Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

IBM Bulgaria /img/frontend/nomap.png"
5 2 0
2 точки от 276 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 276


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Пазете се от Ники Делев. Каквото и да ви говори няма да си мръдне пръста. Лъже като циганче без да му мигне окото. Изобщо не го интересува работата да върви, а само да си върже гащите.


шубе го/я е и не казва!

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Рая̀, марш обратно на синджира. Прости, смачкани, продажни, лицемерни, двулични, лъжливи, подли КОЛЕГИ и изтръпнали КОЛЕЖКИ(с цялото ми уважение към нежния пол, но жената трябва да има деца а не да работи нощни смени). Самоизяждате се топите се продажни сте и после пишете тук? Евала на мениджмънта за правилното отношение към вас. Рая̀, сволач, паплач, масовка ...


-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

има и свестни компании ама няма да видиш техни обяви. там почти никой не напуска и не се пише за тях по бгработодател.


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Нямам опит с фирмата. Просто искам да попитам нещо. Изчетох много мнения за различни компании тук и изпадам в потрес и отчаяние колко е ужасно всичко.
Как няма една читава фирма? Толкова ли е трагично положението? Чудно ми е къде тогава си струва човек да подаде документи и къде отиват хората, които напускат тези фирми, които са толкова лоши?

Аз наистина съм отчаяна четейки всичко това.


бивш служител

-33 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
1
Натоварване
1
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Напуснах фирмата наскоро, прекарах повече от 3 години там и по-конкретно в CIC.
Поредната компания, пропита и съсипана от български некадърен мениджмънт. Картинката става по-трагична от ден на ден.
Ако търсите скучна работа за малко пари с много хоум офис, това е Вашето място. (Изключая Сиско, там хоум НЯМА!)

Предимствата са малко, но не мога да не ги споделя. Здравното осигуряване (допълнителното) е много добро и поркива доста неща. Хоум офис се дава след 6 м по 2 дни в седмицата, ако успеете да измолите още, дават и повече от 2 дни. Отпуск не отказват, дори насърчават да се взима отпуската през годината и да не се натрупва.

Относно негативите... ако не си нечий човек трудно ще вдигнеш позиция и ще получиш увеличение на заплатата. Стари служители, които са се доказали с годините взимат смешни пари, а на новоназначените дават с няколко стотин отгоре. В един екип може да работиш бюро до бюро с някого и да взимате заплата с няколко стотин разлика. Чужденците взимат повече абсолютно винаги, толерирани са, повечето не вършат никаква работа.

Мениджърите взимат огромни бонуси за cost savings, лижат гъзове нагоре по веригата и изкарват пари на гърба на служителите. Ако поискаш увеличение, лъжат те, че след няколко месеца ще има, хвърлят прах в очите и обясняват как нямало пари. Пари има, но отиват за бонуси на мениджърите. Сградата разполага с 2 паркинга - подземен и външен. Външният е за редовите служители, ако са късметлии да получат заветната карта за паркинг. Подземният паркинг е за мениджърите и вързкарите. Там автопарка напомня на депутатския, дори може да го засрами.
Има огромен брой хора, които просто не вършат нищо, за сметка на няколко работни пчелички в екипа, които отнасят целия поток от работа. Нивото на служителите е потресаващо ниско, много от тях не знаят дори английски, какво остава за втори език, ако става дума за френски, немски, испански и т.н. Мениджърите също са с брутално ниско ниво на английски, както и липса на всякакви комуникационни умения и умения въобще.

Човешки ресурси играят в комбина с мениджърите, за да се докопват до бонуса за препоръка. Това не е някаква обществена тайна, защото нямат свян дори да го пазят като такава, а на широк глас се споменава как се случват нещата. Ставала съм свидетел как се отваря позиция за конкретен човек, който трябва да бъде назначен на работа.

IBM е едно голямо име и нищо повече. Заплатите са потресаващо ниски. Стараят се да държат малко персонал, който да върши много работа и така да пестят от заплати.
Примерът, който ще дам е свързан с екип, който наброяваше 90 души и беше базиран в Румъния. Бе взето решение да се създаде нов екип в София и да махнат румънския тим изцяло. Тук наеха 30 човека, а работата беше същото количество, което вършеха и румънците.
Успяха да вменят на служителите, че това е нормално и ги експлоатираха безбожно в продължение на година и нещо. Сами се досещате колко пари са спестени щом вместо 90 човека, бяха наети 30.

Всички работят директно за IBM, освен Сиско, което е Сиско проект а IBM e third party. Проектът се разшири в последната година и наеха много хора. Мениджърите там са още по-големи вълци и се държат брутално със служителите си. Там хоум офис няма.

