СТАРТ НА КАРИЕРАТА /img/frontend/nomap.png"

СТАРТ НА КАРИЕРАТА

за сезон 2022 г програмата от 9 месеца са я направили 1 година... заплащането е 800 лв с одръжките е около 650 лв. Започнах работа като стажант в МВР...ей то голяма пародия! Близки хора на началниците ( също започнали по тази програма) идват на работа когато им е удобно кафенца и цигари по цял ден. Мене ме товарят със всичко! Нямаш нещо определено което да правиш. Всеки ден е различно...докато някои хора си клатят кракчката :). Моето мнение е, че това е пълна пародия и загуба на време. АКО сте мазохисти можете да си губите времето, само гъзолизците и връзкарите ги оставят на работа. Поредната схема за гонене на млади хора от държавата

Старт на какиерата в Кадастър- Пловдив!Абсолютно недопустимо поведение от началник и между самият колектив. Неприемственост от колектива за нови хора. Силна омраза,завист,лицемерие,неуважение към новопостъпили служители! Предимно възрастни, злобни жени са тези ,които нагнетяват отношенията. А някои от тях отдавна минали пенсионната възраст. Нарушени вътрешни заповеди относно взаимоотношенията между колеги и служители и началник - психически тормоз има през цялото време! Често се принуждават част от служителите да изпълняват тежък физически труд не влизащ в задълженията! Толерират се доносници,интриганти,а това пречи на правилната оценка на даден служител и неговата работа! Случват се заплахи за побой,за принудително напускане,за уволнение! Крайно,крайно разочарован съм! И със сигурност не ви го препоръчвам като място за стаж,камо ли за постоянна работа!

Здравейте! Пиша като бивш служител, кандидатствал по програмата "Старт в кариерата" 2018-2019г.Знайте, че е източване на пари и няма да останете на позицията, на която сте били! След тези 9 месеца, трябва да си търсите наново работа, но по никакъв начин няма да се случи в държавните учреждения!(казаха м го служители,които ме обслужиха в бюрото по труда) Критика към отношението, заплащането и прочие! Заплатата е 650 бруто, нето 500лв!

Разочарован съм от отношението на колегите и работодателя!

Жалко е, че мнение от 2012 г. е все още валидно. В случай, че не ви се чете дълго мнение за "Старт на кариерата" в МВнР - не си губете времето и парите, освен ако не искате да правите кариера на дипломати там. Разбира се, има и позитивни неща на работата във Външно министерство като шанса да четете вербални ноти от посолства и да се научите как да пишете такива. Това мисля, че изчерпва всичко. Длъжността, на която ще сте наети, е "специалист", за която не се изисква висше образование. Гарантирам ви, че няма да ползвате дори и бакалавъра си. Всички очаквания, които имате, няма да се сбъднат. Ще бъдете използвани да замествате не само секретарката на Дирекцията, в която сте, но даже и на тези на зам.-министри. Не очаквайте също и голямо уважение. За тях сте само безплатен труд, който ще се експлоатира ако им позволите. Ще ви местят от стая в стая като ви казват в последния момент. Всичко, което се отнася за вас, ще научавате от трети лица като слухове. Това, което е най-разочароващо е, че няма да имате право да вършите интересна работа, тъй като тя е запазена за дипломатите и дори стажант-аташетата. Ще бъдете третирани като стажанти, които не разбират нищо. Забравете да предложите нов начин на работа. Никакви предложения, дори и гениални идеи, няма да бъдат приети. На мен лично ми беше даден проект, но работата по него е тази на административен асистент. В сравнение с другите колеги по "Старт на кариерата" имам късмет. Всичко, което вършите трябва да се съгласува с прекия ви началник, като в това число влиза текст на имейл до колегите ви. Забравете дори да им пишете без разрешение! Накратко: ще научите някои нови неща, но просто няма смисъл да си губите времето там за 9 месеца. Може все пак да напуснете по-рано, но според договора ви ще очакват 3-месечно уведомление. Заплатата за 2018 г. е фиксирана на 460 лв. нето, което значи, че ако не сте от София няма да можете да се издържате с нея. Дори и да ви предложат да останете след края на програмата ще сте на същата позиция със същата заплата, но на граждански договор. Един голям плюс на МВнР е възможността да се запишете на безплатни езикови курсове като служители на Външно.

Здравейте,

Пиша, защото имам един въпрос по отношение на програма "Старт на кариерата". В момента карам стажа си в държавната администрация, но ми се налага да напусна, тъй като си намерих работа в Испания. Прочетох мнение на Мариан Неделчев мисля, че при смяна на адресна регистрация, тъй като се смята за уважителна причина, не се плащат неустойки. В момента обаче не мога да представя документ за адресна регистрация в ИСпания, защото ще си я направя след като замина там. В такъв случай ще се счете ли за уважителна причина напускането ми, тъй като нямам с какво да докажа, че сменям адресната си регистрация. P.S. Имам договор за работа, но той не е трудов, а доброволчески. Благодаря ви предварително! Много моля, ако някой знае нещо да ми отговори.

