Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Хотел Марина Гранд Бийч /img/frontend/nomap.png"

Хотел Марина Гранд Бийч

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 3 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-3 от общо 3


настоящ служител

32 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
4
Привилегии
3
Фирмена сигурност
3
Натоварване
3
Потенциал
3
Местоположение
4
Колеги
5
Работна среда
4

Да започна от това, че в този хотел работя вече два сезона.
През тези два сезона зад рецепция мога да кажа, че като за първо работно място средата е доста приемлива. Езикознанията са голям бонус, улесняват работата значително (а и е логично да се изискват). От към мениджмънт - оплаквания не мога да изкажа. Като цяло хората, които контролират работата на хотела са кадърни, интелигентни и разбиращи хора както е писала колежката в другия коментар. В зависимост от характера някои хора могат да не се съгласят, но имайки всичко предвид според мен мениджмънта е повече от на ниво, стари кадри са и разбират от работата си, отнасят се уважително по природа.
Заплащането е стандартно. Както е нормално в България, заплатата не позволява закупуване на автомобил след два месеца, но оплакване не може да бъде направено, тъй като заплащането е точно и коректно и равно или по-високо от това в други хотелски комплекси.
Радвам се да отбележа, че стандартното интригантство, характерно за доста такива работни места като цяло липсва с мнооого малки изключения, които съответно могат да подразнят. Такива неща в този случай обаче не трябва да афектират първоначалното мнение и не ги броя за негатив тук.
Колегите също са доста добри, за много малко индивиди, с които се има връзка покрай работата зад рецепция мога да коментирам с нещо негативно, но като цяло персоналът е задружен и достатъчно приветлив, променя се от сезон на сезон, но не драстично.
Храната е осигурена, макар че тази на обяд оставя какво да се желае. Вечерята е на по-добро ниво. Транспортът е осигурен и обикновено - достатъчно просторен. Има някои специфични привилегии, от които може човек да се ползва като работещ в този комплекс. Столове действително няма на дневна смяна (08:00-20:00) и първоначално това е изморително, но се свиква. Това се практикува често по хотелите. На нощна смяна (20:00-08:00) столове могат да се ползват след 23:30-00:00.
Работата е работа. Повечето време не е крайно натоварващо, но на някои по-тежки смени, през които редица ядосани за какво ли не туристи решат да те занимаят може да се поизмори човек. От друга страна пък колкото и да са ядосани гостите за неща, които работещият зад рецепция не може да бъде виновен, решение на проблемите почти винаги ако не винаги - има. С времето доста аспекти от работата стават втора природа.
Хотелът е хубав - построен 2002-2003, 5* по български стандарт, но евентуално ще се нуждае от реновиране.
Собствениците също са свестни хора - приятни за разговор, не пропускат да поздравят.
Румънци, германци и руснаци има основно в хотела - съответно английски, немски и руски са силна комбинация за справяне с проблеми (или просто комуникация), но действително 100% нужен е само английският език, германците го говорят, с руснаци се разбира и на български (пък и се научава езикът покрай работата...), а румънците...те често друг освен своя език не могат/не искат добре да говорят и без това :). Имайки това лирично отклонение в предвид, туристите са си туристи - винаги има от какво да се оплачат (и го правят), но има и такива които са крайно доволни. Не се забравят случайният англичанин или германец решил да те поразвесели към 03:00 когато нямаш какво да правиш, има доста свестни туристи за радост. Други са ужасни и просто търсят за какво да ти пилят на главата, а други - освен при настаняване повече не ги виждаш. Но както казах - работата си е работа, а тук оценяваме работното място.
Потенциал за развитие - особена тема в случая. Може би има такъв, всеки е почнал от някъде, но за сега нямам какво да отбележа тук.
Както и би трябвало да е, стандартите на работа се следват сравнително стриктно, но на това се гледа с добро в случая -  каквото се очаква от теб е добре да се свърши, но никой няма да те кара да вършиш чужди задължения.
В края на краищата на много други работни места не съм бил, но ако това помага на някого - не отивам на работа с голямо неудоволствие, очаквайки лошо отношение или изморителен ден.
Мисля, че ако Ви е нужна работа и разполагате с известна доза интелект, може би включваща езикови знания това работно място не е лош избор.
Благодаря за търпението в прочитането на този дълъг пост. :D
Надявам се да съм помогнал.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Аз бях доволна - никога не са се бавели със заплатите - собственичката беше адски разбрана, отзивчива и човечна. Никога за нищо не ни е правила проблем, дори и да сме сгрешели. Случвало ми се е лично да ме успокоява, когато видя, че имам проблем. Със служебния транспорт също всичко си беше ок. Единственото тежко, което беше, че на рецепция нямахме стол на дневна смяна и се налагаше да стоим по 12 часа прави, но това е практика и в други хотели. Колегите тогава бяхме много задружни - общо взето всичко е Ок


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

моля ако някой е работил в хотел марина гранд бийч да напише каква е работната колигиялност шефовете заплатите редовно ли се изплащат на какви смени се работи и колко часови са  служебен транспорт има ли благодаря ви

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?