Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

IBM Bulgaria /img/frontend/nomap.png"
5 2 0
2 точки от 289 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 289


настоящ служител

-10 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
-3
Местоположение
-4
Колеги
1
Работна среда
-5

Увеличения на заплати-йок.Ваучери за таксика-йок.Ваучери за храна-йок.Допълнителното здравно си го плащаме ние.Масово се наема шлака,най-вече за нощните смени,защото други няма да се навият на тези лоши условия, за тези пари.Мениджърите се опитват всеячески да направят ИБМ България един голям кол център, постоянно търсейки хора с повече от един език.Хората само с английски са игнорирани и оставени на произвола на съдбата,нищо,че някои от тях са посветили години от живота си,за работата и фирмата.Кадърни кадри вече не останаха,масово физиономиите в екипите се сменят през 3-4 месеца.Трейнинги не се правят,въпреки,че постоянно се говори за "растеж и развитие".Toва,което е написано от колегите по-долу е на 99,9% вярно.Работата е малоумна и повтаряща се,подходяща за хора,които търсят спокойствието в сигурната заплата,за да си плащат кредитите и сметките и за студенти,които нямат какво да правят по нощите.Откакто ни пуснаха да работим home office, заради пандемията, нещата са станали още по-скандални.Една малка част от служителите чинно и съвестно работят от вкъщи, докато друга част се сцепват да тичат нагоре-надолу,лицемерно обяснявайки колко е важно да се пазим от вируса.Мениджърите си позволяват да се изживяват като божества,вечно говорейки в бъдеще време, за "идващи по-добри времена",докато хората директно им задават въпроса "дали тези времена няма да са в друга фирма".Като цяло-добро място за клатене на крака и спокойствие.Не е за хора с амбиции и мотивация за учене и работа.Мениджърите не позволяват и не дават шанс на хората да растат или да сменят екипите вътрешно,въпреки че теоретично има такава възможност.Пандемията прецака плановете на много хора,които искаха да сменят работодателя и за това сега са принудени да симулират работа всеки ден и да затъпяват прогресивно.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-25/ibm-planning-about-10-000-job-cuts-in-europe-ahead-of-unit-sale


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Спряхте увеличенията на заплатите за не се колко години напред, дайте поне ваучери за храна, за да си купим лютеница и кафе за нощните смени, щото нали уж имаше някакъв закон за нощния труд:

https://www.pariteni.bg/novini/pazarivane/80-lv.-vaucheri-za-hrana-predlagat-ot-gerb-237074


настоящ служител

-11 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-4
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
-5
Потенциал
-2
Местоположение
-3
Колеги
5
Работна среда
-1

Честито на всички ГОРДИ ИБМ-ри. Чувствате ли се оценени, зачитани, а може би наистина изпитвате гордост, че работите в този побългарен, хамерикански филиал на вече една замираща компания, чиито акции през последните години вървят само и единствено надолу?
За неразбралите колеги, които не си четат имейлите - през 2020 година няма да има годишните 0,3%-ви годишни увеличения на заплатите. Причината разбира се е пандемията. Колко удобно, нали?
Взеха ли ни от отпуската - взеха ни.
Орязаха ли OverTime-a/Компенсациите, за тези които изобщо генерират такъв - орязаха го.
Бонусите махнаха ли ги - махнаха ги (още през 2019).
Обновление на заплатите ще има ли 2020 - Явно не ...
С тези решения ИБМ се и ще продължи да се срива сама. Защото ИБМ - това сме ние. Също както България - това сме ние. За това и хората са от един месец по улиците и блокират държавата - защото искат промяна. Може би трябва да БОЙКОтираме работа, за да бъдем забелязани и чути.
На и без това смешните вече заплати за сектора, без почти никакви допълнителни бенефити (които пак си плащаме ние), те си позволяват и заплатите да не вдигат. Това го няма дори и в Африка.
Бих искала да напомня за 1-3-9 на всички свои колеги, а именно - "великите" практики на ИБМ.
Treasure wild ducks - да сте видяли някъде да се поощрява thinking outside of the box? Аз не съм. Следва се един остарял модел и се кара по него вече Х години.
Put the Client First - по-скоро май е Put Myself First, особено за мениджмънта. Мачкат наред, а решенията им са меко казано абсурдни.
Show Personal Interest - след всичко, което изброих - колко точно ще ми е мотивацията да се заинтересовам от каквото и да е?
И още, и още ...
Не разбирам как може огромна, глобална компания от калибъра на ИБМ да се държи със служителите си като четвърта ръка хора. И как не се намери един да излезе и да каже "абе, хора, спрете и помислете".
Вярвате ли, че компанията е в постоянен фрииз и за това не ви вдигат заплатата? Ако е така, то най-вероятно все още вярвате и в Дядо Коледа. За справка - вижте колко хора се наемат последната година. Но това е нормално, все пак трябва да има някаква контра-реакция от ИБМ страна на това текучество, което все ще се засилва все повече.
Бих казала, че единствнеи два плюса на компанията са колегите и фирмената сигурност. Колегите вече ги няма или не са това, което бяха, защото са смазани от работа и напрежение.
А фирмената сигурност ли? Не се уволняват хора, освен ако не са наистина "специални" и заслужили.
Помнете колеги, че промяната трябва да дойде от нас самите и че промяната - това сме ние.
Именно заради това гордо заявявам, че заради гореспоменатите събития ще си търся нова работа и ще я намеря. Защото който търси - той намира.
И именно заради това довечера отново ще си взема децата и ще изляза да изразя гражданската си позиция.
Но ще си позволя отново да ви попитам - а вие как сте?
Чувствате ли се ГОРДИ Българи и ИБМ-ри. Защото аз - не.
Поздрави и бъдете здрави. Дерзайте. Успех на всички!


бивш служител

-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

IBM = Idiots Become Managers.

Псевдо-мениджърите са бивши кадри от HP и произволни, успяли с целуване на д-та да избутат до пика на своята кариера.

Масово навсякъде се набутват "наши" хора, но конфликт на интереси няма. Не разбирам как може мъж и жена (мениджър и подчинен) да са в един екип, при положение, че и малкото бонуси (когато ги имаше) и увеличения се дават по преценка на мениджъра.

Кадърните кадри не се запазват, а даже напротив - тенденцията е цели екипи да напускат заедно, а на висшия мениджмът не му пука. По този начин фирмата се напълни с шлаката на всички пропаднали кол центрове в последните 2-3 години.

Фирмата е вечно във freeze, вечно няма пари за обучения, пари за бонуси, пари за вдигане на заплати, но за сметка на това може през 2-3 месеца да се правят масови team building-и на главомолни цени.

Допълнителното здравно е меко казано смешно, няма ваучери за храна, няма ваучери за таксита за късните смени, няма осигурени храна/кафе в офиса.

За колегата отдолу - провери си информацията, братко. Някога си може и да е било така със заплатите, но в момента е пълен хаос. Масово се наемат хора с без опит на 1,800 чисто.

Заради "умните" решеният на царете, които ни изплащат заплатите, на дадена позиция може да има хора с по 1,000 лева + разлика в заплатата, като обикновено е в полза на по-скорошно назначеният.

В момента фирмата става за година-две, колкото да се натрупа опит в КОРпоративна среда. След това човек би трябвало да се осъзнае, че ИБМ е нищо повече освен едно име, което в Бг всъщност не означава кой знае какво.

Наемат те с празните ти приказки, подписваш, хвърлят ти един лаптоп и ти казват да се оправяш. Масово хората не издържат и в първите 2 месеца си бият шута, защото няма кой да ги обучава, няма кой да им показва системите, няма кой да им request-ва access до порталите и когато се сблъскат с това на daily basis - не издържат и се махат. И е разбираемо.

Колегите, които биха могли да помогнат, обикновено са затрупани с работа, поради простата причина, че са единствените в екипите си, които работят, докато всички са в пуш-пауза или откакто е положението с вируса - в постоянни "системни ъпдейти". Поради тази проста причина, старите кучета са малко, а доколкото чувам и виждам - се махат със свръхсветлинна скорост, в момента, в който кандидатстват на друго място.

Започнах в края на 2019, но не мисля, че ще избутам до края на 2020. ИБМ и побългареният мениджмънт са поредните аутсорснати робовладелци, които си мислят, че са хванали баницата за мекото.

Пожелавам на всичките мениджъри и големци от IBM, HPE, DXC и останалите аутсорсинг фирми, на които скоро ще им се наложи да започнат да наемат хора от малцинствата, дълъг живот и здрав гръб, за да може да угаждат на камшичните удари на своите господари от запада.

И помнете KYP - Keep Yourself Positive.


настоящ служител

-1 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-1
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
5
Натоварване
4
Потенциал
1
Местоположение
-5
Колеги
1
Работна среда
-3

Ще се опитам да съм възможно най-обективен и неутрален, въпреки, че не съм сигурен, че ще успея да го направя. ИБМ България е БИЛА адекватна, аутсорсинг компания, но уви, в момента не се различава почти по нищо от останалите аутсорсинг фирми в София.

За предпочитане е пред повечето Call центрове като 60к, Съфърленд, Телъс и прочие, но не защото е по-добрата корпорация, а защото името е по-голямо и все още плащат малко над останалите за началните си позиции.

Тъй като всички работим за пари, а не за усмивки ще се постарая да карам направо, а именно - да споделя впечатленията си от заплатите, които се раздават и хората, които се наемат в последните 2 години.

В ИБМ има Band-ове (Levels/Tiers) на заплатите. Всеки Band e в някакъв range, като например:
Band 5 - 1,700лв. - 2,300лв.
Band 6 - 2,300лв. - 2,900лв.
... и така нататък.

Преди имаше Band 4 като заплатите там се въртяха около 1,200лв. - 1,600лв., но в този Band влизаха най-ниските позиции като Call Entry Agent, Entitlement Support и други, от които се изисква B1 на английски език и базови познания, за това как да се работи с компютър. В момента мисля, че вече няма Band 4 или ако го има, то е все още за хора, които не са разбрали, че могат да си поискат още.

Адекватно е да се наемат хора на най-ниските Band-ове, а вече с годините на вярна служба - те да растат и с тях и заплатите. Да, адекватно е, но уви - знаем как се случват нещата в България.

В зависимост от позицията Band-ът се променя. Engineers, Call Entry Agents с повече от 1 език, хора на нощни смени и така нататък получават повече by default, но НЕ с много. Разликата с колегите им от дневните смени е минимална, но достатъчна, за да се усети и точно колкото да те задържи на определеното място и позиция, за повече време, отколкото иначе би си тръгнал. Давам пример - ако Агент А получава 1,700лв. заплата на позицията Х, което е на дневни смени, Агент Б ще получава 2,000лв или малко над тях, за същата позиция на нощни смени, но реално и двата Агента ще се водят един Band (5).

В момента се наемат хора на Band 5, като началните им Нетни заплати са 1,700лв.-1,800лв. Това е минимумът, който IBM МОЖЕ да даде, за това като ви попитат "любимият" ни на всички въпрос "колко очаквате като заплата" недейте да казвате по-малко. Но дори и да кажете по-малко, те пак ще ви предложат тези пари (1,100-1,200 euro бруто)(заплатите в IBM са в евро, като курсът е фиксиран), а вие ще се зарадвате, защото все пак предлагат МАЛКО повече от останалите аутсорсинг компании, когато става въпрос за началните позиции. Но ако все пак имате някакъв предишен опит в Support Center, то би било хубаво да го посочите на интервюто и да си поискате горницата на Band 5 (2,000лв.-2,300лв), защото иначе ще ви предложат и сложат на най-ниското възможно стартово възнаграждение.

Уважението във фирмата е както си го направите. С повечето хора може да намерите обща приказка за нещо, имайки предвид, че средната възрастова граница е около 24-26 години. Уви, може би и за това идват повечето проблеми, които са свързани с клюки, доносничане, подливане на вода, мазнене и най-вече - произволен секс с колегите и колежките. Да, IBM e един огромен публичен дом, в който сексът с колеги е почти задължително неизбежен.

