Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Парк Хотел Москва https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,Район р-н Изгрев, Квартал -, ул. Незабравка, 25, бл. -, вх. -, ет. -, ап. -&markers=София,Район р-н Изгрев, Квартал -, ул. Незабравка, 25, бл. -, вх. -, ет. -, ап. -

Парк Хотел Москва

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 14 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 14


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

От работата си в Парк Хотел Москва смея да твърдя, че последните постове са написани от мениджърите на хотела или от техните близки.
В деня на постъпване се подписва предизвестие за напускане без дата и когато вече не си удобен си тръгваш - от днес за утре.
Бонусите се дават в бели пликове под масата и не фигурират никъде, съответно не се заплащат данъци и осигуровки върху тях. Не се и дава обяснение за размера на бонуса или липсата на такъв.
Служителите се глобяват и за грешки в системата, които могат да се изтрият, но се смята, че служителят е виновен, че не е забелязал грешката и "трябва да си понесе отговорността, за да се научи".
Толерира се шуро-баджанащината и клеветенето, а служителите се гледат и слушат на камерите и всичко казано се използва срещу тях.
Сем Анчеви са в мениджмънта на всеки отдел, а начина им на менжиране е чрез заповеди. Липсва всякаква форма на лидерски качества.
С други думи - лош мениджмънт, враждебна среда, нарушения на правата на служителя и ниска заплата.


настоящ служител

29 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
5
Привилегии
2
Фирмена сигурност
1
Натоварване
5
Потенциал
5
Местоположение
5
Колеги
3
Работна среда
5

Почти месец, откакто работя в хотела. Знам,че за нов шеф и ново прасе не се бърза с изказванията, защото не се знае какво ще излезе после, но аз лично се чувствам добре. Всъщност мога да се съглася с някои от по-долу направените коментари, но пък за други, мога да се обзаложа,че са силно преувеличени.
В края на краищата отношенията работодател- работник са двустранни. Аз лично винаги съм смятала,че в работата трябва да се чувствам комфортно и уютно, за да ми върви процеса. Това не означава обаче да го обръщаме на бащиния. Винаги трябва да се спазва някаква деликатна граница, в рамките на добрия тон.
Що се отнася до интригите, за които прочетох по-долу- да вероятно е така. Винаги, когато са повече от 2-ма човека е така . Но това не е отговорност на ръководството. Това само говори за създателя/ преносителя на съответната интрига. И да, грозно е, но за жалост това присъства навсякъде. И пак казвам- това само говори за съответната персона, не за мястото на работата. Интриганта си е интригант, независимо дали работи на полето или в бурдж халифа.
Понеже бяха споменати шефовете и отношението им към работниците. Позицията ми е такава, че имам ежедневен и постоянен контакт с тях. Да, г-жа Д. Филчева действително е строга, дори може би рязка на моменти, но в края на краищата тя е управител и смятам,че един добър мениджър трябва да спазва лека и деликатна граница със служителите. Все пак не сме дошли тук да ставаме най-добри приятелки, а да работим.Предполагам,че заради това е и успешен мениджър. Предполагам обаче, че ако види потенциал и лоялност в някой служител, това не остава незабелязано и невъзнаградено в някакъв вариант.
И за останалите шефове мога да изразя много топли впечатления. Към мен отношението е наистина добро. По никакъв начин не съм се чувствала като "нова", бързо ме приеха и приобщиха. И усещам,че мога да се чувствам спокойна, дори и ако не съм сигурна в нещо.
Някой беше писал,че нямало нкакво обучение. Ми не е вярно. Даже си е откровена лъжа. Моята колежка не се отделя от мен за секунда, при това с абсолютно търпение. (нещо, което на мен самата ми липсва).
По отношение на заплащането- да, може би не е най- доброто, специално за позицията, която аз заемам е малко под минимума, но вярвам,че с времето това ще се коригира. Има други плюсове и социални придобивки, които компенсират нещата.