Отскоро започнах в старт в кариерата, провървя ми от гледна точкана факта че се отстоявах да не ме пратят да сканирам гадни еднотипни листи по цял ден за скромните 300 лв.  Общината е пълна пародия- кафета и цигари това ее смисълът на живота...Искам да натрупам малко опит( доколкото мие възможно тъй като е голямо ограничение) но се тревожа че 9 емсеца ще ми се сторят доста време, тъй като е доста зле положениегто тасм- колегитес а стари на по 65 години, и се усеша голямата разлика в поколенията.искам да изтикам някой друг ден, да знам че ако реша мога да се махна, ама как да сатне, акзват ми зашото им споменах че работат ми не върви и не отговаря на очакванията ми, но ми казаха , тъй като от скоро започнах- или остваш до края или се махаш сега,, което е доста тъпо, заото съгласете се  всичко се случва.... и сега нм квис а ми правата там ме въртят, и нм ко се случва,

Здравейте, направих една справка и ми направи огромно впечатление, че момичето класиралосе на 1 място в НАП- Варна е на 24 място в класацията при областна администрация-Варна , а в община Варна НЕ Е ОДОБРЕНА. Можеби е случайно, ама на да ли .

Не се прецаквайте! Ако Вие сте интелигентни, образовани, възпитани, тактични, амбициозни, то програма "Старт на кариерата" в повечето случаи не е за Вас.
Разбира се има и хубави работни места, където ще се чувствате добре, но може и да не Ви наемат след изтичането на 9-те месеца. Остава и проблема с парашутистите от бойното звено на връзкарчетата. Бъдете сигурни, че има и такива. Те обикновено заемат хубавите места.
Предложат ли Ви работа, то тя  ще бъде наистина нископлатена (около 400, максимум 500 лв. чисто/зависи кой какви претенции има) и/или много затормозяваща и нежелана от никой друг. Повтарям, всичко зависи от Вашите планове и очвакания. В момента безработицата сред младите е наистина огромна и трудно ще се предостави възможност за относително почтена работа като тази в администрацията. Заплатата за стажа е чисто 313лв. и при мен въобще не стигна за да възстановя работната си сила, за спестявания е абсурдноо да се говори.
 По същество програма Старт на кариерата служи единствено в помощ на администрацията откъм евтина и безплатна работна ръка (при това компетентна и енергична). Аз например през първия си месец подреждах постоянно папки, след това към папките се прибави и друга, този път интелектуална дейност, която беше наистина като манна небесна за изтормозената ми душа. През цялото време на стажуване там душата ми беше мъртва, тялото ми се намираше в агония, а интелекта - в кома. Там където бюрокрацията е най-силна, разумът е най-безсилен.
Не на всяко място се подреждат папки или се ходи за кафета (май е навсякъде за кафетата), зависи от естеството на работа, но по думите на други стажанти, предимно положението е такова.
Нещо много важно, което трябва да знаете и запомните. Повечето приети стажанти от предните години (програмата съществува от 10-тина години или малко по-малко) са се отказвали почти веднага след като са виждали как стоят нещата на практика. Затова през 2010г. опасявайки се от големия отлив на разочаровани младежи и загуба на средства министърът на Труда и социалната политика Тотю Младенов и екипа му са измислили една виртуозна хитрост.
На сайта на Агенцията по заетостта са публикувани образци на договори между министерството на труда... и съответното ведомство, в което би трябвало да започнете работа. Там е предвидено, че за всеки отказал се стажант без уважителна причина, ведомството е длъжно да изплати неустойки в различен размер на Министерството на труда...
Ето защо ако  решите да напуснете понеже не Ви харесва, ще Ви отговорят, че дължите неустойки и то големи (да изплатите няколко заплати и прочие).
За официални причина за напускане се считат следните: 1)ако си намерите нова работа и представите трудовия си договор в Бюрото по труда; 2)ако живеете извън работното място и представите адресна регистрация за постоянен адрес, с мотива, че сте останал без жилище в рамките на града в който работите и трябва да се върнете у дома;       3) ако канидатствате за редовно обучение в университет (магистър или докторант);
В противен случай ще се опитат да Ви излъжат с думит, че  според договорите трябва да плащате неустойки ако искате да напуснете.
Това е специална инструкция дадена от Агенцията по заетостта и бюрата по труда, целяща да разколебае и уплаши напускащите.
Аз лично се разправях дълго време (основен довод ми беше, че не съм подписвал в трудовия си договор нищо за неустойки); В бюрото по труда се опитаха отново да ме метнат и затова стигнах до Агенцията по заетостта, където ми разкриха цялта конспирация и ми казаха, че мога да напусна с един месец предизвестие.
 Друг въпрос е, че и след това от ведомството в което работих отново започнаха да ме мотаят и ми разрешиха да напусна единствено след предизвестие от 3 месеца (както било по кодекса на труда).
Накрая стигнахме до компромис и ме пуснаха в неплатена отпуска, докато не ми изтече договора. Бях изкарал 6 месеца от стажа си.
Така че, не се прецаквайте! Ако имате големи надежди ще останете разочаровани. Не навсякъде е така, но знайте че ако решите да напускате ще се опитат да Ви баламосат. Тогава бъдете твърди.
След като моят случай се разчу сред другите стажанти в съседните отдели на ведомството и те изявиха такова желание за напускане. Така наречения ефект на доминото се задейства.
Описания частен случай не бива да Ви отказва. Не се знае какъв ще Ви излезе късмета. Лично аз съм обиден от начина по който на няколко пъти ме дезинформираха и в заключение ще допълня, че вместо като подпомагащо цосиалния просперитет държавно учреждения Министерството на труда и социалната политика (неговите ръководни кадри) действат като някоя мръснокапиталистическа иззедническа корпорация.

П.П. Ето тук започнах стажа си аз: