Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Antelope Audio / Електросфера ЕООД https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,бул. Цариградско шосе 7&markers=София,бул. Цариградско шосе 7

Antelope Audio / Електросфера ЕООД

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 229 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 171-180 от общо 229


40 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
5
Привилегии
4
Фирмена сигурност
5
Натоварване
4
Потенциал
4
Местоположение
4
Колеги
4
Работна среда
5

Работя в производството на фирмата и реших да пиша защото колежката ми каза, че тук вирее някъв алчен психопат който е бил уволнен заради сексуалните си извращения и сега пише всякви чудеса за шефа.

Оня ми написал че работил преди 6 години, после преди 4, изведнъж пък знае какви са ни заплатите и кой с кой си ляга в фирмата. Само малоумник може да повярва на тези измишлиотини.

Фирмата си е супер, шефът е пич и колегите са готини. Не е като в мои предишни фирми където не са ни плащали нито осигуровките, нито извънредните.


45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
5
Привилегии
5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
5
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
5

Моля те, анонимен бивш уволнен некадърен служителю ( ето ти идея как да кръстиш поредния си профил ), престани да се излагаш.

Единствената капка истина в твоите лъжи, е че си бил уволнен и то защото си некадърен и манипулативен патологичен лъжец. Което си личи и от стила на коментарите ти, които си противоречат.

Признак на психическото ти разстройство е вярата, че само ти знаеш истината и аз и моите 70 колеги в компанията сме слепи да я видим. Като всеки психопат, вярваш че само ти си единственият "просветлен".

Ако хапчетата ти са спрели да действат, помоли психиатъра си да ти ги смени.


-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Колкото и да се опитвате да замазвате нещата вече ви е излязло "име". Във всяка лъжа има капка истина. Иначе няма да звучи достоверно. Антелоп аудио е един кенеф е тва е истината. Място където върлуват разни кретени на "ключови" позиции не правейки нищо. И самодоволни мазохисти, които прославят шефа. PR-кампанията ви е абсолютно безмислена. Няма вече кой да ви повярва.


настоящ служител

34 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
3
Привилегии
2
Фирмена сигурност
4
Натоварване
3
Потенциал
5
Местоположение
4
Колеги
5
Работна среда
4

Здравейте,
Служител съм във фирмата от повече от 3 години.
И съм изключително доволен от работата си през годините, колегите са изключителни професионалисти и най-вече хора.
Понеже ми писна да чета глупостите на някакви психопати, с еротични фантазии, които може би са работили някога и са били изритани поради некадърност или опит за изнудване, което е най-вероятно.
Реших да ви кажа от първа ръка как стоят нещата във фирмата.

Първо: във фирмата работят не 20, а 70 човека.
Второ: фирмата се намира в голяма и модерна бизнес сграда, в центъра на София и е заела 5 от 5-те етажа.
Само RND отдела е заел 2 от етажите, производството още един. Всеки който желае и се интересува може да провери лично този факт.
Игор винаги се е държал, като професионалист, останалото са фантазии или откровени клевети, което предполагам е подсъдимо и психопата с ник "Бивш" би прекарал доста време в съда, а не по форумите. Но точно защото сме в България нещата не стоят така и анонимните психопати пишат ли пишат.

Като цяло, не вярвам и че "Бивш" някога е бил инженер в нашата фирма, никой сериозен инженер не би прекарвал по цял ден в работодател, пишейки лъжливи мнения през час-два. Истинските инженери си ценят времето и са заети със сериозна работа.

Заплащането в RND отдела варира от 2000 до 5000 лв. и зависи изцяло от знанията, опита и уменията на човек. Работата е изключително предизвикателна и интересна. Няма друга фирма в България, която да се занимава с подобен тип дейност.