Привилегиите са минимални - карта за отстъпки в Х магазини, 50 лева за транспорт и допълнително здравно към Токуда, което си плащате вие на 1/3 от цената му. Хората отдавна се оплакват, че трябва да се пуснат допълнителни бонуси, ваучери за храна, ваучери за таксита, да има осигурени храна, вода и прочие, но уви - Мениджмънтът само си пипа ушите и се ослушва.

Фирмената сигурност е на 110%. Има неписано правило, че в ИБМ не се уволняват хора и това наистина може да се види. Хора с negative IQ's, които не могат да съберат 2 и 2, не се уволняват, а напротив - поощряват, за да има diversity.

Натоварването зависи от Екипа, в който сте. Има екипи, в които по цял ден не правят нищо и имат работа за максимум 3ма души, а те са 20 и такива, в които са 3ма души, но има работа като за 20. Съответно, разбира се, ако се объркаш да работиш повече - не ти се плаща допълнително, нито след време ти се вдига заплатата, даже напротив. Очакват от теб винаги да работиш като за двама, а ако и е възможно - ти да им плащаш.

Потенциала в това да работиш в ИБМ е да взимаш едни пари всеки месец, да си сигурен, че ще имаш работа и заплатка, че в CV-то си ще имаш IBM Bulgaria и това е. Ако се случи вътрешно да се смени позицията, то ще е или заради някакви връзки, щуробаджанащина и прочие или просто за да смениш пейзажа и да научиш нещо ново.

Местоположението и работната среда са стандартните - Бизнес Парк Младост и Open Space среда. Един да трътне и всичките го померисват.

Колегите са може би парадоксално най-големият плюс и минус на IBM Bulgaria. Може да са най-хубавото нещо, в работата, а може и да направят така, че да мразиш това, чрез което всъщност се изхранваш.

Повечето колеги са млади, не особено интелигентни, дошли в София, за да работят "нещо". На паркинга може да се забележат коли от цяла България, в което лично смятам, че няма нищо лошо и не казвам и нямам нищо против хората, които търсят препитанието си, в крайна сметка не сме ние виновни, че положението и държавата са ни такива. НО както Народът е казал - "можеш да извадиш един селянин от селото, но селото от селянина - никога".

Пълно е с колеги, на всякакви позиции, който не са годни за тях. Мениджърите няма да ги коментирам, в предишните коментари достатъчно е изписано за тях и смятам, че на 99,9% нещата са верни. Схемите с наемането на техните си хора са ясни на всички, като се случва, че в един екип може да има SME, TL & Manager, които да са семейство (съпруг и съпруга и братовчед). И това не е само в един екип.

Но както и да е ...

Положението е същото, даже може би и малко по-зле от другите фирми, но пък за сметка на това плащат с МАЛКО повече от тях, а именно - точно колкото да те задържат, за да не напуснеш ...


Опитах се да бъда максимално неутрален. Поздрави !


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Нека ви се разкаже детайлно.

И ако си мислите: не, тва тук не е хейт-коментар/мнение. Това е самата истина.

(ще ви дам и гайд за оцеляване АКО толкова искате да работите тук > на края е описан).

Ще говорим за Cisco проекта, и IBM.


Подтеми:
0. Кратко въведение
1. Какво ще правиш в тази фирма.
2. Какво се случва след известно пребиваване в тая фирма?
3. Преки наблюдения на процесите в тая фирма и какви са мениджърите
4. Колегите ви - под всякаква критика
5. Какви са ви възможностите за развитие?
6. ГАЙД ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ
7. Моето заключение като бивш служител

-----------
0. Кратко въведение:
------------
Като цяло, в тази фирма IBM (и подразделението, което е Cisco, които са под шапката на IBM)...

...си е пълна трагедия.

Само името гордо стои - IBM, както и Cisco (добре, че сме българите в последните години, иначе и Cisco нямаше да има. Особено с тия деградирали американци).

