Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

60К https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,Бул. Ботевградско Шосе 264&markers=София,Бул. Ботевградско Шосе 264
5 2 0
2 точки от 447 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 391-400 от общо 447


бивш служител

-12 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-5
Привилегии
1
Фирмена сигурност
1
Натоварване
-1
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
2
Работна среда
1

Привет приятели,

Ето и моят коментар за 60К:

В продължение на година и 10 месеца работих в проекта eBay(Ако се бях задържал малко повече, имаше опасност да не мръдна от там).

Тъй като материята е изключително елементарна и работата ти не предразполага да си мърдаш сетивото по какъвто и да е начин, съм склонен да нарека този вид работа - черна работа.

Заплащането не е отчайващо, но е по-средата между нормалното и бедното, което си е нож с две остриета.

Чувство за пълноценност? Това е последното нещо, което ти предлага Джон, но за сметка на това ти пълни главата с абсурдни глупости от сорта на "happy people" и "тук е мястото, където ще си намерим приятели".

Отговорност по проекта: Без никакво значение какви усилия полагаш, колко се стараеш и дали си вършиш работата, както трябва или не толкова, това не ги интересува, важното е да си там и да кълвеш по клавиатурата.(Нали е черна работа, кой го вълнува как точно я вършиш). Черна ДА, но се печелят добри пари от тези проекти.

Т.е. Лорд Джон, разчитайки на бедността и простодушието на нашия народ, дава не онова, което се полага на служителите си, а на половина може и по-малко, не мога да кажа колко точно, но всеки може да види каква е средната стойност на проекти свързани с Outsourcing и да си направи сметка.Останалото са едни празни приказки, които освен да ти изгладят мозъка или да те дразнят друго не могат да свършат.

Развитие: Нулево или минимално, което се изразява в това:
-ако си бачкал 2 годинки, слушкал си, не си възразявал, ти се полага титлата Старши Агент, където за жълти стотинки отгоре вършиш четворно повече работа. :D

Изключително възмутен съм от всичко това, най-вече, когато ти твърдят, че си изключително важна част от екипа/проекта и че си значителен, докато вършиш някаква безцелна работата, чиято стойност усеща единствено собственикът на фирмата, докато ти си плащаш заемчетата ежемесечно.


бивш служител

1 точка

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-1
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
4
Натоварване
-2
Потенциал
-1
Местоположение
-1
Колеги
5
Работна среда
-1

Искам сега да разкажа за невероятния бонус, който въведоха. В проект Скай се делим на малки екипи от по 15 човека. Един ден мениджъмнтът ни събра да ни обяви гордо за новата бонусна система, която въвеждат.

Като начало бонусът беше около 460 лв и ако само един от екипа го "хване" ще получи цялата сума. Ако всички 15 човека го "хванат", ще вземат 30 лв.

А сега за условията за придобиване на тази впечатляваща сума. Първо трябва статус customer's email да е по-малко от 5%. Тук едно малко уточнение - когато се налагаше да пратим инженер ползвахме този статус след приключване на разговора с клиента. Времето, което се изискваше за това беше около 5-6 минути поради естеството на системата.

Да, но с новото изискване, ако използваш този статус за логване на инженер, няма да покриваш таргета. Питах мениджмънта как да се справяме с това и отговорът беше, че ще логваме инженер по време на разговора с клиента. Ок, няма проблем, но тук идва ново предизвикателство.

Average handle time на един разговор трябва да е под 11 минути. Когато клиент се обади, трябва да го ID&V - identification and verification. Искате му името и паролата за акаунта. Според това до колко клиента я помни, това може да отнеме минута - два. След това в 90% от случаите се пуска Line Test, който няма как да отнеме по-малко от 3-4 минути. Следва задължителен in-home troubleshooting, който включва разглобяване на телефонна розетка. Имайте предвид, че тук в 60% от случаите се случва див скандал, в който клиента беснее, че това не е негово задължение и изисква инженер. След като го убедите, че е НЕГОВА работа, нещото отнема от 5 до 8-9 минути. Може и 15, зависи колко бързо се намери отвертка и колко е сръчен клиента. След развиването на розетката и откриването на т.нар. test socket може да се наложи да пуснете нов тест, още 3 минути. При нужда от инженер, логвате такъв в системата - 5-6 минути. Организирате и обратно обаждане - 1-2 минути. Смятайки всичко в най-ниските граници се получава 21 минути разговор.

Ако трябва да конфигурирате WiFi, отново според оправността на клиента - около 10-15 минути. Е как да имаме average handle time от 11 минути???!?!

