Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

60К https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,Бул. Ботевградско Шосе 264&markers=София,Бул. Ботевградско Шосе 264
5 2 0
2 точки от 447 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 201-210 от общо 447


настоящ служител

-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Толкова долна фирма няма! Държанието им е непростимо. Заблуждават хората и ограбват България. Робски труд! Това е тайната на чужденците Джон и Майкъл. HR-а заслужават разстрел. Многолюдието от висшия персонал са тъмнокожи депресирани комплексари. Заплащане почти няма, но те държат два месеца (само ако им отърва). Ако не те искат те гонят и няма какво да кажеш. Така се използва робски български труд. Не оставят хората на спокойствие ако понечиш да използваш фитнеса. Непрестанни забележки, тършуване из шкафовете и тормоз до дупка. За салона дума да не става. Ще те направят на нищо! Заведението noOffice е едно от най-скъпите места в София. Хората ходят до Мазното, където по-бива. Никаква чистота. Проверете други подобни фирми да проверите колко плащат ... това тук е подигравка.


настоящ служител

41 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
5
Привилегии
4
Фирмена сигурност
5
Натоварване
4
Потенциал
4
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
5

Бил съм в доста фирми, за град Пловдив си е екстра!


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Благодарим на всички служители и приятели на 60К и техните семейства, които уважиха празника на компанията.❤
Ето повече в социалните мрежи:
YouTube канала на 60К: https://www.youtube.com/channel/UCNQANaeiNC6Hn3L-bo9BVnQ
LinkedIn профила:
https://www.linkedin.com/company/sixty-k-ltd-60k-/
Фейсбук профила:
https://www.facebook.com/search/top/?q=60k%20international%20contact%20centres
И профила на 60К Contact centres в Instagram.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Нека попитам човешките ресурси, които по съвместителство работят и като PR, понеже явно някой си е казал: "Защо пък да не се спести още някой шекел..."

Защо информацията да е истинска? На партито са събрани служители, които явно имат свободно време. Те ли са представителната извадка?

"...но и да усетите настроението и да говорите с нормални служители на компанията..."

Значи ли това, че който не е отишъл е ненормален?

Може ли да попитам кой назначава служителите, които разграничавате от т. нар. "нормални служители на компанията"? Я да позная? Човешки ресурси. Тоест в пряк текст казвате, че сте назначили ненормални служители, следователно кой е некадърник?

Що се отнася до партито - я сега честно си признайте, колко точно писма пратихте, за да се уверите, че и сляп няма да пропусне великото събитие?

Това парти не е за служителите, то е само и единствено с рекламни цели. Знам, че не ви дреме, че обиждате хората, които ви изкарват заплатите, наричайки ги ненормални. Това ли ви е прословутата етика? Я по-добре коментирайте мнението на колегата, който спомена какво се случва при тридневно отсъствие от работа по болест. Моля, коментирайте и дайте малко "истинска информация" и "директни отговори" на въпросите.


-29 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-3
Колеги
1
Работна среда
-5

Работа за хора без амбиции. По-добре малко по-ниска заплата и без бенефити, но да имаш възможността да се срещаш с влиятелни хора. Контактите са важни в този живот. А тук освен да те псуват по телефона други контакти няма да завържеш. Е, да имаш такива с колегите и мениджърите, но всеки ден да вършиш едно и също и да виждаш едни и същи хора омръзва на втората седмица. Не е за хора, които са активни и обичат разнообразието.

В Америка в кол центрове работят предимно такива незавършили гимназия. Ако не сте студенти не се излагайте да ставате телефонисти. За това ли сте учили? Срамота е да искат по 5 езика и висше образование, за да вдигаш телефона. От друга страна макар и скучно занимение е много стресово - отворен офис като хамбар, всеки слухти и гледа да натопи другия, троснати клиенти, които те обиждат по телефона, следи се колко пъти и колко дълго ходиш до тоалетна и т.н. Струва ли си унижението за работа в която не можеш да растеш и винаги ще си останеш на ниско ниво?


