Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

IBM Bulgaria /img/frontend/nomap.png"
5 2 0
2 точки от 293 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 293


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Фирма без кариерно развитие. Какъв то те наемат такъв си напускаш.

Хвалят ти че има вътрешни позиции видими само в компанията, че по лесно е да смениш позиция в компанията в която си и тн. До в момента в който искаш да го направиш после се оказва че не е чак толкова лесно че има лимити че вътрешните позиции са само ако от същото бизнес разпределение. От съпорт не можело програмист и тн.

В крайна сметка се оказва че парадоксално е по-лесно да напуснеш да работиш за друга фирма за желаната позиция и пак да се върнеш в IBM ако искаш.

За заплатите е средна работа...каквото ще получиш в IBM това и на всякъде другаде. В по-малките фирми даже предлагат повече. Очаквах повече от име като IBM.


бивш служител

-25 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-1
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
1
Натоварване
1
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

ИБМ Никога повече!!! Първо държа да кажа, че изчетох последните 10 мнения, които бяха супер обективни и съм напълно съгласен с тях - важат за 99% от позициите в компанията.
Работа по извратен американски стандарт, огромна корпорация, в която никой няма никаква идея какво се случва, дори и хора , които са 5-10 години във фирмата не знаят елементарни неща ако ги питаш, ИБМ България е като една черна дупка. Заплатата е добре, но колкото и да се стараеш и да покоряваш върхове, те никога "нямат бюджет" , което само по себе си е немислимо за една от най-големите корпорации в света с мръсни милиарди...За 2 години никакви бонуси, никакво увеличение, дори и да си на светлинни години напред спрямо началото ти. Доброто, е че имаш възможности за доста полезни за кариерата ти обучения и изпити (платени от ИБМ), но дори и там, нещата се случват адски бавно, понеже никой не знае кога аджеба ще има бюджет и т.н. Не съм си и представял, че може да съществува толкова противна бюрокрация, при постъпване ,трябва да попълниш цяла книга с документи, а по време на работа във фирмата работата, което реално вършиш за позицията си е около 20%, останалото е едно вечно репортване на време работа, ровене из 10те им еднакво неадекватни стари системи и т.н. Тук не се върши работа, тук наемат всякакви хора, които си създават илюзиоята ,че вършат някаква важна работа, а реално просто правят безсмислени неща, възложени от корпорацията като метод на работа. Мястото също е без коментар - офисът е на летището...реално няма квартал в софия, до който да се намира близо, освен може би дружа, но дори и тогава е трудно да стигнеш до там,. а какво остава до всеки останал квартал...Около мястото няма един адекватен магазин или ресторат, ако мислиш, че можеш да се наобядваш за под 15 лева...успех, всичко е монопол на 1 човек с американски цени, НО български заплати! За нищо на света не бих работил в голяма корпорация повече.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте

Работих за IBM до 2013 година, още по времето, когато за тази фирма имаше все още имаше добро име. Но не в офисите и в България, а в чужбина.
Поводът да се включа в този разговор е да ви уверя, че положението е същото , както вие го описвате тук.
Имам пред вид последното написано мнение, което е доста точно, но се нуждае от малко допъление.
Текучеството - то е добре програмирано, а не е инцидент. Фирмата няма нужда от служители които се задържат много, защото знае че трябва да увеличава заплати. Ако все пак някой остане, увеличението на заплатата е незначително, но добавят още работа към тази длъжност.Обикновено още едно FTE.
Но не предвидиха един фактор, а той се нарича "естествен подбор". Кадърните хора не се задържаха много, а оставаха тези които нямаха друга алтернатива. По този начин се концентрираха тип хора с ниска култура и лоши умения и знания.Това направи работната среда "отровна". IBM е известна с това че не държи на човешия фактор, а само на приходите си. За тях смяната на един човек с друг е само един клик с мишката.Качеството е без значение.
Мениджмънт - кой умен мениджър ще се съгласи да постави хората си в подобно положение, да бъдат лъгани всеки ден, унижавани и експлоатирани. Това може да е човек само с ниска култура. Малкото изключения само потвърждават правилото.
Заплащане - Един от моите шефове бе достатъчно откровен за да ми каже, че ако трябва да се увеличи заплащането то няма никакъв смисъл IBM да бъде на тази територия/ държава. IBM е подобно на парзит фирма , която кръстосва света търсейки евтин човешки ресурс. И забележете, че тя печели не с технологиите си, а с ниското си заплащане.
Не е случайно е че те затварят поддръжката си в богатите държави, а отварят в бедните. И не само цената има значение. Хората в по бедните държави по принцип не са и добре защитени, освен ниското заплащане. Това позволява на фирмата да прилага вътрешни правила понякога напълно в разрез с официалния договор който подписват със служителте си. Фактически се подписва формален договор , където умишлено не се дефинират задълженията на служителя. Това им позволява да ви мотаят като парцал, и да запушват всякакви дупки с нас.
Това е типично за колониалните държави , и България не е единствена.
Не на последно място е това, че хората в по бедните държави не са толкова взискателни. Не е възможно подобен договор да мине в Германия, Швеция , Дания и др. Макар че не спират да опитват. Подобни фирми НЕ инвестират на територията върху която паразитират. Всичко им е под наем , и това им позволява да се изнесат , пак с един клик, ако средата се опомни и им покаже среден пръст.
От всичко това следва, че не трябва да имате големи очаквания от подобни фирми. Това не е само IBM, а повечето аутсорсинг фирми. За това съветвам новите кандидати да искат заплащане не само заради това което е обявено в офертата , а би следвало да включат и още :
- Работа в отровна среда
- Работа с некадърен / в повечето случаи/ мениджмънт.
- Цената на лекарствата за стрес , които ще трябва да взимате на по късен етап.
- Вреди на личността ви, от постоянните им опити да ви промиват мозъка.
- Цената на неизпълнените им обещания.
- Допълнителната работа която със сигурност ще ви добавят на по късен етап.
- Цената за липсата на уважение и разбиране.

Не забравяйте че подобни фирми "осакатяват" вашата личност. Те се опитват да създадат роботи , с промити мозъци. Това сериозно може да снижи вашите качества и възможности , ако един ден решите да работите в нормална фирма.


бивш служител

4 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-1
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
1
Местоположение
-3
Колеги
2
Работна среда
1

Компанията е във вечният си "freeze", но това не пречи да има близо 50 отворени позиции във вътрешния портал и да се наемат хора от кол и въже всекидневно, за да се попълни нарастващото текучество. Не стига, че няма никакви social benefits, ами на всичкото отгоре не искат, просто не искат да вдигат парите. Изключително лицемерие от страна на мениджърите и HR-ите е да говорят как няма пари, как е "freeze", как е глобална пандемия и прочие и прочие, как заради това трябва да сме търпеливи, защото в момента няма бюджети за бонуси, заплати и така нататък, НО в следващия момент - бум, наемат се нови хора и о, изненада, те взимат повече пари от "старшите" на дадената позиция. И на всичкото отгоре "великите лидери" имат наглостта да искат от Senior хората да обучават тези new hires. IBM е типичната outsourcing компания, с бай ганъовски мениджмънт и манталитет. Но при положение, че огромна част от ръководителите са бивши кадри на HPE от преди 5-10 години - не мисля, че това е изненада за никого. Компанията е "ок" за хора, които са без опит, за студенти търсещи си допълнителни доходи, за такива, на които спешно им трябва работа (всеки, който е кандидатствал е взет) и за хора, които искат да научат "що е то корпоративната среда и има ли почва у нас". Хората идват за да научат каквото могат, да направят връзките с този и онзи и след около година и половина (ако издържат толкова) се махат. Потенциал за развитие няма, защото предварително се намеква кой и как ще заема дадена позиция. Преди увеличаваха заплатите веднъж годишно, но в момента само си мият ръцете с пандемията и се правят на глухи. Пари се намират "магически", ако ключов човек за екипа реши да напуска, демек му се прави контра-оферта. "Умниците" не разбраха, че щом се е стигнало дотам хората ще продължат да си тръгват, защото вече им е предложено нещо по-добро. Мениджърите не искат да чуят и разберат, че парите не са всичко и продължават да си мислят, че като дадат едни 200лв. увеличение и трябва да им се лази в краката. После обаче гледат умно и казват пред US Management-а, че нямат и представа защо хората напускат. В компанията, в която отидох предлагат повече отпуска, 13та заплата, обвързани с успеха бонуси на месечна база (кеф ти работиш, кеф не), допълнително здравно и спорт (фирмата ги поема на 100%, а не ги плащаме ние), ваучери храна и таксита, купони за отстъпки от куп магазини и куп други благини. А, да - за разлика от ИБМ, тук Recruitment bonus-a са го увеличили (в ИБМ го намалиха), защото има глад за кадри и защото искат да привлекат читави хора. Звучи логично, нали ?


