Искам да изкажа мнение относно въпросната фирма.
Така от къде да започна...Първото ми впечатление е ,че наистина офисът не изглеждаше поддържан и приветлив.Казах си това не е най-важното нещо в крайна сметка и реших да си затворя очите и да премина към самото интервю.
Протече прекалено бързо и претупано,въпросите бяха само към мен и накрая жената ,която дори не се представи ме попита дали имам въпроси. Съответно аз започнах да задавам и при въпроса ми относно заплатата бях грубо одрязана и ми беше казано ,че ако ме извикат на второ интервю тогава ще ми кажат подробности свързани с условията. Направих тест по български език с няколко изречения ,които бяха за петокласници и ми казаха че до седмица ще ми се обадят с отговор дали съм одобрена.
Интересно ми е как за няколко изречения отделят цяла седмица.Недейте да имате големи очаквания ,за да не останете разочаровани.
Подробна оценка от Гражданин
Здравейте!
Аз също кандидатствах за работа и ме извикаха на интервю във въпросната агенция.Мога да кажа на човека писал последния пост, че 2 години след 2012-та нещата в т. нар. подобие на "офис" са още по-зле: изтъркан паркет от соца, прашлясали фотьойли, паяжини по стените, скърцащи врати, тясно, душно, МРЪСНО!
Колкото до самото интервю - излъгаха ме. Не знам дали с цел, дали така са им казали от фирмата, в която кандидатствах, но ме излъгаха - нищо от това, което ми казаха, не се оказа вярно.
Съжалявам, че изгубих нерви и време с тази "агенция", но това е пълен абсурд - и днес не мога да повярвам, че може да съществува такова място, което гордо на нарича себе си "HR агенция"...
Подробна оценка от Прясно интервюирана
Днес бях на интервю там и буквално се "оцъклих"
Фирма с гръмкото име "Хюман системс" се намира в стара кооперация в стар апартамент, на който дори елементарен ремонт не му е направен. Не коментирам хигиената и контраста "Чугунена мивка-кожени кресла" в коридора
Намират се в една стая, в която като се говори се чува в коридора, а там чакаше друг кандидат.
В рамките на 15 минути се изредиха трима, а "интервюто" беше в същата стая, където са двете бюра и е офис мениджъра. Думата "неловко" описва, как се почувствах. Не знам, кой е този неудачник, който ще си повери подбора на хора в ръцете на тези хора. /добре, че видях, за какво става въпрос, за да не кандидатствам повече там/.
Подробна оценка от guest
Самата обява за "Офис асистент" наистина я пускат от доста месеци. И аз кандидатствах за нея и служителката ми каза, че ще ме уведомят за резултата от интервюто. Но естествено никой не ме уведоми за резултата. Едва ли всички кандидати минават на второ интервю и едва ли е толкова сложно да се уведомят по е-маил дали са одобрени или не за работата. Но това е нормално за посредствената работа на HR агенциите в БГ.
Подробна оценка от Aurora Borealis
По т.1. Да, има значение защо един служител се е разделил с предишните си работодатели. НО.. 1во никой няма да си каже, ако е било с лошо. 2ро - това ли е най-важното при постъпване на нова работа? По-важно от владеенето на език, програми, опит в дадената сфера? Сигурно така пише по дебелите книги.
По т.2. Аз не съм искала вие да ми помагате като ми търсите работа цяла година. Дойдох по конкретна обява, по която съм кандидаствала, след като вие ме поканихте. Явно, че щом съм била на интервю, то вече съм използвала посредническите Ви услуги. Но защо тогава не давате договорът да се попълва преди интервюто??? Не е ли по-логично първо договора, а после изпълнението на услугата по договор? Или тогава рискувате хората много бързо да си тръгнат?!
По т.3 Може да поспорим кое има по-кофти вид. CV-та написани на компютър и изпратени по електронен път или CV-та преписани набързо в претъпкания офис. Като последните са без снимка. Как така работодателят ще си хареса служител без снимка? Знам, че не е правилно изборът да се прави най-вече по външен вид, но 99% от фирмите изискват снимка към CV-то.
