Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

IBM Bulgaria /img/frontend/nomap.png"
5 2 0
2 точки от 240 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 240


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте! За финансовия център, нетната начална заплата е около 1300, плюс около 50-60 лева транспорт. Имате право за около 25 лева на месец да ползвате фитнес карта и допълнително здравно осигуряване.

По отношение на напредък, е на различни нива, повишенията стават в период малко по-малко от година (ако изобщо ви повишат), като реалното максимално заплащане под тийм лидер е около 1800-1900 нетно (това е при повишаване повече от 1 път).

За мен е добро място да се стартира, има гъвкаво работно време, но за жалост изобщо не е добре разпределена работата. Някои колеги просто отказват да поемат отговорности и си тръгват по-рано, докато други са заринати от неща да правят. Ако мениджмънта е по-кадърен, по-работните колеги ще са по-добре заплатени, но като цяло за всички е дразнещо да се гледа как работата не е добре насрочена за всеки човек.


настоящ служител

-11 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-3
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
1
Натоварване
-3
Потенциал
1
Местоположение
-3
Колеги
1
Работна среда
-3

Здравейте,
Вече съм повече от 5 години в компанията в отдел Прокюрмънт и мога да споделя информация за този отдел само. Надявам се да помогне.

Заплащане: Има оперативни екипи . Там е около 1500 лв на месец нетно. Има ‘’ сорсинг ‘’ екипи . Там започват от около 2400 лв нетно на месец. ‘’ Преспазаряване’’ на заплата е малко вероятно, освен ако човекът не е повишен. Обикновено заплатата остава такава както в ден 1 . Има с 2-3% актуализация на година .

Уважение: Зависи . От това колко приятен е човекът на мениджмънта в офиса. Уважение от хората в другите страни, мога да кажа, че може да има и пак зависи . По мое мнение, зависи от предразсъдъците им - от Европа са малко по нагли например, има работа с МЕА региона, което май не е много приятно . Има и зависимост дали човекът работи да си извоюва такова. Но не е невъзможно. Прокюрмънта обслужва всички страни от ЕМЕА и Латинска Америка . Уважение от колегите не липсва . Не от всички, разбира се. За съжаление, не винаги, когато човекът работи , знае и може, получава адекватното признание , оценка, съответно и заплата. Това е което демотивира много хора в офиса

Привилегии: 13 заплата няма. Бонуси : доста ограничена сума. Около няколко стотин лева и това е ако се одобри от много отгоре в корпорацията. Не винаги ги дават. Карта за спорт . Удържат се 12 лева . Допълнително здравно: удържат се 70 лева на година. 56 лева към заплатата за транспорт. Отстъпки в някакви магазини мисля че има. Отпуска 23 дни платена. Виждам че и учебна отпуска вземат колеги . Паркингът се ползва на ротационен принцип, няма за всички за всеки ден. След определено време на стаж в офиса се дава работа от вкъщи 2 дни на седмица. Лесно може да се загуби при издънка.

Фирмена сигурност Има . Много малко хора видях да уволнят за толкова години. Сега се готви голяма промяна на структурата, не знам какво ще се случи , дано няма изненади. Майки с дечица има , не ги тормозят . Работа има в повече . Стрес има почти постоянно и доста безумия , които идват от горе . И от мениджмънта в офиса също идват ‘’ гениални ‘’ идеи

Натоварване. Зависи от колко приятен е човекът на шефчето. Има хора с много работа , има такива които не се занимават много с работа. Това се вижда лесно в офиса . Понякога не е възможно за 8 часа да се свърши всичко. Особено когато човекът е нов. Овъртайм рядко се одобрява да се плаща . Да не кажа никак в последно време. Но има и по лежерни дни , когато няма лудница. Край на тримесечие и годината са критични моменти , граничещи с лудост , истерии и ненормални хора искащи нещо неясно.