настоящ служител

-10 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
-3
Местоположение
-4
Колеги
1
Работна среда
-5

Увеличения на заплати-йок.Ваучери за таксика-йок.Ваучери за храна-йок.Допълнителното здравно си го плащаме ние.Масово се наема шлака,най-вече за нощните смени,защото други няма да се навият на тези лоши условия, за тези пари.Мениджърите се опитват всеячески да направят ИБМ България един голям кол център, постоянно търсейки хора с повече от един език.Хората само с английски са игнорирани и оставени на произвола на съдбата,нищо,че някои от тях са посветили години от живота си,за работата и фирмата.Кадърни кадри вече не останаха,масово физиономиите в екипите се сменят през 3-4 месеца.Трейнинги не се правят,въпреки,че постоянно се говори за "растеж и развитие".Toва,което е написано от колегите по-долу е на 99,9% вярно.Работата е малоумна и повтаряща се,подходяща за хора,които търсят спокойствието в сигурната заплата,за да си плащат кредитите и сметките и за студенти,които нямат какво да правят по нощите.Откакто ни пуснаха да работим home office, заради пандемията, нещата са станали още по-скандални.Една малка част от служителите чинно и съвестно работят от вкъщи, докато друга част се сцепват да тичат нагоре-надолу,лицемерно обяснявайки колко е важно да се пазим от вируса.Мениджърите си позволяват да се изживяват като божества,вечно говорейки в бъдеще време, за "идващи по-добри времена",докато хората директно им задават въпроса "дали тези времена няма да са в друга фирма".Като цяло-добро място за клатене на крака и спокойствие.Не е за хора с амбиции и мотивация за учене и работа.Мениджърите не позволяват и не дават шанс на хората да растат или да сменят екипите вътрешно,въпреки че теоретично има такава възможност.Пандемията прецака плановете на много хора,които искаха да сменят работодателя и за това сега са принудени да симулират работа всеки ден и да затъпяват прогресивно.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-25/ibm-planning-about-10-000-job-cuts-in-europe-ahead-of-unit-sale


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Спряхте увеличенията на заплатите за не се колко години напред, дайте поне ваучери за храна, за да си купим лютеница и кафе за нощните смени, щото нали уж имаше някакъв закон за нощния труд:

https://www.pariteni.bg/novini/pazarivane/80-lv.-vaucheri-za-hrana-predlagat-ot-gerb-237074


настоящ служител

-11 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-4
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
-5
Потенциал
-2
Местоположение
-3
Колеги
5
Работна среда
-1