бивш служител

35 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
4
Привилегии
2
Фирмена сигурност
3
Натоварване
4
Потенциал
4
Местоположение
5
Колеги
4
Работна среда
5

Здравейте. Аз съм бивш служител на ПХМ. Работих там 4 години. Много научих. Останаха много хубави спомени и някои не толкова хубави. Наистина в началото, когато започнах, нещата не бяха никак розови, но постепенно под ръководството на Д.Филчева и сем. Анчеви, нещата се подобриха значително. Десислава Филчева (Управител) може да бъде студена и строга към служителите, но е коректна и справедлива. Парите не са лоши и стриктно се изплащат на време. Ако се докажеш като съвестен служител, биваш възнаграден с по-голяма заплата още през първите месеци. Споменатите (в предишни коментари) бонуси влизат във фиша и осигурителния доход. Общо взето ценят кадрите си. Ако работиш коректно, получиваш и коректно отношение. Не съжалявам за годините прекарани там.


настоящ служител

34 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
3
Привилегии
3
Фирмена сигурност
3
Натоварване
5
Потенциал
3
Местоположение
5
Колеги
4
Работна среда
5

Условията за труд не са чак толкова лоши както ги изкарват хората писали преди мен. Има си установено работно време и технологични почивки, които се спазват. Работи се на график и всеки си знае кога са му почивните дни. Работодателите са коректни платци и няма забавяне на заплати, което е един доста голям плюс. Работата наистина е много, но ако този голям хотел е празен няма да има нужда от персонал. Отношението на шефовете към персонала е съвсем нормално, разбира се има дни в които са малко по- изнервени, но това е съвсем нормално. Заплатите наистина са ниски спрямо обема работа и други хотели с 3 звезди, но в крайна сметка когато човек дойде на интервю му се съобщава какво ще е месечното му възнаграждение, има пробни дни и може сам да си направи сметка дали му изнася, а не както повечето лигльовци правят. Започват работа (хем са се запознали с естеството на работа), не си вършат съвестно задълженията и след това се оплакват, че са глобени или, че някой им е правил забележка. Ами нормално е бе хора, никой няма да ви гали с перце, при положение, че не си вършите задълженията, а в същото време ви се плаща. Като не ви се работи, по- добре не заемайте мястото на хора, които биха били доволни от условията. Щом има служители, които работят от няколко години (има хора, които са на работа тук от 14-15 години) значи не е чак толкова кошмарно изживяване работата тук. Ако мислите да започвате работа тук или където и да било ви съветвам да бъдете съвестни и отговорни.


бивш служител

-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Ичаше  супер  чного  интриги  между колегите,заплатите са мизерни,скъсват  те  от бачкане,трагично,не  ами  направо  опасно  за вашето  здраве  е да работите  тук.Изкарах  половин година  и  намразих хората,като  цяло.Гавра с човека  е да  си  в  бар  хотел москва,за  прашинка  прах  ти  крещят  истерично  някакви  полуграмотни  провинционалсти  с  пернишки  и радомирски  акцент.Не   съм  забърсал праха  и  ме  глобяват  20 лева,ужас  просто.Гледат  да те  изтискат колкото си може повече и да  те  изхвърлят кат  боклук.Счупената чаша  струвала  50 лева,порцелан била  и  ми  ги  взеха от заплатата много ясно.Не съм бил достатъчно бърз да донеса куфара на госта  и  пак  30 минути  истерични  пернишки  крясъци  и заплахи  с  побой.Милият  ми ръководител  ме  заплашваше  ,че  ще  ме  погребе и   пребие.Вие си правете сметката.


кандидат за работа

-19 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-4
Потенциал
-5
Местоположение
2
Колеги
0
Работна среда
-4