Нищо повече.
---------------
1.Какво ще правиш в тази фирма.
---------------
Ако смятате, че ви се бачка по телефона и на мейл/чат като служител обслужващ клиенти,които:

- в повечето случаи са индийци и чувате около тях кози/овци или група от индийци и се чудите как да ги надговорите
- китайци с които едвам се разбираш
- крещящи и ядосани американци
- малоумни френски акаунт мениджъри, дето не знаят къде са

... то това е вашето място.

Естествено към тези бонуси ще добавя и отношението на колегите и прекия ви мениджър ама по надолу.
----------------------
2. Какво се случва след известно пребиваване в тая фирма?
---------------------

По-едно време започваш да се чувстваш отговорен на каквато и да е позиция там.

Зависим. Почва леко да ти харесва как се гърчиш.

Верно е!

Защо? Защото се чувстваш така, че помагаш. Че вършиш нещо полезно.

IBM и тренингите им са доста "хитри" в това отношение (имат си специални трейнърчета).

Да, наистина помагаш но... за какво?

ДА БЪДЕШ ВИРТУАЛНО МУЛЕ. Ето какво!

За некви отрепки дето ръчкат с идиотските програми на Cisco, които са изостанали толкова много, че ЕДВАМ се справят "инженерите им" с тях...

Аре бегай бе.

Пълен булшит.
------------------------
3.Преки наблюдения на процесите в тая фирма:
------------------------
- тук нещата с промените стават бавно (като във всяка една огромна корпорация)
- идват некви американчета и тем подобни от чужбина и се правят, че са много загрижени за вас и искат да ви помогнат, а в крайна сметка само ви губят времето и не можеш дори да си поемеш обажданията и кейсовете с клиентите (т'ва се случва годишно няколко пъти) и виждаш отношението им към теб
- мениджмънта и изобщо ръководството са препълнени от амбициозни хорица с амбициите да са винаги на такъв пост (шефче) и ако нещо се опиташ да ги прецакаш или не те харесват - до там си, край! Следва уволнение или солене по тиквата и не ти дават да се преместиш на друга позиция.

Общо взето има много боклушки мениджъри тук.

Много... Не им пука за теб. Не си ли им симпатичен - те режат; дебнат те (някои) и гледат да ти пишат все черни точки.

Рядко има свестен мениджър. Рядко.
-----------------
3. Колегите ви - под всякаква критика
-----------------
А колегите ви са под всякаква критика.

От къде са ги взимали?

Има хора от всякъде. От села, от далечни градове... но айде това не е зле.

Не. Не се дискриминира никого.

Въпроса е, че са невъзпитани, обиждат и са адски груби.

И ако си новак и им покажеш грубост и ти, както те са си свикнали вече (нали са минали 6 месечния срок на изпитване) - мениджърчето идва и ти вика на главата: "Ей мърльо! Внимавай, да не те изхвърлим от фирмата".

Що? А те как се държат?

Пълни смешници... и това са колеги.

=====================================
------------------
5. Какви са ви възможностите за развитие?
------------------

Често задавани въпроси: има ли хоум-офис (т.е. работа от дома) - почти не. Най-много 3% и т'ва са хората, дето са в IBM.

B Cisco идеята за хоум-офис е много далеч още.

Като цяло: тука можеш да минеш през различни екипи и тн, стига да присъстваш на тренинги, да си траеш и да се праиш на луд.

Винаги може да се преместиш, стига да няма недостиг на хора (което е ПОСТОЯННО - нямате си на идея колко много хора непрекъснато напускат - че на кой му се стои?).

Като цяло тук си виртуално муле - сиреч - висиш на телефона, отговаряш на мейли и тва е.

Поддръжка. Кол център. Ама не си баш кол център де, щото има различни Tier levels.

Т.е. има и такива дето са фронтлайн ама там не ви се иска да ходите, не.

Можеш да стигнеш и до по-голяма заплата (2-3к хилки).

Почваш на малко 1300-1400 лв и лека по лека растеш.

Ако си много амбициозен и послушен до някоя др година може и тийм-лийд/мениджърче да станеш.
=====================================

И сега... многоочаквания...

