Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

BOB КОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ /img/frontend/nomap.png"

BOB КОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 21 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 21


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте!
Имам голямо желание да кандидатствам за работа в Боб.
Като клиент вече от доста време съм доволен от тях защото предлагат най-добрите условия и цени на пазара.
Не се налага да чакам 3 или 6 месеца за да си сменя тарифния план само трябва да си платя 10 лева за услугата.
"Нямам договор" и ако реша да се откажа не дължа неустойки за оставащите месечни такси.
А преди можеше да се използва и план без такса и ако не говориш не плащаш (но вече го няма).

И най-важното предимство на това да нямаш договор както казах че можеш да се откажеш защото ако се набутам на някой план като не съм на работа няма от къде да ги взема тези пари за да си покривам таксите както е при стандартните договори.

Не искам да работя в Хенди въпреки че многократно съм подавал документи там защото те в повечето случай предлагат услугите на Мтел които нямат тези предимства които посочих по-горе и не казват цялата информация на клиента за да могат да си направят таргета.
Не съм много сигурен за взаимодействията между Мтел и Боб защото Боб използва системата на Мтел може би те са техен бранд както беше Loop. Но Боб мисля че го има и в още няколко страни.

Нещата които ме интересуват са :

1. Какъв е размера на заплатите по-малък ли е от минималната или по-голям?

2.Как стоят нещата с таргетите? Колко хора на месец трябва да се привлекат (от един или всички служители на магазина) за да направиш определената бройка. Те на клиент ли се плащат (и колко) или трябва да достигнеш 80-90% от таргета за да ти платят. Налагат ли глоби ако не се достигне до желания резултат?

3. Тези телефони как успявате да ги продавате и има ли и при тях високи цели за постигане.

4. Дават ли се социални придобивки телефон (дори и служебен) ваучери за храна и т.н.

5. Супервайзерите притесняват ли ви много когато трябва да си направите таргета. Помагат ли ви когато не знаете нещо и има ли съпорт център за това.

6. Какъв договор се подписва със служителите: срочен, постоянен, граждански (на минималната заплата)?

Надявам се да не съм ви затруднил много но това са най-важните неща за мен преди да се включа в системата ако ми се отдаде тази възможност.

Благодаря!


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Баце, Илияне. Служителите се назначават по такива критерии, на които ти никога няма да отговаряш. Можеш сега на воля да идеш да се кефиш на русата така наречена "управителка" :)


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Клиент съм на въпросната фирма във гр,Видин
Интересува ме по какъв критерии са назначени управители,вайзери или там какво се водят.
Във въпросният магазин във Видин госпожата управител Кирилова е крайно невежа за работота която трябва да върши.Отношението към клиентите е ОТВРАТИТЕЛНО и явно,че жената работи на сила.От услугите съм доволен но това същество е нещото което избягвам винаги когато мога да чакам друг да е на работа.
Ако се чете от шефовете на компанията нека проверят и не гонят клиенти с такива кадри от персонала
 


39 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
5
Привилегии
5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
4
Местоположение
5
Колеги
0
Работна среда
5

Фирмата е супер. Много добро заплащане. Добри условия на труд. Без напрежение и натиск. Колегиалност и коректнос. Заплащането винаги се изплаща на точната дата. Препоръчвам я!


шубе го/я е и не казва!

-4 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
0
Привилегии
1
Фирмена сигурност
-4
Натоварване
4
Потенциал
-2
Местоположение
-5
Колеги
3
Работна среда
0