Потенциал за развитие : Има , въпреки че ограничен. Този отдел тук е на 10 години, мениджъри има много. И тийм лидери не липсват. Не е невъзможно от това което виждам има шанс.
Местоположение: Христофор Колумб 41 . Зависи как човекът ще ходи до там

Колеги: повечето са ОК според мен. Има и лоши хора . Има кой да помогне в нужда с работата и обяснение по процесите . Мрънкачи има , обикновено са тези които не работят най-много. Скатавки също има или такива които се правят на луди. Не е невъзможно колега да те издъни или да се оправдае с теб . От колеги в другите страни има и от двата типа, повече са такива които не знаят за процеси , правила и начина на работа . Те виждат в нас заплаха за работата си, защото много позиции бяха трансферирани в този офис в София .

Работна среда. Мога да кажа че има и от доброто и от неприятното. Примери: шумно понякога, заради отворения офис . 2 еатажа по 80 / 90 човека . Има работа и по телефона, но не е на принципа на кол център, тоест само работа по телефона няма . Не знам на някого да са му правили забележка защо ходи до тоалетна или да си сипе вода. Или да пуши по 10 пъти на ден дори.

Работно време : дневна смяна, сумарно работно време. 9-18ч или 10-19ч , има и хора които идват от 8:30 до 17:30 . Екипът за Латинска Америка работи от 15 до 23ч

Заведения за хранене има наоколо .

Мениджъри : слаб мениджмънт в офиса . Неадекватни решения на местно ниво. Много често от типа ‘’ шефа каза’’ , което после се променя заради неправилна интерпретация . Опитват се понякога, но рядко се получава нещо добро за всички, за съжаление . Много често не ценят хората, които имат адекватно мнение и са прави . Както и такива, които мислят и показват какво не работи добре . Послушковците се ценят , трайковците нямат проблеми . За съжаление започна да има шуробаджанащина , което в комбинация с предходното пречи на наистина заслужилите и добрите професионалисти .

Корпорацията спуска правилата от високо ниво, има много бумащина и сложни процеси и системи . Не на всеки му понасят. Мой коментар като плюс е , че когато се опознаят тези процеси , могат да работят в мой интерес и да ме пазят от хора които се оправдават с мен за несвършената от тях работа .


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

И каква заплата ти предложиха ?


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте,
Може ли някой бивш или настоящ към момента служител да ме светне по въпроса с длъжността Financial Analyst в IBM (Бизнес парк) ?
Честно казано, очаквах доста повече като предложение за заплата, в обявата всичко беше представено меко казано прелестно и перспективно. Забелязах, че има доста текучество по тази позиция,не знам дали е заради многото напускащи (или както е модерно сега да се казва - разширяваме екипа си от специалисти), а отзивите досега са направо ужас- прочетох всички страници с мнения в сайта досега. От фийдбека, с който разполагам, се работи здравата, вързан си за телефона, развитие и повишения на малката начална заплата няма, комуникацията и отношенията с мениджмънта - под всякаква критика, нон стоп напрежение, стрес, оувъртайм и т.н., пред офиса -
нервно пушещи колеги, бързащи да не им дуднат за закъснения. Предложиха ми дори по-ниско заплащане, отколкото посочения от мен праг; освен това с около 300 лв по-малко от сегашната ми работа в друга конкурентна ИТ компания.
Моля Ви, бихте ли ме посъветвали дали си струва да рискувам с подобен гърч за каузата да добия някакъв опит във финансите? Все някога планувах да вляза във финансов отдел, но доста се чудя дали IBM да бъде мястото. Предложението не е особено примамливо, а не бих искала да рискувам - ще загубя по-висока заплата и неограничен хоум офис. Освен това ако наистина е кол център за определен клиент - предпочитам да пропусна.
Не ме разбирайте погрешно, никак не ме мързи - и сега съм с доста натоварен работен ден с какво ли не. Просто искам да преценя дали си струва да си продам времето за повече работа и евентуална надежда за повишение.

Ще се радвам, ако някой, който не е НR, ми отговори :)
Благодаря!


кандидат за работа

-5 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Още по време на първото телефонно интервю им казах каква е минималната заплата, за която съм склонен да работя. След 2 седмици и няколко интервюта ми предложиха договор със заплата 150 лв. по-малка от минимума, който поисках.

Предположих,че е станала грешка но не би, според тях разликата била минимална и нямало проблем...