В целия център, който е предимно customer service i tech support няма ясна бонусна система, няма таргети и няма смисъл да си даваш зор. Дали ще псуваш клиентите по телефона, дали ще ги лъжеш или ще си супер съвестен и ще помагаш, няма значение, защото заплатата е една и съща. Понякога се дават бонуси на някои служители, но това е конфиденциално. Привикват те и за добре свършената работа ти казват, че си награден с бонус, който никъде не е бил дори обявен, че ще се дава.

От позицията на човек, който напусна, мога да кажа, че си губих времето 3 години в тази компания. Може би е добро начало като entry level в outsourcing бизнеса или като работа за студенти, защото има хоум офис и всякакви смени.

В много компании ще получите по-добро отношение и заплащане. Мениджмънтът упорито убеждава, че IBM е светая светих и че няма по-добра фирма от тази, дори в последния ми работен ден ми бе казано, че ще се моля да се върна обратно. Виждам как тези думи много влияят на служителите, те наистина започват да вярват, че не биха се реализирали в друга компания, че са некомпетентни или никъде другаде няма да имат великата привилегия хоум офис.

Относно тим билдинги и коледни партита - няма. Тим билдинги се правят на места тип: кучешката поляна зад Моста на влюбените, а коледни партита е имало в заведения като Culture beat, където почерпката е супер оскъдна, свършва за час и след това карат да си плащаш всичко. Няма политика за коледни премии, ваучери за храна и каквито и да е допълнителни облаги.


бивш служител

-3 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
0
Привилегии
1
Фирмена сигурност
5
Натоварване
-5
Потенциал
-3
Местоположение
-4
Колеги
0
Работна среда
0

Поредната глобална компания с побългарен мениджмънт. Всичко, което колегите са изписали по-долу е вярно, даже е недостатъчно и скромно. Прибират заплати от по 5к-6к, а по цял ден стоят, лющат цигари и кафета и само раздават мнения и акъл. Това, че са пионки на същинските "мениджъри" отвъд океана е друг въпрос.

Не съм чула или видяла за добър мениджър в ИБМ. На мнение съм, че трябва да минеш специфичен тест за "ентеуегентност", защото хората, които заемат тези позиции са наистина "Специални".

Не знаят какво се съпорт-ва, в доста често случай не знаят западният език достатъчно добре, позволяват си да крещят и да говорят снизходително на служителите, работят по 4-5 часа в офиса, при положение, че нямат право на home office, идват и си отиват, когато си искат и прочие, и прочие ...

Повтарят това, което им се спуска отгоре като папагали и си мислят, че някои им вярва. Захапали са здраво кокалът на властта, досущ като нашите политици и са готови да смачкат всичко и всеки, които биха си позволили да застрашат техните позиции.

Досущ като всички аграрни индивиди, които са се добрали до подобни позиции, те масово наемат свои хора и дори не се крият, а директно заявяват, че вече "имат човек" за позицията Х, която дори не е била обявена. Играят в схема с Recruiter-ите и други поставени лица, за да могат да усвояват апетитните бонуси от самите "случайни" хора, които в последствие се наемат.

Тези нови колеги, които така "трудно" биват наемани, биват поставени като "ушета" на мениджърите, а за благодарност - биват наемани на позволеният максимум, защото просто се знае, че след това увеличението няма да успеят да си го заслужат.

За качествата на тези индивиди няма смисъл да споменавам, но като цяло тяхната умствена дейност граничи с тази на зомби - ако случайно, не дай си боже опреш до тяхната "помощ", то тогава се започват едни нечленоразделени звуци, които човек би могъл да чуе, ако посети родното място на мениджърите или на някой от неговите хора, а именно - "ъъъъ", "ааа", "мммм" или персоналното ми любимо - да те гледат тъпо и да повтори въпроса 3 пъти.

Напуснах ИБМ преди повече от 2 години. Отвори ми се възможност да уча и едновременно с това да работя в чужбина и трябваше да съм луда, за да откажа. От това, което чувам, от малкото колеги, които са останали - мога само да се радвам, че съм напуснала навреме. Като цяло - хората там бяха един от малките плюсове, но както чувам - вече и тях ги няма.

Всичко гореспоменато е лично мое мнение, което е изградено от престоят ми във фирмата и от това, което чувам от бившите и някои все още настоящи колеги.

