Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Хотел Марина Гранд Бийч /img/frontend/nomap.png"

Хотел Марина Гранд Бийч

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 5 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-5 от общо 5


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Да се обадиш и да питаш колко и кога ще ти платят, а вместо това получаваш спувни от селянина наречен салонен управител - ИВАН ИВАНОВ, които е пълен простак с грозното си тъпото отношение към хората които отиват да работят за скапания хотел, който се предлага на една от украйнките от кога не била правила секс, момичето не каза нищо, за да не остане на улицата. А тази проста женска наречена мениджърка, очевидно само парите я валнуват и да има кои да им работи за без пари...
Просто там работят отпадъците, където никъде не ги искат....


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Ако искате да ви обиждат и подценяват това е вашето работно място...
Още при кандидатстване то ми за така наречената работа отидох първо да видя хотела и да ми се покаже къде и какво ще правя, но впоследствие се уговорихме за друго благодарение на мениджърката на хотела, която дори не се представи коя е и каква е в този хотел единствено фамилия за което не знаех за какво става въпрос, но както ида е,разбрах на следващия ден не, че ме вълнуват. На следващия ден съм на работа и със започването ми на работния ден, който нямаше край едва ли не започна да ме подценява този така наречен салонен управител -ИВАН ИВАНОВ, който се оказа пълен идиот и освен да вика и обижда друго не може. И за капак пита едно момиче няма да казвам каква е я пита без проблемно от кога не е правила секс...
Според мен не трябва да стават управляващи такива същества, па макар и по хотели....


настоящ служител

32 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
4
Привилегии
3
Фирмена сигурност
3
Натоварване
3
Потенциал
3
Местоположение
4
Колеги
5
Работна среда
4

Да започна от това, че в този хотел работя вече два сезона.
През тези два сезона зад рецепция мога да кажа, че като за първо работно място средата е доста приемлива. Езикознанията са голям бонус, улесняват работата значително (а и е логично да се изискват). От към мениджмънт - оплаквания не мога да изкажа. Като цяло хората, които контролират работата на хотела са кадърни, интелигентни и разбиращи хора както е писала колежката в другия коментар. В зависимост от характера някои хора могат да не се съгласят, но имайки всичко предвид според мен мениджмънта е повече от на ниво, стари кадри са и разбират от работата си, отнасят се уважително по природа.
Заплащането е стандартно. Както е нормално в България, заплатата не позволява закупуване на автомобил след два месеца, но оплакване не може да бъде направено, тъй като заплащането е точно и коректно и равно или по-високо от това в други хотелски комплекси.
Радвам се да отбележа, че стандартното интригантство, характерно за доста такива работни места като цяло липсва с мнооого малки изключения, които съответно могат да подразнят. Такива неща в този случай обаче не трябва да афектират първоначалното мнение и не ги броя за негатив тук.
Колегите също са доста добри, за много малко индивиди, с които се има връзка покрай работата зад рецепция мога да коментирам с нещо негативно, но като цяло персоналът е задружен и достатъчно приветлив, променя се от сезон на сезон, но не драстично.
Храната е осигурена, макар че тази на обяд оставя какво да се желае. Вечерята е на по-добро ниво. Транспортът е осигурен и обикновено - достатъчно просторен. Има някои специфични привилегии, от които може човек да се ползва като работещ в този комплекс. Столове действително няма на дневна смяна (08:00-20:00) и първоначално това е изморително, но се свиква. Това се практикува често по хотелите. На нощна смяна (20:00-08:00) столове могат да се ползват след 23:30-00:00.
Работата е работа. Повечето време не е крайно натоварващо, но на някои по-тежки смени, през които редица ядосани за какво ли не туристи решат да те занимаят може да се поизмори човек. От друга страна пък колкото и да са ядосани гостите за неща, които работещият зад рецепция не може да бъде виновен, решение на проблемите почти винаги ако не винаги - има. С времето доста аспекти от работата стават втора природа.
Хотелът е хубав - построен 2002-2003, 5* по български стандарт, но евентуално ще се нуждае от реновиране.
Собствениците също са свестни хора - приятни за разговор, не пропускат да поздравят.
Румънци, германци и руснаци има основно в хотела - съответно английски, немски и руски са силна комбинация за справяне с проблеми (или просто комуникация), но действително 100% нужен е само английският език, германците го говорят, с руснаци се разбира и на български (пък и се научава езикът покрай работата...), а румънците...те често друг освен своя език не могат/не искат добре да говорят и без това :). Имайки това лирично отклонение в предвид, туристите са си туристи - винаги има от какво да се оплачат (и го правят), но има и такива които са крайно доволни. Не се забравят случайният англичанин или германец решил да те поразвесели към 03:00 когато нямаш какво да правиш, има доста свестни туристи за радост. Други са ужасни и просто търсят за какво да ти пилят на главата, а други - освен при настаняване повече не ги виждаш. Но както казах - работата си е работа, а тук оценяваме работното място.
Потенциал за развитие - особена тема в случая. Може би има такъв, всеки е почнал от някъде, но за сега нямам какво да отбележа тук.
Както и би трябвало да е, стандартите на работа се следват сравнително стриктно, но на това се гледа с добро в случая -  каквото се очаква от теб е добре да се свърши, но никой няма да те кара да вършиш чужди задължения.
В края на краищата на много други работни места не съм бил, но ако това помага на някого - не отивам на работа с голямо неудоволствие, очаквайки лошо отношение или изморителен ден.
Мисля, че ако Ви е нужна работа и разполагате с известна доза интелект, може би включваща езикови знания това работно място не е лош избор.
Благодаря за търпението в прочитането на този дълъг пост. :D
Надявам се да съм помогнал.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Аз бях доволна - никога не са се бавели със заплатите - собственичката беше адски разбрана, отзивчива и човечна. Никога за нищо не ни е правила проблем, дори и да сме сгрешели. Случвало ми се е лично да ме успокоява, когато видя, че имам проблем. Със служебния транспорт също всичко си беше ок. Единственото тежко, което беше, че на рецепция нямахме стол на дневна смяна и се налагаше да стоим по 12 часа прави, но това е практика и в други хотели. Колегите тогава бяхме много задружни - общо взето всичко е Ок


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

моля ако някой е работил в хотел марина гранд бийч да напише каква е работната колигиялност шефовете заплатите редовно ли се изплащат на какви смени се работи и колко часови са  служебен транспорт има ли благодаря ви

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?