Честито на всички ГОРДИ ИБМ-ри. Чувствате ли се оценени, зачитани, а може би наистина изпитвате гордост, че работите в този побългарен, хамерикански филиал на вече една замираща компания, чиито акции през последните години вървят само и единствено надолу?
За неразбралите колеги, които не си четат имейлите - през 2020 година няма да има годишните 0,3%-ви годишни увеличения на заплатите. Причината разбира се е пандемията. Колко удобно, нали?
Взеха ли ни от отпуската - взеха ни.
Орязаха ли OverTime-a/Компенсациите, за тези които изобщо генерират такъв - орязаха го.
Бонусите махнаха ли ги - махнаха ги (още през 2019).
Обновление на заплатите ще има ли 2020 - Явно не ...
С тези решения ИБМ се и ще продължи да се срива сама. Защото ИБМ - това сме ние. Също както България - това сме ние. За това и хората са от един месец по улиците и блокират държавата - защото искат промяна. Може би трябва да БОЙКОтираме работа, за да бъдем забелязани и чути.
На и без това смешните вече заплати за сектора, без почти никакви допълнителни бенефити (които пак си плащаме ние), те си позволяват и заплатите да не вдигат. Това го няма дори и в Африка.
Бих искала да напомня за 1-3-9 на всички свои колеги, а именно - "великите" практики на ИБМ.
Treasure wild ducks - да сте видяли някъде да се поощрява thinking outside of the box? Аз не съм. Следва се един остарял модел и се кара по него вече Х години.
Put the Client First - по-скоро май е Put Myself First, особено за мениджмънта. Мачкат наред, а решенията им са меко казано абсурдни.
Show Personal Interest - след всичко, което изброих - колко точно ще ми е мотивацията да се заинтересовам от каквото и да е?
И още, и още ...
Не разбирам как може огромна, глобална компания от калибъра на ИБМ да се държи със служителите си като четвърта ръка хора. И как не се намери един да излезе и да каже "абе, хора, спрете и помислете".
Вярвате ли, че компанията е в постоянен фрииз и за това не ви вдигат заплатата? Ако е така, то най-вероятно все още вярвате и в Дядо Коледа. За справка - вижте колко хора се наемат последната година. Но това е нормално, все пак трябва да има някаква контра-реакция от ИБМ страна на това текучество, което все ще се засилва все повече.
Бих казала, че единствнеи два плюса на компанията са колегите и фирмената сигурност. Колегите вече ги няма или не са това, което бяха, защото са смазани от работа и напрежение.
А фирмената сигурност ли? Не се уволняват хора, освен ако не са наистина "специални" и заслужили.
Помнете колеги, че промяната трябва да дойде от нас самите и че промяната - това сме ние.
Именно заради това гордо заявявам, че заради гореспоменатите събития ще си търся нова работа и ще я намеря. Защото който търси - той намира.
И именно заради това довечера отново ще си взема децата и ще изляза да изразя гражданската си позиция.
Но ще си позволя отново да ви попитам - а вие как сте?
Чувствате ли се ГОРДИ Българи и ИБМ-ри. Защото аз - не.
Поздрави и бъдете здрави. Дерзайте. Успех на всички!


бивш служител

-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

IBM = Idiots Become Managers.

Псевдо-мениджърите са бивши кадри от HP и произволни, успяли с целуване на д-та да избутат до пика на своята кариера.

Масово навсякъде се набутват "наши" хора, но конфликт на интереси няма. Не разбирам как може мъж и жена (мениджър и подчинен) да са в един екип, при положение, че и малкото бонуси (когато ги имаше) и увеличения се дават по преценка на мениджъра.

Кадърните кадри не се запазват, а даже напротив - тенденцията е цели екипи да напускат заедно, а на висшия мениджмът не му пука. По този начин фирмата се напълни с шлаката на всички пропаднали кол центрове в последните 2-3 години.

Фирмата е вечно във freeze, вечно няма пари за обучения, пари за бонуси, пари за вдигане на заплати, но за сметка на това може през 2-3 месеца да се правят масови team building-и на главомолни цени.

Допълнителното здравно е меко казано смешно, няма ваучери за храна, няма ваучери за таксита за късните смени, няма осигурени храна/кафе в офиса.

За колегата отдолу - провери си информацията, братко. Някога си може и да е било така със заплатите, но в момента е пълен хаос. Масово се наемат хора с без опит на 1,800 чисто.

Заради "умните" решеният на царете, които ни изплащат заплатите, на дадена позиция може да има хора с по 1,000 лева + разлика в заплатата, като обикновено е в полза на по-скорошно назначеният.