настоящ служител

-15 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-4
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
-5
Потенциал
-4
Местоположение
2
Колеги
5
Работна среда
1

Като настоящ и напускащ служител в проекта Скай, ето мнението ми първо лице за фирмата(в Пловдив).
Колеги- на първо място основно млади и разчупени хора, супер симпатични и отворени, доста добри приятелства си създадох.
Мениджмънт- за преките мениджъри в София нищо хубаво не съм чул, но в Пловдив са супер people-oriented, отзивчиви и приветливи, добри хора но с мисленето на Middle-management, демек приятели ама в офиса и малко извън, като цяло си защитават мизерната позицийка и интересите на фирмата.
Бенефити- миниатюрен хотелски фитнес, волейбол и футбол 1ден в седмицата(ако не си на работа по смяна), плейстейшън и джага в брейк-руума, до които се докопвахме само в трейнинга щото иначе няма кога.
Изравнителни часове на всеки 6месеца- ако си късна смяна, часовете след 10вечерта се сумират и заплащат - между 200-400 лв добавени в заплатата, 2пъти в годината.
Ваучери за таксита ако работиш след 10ч.

А сега за минусите- трейнинга се плаща едни 600(?)лв само че по календарен месец - сиреч групите умишлено стартират между 10-15 число и получаваш около 4-500лв за първия си месец. Започваш работа идния месец по средата- нямаш време да получиш анкетни отговори от клиентите(и те са по календарен месец) сиреч нямаш шанс да вземеш бонус първия месец. И така започват мъките в първите изпитни 6месеца- 704лв чиста заплата, 60лв ваучери и евентуално ако си вроден талант взимаш бонус - започва от 100, и стига до 500лв(ама трудно). Неталантливите, но старателни след 2рия месец взимат между 100 и 350лв с бая напъни, тоест варираш между 800 и 1000лв.
Следващ минус- първите 6месеца е забранено да си взел над 6-7 болнични, иначе забравяш за постоянен.
На 6тия месец, ако вземеш постоянен- чисти стават около 900лв+ 60лв ваучери и започва лъгането за Appraisals- след 12м работа увеличение с около 100лв(при все че си изряден в работата и редовно взимаш бонус). Ако пак имаш много болнични обаче- забрави за увеличение.
Всеки болничен ти реже не само основната заплата и ваучерите, но и евентуалния бонус- 1ден 25% от бонуса, 2дни 50% от бонуса, 3дни - 100%. С други думи ако си облизал бая задници по телефона(защото вярвайте ми тряа да си гъзолиз и да търпиш бая глупости на слушалката, за да вземеш какъвто да е бонус) но вземеш че хванеш грип, 3дни ти костват 60-70лв от заплатата+ какъвто бонус си имал. Оправданието за това, е че отсъствието ти от работа коствало 200лв на ден за фирмата(?!). С други думи според тях е по-добре да отидеш болен и да разболееш колегите си, което много често се случва в офис с 300 овци и общо помещение с климатици.
Нямаш право на телефони, мп3-ки и каквито да било електроники в офиса, хартия също, вещите се заключват извън офиса.
Почивките са 2х15м и 1х30м. Имаш право на 7м на ден за пикаене или каквото там, нищо че само пътя до тоалетните ще отнеме 2-3минути. Останалото време си задължен да говориш, имаш таймер за всяка секунда прекарана в акаунт, извън акаунт, на разговор или след разговор. Всичко това се следи и продуктивността определя дали изобщо ще имаш право на бонус.
Фирмата се гордее, че притежава "динамична работна среда" или инак казано - през няколко месеца ще ви добавят по някоя друга отговорност или ограничение, като нямате право на роптаене. Пример- занимавате се с оправяне на интернет и телефония всеки ден, но от този месец ви дават 4часа обучение и вече ще поръчвате интернет услуги със 2напълно отделни системи, за които имаше посветен цял офис в UK. Тъй като офиса бе затворен, вие ще вършите и тяхната работа, но за същите пари.
Достъп до гугъл, фейсбук и тн е блокиран. Единствено утешение е youtube и бгменю, та поне да ядеш нещо нормално, тъй като няма никакви нормални ресторантчета в близост.