Ще кажа как протичат интервютата за МОЛ и какво става след това.
1.Първо интервю-по документи и събеседване с управителката на хотела и човек от ЧР.Нищо съществено.Само казват каква заплата дават/доста малка и уж нетна/ и един-два въпроса и това е.
2.Второ интервю/ако са ви харесали/ до 1-2 дни се обаждат и се срещате с Харалампи Анчев и вероятно сестра му,която е управител на хотела.На него освен неуместни шеги на бившия министър друго почти няма.Преценяват те ставаш ли за поредното "зайче",като ти се казва,че очакват от теб да се ослушваш и при нужда да клеветиш колегите си.
3.Избрали са те и те викат да подпишеш договор и да почваш.
Дават ти договор-заплатата която уж сте се договорили за нетна я виждаш бруто/тъй,като в договора се пишат брутни възнаграждения/.Мислиш и ...питаш.А договора е с 6 месеца изпитателен срок.
-Ама ние се разбрахме за еди колко си.
-Така ли?! Сега ще попитам-отвръща момиче секретарка и ЧР
Връща се и казва :
-Да,действително такава е договорката.Останалите пари които сте се разбрали ще ви ги дават като бонус/Какъв бонус и как?!Няма как да ги дадат.Ако се хванеш-хванеш/.
Следват декларации за противопожарна безопастност и декларация за инструктаж за безопасни условия на труд. 
Това добре!
Дават ти обаче и декларация,че си се запознал с трудовата характеристика/или казано характеристика на длъжността/ и ти питаш -Къде е характеристиката?!
-Ами...ще ви я дадем да се запознаете с нея,но не се дава на служители-отговаря момичето./питаш се как ще почнеш работа като МОЛ без да знаеш какво са написали в характеристиката.Питаш се и...чакаш дали ще ти я дадат/.
И сега идва най-интересното.Същото момиче ти дава лист хартия и ти подава нещо напечатано и казва:
-Това трябва да го попълните собственоръчно както е написано.Просто го изискват от всички служители на хотела.
Взимаш листчето и какво да видиш.....Молба за напускане по чл. незнам си кой си.
Тоест да обясня на уважаемите собственици и управители на БЪЛГАРСКИЯ хотел. При трудов договор със срок на изпитване от 6 месеца в полза на работодателя НЕ Е НУЖНО да се подписва предварително молба за напускане от неназначения още служител,тъй като законът БЪЛГАРСКИ е дал цели 6 месеца през които всеки момент може да прекратят едностранно БЕЗ ПРЕДИЗВЕСТИЕ договора си с него.А се съмнявам някой кандидатстващ за МОЛ да подпише тези неща,защото може всичко да му натресат. 
И като обобщение- Некоректност,нелоялност от страна на работодателя на парк хотел Москва през лукаво и лъжливо поведение за привличане на персонал.
Изводите си направете сами !
А за улеснение ето и линк по-долу с по-мащабно инфо за този хотел/просто го копирайте и...четете/
hronology.blog.bg/biznes/2012/07/03/chestniiat-biznes-na-bylgarska-holdingova-kompaniia.975323
Бях чел коментари за този работодател и ...може да се каже,че бях подготвен за това безочие,некоректност и лицемерие което се оказа напълно вярно и покриващо 1/1 написаното и казаното за тях
Желая успех на всички търсещи нормална работа


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

А за техническите позиции какво е заплащането, наистина това е супер малко 400-500 лв, дори и за рецепция, където се предполага да знаеш и чужд език...


кандидат за работа

-1 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
0
Привилегии
2
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Човекът,който провежда интервюто беше много възпитан и любезен,предполагам е някой от шефовете,но заплащането за съжаление е смешно за работата,която ще им вършиш,а то е 400-450лв бруто за първите 6 мес. на рецепция,иначе предлагат и квартира на минимална цена и предполагам,че повечето служители ги ползват.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Много ще ми е интересно, ако някой даде повече информация за тази позиция :   Парк-хотел "Москва" АД набира кандидати за позицията "Специалист пожарна и аварийна безопасност".
- поддържане на пожароизвестителната система на хотела;
- изготвяне и поддържане на техническата документация свързана с ПАБ;
Изисквания:
- Завършено висше образование (най-ниска степен бакалавър) в областта на техническите науки по специалност "Пожарна и аварийна безопасност" или други сходни специалности в сферата на пожарната безопасност.
 - Предимство е, ако кандидатите притежават удостоверение за завършен курс за обучение в академията на МВР или в центровете за професионално обучение.
 Кандидатите могат да бъдат и пенсионери (със задължителен стаж) и току-що дипломирани студенти.
Значи, хем искаш човека да ти подържа цялата система на хотела, но едновременно да е студент, или пенсионер. Ако е студент - човека няма опит. Ако е пенсионер е каталясал, , и някой трябва да работи вместо него. Много бих искал да видя как някой пенсионер ще се качи на стълба, за да сменин някой датчик, след това ще замъкне стълбата до друга стая. И така цял ден. Абсурд. Ако е от школата на МВР е още по - мързелив, значи пак няма кой да работи.
Каква е идеята да е току-що завършил студент, да не дават приличина заплата, можеби???
Нека някой който има повече инфо да сподели, защото фирми, които подържат подобни пожароизвестителни централи бол, въпроса е че трябва да им платиш... Изобщо струва ли си човек да пуска...


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Някой дали е работил в служебния биофет да даде малко повече инфо какви са парите и т.н. Отношение към  персонала.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?