В момента фирмата става за година-две, колкото да се натрупа опит в КОРпоративна среда. След това човек би трябвало да се осъзнае, че ИБМ е нищо повече освен едно име, което в Бг всъщност не означава кой знае какво.

Наемат те с празните ти приказки, подписваш, хвърлят ти един лаптоп и ти казват да се оправяш. Масово хората не издържат и в първите 2 месеца си бият шута, защото няма кой да ги обучава, няма кой да им показва системите, няма кой да им request-ва access до порталите и когато се сблъскат с това на daily basis - не издържат и се махат. И е разбираемо.

Колегите, които биха могли да помогнат, обикновено са затрупани с работа, поради простата причина, че са единствените в екипите си, които работят, докато всички са в пуш-пауза или откакто е положението с вируса - в постоянни "системни ъпдейти". Поради тази проста причина, старите кучета са малко, а доколкото чувам и виждам - се махат със свръхсветлинна скорост, в момента, в който кандидатстват на друго място.

Започнах в края на 2019, но не мисля, че ще избутам до края на 2020. ИБМ и побългареният мениджмънт са поредните аутсорснати робовладелци, които си мислят, че са хванали баницата за мекото.

Пожелавам на всичките мениджъри и големци от IBM, HPE, DXC и останалите аутсорсинг фирми, на които скоро ще им се наложи да започнат да наемат хора от малцинствата, дълъг живот и здрав гръб, за да може да угаждат на камшичните удари на своите господари от запада.

И помнете KYP - Keep Yourself Positive.


настоящ служител

-1 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-1
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
5
Натоварване
4
Потенциал
1
Местоположение
-5
Колеги
1
Работна среда
-3

Ще се опитам да съм възможно най-обективен и неутрален, въпреки, че не съм сигурен, че ще успея да го направя. ИБМ България е БИЛА адекватна, аутсорсинг компания, но уви, в момента не се различава почти по нищо от останалите аутсорсинг фирми в София.

За предпочитане е пред повечето Call центрове като 60к, Съфърленд, Телъс и прочие, но не защото е по-добрата корпорация, а защото името е по-голямо и все още плащат малко над останалите за началните си позиции.

Тъй като всички работим за пари, а не за усмивки ще се постарая да карам направо, а именно - да споделя впечатленията си от заплатите, които се раздават и хората, които се наемат в последните 2 години.

В ИБМ има Band-ове (Levels/Tiers) на заплатите. Всеки Band e в някакъв range, като например:
Band 5 - 1,700лв. - 2,300лв.
Band 6 - 2,300лв. - 2,900лв.
... и така нататък.

Преди имаше Band 4 като заплатите там се въртяха около 1,200лв. - 1,600лв., но в този Band влизаха най-ниските позиции като Call Entry Agent, Entitlement Support и други, от които се изисква B1 на английски език и базови познания, за това как да се работи с компютър. В момента мисля, че вече няма Band 4 или ако го има, то е все още за хора, които не са разбрали, че могат да си поискат още.

Адекватно е да се наемат хора на най-ниските Band-ове, а вече с годините на вярна служба - те да растат и с тях и заплатите. Да, адекватно е, но уви - знаем как се случват нещата в България.

В зависимост от позицията Band-ът се променя. Engineers, Call Entry Agents с повече от 1 език, хора на нощни смени и така нататък получават повече by default, но НЕ с много. Разликата с колегите им от дневните смени е минимална, но достатъчна, за да се усети и точно колкото да те задържи на определеното място и позиция, за повече време, отколкото иначе би си тръгнал. Давам пример - ако Агент А получава 1,700лв. заплата на позицията Х, което е на дневни смени, Агент Б ще получава 2,000лв или малко над тях, за същата позиция на нощни смени, но реално и двата Агента ще се водят един Band (5).