Проблемът не е единствено в парите, такова отношение е неуважително и непрофесионално.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Пичове дайте някаква реална информация, никой не го интересува кой бил интригант,лицемер или каквото и да е... Или пък колко гаден бил мениджъра.
На всякъде е така!
просто напишете: заплатата е толкова , работи се на такива смени
Никой не го интересува че сте имали някакви планове за "развитие", който не са се осъществили.

Целия сайт е пълен с такива коментари и никой не ги четe. Не си губете времето.

Според мен администраторите на сайта трябва да изтриват такива коментари и да банват техните автори!


бивш служител

-32 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-5
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-3
Работна среда
-5

Хора не се лъжете да ходите изобщо в IBM. Всичко е въздух под налягане. Има разни малки човеченца който ще направят всичко да ви унищожат за да се издигнат те. Редовно докладване на мениджърите кой, какво и как направил и кой за кого говорил. Във всички Team-ве са все едни и също нагли, арогантни, и безхаберни индивиди. Мениджмънта е под всякаква критика. Имам чувството че е наследен от НР. Ако не сте симпатични на мениджмънта или на някое от дребните човеченца си губите времето защото ще ви направят живота черен. Постоянно се дискутират колеги и кой какъв бил и колко вземал. Лицемерието е невероятно. Но пък никой няма смелост да каже нещо в очите на другия.

Ако са ви поканили на интервю или се надявате да започнете работа в АйБиЕм България, по-добре недейте. Ще останете с горчиви спомени. Естествено има и готини колеги но се броят на пръстите на едната ръка.

Радвам се че напуснах въпросната фирма преди няколко месеца още. Мой приятел напусна преди седмица и ми сподели че нищо от това по-горе не се е променило а става по зле. Докато в тая фирмичка не се премахне лицемерието и арогантността, мързела и безхаберието няма да просперира. Идват разни големи мениджърчета с големи обещания които са без никакво покритие за да могат да излъжат хората да не напуснат. За заплати няма да коментирам защото ще трябва да се пише доста но може и по-добре да е заплащането.

Натоварването е огромно и не се наемат нови хора за да се намали натоварването към колегите. За потенциал говорим само ако сте лицемерни, интриганти и арогантни.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Хора,какви заплати дават във финансовия център ? Къде е по-добре - на летището или в бизнес парка ?


настоящ служител

-29 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
-5
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
2
Колеги
-5
Работна среда
-5

Мениджмънта паднал в краката на дебили и е едно огромно село скрито зад голямото реноме на фирмата, без коментар само името привлича а вътре са само селяни без никакво поведение по добре не си губете времето...


21 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
3
Привилегии
3
Фирмена сигурност
3
Натоварване
-5
Потенциал
2
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
2

Каквото и да правите в АЙБИЕМ/КОНСЕНТРИКС, моля Ви се , не започвайте работа в проекта им с Ксерокс, ще ви се разкатае майката.

Преди много години напуснах работата , която имах , за да работя за АЙБИЕМ, това ми беше мечтата - да работя за междурнародна , голяма , стабилна и престижна компания........... само, че за съжаление останах доста разочарована.

Още съжалявам,че напуснах тогавашната си работа ...... ама нали искам да си следвам желанията и мечтите - РЕШИХ ДА ПРИЕМА ОФЕРТАТА ИМ.

За тогавашната ситуация заплатата не беше лоша , но не беше и много добра - беше под 1000 лв , годината беше 2008.

Имахме обучение почти 3 месеца и накрая тест , който трябваше да минем.

Когато започнахме бяхме 15 човека и бяхме първата вълна за Ксерокс - имахме по над 20 обаждания на ден. Телефонните Линии не бяха много ок - аз постоянно не чувах клиентите и си го отнасях от тях.

В един момент ми писна , не ми беше лесно да взема решението да напусна , защото тази работа беше мечтана и бленувана от мен, но тези машини ми дойдоха в повече, реших, че не ми се занимава с копирни машини и не ми се търпеше положението с линиите.

Така след 4 месеца напуснах Айбием и започнах в друг кол център , който отново напуснах след това , ама това е друга история.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?