Виждайки как масово хората "хранят" против мениджмънта и чувайки за това как те правят каквото си искат, просто се чувствам длъжна да призова всички масово да си потърсят по-добро място за професионалното развитие.
Не може в една среда, в която цялата власт е съсредоточена в шепа индивиди и техните подчинени, те да правят каквото си искат и да мачкат останалите. Завършила съм право и мога да кажа, че правният термин за това е "Организирана престъпна група".

Бившите ми колеги сравняват работата с робство, защото въпреки, че теоретично имат персонал, то една огромна част от него не работи и не изпълнява някакви реални или поне адекватни функции, именно защото са наети с цел да се "усвоят" едни пари.


Бих искала да споделя, че вече повече от година и половина съм в чужбина, чувствам се удоволетворена и щастлива от това, с което се занимавам и правя. Шефовете тук също не са прекрасни, но никой никога не си е позволявал да ми казва "аз съм мениджъра/шефчето и ще става каквото аз казвам". Да, разбира се, че има йерархия, дори и ненаписана такава, която всички спазваме, но НИКОГА нашите ръководители не са си позволили да закъсняват, да пушат и пият кафета с часове, да обиждат или да "мачкат" служителите си и прочие, и за това - аз съм им благодарна. Защото тук (франция) , шефовете знаят, че именно те са лицата на компанията, те са "важните/големите клечки" и знаят как да се държат на положение и да мотивират своите подчинени.

Защото когато ти лъжеш за заплати, за увеличения, за бонуси, за развитие и на всичкото отгоре правиш каквото си искаш и това е видно за абсолютно всички - то ти нямаш никаквото право да изискваш от хората да те уважават, да си вършат съвестно работата и като цяло - да бъдат мотивирани. Защото когато за модел за подражание имаш един закърнял индивид, то уви - рано или късно ти също започваш да му подражаваш. И именно за това хората са казали, че рибата се вмирисва откъм главата.

За това приканвам всички да си знаят цената и да не се притесняват да дерзаят, да търсят нещо по-добро и да се стремят към себеуважение.

Учила съм почти 10 години, работила съм на няколко места, посещавала съм стажове и семинари и мога да кажа, че ерудираните, възпитаните, респектиращите и мотивиращите хора се познават отдалеч. Те вдъхват уважение, карат те да искаш повече за себе си, когато са около теб и ти оказват позитивно влияние.

Уви, бъдейки наскоро в нашата мила родина и виждайки се с бившите си колеги, бих могла с ръка на сърцето да споделя, че в ИБМ няма такива кадри, а даже напротив - напълнилоо се е с егоцентрични и педантични псевдо-мениджъри.

Бих искала да споделя нещо и за заплатите, но както казах-високите суми се прибират от "заслужилите". Ако това помага-работех в определен екип, с език,различен от английският и заплащането ми беше 1,700лв. нето.Предполагам, че сега би трябвало да са вдигнали тази летва (поне теоретично се предполага,че трябва да са го направили за 2 години).

Предполагам,че срещата с бившите колеги ми е направила повече впечатление,отколкото съм очаквала,щом седнах да изразя своето така скромно мнение.

А ако някой от "богоизбраните" си направи труда да прочете това,то бих искала да знаят,че не им се сърдим, а даже напротив-разбираме ги.Ако и аз бях изпълзяла от някоя забравена от Господ дупка,то и аз бих се борила със зъби и нокти да не се върна там.

Дано не ми се налага да се сблъсквам с български мениджъри.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Работата може да бъде приятна, но мениджърите го правят излишно трудно може би от незнание, може би от безхаберие. Само пушат цигари и пишат мейли, вместо да окажат елементарна помощ, когато е необходимо. Разговорите са лицемерни и не са в интерес на работата, а само на личната им амбиция да си вземат заплатата. Включвам и преките и висшите мениджъри в това число. Ако това се оправи компанията само би спечелила.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

интересува ме, колко време отнема изготвянето и изпращането на писмена работна оферта от тази фирма, след като са ти се обадили и са ти казали, че ти си техния човек и много, много те искат! Ще се радвам да получа информация, зощото вече втора седмица ме мотаят с изпращането на офертата.


бивш служител

-42 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-4
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-3
Колеги
-5
Работна среда
-5

Най-лошия работодател в цялата ми кариера.
Пожелавам им да си ходят в Индия, че тук няма място за такива експлоататори. Имаме си достатъчно.
За причините може да прочетете в последните 3 страници. Всичко е вярно.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Ваучери за храна кога? Допълнително пенсионно осигуряване кога? Все по–трудно намирате хора, липсват ви елементарни социални придобивки, които има и в най-малките фирми. Ще загубите още много специалисти с това неглижиране, а на останалите ни писна да търпим текучеството и да чакаме подобрение.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?