Сами виждате, че шансът да се хване бонус е наистина минимален... Но шефовете го ползват като морков на връв и пръчка пред носа ви, за да продължавате да тичате, дори, когато изнемогвате! Мисля, че имаше и други условия, но тези са ми се запечатали най-явно.

Другият бонус, за който може да се борите (ако вече не са го махнали), бе т.нар. king of the hill. 100 лв на седмица получава агентът, който е събрал над 3 клиентски анкети със 100% задоволство. Споменах в един пост по-долу колко малоумно е формулиран въпроса - "с оглед последната Ви интеракция със съпорта, колко вероятно е да препоръчате Скай на приятел?". Ок, това заблуждава клиента да оценява продукта, а не толкова вашата комуникация с него. Този бонус хората го "хващаха", но това, което ми беше супер странно е как от 200 човека екип всяка седмица само 1, максимум 2ма успяваха да съберат над 3 анкети и да спечелят. Пак повтарям - 200 човека екип, а и ни беше позволено да промотираме анкетата. Разбира се, ние нямахме достъп до резултатите и получавахме ексел таблица от мениджмънта. За сравнение - в сегашната ми работа си имаме dashboard, в който можем да си проверяваме резултатите. Този борд не може да бъде променян от никой, резултатите се генерират автоматично от системата и няма скрито-покрито.

Естеството на работа в 60к Скай изискваше консултация със старши агент често. Наричаме ги Джедаи (колко яко, а?). Обръщаме се към тях не само с технически проблеми, които са предизвикателство за нашите познания, но и за ауторизация на инженер. Обикновено слагаме клиента на холд през това време. Както и по време на теста на линията, защото реално нищо друго докато той тече. Е, да, ама мениджмънтът забранил холда! Е, какво правиш в такива случаи, приказки ли разказваш на клиента?

Изобщо безумията в тази фирма са многобройни. Хора, които са работили за 60к още от времето, когато е нямало Скай, а БиЪнлимитед (малък нет доставчик) и които в последствие се махнаха, са ми споделяли, че цялата атмосфера в офиса е била съвсем друга. Сега всички били кисели и изнервени.

За финал ще спомена и клиентите. Свиквайте, че ще работите със сърдити англичани, които смятат не само, че вие лично сте им спрели нета, но и че всичко им се полага без пари. Елементарен пример, който е ежедневие: при подписване на договор клиентът получава безплатен рутер с една година гаранция. В един момент, не дай си Боже, той се разваля и е извън гаранция. Казвате на клиента, че трябва да плати 60 паунда и all hell breaks loose! То са обиди, заплахи, крясъци... Смъквате цената на 40, но недоволството не спада, а и идва време на заплахите "тогава ще канселирам и ще отида при друг доставчик, който ще ми даде безплатен рутер". Отговорът на това ми беше любим: "Ок, като клиент сте свободен да го направите, НО 1. ще чакате 2 седмици за инсталация и 2. ще платите 50 паунда инсталационна такса". Много съм се чудела защо клиентите ни бяха толкова ужасни, докато осъзнах, че хората, които звънят от дома си в работно време в работен ден и се циганят за всичко най-вероятно са на социални помощи и изобщо не работят. Мисля, че Скай предлагат най-ниски цени (ама и услугата е пълен шит) и това привлича the scum of the earth като клиенти, с които вие трябва да сте любезни.

Както много хора са казали преди мен - ако сте много отчаяни и ви трябва работа за няколко месеца, като стъпало за по-нататашна кариера, това е вашето място. Ако имате амбиция да се развивате, по-добре опитайте късмета си на друго място. Красноречиво е, че от 30 човека вълна на обучение във фирмата в момента, година по-късно, са останали максимум 2ма-3ма.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Какво е отношението на лидерките към операторите - наказание, комуникация, оценка, разбиране, контрол ?


кандидат за работа

-2 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-2
Привилегии
1
Фирмена сигурност
1
Натоварване
-3
Потенциал
1
Местоположение
-4
Колеги
3
Работна среда
-1

Внимавайте много когато кандидатствате. Ще се опитат да ви сложат в друг отдел и най-вероятно няма да се съобразят на какво работно време желаете да работите.


бивш служител

3 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
1
Привилегии
3
Фирмена сигурност
3
Натоварване
-2
Потенциал
-1
Местоположение
-3
Колеги
4
Работна среда
-1

Каквото и да кажа за тази фирма, ще е малко. Започнах работа за SKY август месец с изключителна мотивация. Обучението беше аху-ихи, колегите и трейнърите са много яки. Човек си казва "колко готино място за работа". До момента, в който не започне работа.