Надявам се по-малко хора да бъдат подведени от един сексуалнен маняк, а най-вероятно и сериен изнудвач с прякор "Бивш" чийто мнения са заляли работодател, подозирам не само в темата за Антелоп. Подобни некадърници не се задържат дълго на едно място.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Тук започна да става интересно.
Да обобщим ситуацията:
Фирма наема служител след интервю, тестове, разговори, изпитателен срок и т.н. Дава му заплата. Обаче изведнъж и скимва, че човека е некадърен и го уволняват. До тук добре. Може човека наистина да е бил некадърен. Е, не коментираме кадърността на тези които са провели интервюто, одобрили са го, назначили са го и са му плащали заплата. Явно грешката е тяхна но е по-лесно да си измият ръцете с работника. Мениджмънта винаги е безгрешен.
Да разгледаме ситуацията от друг ъгъл. Назначават човек за дадена работа. Той се справя както може. Дали добре или зле няма значение. Обаче идва един момент в който шефа (Игор) решава да вмени в трудовите задължения на работника интимно задоволяване на шефа. Тогава има 2 варианта:
1. Работника се съгласява и бива повишаван докато изпълнява и тези си задължения
2. Работника отказва и бива уволняван поради некадърност защото е некадърен да изпълни нарежданията и желанията на шефа.
След като някои хора тук са от 4 години във фирмата и са доволни можем да предположим, че са изключително кадърни успяват да изпълнят всичките им поставени задачи и то с голямо удоволствие били те стандартни или нестандартни. Което също не е лошо. Има цяла професия която си изкарва хляба по този начин.
Тук коментирахме инженерния състав. В джобса обявите са поне 5. И са там от 10 години насам без да се спират дори за ден. Има си причина. Просто никой нормален, подчертавам нормален не желае да работи в тази фирма. За ненормалните и хората с нестандартна ориентация не говоря. Но при тази липса на квалифицирани хора е много трудно да се намерят с нестандартна ориентация и още по-трудно да се съгласят на допълнителни клаузи в трудовата характеристика.
Аз бях "уволнен" преди повече от 4 години. Причината не беше сексуална а финансова. Самоуволних се 2 дни след заплата след като получих различна сума от очакваното, договореното и полученото предният месец. И тъй като подигравката с парите беше поредната а не случайна по-добрият вариант беше уволнение. И не съжалявам.
Покрай моето уволнение имаше още един уволнен който отказа интимности с шефа. Знам за още 2 случая. Сега разбирам и за този с търговец от преди 4 години. Един приятел го "загази" на второто интервю. Точно се беше навил да започва и беше договорил заплата и т.н. когато Игор му е пуснал ръка. Явно като го хване нагона и не се съобразява много много. Това беше 2009 или 2010. Може да си е взел поука. Но проблема си е негов.
Това е форум за обсъждане на работодателите. Всеки споделя личен опит за преживяното било то положително или отрицателно. Естественно, че и работниците си имат косури. Но това се проверява на интервюто. Затова в автобиографията има телефони на предишни работодатели за референции. А тук е мястото където всеки споделя преживян опит. Някои сме недоволни. Други са доволни и защитават фирмата. Какъв съм аз няма никакво значение. От мен не зависи никой и нищо. Моят живот си е мой. Каква е фирмата ги бърка доста хора което евентуално биха се доверили на милите приказки. И с цел да си имат едно на ум полагам аз и другите тук тези усилия. Ако в БГ имахме работещи институции и активно гражданско общество тази фирма нямаше да съществува тук. Но тъй като сме овце и будали и си траем тарикати като Игор успяват да си развяват оная работа и да печелят на гърба на хората като им плащат жълти стотинки.
Имаше период когато бяхме 10 човека а Игор се хвалеше, че се 50. Но той смяташе и търговците по света. Разни негови гаджета от чужбина работещи по списанията и магазините които му продават продуктите. Кажете колко човека ви е развойният отдел. Кажете колко човека ви е производственият отдел. Инженерите правят продуктите а не Ейч Ар-а или мениджера. Хюлет Пакърд с 3500 човека персонал имат 5-10 обяви в джобса. Вие с 20 човека персонал имате 5 обяви. Нека да разгледаме коментарите за ХП? Било и Дейзи ММ. Те правят софтуера за камерата на Самсунг. Много по-интересна работа. Нещо което го има всеки в ръцете си. От техният труд се произвеждат милиони бройки. Вие ми се фукате с 30-50 бройки месечно. Нека да са 100. На фона на десетките хиляди месечно които продава пряката ви конкуренция. Просто сте един балон. Въздух под налягане. Кретате на гърба на няколко будали които по една или друга причина работят за без пари.
Нека моята глава е празна. Колкото и да е празна и куха съм имал поне малкото мозък да се махна от там.
И ако ще сравняваме фирми - фирмата в която работя е с капитал от 20 милиона лева. В търговският регистър имаме обявени 35 милиона лева оборот за миналата година и 1.5 милиона печалба след данъците. Нека съм будала и празноглавец щом работя тук а не за великата фирма ЕООД с капитал от 10 000 лева. Това май са заплатите на няколко човека за 1 месец. Това е по-малко от 1/3 от моята годишна заплата. Великата фирма. Просто подигравка.


45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
5
Привилегии
5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
5
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
5

Още кой друг би писал тук освен теб? Кой още виси на интернет и отговаря до 5 минути тук?


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Това някаква жалка PR кампания ли е за изчистване на реномето на фирмата? Няма как да стане вече май.


15 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
5
Привилегии
0
Фирмена сигурност
5
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Г-н Бивш, ако рибата се вмирисва откъм главата, то твойта глава отдавна вони повече от помийна яма. Моля те, не се опитвай да използваш фразеологизми и метафори, защото както казах по-рано, нивото ти на интелигентност не го позволява ( отровни кладенци, горещи котлони, направо ме разсмиваш ).

Голям умник си се извъдил - твоите "безценни" съвети към Игор как да си върти бизнеса със сигурност биха му помогнали много. Чудя се защо направо не те наемат като бизнес консултант.
Айде като си толкова брилиантен, създай си собствен бизнес и го докарай поне наполовина на нивото на Електросфера. Ама не можеш нали? Можеш само да бълваш простотии от устата си.

И какви са тези глупости за липса на служители? Фирмата има около 70 души персонал, а ти я описваш все едно е някакъв изоставен дюкян.

Ако не смееш да си напишеш името, то поне кажи коя година си бил уволнен за некадърност. На всеки вече му е ясно, че не си инженер, нямаш достатъчно акъл за това. В продажби ли си работил или къде? Защото се сещам за един служител, който беше прогонен, заради сексуални нападки, несполучлив опит за изнудване и заплахи към шефа на фирмата. Да не си ти случайно?


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Много е просто. Рибата се вмирисва от към главата. Ако г-н Левин искаше да си изчисти името тогава трябва:
Да извади големия тефтер с имената на бившите работници и на всеки да се обади лично за да се извини и да плати дължимите суми. От повече от 15 човека които познавам има само 1 който е казал, че си е взел всичките пари от Игор и е доволен от работата с него но не би работил пак за него.
Колкото и да се фукате не сте никакъв лидер на никакъв пазар. Къде ви е завода? Къде са ви работниците? Къде ви е производството? Къде са ви инженерите? Великата фирма. Велики сте само на приказки.
Да, аз лично имам мотив да "плюя" по фирата. И причината е некоректното отношение което съм получил и парите с които фирмата ме е измамила. Причината е тормоза който съм получил от фирмата и не спазените уговорки от страна на фирмата.
Кой какъв е изобщо не ме интересува. Когато това започне да се отразява на мен и моята заплата започва да ме интересува. Когато някой некадърник взима 2 пъти повече пари от мен защото спи с шефа и по цял ден единствената му работа е да слухти кой какво казал против Игор за да му докладва вечерта и после Игор да си има поводи за заяждане ме бърка.