Така мисля си с нагъзениете да се слея или страховете прав да приема. Страх ме е от факта че България дава възможност да експлатират нейните граждани като животни. Работата в BOB може да се сравни със работата на китайците с тази разлика че на тях им плащат във ориз, ако и на служителите започне да им се плаща във същатата "валута" сигурно щяхме да взимаме с 2 зрънца повече :) Изчетох всякакви небивалици "тука не търпят хора на които не им се работи" драги ми събеседнико ако има хора които наистина работят и искат парички отдавна няма да са в този BOB. Първо разликата във заплатите м/у градовете е космическа !!! Ако си в София се търпи защото говорим за пари от порядака на 1000 лв (с бонусите), да ама ако си в малките градове трябва да се молиш да направят хляба 0.002 ст. за да може евентуално да ти стигнат парите. Да не говорим,че ако си млад човек огромнот възнаграждение може да ти стигне ако си позволиш 1-2 max да излезнеш да кафе. Сега ще обесня на невежите Софиянци....... Ако си в София пич и ако вземаш 1000 лв. си extra  като новата тарифа- Причина: В по големия град има 10000% конкуренция а от законите на икономиката когато има конкуренция цените падат ако конкурентите предлагат еднакъв продукт... Ако си в малък град и вземаш 50% от заплатата на 1 "СОФИЯНЕЦ" финикииските знаци ти сигат само да си платиш сметките, а кво ще ядеш еми пържен ветрец на скара(много е вкусен)....... Драги ми събеседници, коментатори, работодатели така фирма не се прави да даваш на човека на най-ниското стъпло който е двигателя на компанията най-малко. После да излизаш с оправданието еми има други които ще работят за тези пари ооо да има ги такива но тези хорица са на изчезване и след няколко месеца  прекаани в компаията - Дим да го няма. Та да спрем с поясненията за икономика и пазар на труда има "специалисти" в тази компания които го следят това. Да започнем оценката на BOB магазините:
1. Комуникация м/у отделите- 0. Цифричката нула сама по себи си показва че се завърташ в 1 омагьосан кръг когато се опиташ да потърсиш съвет как да разрешиш даден проблем (от така компетентния support)- с изключение на някои от тях които наистина са професионалисти...... Другте имат 1 цел в живота да се хвалят къде работят и да им свърши смяната по-бързо да се съберем да гледаме Ферия и да обсъждаме уж тъпите колеги които са звъняли днес по телефона.....
2. Уважение към работниците- граничи с 0- Сигурноста ти във тази фирма е под въпрос първо не си на постоянен трудов договор и не знаеш кога да си тръгнеш второ ако решиш да си ходиш пак по КТ трябва да подадеш предизвестие 3 месеца :) интересното тук е че когато си в предисвестие така мечнати бонуси не се изплащат защото "нямало за какво да те стимулират".....
3. Условита на труд- 8ч, 40ч. седмично / да ама само на хартия/ ако се наложи да работиш повечко и имаш извънреден труд ти казват ние не го изплащаме.... Тъпото в този случай че никаде в КТ не пише че извънредния труд не се заплаща ама нищто това е BOB.
4. Таргет- До сега не съм виждал компания в севета която да не даде дори 1 лев на човека които е показал резултат през изминалия месец. Пример: МТЕЛ ВИВАКОМ ГЛОБУЛ плащат на служителите си част от бонуса на 75% ако магазина е на 75% в BOB тряват 100 ако са 99% трябва да си купиш картичка ама не Коледна а Стартово пакетче че иначе бонус ще видиш когато мечката си види Ушите без огледало :)
 
Та малко весело да стане BOB e като воинишкия БОБ с 2 бобени зърна 1 зрънце за готвача, 1 зрънце за командира, а за войника(служителите)  ЧОРБАТА :)


настоящ служител

-25 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-3
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
-4
Натоварване
-2
Потенциал
-5
Местоположение
-4
Колеги
2
Работна среда
-5

Значи 1-во Bob-а си е Bob ама постен няма наденица за служителите само за шефовете :) напоследак полужението се оправя ама дали ще се оправи ще се оправи някога не се претеснявайте като работна среда под 0 като заплащане близо до 0 а като шефове 5+ за сега


бивш служител

-16 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-1
Привилегии
1
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
-5
Потенциал
-1
Местоположение
-3
Колеги
1
Работна среда
-4