По т.4, т.5, т.6 и т.7. Трудно ще ме убедите, че за всяка позиция чакате по 2 месеца, за да намерите кандидати. Искате да кажете, че ако одобрите някой още с първото пускане на обявата и първото интервю, то го карате 1-2 месеца да седи на standby, за да видите дали няма и по-добри от него?! Какви са тези работодатели, които по 1-2 месеца не могат да си харесат служител от "стотиците хора", идващи в офиса Ви? И тук говорим не само за позицията "офис сътрудник", а всичките общо 7 позиции, за които постоянно пускате обяви. Може би трябваше да почакам още някой друг месец преди да публикувам мнението си, за да видя колко време още ще се въртят тези обяви. Дали няма да го докарат до 4-5-6 месеца?! Относно обаждането за резултат. Аз лично попитах интерюиращата дали е практика на фирмата да се обажда дори кандидатът да не е одобрен. Отговорът беше "Да". И честно казано не ме интересува защо не съм била одобрена. Просто не съм убедена, че ще ми кажете истината, ако има такава. Вероятно имате един и същи протоколен отговор за всички неодобрени кандидати.
По т.9. Никъде в първия си пост не съм казала, че взимате пари.
Аз споделих моето мнение, Вие вашето. Всяка от страните смята, че е права и едва ли ще се стигне до консенсус. Ще е интересно и други хора да споделят мнението си.
Подробна оценка от Силвия Павлова
Здравейте Aurora,
Пиша Ви от „Хюман Системс” ООД. Казвам се Силвия Павлова и съм офис мениджър във фирмата. Ще отговоря на обвиненията Ви едно по едно, а ако имате допълнителни въпроси, заповядайте в офиса ни (явно знаете къде се намира) и с радост ще отговоря и на тях.
1. Въпросът „Защо напуснахте предишната си работа” е един от най-важните при провеждането на интервю за работа. Не виждам защо той Ви притеснява, ако с предишните си работодатели сте се разделили нормално.
2. Всяка фирма, предоставяща посредническа дейност по наемане на работа е ЗАДЪЛЖЕНА по закон да Ви накара да подпишете договор за посредничество. За да се уверите в думите ми, прочетете наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа:
Чл. 23. (1) За извършване на посредническа дейност по наемане на работа посредникът сключва посреднически договор с търсещите работа лица.
Затова, ако не сключите договор за посредничество с нас, шансовете да ви помогнем при търсенето на работа не просто клонят към 0, а са никакви, защото по закон нямаме право да Ви предоставим услугата.
3. Автобиографията се преписва на наша бланка, защото се представя на работодателите в този вид. Не можем да си позволим да им носим хвърчащи и доста често неграмотно написани листчета. Наборът от документи, нужен Ви за регистрацията е безплатен, затова предполагам оплакването идва от огромното усилие, което трябва да положите.
4. В офисът ни постоянно има търсещи работа лица. За една позиция се стараем да видим колкото се може повече кандидати, за да подберем най-подходящите от тях. Разбирам огорчението Ви, че не сте попаднала сред тях.
5. Относно въпроса Ви за повтарящите се обяви за работа искам да уточня следното:
- При публикуването на обява се определя срок, след което тя изтича и това налага препубликуването й;
- Обявите продължават да се публикуват до момента, в който работодателят окончателно не направи своя избор. Не можем да си позволим да губим време за нов подбор. Ние също спазваме срокове. За нас няма никакво значение, дали сте кандидатствала по първата или последната обява за работа.
6. Всички обяви на „Хюман Системс” ООД се публикуват в едни и същи сайтове приблизително по едно и също време.
7. Няма как човек от офиса да ви е обещал да се обади при отрицателен отговор, защото практиката ни е да се обаждаме само на одобрените кандидати. Имайки предвид факта, че за една обява идват стотици хора, няма как да се обадим на всички. След като имате договор с нас, сте информирана, че с номерчето, което седи в средата на първата страница на договора Ви можете да се обадите в офиса по всяко време и да попитате какво се случва с Вашата кандидатура. Ако бяхте достатъчно смела да оставите името си, както сте смела в обвиненията си, с удоволствие щях да Ви информирам с точност защо кандидатурата Ви е отхвърлена от нас и работодателите.