След като аз съм пил от отровният кладенец и съм си платил последствията моето човешко задължение е да покажа на другите хора, че този кладенец е отровен и не си струва да се опитва. Да, котлона е горещ. Ако не вярваш изгори се.
Има добри фирми. Има и лоши фирми. Тази е от лошата. При този глад за кадри в БГ трябва някой да е малоумен да започне в електросфера при наличието на толкова добри и добре платени фирми.
Фирмата в която работя в момента има над 100 човека персонал. За нея има 10-ина мнения тук като негативните са само от кандидати за работа на които не са се обадили след интервюто въпреки, че са обещали да го направят. Защо ли няма нито 1 бивш служител който да е написал лоша дума?
Да, и при нас има неуредици. Но работодателя е винаги честен и коректен. Създава условия за труд. Не се гаври с работниците. Помага с каквото може. От работника се иска само да си свърши работата. Няма простотии, няма злоба, няма заяждане, няма чувство за вина, няма лични отношения, няма клевети. Това го има и в доста други фирми. Затова е напълно безсмислено някой да си губи времето във фирма в която ще му плащат малко, ще се държат с него лошо и ще се опитват да го експлоатират максимално.
Игор има нужда от кадърна работна ръка и в момента в който някой кадърен се излъже да работи за него му се струпва цялата насъбрала се работа от много време насам и се започва гърч за да се свърши повече и повече работа.
Ако тази фирма беше в Щатите отдавна да беше закрита. Игор затова е тук. Защото има будали и може да се гаври с тях безнаказано. Като е толкова голям лидер да си отвори развой в друга държава. Нали е голям производител. Не съм чул RME, Apogee, Tascam или някой наистина от големите да има проблем с липсата на персонал. Проблема е в манталитета. И в отношението.
Колкото и глупости да пише Ейч Ар и другата безполезна плява мизерията във фирмата е пълна. Нито бонусите, нито тим билдинга нито удобното диванче във фоаето решават проблемите. Един инженер не се нуждае от тим билдинг или от ваучер за храна. Но празните глави на плявата неречени мениджъри не може да го осъзнае.
Обадете се на бившите служители един по един и им предложете да им дадете 5000 лв/месец плюс 2 заплати боснус само за да се върнат и да работят за фирмата. Хайде да не е на всички само на кадърните които според вас стават. Да видим колко от хората ще се върнат. И аз знам отговора. Николко. Нито 1 няма да се върне. Каквито и хвалебствия да пишете за фирмата мизерията е пълна.
Игор нали работи с едно момче от Холандия или Белгия или къде беше. Защо и той не иска да работи повече с великата ви фирма? Нали той ви написа за без пари ФПГА-то на 32 каналния конвертор. Просто няма място където Игор да не се е осрал. Няма човек който да не е прецкал.
Да, иначе фирмата е супер. Особенно ако не си инженер а някаква безполезна плява дето се мисли за голяма работа.


настоящ служител

37 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
4
Привилегии
4
Фирмена сигурност
4
Натоварване
3
Потенциал
4
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
4

Здравейте всички, които посещават този сайт и пишат в него поради една или друга причина. Искам да представя своята позиция в два ключови за компанията аспекта: 1. Да представя гледната точка на човешките ресурси, 2.Да споделя собствените си наблюдения за компанията, плод на безброй разговори, проучвания и изграждане на организационни връзки.
От 1 година работя в компанията, започнах като експерт по управление на човешките ресурси, а от 2 месеца съм мениджър. Преди моето назначаване в компанията нямаше такъв специалист и трябваше да започна буквално от нулата. Няма да разказвам подробно за огромната работа, която извършихме заедно с оперативния мениджмънт, и стоенето понякога до 9 в офиса, ще обобщя само резултатите към днешна дата. Въведена и успешно работеща програма за социални придобивки, модерен и просторен офис в центъра на София,въведена и работеща система за развитие на персонала, ръст на компанията с над 30%, над 30 % от служителите с увеличени възнаграждения и промотирани на по-високи позиции, обучителни програми, тийм билдинги и много други на пръв поглед дребни неща, но от съществена важност за да се чувства добре човек в една компания.
Това, което виждам всеки ден са усмихнати хора, устойчиви екипи и мотивация да работиш за един от лидерите в областта на аудиотехниката. Няма идеална компания и всеки ще се съгласи с това, винаги има проблеми за решаване, конфликти и неудовлетворени амбиции. Но, една от най-важните отговорности на мен и моя екип е да слушаме, това, което искат да ни кажат колегите, да се опитваме максимално да помагаме за разрешаването на проблемите и да бъдем полезни. За нас човешкият фактор е най-важният за една компания и няма по-сигурна гаранция за успех от един работещ и добре мотивиран екип. А успехите са налице - вижте само отзивите за новите ни продукти в световната музикална индустрия, повече от това няма какво да добавя! Ние сме професионалисти и никакви дребнави заяждания не биха попречили на нашето развитие, ако ние вярваме в себе си и имаме подкрепата на компанията, в която работим.
Някъде прочетох коментар, че софтуеристите не се задържали, честно казано познавам доста ЧРи на софтуерни компании, и всички имат този проблем...Но мога да кажа, че в момента имаме най-многобройния и силен софтуерен екип от създаването на компанията. За хардуерните инженери мога да кажа само, че със сигурност имаме един от най-талантливите специалисти и това се доказва не само от едногодишните ми опити да намеря инженери на поне подобно ниво и не само в БГ. Мога да пиша още много, защото познавам всички и работя със всички.. Но предложението ми е да дойдете да видите на място, впечатлението, което човек може да добие, когато се срещне с хората, които работят за нас не може да бъде сравнено с нищо, написано от хора, които дори не ни познават.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?