Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

България Он Ер ООД https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София, Слатина, Брюксел, 1&markers=София, Слатина, Брюксел, 1

България Он Ер ООД

Напишете мнение
5 1 0
1 точка от 4 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-4 от общо 4


шубе го/я е и не казва!

-42 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-2
Работна среда
-5

По повод сайта, само да отбележа, че в рамките на 1 месец 4 човека от общо 5-членния екип бяха сменени. Може би това обяснява "флуктуациите" на трафика. Случайно или - не всички, напуснали/напуснати служители са жени. Шефката трудно се погажда с хора от същия пол...


бивш служител

-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Пиша във връзка със сайта на "Блумбърг ТВ", част от групата на "България Он Ер."

1. Заплащането е много ниско, около 65% от средната работна заплата, по данни на НСИ. Но това е нещо, което знаете предварително и ако имате друг избор, не се съгласявате. Това, което не става ясно е, че има "производствена норма" - 8 дописки/ ден. Което не е много, ако ви дават материали до 3000 знака, но ако ви се паднат такива над 8000 знака - честито! Защото 64 -66 000 знака текст на ден е супер много, от гледна точка на това, че трябва да формулирате и мислите, върху написаното. Но това не е всичко - има и неща, които "не се броят". Става дума за пиари... "Ама как" - вика главната редакторка:"правиш копи-пейст". Да, де, но често пиарите са много рекламни. Писани са с идеята дружеството да се хвали, но дали и медията има същите информационни цели? Не, разбира се...Но главната редакторка не знае това. Обедна почивка - моля?!

2. Има двоен стандарт - за някои колеги "производствената норма" се свежда до качване на 8 пиара или до 8 дописки по 1500 знака.

3. Условията - Работи се от вкъщи. Не ви се осигурява служебен компютър, не ви се плащат разходите за интернета...Но има претенции и препоръки да си купите по-хубав компютър, защото вашият е бавен, както и да си инсталирате оптика, ама за ваша сметка...Обедна почива има на книга, но реално не е препоръчително да я ползвате, защото работите от къщи и един вид непрекъснато сте в почивка.

4. Въвеждане - Няма така наречения "он-бординг", инструкции за работа и т.н. В хода на работата, под формата на забележка, направена с доста остър тон, разбираш например, че G-20 го пишат на кирилица или че слагат подзаглавие на всяка дописка....

5. Организацията - Липсва елементарна организация на работата - например планиране! Във всяка медия има седмична планьорка, на която се обсъждат основните теми...и кой ги покрива, де! Но не и в сайта на "Блумбърг"...Имало среща на страните от ОПЕК+ - кой да знае?!! "Хайде", вика шефката "ти да я отразяваш и бързичко, че я забравихме"... Аз бях постъпила преди 3 дена и дето се вика, още не бях навлязла в спецификата на информационния поток на медията...А пък тя транслитерира изказването на здравния министър от редовния брифинг. Медията е инономическа със специфична сфера на поктитие и в този случай, беше редно главният редактор да поеме отрязяването на най-отгворнаото събитие. Но не би!

6. Вменяване на отговорност, за неща, за които не влизат във вашите правомощия и задължения. На втората седмица, бях обвинен от редакторката, че посещаемостта на сайта спаднала заради мен. Естествено, отговорих, че съм от има-няма 10 дена, откакто съм на работа. Освен това моите матераили са най-четените. (Това, което не й казах, но си мислеш беше - че планирането на съдържанието е нейна задача.)Последва скандал, как смея да й репликирам. После второ обвиение, че не съм разпределяла работата между колегите. Всъщност, това е нейно задължение. Обясних й го. Резултатър - уволнение.


бивш служител

-18 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-2
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
1
Натоварване
-3
Потенциал
-5
Местоположение
-3
Колеги
4
Работна среда
-3

Здравейте!

Като място за работа компанията е добра само за едно - за старт в кариерата. Там може да се натрупа опит и след това да се потърси друго работно място. Компанията е известна само с едно: донор на кадри.
Заплащането е ниско и няма никакви изгледи то да расте. Превежда се с месец назад и няма точна дата (по някое време). Няма никаква система за бонуси или други преференции, освен някакви отстъпки от няколко компании, които членуват в холдинг, от който е част и телевизията. Отношението от страна мениджърите и ръководните кадри напълно отсъства, а ако го има е крайно негативно! Няма потенциал за кариерно развитие никакъв. Не се осигуряват никакви удобства и привилегии за служителите на работно място! Единствените положителни неща там са колегите и осигуровките върху реалното възнаграждение. По-голямата част от хората са изключителни професионалисти и разбрани хора. Материалната база не се поддържа и всичко се разпада, но погледнато отстрани всичко изглежда много лъскаво. Като цяло положението може да се оредели така: кораб, който се носи на автопилот и никой не го интересува какво става! Едно голямо отбиване на номера. Служителите в компанията се третират негативно и стоят по-ниско от материалната база!


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Г-н Кристиян Костов, служител в тази телевизия, е ненужно многословен, дезориентиран и нагъл индивид. Позволява си да се изказва кой и кога трябва да бъде уволнен, при положение, че едно елементарно нещо не може да обясни като хората, разводнява ненужно и обърква събеседника, но разбира се, ни най-малко не си дава сметка за това. Важното е да крякаме на хората, да ги заливаме с ненужна информация и да се разпореждаме какво да се случва с тях. Костов, внимавай – накрая да не стане така, че теб да те уволнят най-позорно? ;)

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?