8. Повярвайте ми фирмата няма за цел да пълни офиса с излишна документация. За съжаление законът е такъв. Никой не може да Ви накара насила да попълните документи и никой, освен конкретния работодател, за чиято позиция кандидатствате, не вижда автобиографията Ви. Ако имаме друга, подходяща за Вас позиция се обаждаме предварително, за да Ви попитаме дали се интересувате и чак след това предоставяме документите Ви на новия работодател. Колкото до папките – това дори звучи несериозно, защото те винаги може да са празни или напълнени с вестници, за да им придават обем. Така нямаше и да е нужно да харчим излишни пари, за да отпечатваме документите, които много от Вас бъркат, хвърлят или просто решават, че не искат да попълват, след като вече са започнали.
9. Никой не Ви е взел и няма да Ви вземе пари за услугата, която предоставяме, защото по закон нямаме право. Изборът да попълните документите е изцяло Ваш, както и правото да прекратите договора във всеки един момент.
Ако имате и други въпроси относно работата ни, факта, че не сте била одобрена или просто искате да си излеете гнева – оставаме на Ваше разположение.
Подробна оценка от Aurora Borealis
Фирма "Хюман системс" ООД е агенция за подбор на персонал. Обявите й са ФАЛШИВИ !
Кандидатствах по обява за работа като "Офис асистент" в строителна фирма. Самото интервю се състоеше основно от въпросите "Защо напуснахте предишната си работа? А по-предишната? А още по-предишната?". А аз съм работила средно по 2-3г. на всяка предишна работа. След края на интервюто ти казват да попълниш един договор, че ти не дължиш пари за услугата, а това се заплаща от възложителя, т.е. от фирмата която е наела агенцията, за да й търси служител. На пръв поглед звучи логично и си казваш "Ами да, все пак посредникът трябва да докаже, че реално се е срещнал с кандидати за позицията и ги е интервюирал". ОБАЧЕ се оказва, че това е договор, който ти сключваш с посредническата фирма "Хюман системс" за срок от 1г, с който им възлагаш да ти търсят работа. В договора има права и задължения и на двете страни. Разбира се не си длъжен да подпишеш договора, но така шансовете да те одобрят за работата, за която кандидатстваш, клонят към 0. На всичкото отгоре те карат да препишеш цялата си автобиография на тяхна бланка. Докато аз бях във фирмата дойдоха още поне 5-6 човека и тепърва идваха нови. В това време някой звънна на фирмения телефон и вдигна скандал, че са измамници.
След като се върнах вкъщи реших да прегледам обявите за работа за деня в няколко сайта. Останах потресена когато видях, че отново са публикували обява за същата позиция "Офис асистент" и то няколко часа ПРЕДИ насроченото интервю. Само, че обявата беше пусната в друг сайт, а не в този чрез който аз съм кандидатствала. От тогава започнах да следя какви обяви пуска "Хюман системс" и на кои дати. След като за трети път пуснаха обявата за "Офис асистент" им звъннах да ги питам защо? Отговориха, че не са намерили подходящи кандидати. Хахаха. А бяха обещали да се обядят дори на неодобрените, за да им го съобщят. Не можаха да ми дадат смислен отговор на въпроса "А защо пуснахте отново обявата няколко часа преди насрочените интервюта?". От наблюденията ми в/у агенцията установих, че пускат едни и същи обяви за едни и същи позиции - офис асистент, мениджър "Ключови клиенти", домашна помощница, програмист, оперативен счетоводител, системен администратор и телефонен оператор. Разполагам и с доказателства по дати. Горе-долу на седмица, седмица и малко пускат новите обяви за старите позиции.
Изводите, които си направих е, че целта на фирмата е да си набавя богат архив от CV-та на хора, които могат да работят по най-търсените позиции в сайтовете за работа. Другото е, че карат всички кандидати да сключват договор. Броят на папките по рафтовете на фирмата се множат и така агенцията за подбор на персонал създава впечатлението, че е много търсена. И когато отиде един шеф на фирма да ги наеме, за да му търсят служители, ще ахне каква известна фирма е "Хюман системс".
Моят съвет е да не се подлъгвате с посредническите агенции. Повечето от тях са ментета.