Виждам, че бая работи са изписани. Заплата според градовете. В Пловдив една, в Търговище друга. GI Group, преименуваните Консулта Рисорсинг - това е РАБОТОДАТЕЛЯ. Обекта е на МТЕЛ, демек магазина на BOB, в който се работеше. Бонусите са на 50% от заплатата ви, ако се хване таргета. Първо зонов беше Румен, след това и сегашния е Павел, за зона Юг. От Румен бях доволен 2011г-2012 март, но след като се появи Павел, нещата се стегнаха. Абе не си знаеше той самият продукт, има 2 плана и 1 дето се появавя за срок от 1-2 месеца и "Айде правете чудеса". Батка нестава ей така, щото "червеното" си червено, хората незабравят МТЕЛ. Защото няма как да убедиш хората, че не работиш в магазин на МТЕЛ, БУЛСТАТ-а си го пише. Това хората го знаят.
За фирмата. CRM системата им е бъгната(софтуерно), все пак се ползва на МТЕЛ, преносимостта на номерата нестава лесно, освен ако не сте на ваучер на Мтел(става веднага). Няма празници, няма почивки, искат се 1000% от теб, за да си стигнеш дневната,седмичната и месечната цел. Раздаваш флаери и продаваш карти извън обекта си??? Защо продаваш извън обекта, или така наречената мобилност? Еми лесно, зоновият ти е "човек" и него не го интересува, че има закони. Като нямаш касов апарат, боли го г*за. Мислете, кой ще поеме отговорността, като продавате карти без касов апарат. Абе, някои колеги ги биваше, други не, както е винаги, където и да работим. Подържам връзка с някои от колегите, защото и аз съм от самото начало. Споделят ми, че много е смешно на интервютата провеждащите се в магазините. Буквално хората не ги интересува за БОБ, трябва им работа. Демек подбора от онези, кокони в София е "отличен". Така е, хората търсят хляба, но в БОБ не е най-правилното място. Разбира се това е моето виждане. Не се сърдя на фирмата, но винаги има нещо по-добро, стига да го искаш и да правиш всичко възможно. Иначе, Супервайзорите, може и да не разбират от SAP и как да си прехвърлят един телефон между складовете или да направят заявка за повреден телефон, но могат да те хокат, че няма карти магазина. Абе правете си заключения, все пак храната е скъпа, така че като ви трябва, работете, ако имате претенции, не ходете при тях.


39 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
5
Привилегии
5
Фирмена сигурност
4
Натоварване
3
Потенциал
4
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
5

Работя в БОБ от самото начало. Работата е приятна, не се налага да лъжеш хората, както в другите оператори, таргетите в началото бяха високи, но отдавна не е така и са изпълними за хора с нужните качества. Не търпят хора, които нямат тези качества, и на които липсва хъс. Относно заплатата има какво да се желае, но пък компесират с бонуси, допълнително здравно осигуряване в 2 фонда, единият от които е Токуда. Заплатите се получават на време. Празничните дни се заплащат двойно. Работното време е 8 часа, като имаме право на обедна почивка, почивните дни са 2. Платеният отпуск се спазва и изплаща. Провеждат се обучения, от които има какво да се научи. Регионалният е строг, но справедлив... винаги е насреща при нужда от помощ, съвет и т.н...
П.П. До някои от пишещите по-долу: Ако сте си отбивали времето и сте подпирали щандовете по цял ден, не се сърдете на другите... такива не ги търпят никъде вече ;-)
 


настоящ служител

39 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
5
Привилегии
5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
3
Потенциал
3
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
5

Аз съм от създаването на боб и ще споделя мнение: бонуса е добър и целите се постигат доста по лесно отколкото с дългосрочните договори на другите оператори.с други думи добър търговец ли си ще взимаш и добри пари...много от коментарите са на мързеливи служители или хора които си пълнят времето.В тази фирма не търпят хора които разчитат на твърдата заплата,но коя ли фирма ще търпи такиеа търговци.работния ден е 8часа и 30 минути,като 30 минути е регламентирана почивка,има 2 почивни дни,празничния труд се заплаща двойно,отпуската си е задължителна.имате допълнително здравно осигуряване(плащат лекарства и лекарска помощ,очила,лещи)служебен телефон и карта.заплатата не се бави,коледни надбавки(100-200лв).работата е приказка.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-4
Уважение
-5
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
0
Натоварване
5
Потенциал
-5
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
3

Работната среда е ужасна, постоянно те притискат и искат от теб да се раздаваш на 100% за изключително ниско заплащане на месец! Имаш бонус, който хващаш само и единствено, ако си изпълниш таргета на 100%, но който може и да не ти дадат, защото зависи от работодател според договора. Управителите ти са некомпетентни и са поставени лица на някой, има и неграмотни даже. Текучеството на персонала е огромно, понзйате защо!Ако уважавате себе си не започвайте работа там!

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?