Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

ГОЛД КЪНСТРАКШЪН ООД /img/frontend/nomap.png"

ГОЛД КЪНСТРАКШЪН ООД

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 2 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-2 от общо 2


кандидат за работа

10 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
-5
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
4
Потенциал
2
Местоположение
4
Колеги
-3
Работна среда
4

Напълно съм съгласна с горното мнение, само където в моят случай нямаше стока. При мен нямаше никаква комуникация, никаква заинтересованост коя съм аз, как се казвам и т.н. Просто бях потресена. Ходила съм на много пробно и досега никой никъде не се е държал така арогантно и безочливо към мен + никаква заинтересованост. Според мен всичко е с цел да не се наемат нови слузители (това от страна на управителката). Човекът, който държи марката, ако си има и най малка представа какво се случва когато той не е в обекта, просто всички ще изхвърчат на секундата. Наистина, ако уважавате себе си не работете за тази фирма. Аз лично отидох видях за какво става на въпрос и си тръгнах, преди да ме последва  това, което се е случило на колежката от предния коментар.


кандидат за работа

-10 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-3
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
-1
Потенциал
-5
Местоположение
0
Колеги
4
Работна среда
0

Искам да споделя изключително негативното си мнение за тази фирма. Бях кандидат за работа за магазина им в София. Явих се на интервю, поканиха ме да работя два дни пробно. Първият ден работиш безплатно, а вторият се заплаща от работодателя. Работи се по схема 2/2, по 12 часа на ден.
При отиването ми първият ден, ми беше обяснено, че ако шефа и управителката ме харесат, ще бъда повикана и за вторият пробен ден (платен). Работният ден мина в стоене на едно място в поза "мирно!" до обяд, когато пристигна стока, и съответно трябваше да бъде реорганизиран целият магазин. И тогава се почна с хамалогията. Местят се стелажи, дрехи, рафтове, нагоре-надолу по целия МОЛ, мъкнеш като вол тежки плоскости, колички с дрехи и т.н. Това се случва пред очите на клиентите. Както и да е, сметнах го за част от работата, с надеждата все пак да ме одобрят.
В края на деня ми беше казано, че са доволни от мен и да се явя след два дни на втори пробен ден. НО, когато отидох - ми се съобщи, че просто са избрали друго момиче на мое място. Никой не ми се беше обадил да каже - не идвай, избрахме друг човек, просто от вежливост поне. И сега когато съм пред свършен факт мога да обобщя следните неща:
Заплащане - 500лв, за 2/2, 12ч. на ден. - Ами вие преценете дали е ок.
Уважение - както разбрах, никой не уважава труда ти, при положение, че и един телефон не можаха да завъртят, за да не ме разкарват.
Привилегии - няма.
Фирмена сигурност - не знам какво е сигурно, ама половината от колегите се замислят за напускане или работят там, защото в момента няма много други опции.
Ангажираност - -1.
Потенциал за развитие - 0.
Местоположение - добро.
Колеги - готини са, но всеки си пази мястото. Управителката очевидно не желае да бъде изместена оттам и съответно впряга сили, за да го постигне, като се държи изключително арогантно за възрастта си, с кандидатите за работа.
Работна среда - ок е.
Според мен, ако уважавате себе си и труда си, не отивайте там. Разбира се всеки има нужда от пари в това трудно време, но не си заслужава при такова отношение и залъгване. А може би си мислят, че е нормално да изредят по Н-брой хора, които да им работят за без пари, и както в края на деня ти казват, че са доволни от теб, така следващият път ти съобшават, че просто са викнали друг човек.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?