6. ГАЙД ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ:
- мълчиш, траеш и изпълняваш
- не се дървиш на никого
- работи много повече от другите; тоест взимай повече кейсове, натягай се
- мазни се на прекия ръководител
- ако си жена и си секси, ЯКО СЕ МАЗНИ на шефчетата мъже, и да видиш какъв boost на кариерата ше имаш (ку*вите са винаги били на почит, споко)
- стой over-time, нищо че не ти го плащат - така ше покажеш колко си сериозен и абсолютно ше те задържат във фирмата (САМО ЧЕ гледай да не ти стане навик!)
- бъди много възпитан с всички груби колеги, особено грубите
- знай, че на всякъде има интриганти. не говори много за себе си
- ако някоя шефка ти метне око - много внимавай.
- и все пак ако някой груб колега започне да ти се подиграва, да те ебава и тн - не си мълчи. Защо? Щото после ше станат двойни обидите и подигравките, няма да издържиш, ше му теглиш една майна и ще те изгонят. Има хора дразнители там дето са без каквито и да е граници (не са много на често, но ги има).

-===========------

6. Много се радвам, че не съм там вече.

Тв'а е най малоумната фирма в която съм бил и за нищо на света не бих се върнал да работя там.

За нищо!


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Заплащане - ОК е като го съпоставим с други компании на същата позиция.
Локация - По-добре да си с кола. Има паркинг и не е голяма драма. Офиса в който аз бях беше на летището, София Eърпорт Център или съкратено САК.
Бенефити – Имаш допълнително здравно, допълнителни пари за транспорт които стигат за една карта за всички линии но като си до 01:00 вечерта на работа няма как да хванеш транспорт за да се прибереш и гледах някой колега да ме метне до някъде от там с такси. Имам много колеги които още работят там и им е добре но са с коли.
В компанията бях близо 3 години под 2ма различни маниджера (единия от тях беше Николай Делев както е споменато в друг коментар - напълно подкрепям колегата/колежката).
Другия за съжаление беше доста по-зле от Николай. Христо Кръстев както разбрах не е станал Тийм Лийд и после Мениджър взимайки предвид качествата му, а само защото е знаел на кой трябва да се мазни и кой да лъже. Хиена, невестулка, лицемер и двуличник е доста меко казано за него. Когато ме извика на мийтинг за оценката ми за годината (това става всяка година края на Януари) го виждах че той просто е задължен да има такива миитинги не че го иска и желае да мотивира хората и нещата които ми наприказва бяха толкова измислени че нямах търпение да свърши този мийтинг и изобщо да нямам повече миитинги с него. Гледа постояно себе си, тима му е последното нещо за което мисли и най-лошото е че когато ти обещава нещо което зависи изцяло от него не се случва никога, обаче като го попиташ какво стана той много добре отмества темата както на него му допада за най-добре. Шанса да се издигнеш докато си под него е почти никакъв. Беше си направил комунизма и ако не е в негов позитив и трябва да се напрегне за твое добро той никога няма да си мръдне пръста. Идваше си когато иска на работа (това всички го забелязвахме) и си тръгваше когато иска. Имало е седмици когато не е бил повече от 10 часа в офиса и се прави че бачка. И любимото ми беше как статуса му на вътрешния чат за целия ден беше винаги в среща а всъщност не е а на нас ни казва да седим винаги на линия! Като му пишеш ти отговаря след 2 часа буквално, имало е случаи и да не ти отговори изобщо. Много ми е чудно какъв е неговия мениджър че да не го вижда какво представлява. Явно както е лъжел мен и другите ми колеги, така лъже и неговия мениджър. В момента съм в компания в която поне маниджера ми ги казва нещата в прав текст и нищо не се крие. Взимам по-малко но ми е доста по-спокойно което в края на деня ми е по-важно от парите.
Общо взето зависи много на какъв мениджър ще попаднеш, защото има и адекватни но за жалост аз не бях там.


шубе го/я е и не казва!