Сметните са безумни, аз лично бях различна смяна всеки ден и често не се спазваше законът, според който трябва да има 12 часа между две смени. Ноември месец ме "зарадваха" с 9 12 часови, които не се плащат допълнително, дава се още един почивен ден, но ти си толкова умрял, че го прекарваш гледайки тъпо в една точка цял ден.

Клиентите са меко казано отвратителни, виковете и крясъците са ежедневие. Един от много важните показатели, по които се следи работата ти са резултатите от клиентските анкети. Въпросът е зададен малоумно, нещо от сорта на: "С оглед на последната ви интеракция със съпорта колко вероятно е да препоръчате скай на приятел?". Моментално се изпада в ситуация, в която ти може чудеса от храброст да си направил, ама клиентът да не се кефи на продукта и това ти идва на теб като негативен резултат и мениджмънтът мрънка.

Взимат се около 20-30 обаждания на ден, на слушалка си нон-стоп, няма лабаво и постоянно те гонят за статуси. Като приключиш обаждане имаш само минута да си оставиш бележките, иначе тежко ти и горко.

Не можеш и до тоалетна да отидеш, ако нямаш почивка. Позволиш ли си го - режат заплатата. Почивките са по график и трябва да се спазва. Мен, лично, много ме дразнеше това, че обедната е само 30 мин. Трябваше да ям като мисирка, за да имам време за една бърза цигара.

Преди да напусна изискванията на мениджмънта започнаха да стават безумни. За някакъв смешен бонус трябваше да се потим като роби и пак останах с впечатление, че трябва да си робот, за да покриеш таргетите. След като съм с махнала, на някой му хрумнала гениалната идея да забрани това да се слага клиента на холд. Което е безумие, тъй като естеството на работата налага честа консултация със старши агент. Имам и по-скандален пример: част от процедурата е да се пусне тест на линията на клиента, който отнема 3 минути. По мое време слагахме клиента на холд в този момент и това беше единственото време, в което можехме да си поемем въздух. След като съм се махнала едно момче си "позволило" да сложи клиента на холд по време на теста и да иде до тоалетна, което довело до минус 50 лв от заплатата му.

Заплатата според мен е най-ниската в бранша. Чистите ми пари бяха 900 на месец + 60 лв ваучери. С оглед на натоварването и стреса това е абсолютно нереално. А Джонката имаше наглостта да прати мейл, в който ни подканя да изключваме лампите в тоалетната на фона, че чистата му печалба планирана за тази година е 7 милиона лева. Вместо да се дават пари за реклами по автобуси, да се вдигнат заплатите на служителите, за да няма такова текучество.

Мениджмънтът също е до някъде скандален. Тийм лидерката ми имаше време да си прави какви ли не смотани тестове във фейсбук, но не можеше да намери време да ми прави всеки месец performance review, за да се ориентирам какво да подобря. Когато я уведомих, че напускам, ехидно ми заяви, че тая работа така или иначе не е за мен, защото английският ми е отвратителен. (Имам Campbrigde Proficiency работила съм в чужбина и съм чела доклади пред Европейската комисия и ЮНЕСКО).

Офисът е на майната си - почти на изхода на София на Ботевградско шосе. Служебният транспорт тръгва от Студентски град или паметника Левски, не покрива изцяло всички смени и често си седиш на средата на нищото, чакайки 30 минути. Такситата за късните смени се делят между 4 колеги и понякога висите и чакате ако някой още е на обаждане. А, в оня мейл Джонката беше помолил и да намалим такситата, че 7 милиона са му мъничко.... Няма да се учудя да е апелирал и рула тоалетна хартия да си носят от вкъщи.

Има две заведения за хранене тип закусвалня с що-годе нормални цени. Има и едно добро ресторантче, но при невероятната почивка за обяд от 30 мин забравете за там. Вечер целят офис ухае на манджа, защото има по парче пица за служителите. Ама и тук има уловка - само на хора, които работят до 1 сутринта, щото тия, дето са до 12 не са гладни, нали...

След като напуснах са въвели ново безумие, защото виждат колко хора се махат. Съответно, подписвайки договора, човек се задължава да работи във фирмата 3 месеца, иначе дължи неустойки на работодателя. Това, смятам, говори достатъчно красноречиво колко 60к цени служителите си, като опира до наказателни и рестриктивни мерки, за да ги задържи на работа, а не седне да се замисли как може да им подобри условията на труд.

Единството готино нещо са колегите, има си традиции за сбирки на заплата (наричахме го Св. Паралей), готини самоорганизирани team-buildings, абе готини хора. Ама то да страдаш заради едните колеги, щото са готини и да търпиш останалото... то и в новата ми работа са яки пичове, ако става въпрос.