Като цяло на никой не бих препоръчал като място за работа. ОК е ако си студент или просто нямаш какво да правиш за няколко месеца, но напрежението което трупаш по телефона, abuse-a от клиентите и постоянното броене на секунди не е оправдано от смешната заплата. Двумесечното предизвестие също е окова с която да се съобразиш.
Месомелачка и памукова плантация са единствените определения които бих могъл да дам като цяло. Вие си преценявайте.


настоящ служител

-18 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
-2
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
-3
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
5
Работна среда
-2

Пълна загуба на време.

Типичен гаден кол център като тези, които виждате във филмите. Взимате обаждания като робот по цял ден, клиентите ви крещят 24/7, шефовете ви удрят с микро мениджмънт нон-стоп. Парите са малко(поне с 20% по-малко от всеки друг кол център), работата е много. Няма къде да се развивате в това подобие на фирма.

Локацията е извън София(Като получите мейл потвърждение за интервю ще получите успокоение, че ако сте с личен транспорт ще има къде да паркирате.. А остава и на т'ва поле да няма такова място :D). Не стига, че ще имате сумати път да биете всеки ден до работното място, а на всичкото отгоре няма и къде да се храните, освен във т.н. inoffice(Или мазното ofc), където цените са близки с тези на витошка, а качеството е като на най- долната кебапчийница в Люлин, а плюс това късните смени през уикенда и при въобще всякакви нощни смени, това нещо е затворено.

Като цяло голяма част от хората, които са senior-и, тийм лидери или супервайзъри, никой не знае как са стигнали до позициите си.

Ако не друго, поне колегите са страхотни.

В заключение ще ви кажа да си търсите работа на друго място, а в 60к да отидете само ако искате да си запълните CV- то.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

До всички кандидати, които искат да получат малко истинска информация: заповядайте тази събота, 15 Септември в парка зад музея Земята и Хората/Парк Центъра в Лозенец. 60К празнува 10 години от създаването си и кани всички настоящи, бивши и бъдещи служители на парти с жива музика и някои от най-големите музикални изпълнители на България. Партито започва от 17ч., можете не само да се забавлявате, но и да усетите настроението и да говорите с нормални служители на компанията, както и да получите директни отговори на въпросите ви от нас.
Очакваме ви!


настоящ служител

-3 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-5
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-1
Потенциал
1
Местоположение
4
Колеги
4
Работна среда
2

Работя там отскоро, та ще споделя малко информация.
Заплащането е поносимо, но е сред най-ниските, дори в Пловдив. Работим на смени, като дневните са с продължителност 8.5 часа, нощните 10 (съответно с час и час и 15 минути почивка). Бачка се непрекъснато, следени сме с някакъв специален софтуер, дето ако случайно не си мръднеш мишката за 5 минути, ти взема това време от почивката. Ходим около 20 минути по-рано, за да си включим компютрите. Мониторите са малки, което явно е нормално за кол център, но не и за писане и четене денонощно. Май и аз в скоро време ще сложа очила, неслучайно ги има сред бонусите. Първото нещо, дето става на интерюто още, е половин час да ти обясняват каква велика фирма са и какви големи привилегии ще имаш, когато работиш за тях. В началото ни показаха залата за почивка, където има счупен билярд, джаги и т.н. Не знам как е успял да се счупи, понеже рядко има повече от 2-3 човека там - всички работят. 3 дена отпуска - режат ти от бонуса (ако изобщо го получиш). 3 дена болест - също, но това не е написано никъде в договора.

Колегите са супер, повечето сме на 18-25 години, тоест току-що излезли от училище или от университета. Някои са още студенти.


Храната заслужава специално внимание. Обикновено е лоша. Но често просто не става за ядене. Всъщност то си личи - след смените половината храна не е изядена. Не се връзвайте на приказките за топла храна, ще си останете гладни.


Офисът в Пловдив е на добро място.

Потенциал за развитие няма, понеже в нашия отдел хората се задържали повече, за разлика от другите, където който останел - той се издигал.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Моят съвет е, ако трябва да работите тук, по-добре пускайте предизвестие веднага. Без това ще ви държат повече от срока на предизвестието.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?