В момента се наемат хора на Band 5, като началните им Нетни заплати са 1,700лв.-1,800лв. Това е минимумът, който IBM МОЖЕ да даде, за това като ви попитат "любимият" ни на всички въпрос "колко очаквате като заплата" недейте да казвате по-малко. Но дори и да кажете по-малко, те пак ще ви предложат тези пари (1,100-1,200 euro бруто)(заплатите в IBM са в евро, като курсът е фиксиран), а вие ще се зарадвате, защото все пак предлагат МАЛКО повече от останалите аутсорсинг компании, когато става въпрос за началните позиции. Но ако все пак имате някакъв предишен опит в Support Center, то би било хубаво да го посочите на интервюто и да си поискате горницата на Band 5 (2,000лв.-2,300лв), защото иначе ще ви предложат и сложат на най-ниското възможно стартово възнаграждение.

Уважението във фирмата е както си го направите. С повечето хора може да намерите обща приказка за нещо, имайки предвид, че средната възрастова граница е около 24-26 години. Уви, може би и за това идват повечето проблеми, които са свързани с клюки, доносничане, подливане на вода, мазнене и най-вече - произволен секс с колегите и колежките. Да, IBM e един огромен публичен дом, в който сексът с колеги е почти задължително неизбежен.

Привилегиите са минимални - карта за отстъпки в Х магазини, 50 лева за транспорт и допълнително здравно към Токуда, което си плащате вие на 1/3 от цената му. Хората отдавна се оплакват, че трябва да се пуснат допълнителни бонуси, ваучери за храна, ваучери за таксита, да има осигурени храна, вода и прочие, но уви - Мениджмънтът само си пипа ушите и се ослушва.

Фирмената сигурност е на 110%. Има неписано правило, че в ИБМ не се уволняват хора и това наистина може да се види. Хора с negative IQ's, които не могат да съберат 2 и 2, не се уволняват, а напротив - поощряват, за да има diversity.

Натоварването зависи от Екипа, в който сте. Има екипи, в които по цял ден не правят нищо и имат работа за максимум 3ма души, а те са 20 и такива, в които са 3ма души, но има работа като за 20. Съответно, разбира се, ако се объркаш да работиш повече - не ти се плаща допълнително, нито след време ти се вдига заплатата, даже напротив. Очакват от теб винаги да работиш като за двама, а ако и е възможно - ти да им плащаш.

Потенциала в това да работиш в ИБМ е да взимаш едни пари всеки месец, да си сигурен, че ще имаш работа и заплатка, че в CV-то си ще имаш IBM Bulgaria и това е. Ако се случи вътрешно да се смени позицията, то ще е или заради някакви връзки, щуробаджанащина и прочие или просто за да смениш пейзажа и да научиш нещо ново.

Местоположението и работната среда са стандартните - Бизнес Парк Младост и Open Space среда. Един да трътне и всичките го померисват.

Колегите са може би парадоксално най-големият плюс и минус на IBM Bulgaria. Може да са най-хубавото нещо, в работата, а може и да направят така, че да мразиш това, чрез което всъщност се изхранваш.

Повечето колеги са млади, не особено интелигентни, дошли в София, за да работят "нещо". На паркинга може да се забележат коли от цяла България, в което лично смятам, че няма нищо лошо и не казвам и нямам нищо против хората, които търсят препитанието си, в крайна сметка не сме ние виновни, че положението и държавата са ни такива. НО както Народът е казал - "можеш да извадиш един селянин от селото, но селото от селянина - никога".

Пълно е с колеги, на всякакви позиции, който не са годни за тях. Мениджърите няма да ги коментирам, в предишните коментари достатъчно е изписано за тях и смятам, че на 99,9% нещата са верни. Схемите с наемането на техните си хора са ясни на всички, като се случва, че в един екип може да има SME, TL & Manager, които да са семейство (съпруг и съпруга и братовчед). И това не е само в един екип.

Но както и да е ...

Положението е същото, даже може би и малко по-зле от другите фирми, но пък за сметка на това плащат с МАЛКО повече от тях, а именно - точно колкото да те задържат, за да не напуснеш ...


Опитах се да бъда максимално неутрален. Поздрави !

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?