В момента също работя в кол център, взимам много повече пари, никой не ме гони като грешен дявол за статуси и правя по 4-5 обаждания на ден, като пак си изпълнявам таргета. От 30ина човека на обучение 8 човека бяхме от 60к. От вълните за обучение след нас също имаше хора от там. Общо взето - масова миграция.

Ако сте отчаяни, нямате алтернатива и търсите нещо, което да е междинно до намирането на друга работа 60к би могло да ви закрепи положението. Просто не възлагайте надежди. А ако търсите нещо дългосрочно, игнорирайте обявите за работа от тази фирма!

Като цяло, работейки в 60к, човек се чувства недооценен, следен, унизен и много, много стресиран. Слогънът на компанията вместо Where all the happy people work трябва да бъде Where all the happy people quit!


-19 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-4
Уважение
-1
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
-5
Потенциал
-4
Местоположение
-4
Колеги
2
Работна среда
2

Най-глупавата фирма с най-глупавата политика и работно време!! Който е решил да кандидатства там, да бяга с 3000!


бивш служител

-27 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-4
Уважение
-4
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
-2
Натоварване
-3
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
1
Работна среда
-1

Ако някой е достатъчно квалифициран и компетентен, определено няма да го привлекат фирми като 60к и работодатели като Джон бон плехара . Ама студентчета 1-ви 2-ри курс, които искат да стартират с трудовия си стаж винаги ще има, които да му се вързват. И дори след 3 месеца да напуснат- голяма работа, ще дойдат други! Там е важна само бройката, дори и самата система на оценяване на служителите е на този принцип. Работих за въпросната компания и естествено си тръгнах. Само искам да кажа за тези, които наистина искат да разберат що за работно място е 60к,че имаше некороктности със работната ми заплата, както и неспазени договорки и обещания. 60к не е сигурно работно място! Препоръчвам го единствено на тези, които нямат трудов стаж и стартират със работната си кариера- може да поработите там някой и друг месец да добиете "трудови навици" и да се нагледате на сеира. Мениджмънтът е на ниво плазмодий,примерно ако си на "промоция" при палячото наречено Айти-получаваш някаква тиймлидерска измислена позицийка в Зумба и после обясняваш колко обичаш гаджето си..хаххахаа,а пък разни там Кам-чета само ти обясняват с влажен поглед колко биха могли да ти помогнат в издигането...айде бе нЕма нужда! Ейч-арката е пълна трагедия на два криви крака,измъдри два месеца предизвестие като в Съдърланд,понеже повечето хора си биха шута натам за повече пари ,естествено!Лицемерието е на толкова високо ниво,че олиото тече по стълбите от мазнене,но ако на някой от мазниците им се отвори парашута излитат като тапи от шампанско и дори шефовете го играят на много възмутени от това "предателство" !Общо взето там в офиса на полето останаха само заблудени ж@лкари,които не осъзнават,че живота е това,което ти се случва СЕГА ,не това за което си мечтаеш в някаква болна фантазия!


бивш служител

-43 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-3
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Фирмата е ПЪЛЕН ШИТ!
Шефа е стиснат гъс,пари НЕМА,нема време и за едно кино като нормалните хора!!!


настоящ служител

-17 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-3
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
1
Натоварване
-5
Потенциал
-4
Местоположение
-5
Колеги
4
Работна среда
-4

Здравейте,

От 2 месеца съм в фирмата, към проекта SKY и мога да изброя няколко неща който ми направиха изключително лошо впечатление:

1. Много слаба организация във фирмата, като цяло.
2. Изключително слабият трейнър Мария Пантелеева , която за съжаление ми водеше обучението.
3. Пренебрежително отношение на някой от така наречените "джедай" (има и готини пичове не мога да отрека)
4. Доста слабата хигиена на някой от колегите, като цяло слаба хигиена на етажа, винаги е мръсно и прашно и въздуха е застоял.

Единствения плюс , който мога да посоча е , че се запознах с много готини колеги от обучението.


бивш служител

-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Лъжат и мамят хората, които се мъчат да изкарат някой лев. На 5 човека 15 са мениджъри и тийм лидери. Администрацията са малоумни и неорганизирани девойки, а някои от тях се държат само панталоните на дядо джон. Няма етикет на обличане камо ли външен вид. В края на месеца се оказва, че си коучнат за глупости, които даже не си и сънувал. Никаква организация, а не да не споменавам, че част от мениджърите не знаят елементарни неща, но са мениджъри. Не препоръчвам на никой 60К дори и да няма друг шанс, по-добре чакайте , но не се набутвайте, че накрая ще ви искат и пари !

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?