мястото е заето от старата любов на шкембо.Скоро може и за косите да се хванат.Шкембе войвода изгони стария персонал за да си намърда дещо е чуквал.Събра ги в магазина и започнаха болежките.Много необмислена тактика но той толкова си може.Едно предложение за обученията на ръководството-правете им обучения по лична хигиена на тези важни ръководители кака Недка и Стелко миризмата им се носи като фанара.По голяма им е от самочувствието и мързела а те не са малки.Моля вземете отношение защото който е трябвало когато е трябвало не го е направил. Време е да започнем да работим в нормална среда.Време е да започнем да пушим толкова често колкото и милите ръководителите...защо те ни следят колко пъти излизаме да пушим и ни питат книжките ли си подритваме а тях няма кой да им каже същото?Знаменосеца на групата Владимира тя толкова не работи колкото пуши и се набира на колегите.От калпави по калпави, с конкурс избирани.Малък град сме заем се кой кой е,така ли един свестен няма да се захване сериозно.


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

В Кауфланд работи основно ромки и персонал на възраст 72 години, някакви полузагинали бабички - на витрина 25 метра 3 такива баби обслужват клиенти в най-пиковите часове. Един клиент 5 минути поне, за никъде не бързат. Само мога да предполагам колко е заплащането, че да няма желаещи да работят там !
Отношението към клиент е потресаващо, добро имат само управителите и то защото знаят как да излязат от ситуация, един вид да ти вземат парите и да останеш доволен, другият персонал са прости на галош... дори и това не умеят.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?