-38 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Сред историците има известни спорове кога е възникнало яничарството. Носи се легендата, че преди много време в Османската империя имало един много мъдър и амбициозен султан. Той спорел с един от най мъдрите си съветници. Съветникът смятал че в българските територии е по-добре да бъдат поставени османци за господари. Султанът бил на друго мнение. Той познавал много добре българите, особено тези със слаба воля.
"Ще поставим слабохарактерни българи да властват над своите. Тия лесно коленичат и целуват крака. Тяхната слаба воля може да бъде пречупена с едно потупване по рамото или едно обещание за повишение. Те ще ни бъдат верни и ще газят своите дори без да им заповядваме. Това ще им доставя удоволствие, защото ще си мислят, че ние ги уважаваме, не разбирайки, че за нас те са само слуги" - казал султанът.
"Да, господарю! Българските земи раждат много слабохарактерни мъже. Но какво да правим с ония, дето не са като тях? Да ги погубим ли?" - попитал съветникът.
"Не ги погубвайте. От тия със силна воля ще станат също добри слуги. Но с тях трябва да подходим по другому"
"Как, господарю?" - попитал съветникът.
"Накарайте техните да ги разходят из земите им. Да ги разходят из всички царства. И във всяко, да ги накарат да лазят в калта. Да ги унижават. Да им създават измислени ситуации, за да им набиват в главите, че са нищожни и непотребни, че не струват и три сребърника. Накарайте техните да ги притискат. Да ги лъжат без спир, за да създадат в тях недоверие към всеки от своите. Да подложат многократно инстинкта им за самосъхранение на огромен натиск. Да ги доведат до лудост. Да им дадат това, което те искат, само, за да им го отнемат веднага след това. Да им окрадат колесниците. Да ги накарат да разберат, че няма изход освен пълно подчинение на нас." - казал султанът.
"О, господарю! Мъдри са вашите думи. Така, те ще намразят своите. И когато дойдем ние, те ще гледат на нас като на приятели. Богове дори. Спасители от това унижение и мъки. И яростта натрупана в тях, ще се изсипе върху техните, дето са ги мъчили. Но, нима това е морално, господарю? - попитал съветникът.
"Морално е. Нима ние сме виновни? Нима ние сме виновни, че тези българи са страхливци, пълзящи по лицето на земята с наведени надолу глави? Нима ние сме виновни, че когато се срещат на улицата тия българи извръщат лицата си един от друг, защото ги е срам да се гледат? Срам ги е, защото крият в душите си греховете си един към друг. Нима ние сме виновни, че никой от тях няма да изпрати дори анонимно съобщение на тези, които нашите консолидирани сили ще обработват? От страх. Те са водени само от страх и алчност. Треперят, докато ръфат месата си един-другиму. Нима ние ги раждаме, отглеждаме и възпитаваме? Нима ние сме виновни, че са това, което са?" - говореше гордо султанът. - "Ние сме империя, защото сме силни и единни. Ние осъзнаваме, че само като едно цяло може да бъдем силни. А тези българи. Те са слаби, страхливи същества. Те мислят само как да оцелеят. Как да откраднат от другия, за да имат повече. Ние ще използваме тяхната собствена слабост срещу самите тях. Така, тяхната земя, скоро, ще бъде наша."


бивш служител

-5 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
2
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
2
Натоварване
3
Потенциал
-5
Местоположение
-3
Колеги
2
Работна среда
2

Има и добри и лоши страни - ако търсите фирма, където да минава спокойно работния ден, или си имате други приоритети като например да си гледате децата - там е вашето място. В Procurementе пълно с майки, за които работата е далеч от приоритет. Кариерно развитие няма (най-много да е в заглавието на позицията за прах в очите или повече натоварване), повишение на заплатата няма, бонуси няма, ваучери за храна няма, допълнителното здравно осигуряване се доплаща от служителите и пак е супер мизерен пакет, тийм билдинги няма (годишен бюджет от 50 долара на човек, в които влиза и коледно парти - правете сметка за какво стига.. ), служебни телефони няма, за кафе и такива екстри да не говорим. Но пък мениджърите смятат, че всички трябва да са много горди, че работят в IBM и това компенсира липсата на кариерно развитие и придобивки. Естествено текучеството е голямо.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?