Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Миг Транс ООД /img/frontend/nomap.png"

Миг Транс ООД

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 4 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-4 от общо 4


бивш служител

36 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
5
Привилегии
1
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
1
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
5

Това е фирма занимаваща се основно с вътрешен транспорт в страната. Аз съм работил в тази фирма три години и сега попадайки на тези мнения за фирмата ми става малко неприятно от злобата и некоректността в тях. Затова ще дам и малко допълнителни пояснения.
Не вярвам някой който се занимава с транспорт да не е наясно, че врътките с шайбите са нещо нормално за този вид бизнес. Нали не се очаква, че един курс до Варна ще се прави 3-4 дни щото във времето за каране влиза и висенето докато те натоварят или разтоварят? Да нормално ми се вижда направя една врътка с шайбата и да мога да свърша и повече работа. А сега за заплащането. Парите си ги взимаш без никакво закъснение всеки Петък. Заплащането зависи единственно от това дали си работил и колкото повече си работил и колкото повече километри си изминал, толкова повече пари ще получиш. Управителя наистина ще направи удръжка от заплатата но това ще е заради някоя огромна мърлявщина и безотговорност от страна на шофьора довела до сериозна повреда на автомобила. А зимата когато камиона похарчва малко повече това Управителя го знае но той не е глупак и ако освен увеличения преразход накой почне да точи нафта ще бъде хванат. Да не се сърди после, че кражбата му е била наказана. За трите години през които работих в тази фирма Управителя винаги е заставал зад мене при спорове с клиенти когато те са били прекалили с наглостта си или когато са се държали по нагло с мене като негов служител, затова не мога да се съглася, управителя се държи с персонала си като с роби и не  взима тяхна страна за да ги защити когато те са били прави. Ще ми се да добавя, че такава работа не е за лигльовци. Камионите макар и по старички са подържат в добро техническо състояние и не се допуска да излязат на курс ако са технически неизправни. Не съм съгласен, че камионите са в безобразно състояние, това важи само и единственно от щофьора дали ще си подържа чиста кабината, ако е мърляч да си се сърди на себе си. Пак от него зависи дали ще съобщи за възникнал проблем с камиона,ако е бездарен и не разбира или го мързи да го отстрани да не се сърди като му се строши камиона на път. Благодарен съм на тази фирма, че ми храни семейството три години. Като работодател е коректна към служителите си ако и те са коректни. Заплащането е прилично. Натовареността е понакога повечко но това се отразява на заплащането.


шубе го/я е и не казва!

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
5
Потенциал
2
Местоположение
2
Колеги
2
Работна среда
1

В Миг Транс шофьорите са роби, които блъскат до пълно изтощение, а когато "изгърмят" се сменят с други-гладни хора винаги ще има.
Те на практика нямат права-имат само задължения.Нямат право на командировъчни-дават им се понякога пари за хотел, но най-често спят в камионите-без да има къде да се изкъпят, без грам човешки условия.Пари за храна не им се дава, да не говорим за вода да пийнат в тия жеги.
Камионите са в повече от безобразно състояние-реалните им километражи са над един милион километра.Често се случва да се разпадат в движение-тогава шофьорът плаща, защото "Така не се кара".Камионите са технически неизправи и това се знае, но никой не отстранява повредите им-а когато ДАИ състави акт на шофьора за неизправно МПС-ами, негов си е проблемът!
Когато се пресрочва времето за каране "Колега, измисли нещо"-каво да измисли шофьорът, освен да хвръкне с камиона? Въпреки че шофьорите нямат ADR понякога превозват и химикали, и то в Румъния, с риск румънските ДАИ-аджии директно да им вземат книжката-но няма значение, "измисли нещо".
Пращат шофьорите в Румъния без реални телефони, без адреси, да търсят вятърни мелници по чужбина, а после им се запалват телефоните, ако може да са доставили товара още вчера, че да препускат на друго място да товарят.
Единственият плюс на господин Управителят е че наистина плаща всеки петък, като е обещал в началото на всеки новопостъпил.Това, че не им плаща реалните пари, е друг въпрос.Винаги намира за каво да удържи или глоби, винаги нещо ще оправят другата седмица с парите.
От тия удръжки и глоби е спестил добра пара, щом си купи нова BMW X6-жив и здрав да е, явно той е единственият, който не забелязва колко е грозен контрастът между новото му возило и камионите, които са стари и грохнали, и му се свиди дори и рекламните лепенки да им подмени.Няма по-тъжни камиони от тези, по фирмите им се смеят и се чудят как може да пускат такива МПС-та по улиците да превозват товари.
Праща си шофьорите на 24 часови командировки в Румъния, а ако ще и стотинки да изкара от някой курс, Господин Главен Диспечер ще го прати да виси някъде, пак подпалвайки му телефона с идеята да достави товара още вчера, че да отива на друго място.
Излизаш в понеделник сутринта и може да се прибереш в петък, никой не благоволява да каже дали ще спиш някъде, че да си вземеш някой лев (командировъчни само за хотел и нафта, всичко се отчита и разликата се удържа от заплатата на шофьора, ако последният си позволи луксът да си купи вода или храна с командировъчните).
 


кандидат за работа

-3 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
-1
Местоположение
-1
Колеги
0
Работна среда
-1

Част от горе написаното го проверих и е вярно. Останалото просто е нормално да е вярно, а и такава е реалността с шайбите, просто се сменят и се молиш до следващия ден да си с бележка. Техниката която е амортезирана се кара до дупка, виновни винаги има и това е... шофьора. 


шубе го/я е и не казва!

-10 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-4
Натоварване
5
Потенциал
-5
Местоположение
3
Колеги
4
Работна среда
-5

МИГ-ТРАНС ООД. Управителят е Кирил (Фамилия няма да споменавам). Това е фирма, която се занимава с транспорт и логистика. Отношението към шофьорите във фирмата е като към робите във робовладелския строй. Всеки един шофьор има правото да работи. Други права няма. Когато започне работният ден никой не знае кога ще свърши. Работният ден може да започне и посред нощ и да свърши след повече от 14-15, дори и 20 часа. Шайбите... това е нещо, което не се спазва в тази фирма. Ако се наложи просрочване на позволеното време има два варианта. Да се моли шофьорът да не го хванат от ДАИ или след обаждане на управителя той да поеме глобата от акта ако бъде хванат шофьора и пак да се просрочи времето. Ако водачът не бъде хванат от ДАИ тогава фирмата издава съответната бележка удостоверяваща, че шофьорът не е бил на работа или е извършвал друга дейност, а шайбата бива унищожена. Така във фирмата се работи много повече от допустимото и то безнаказано. Не само безнаказано. Без съответното компенсиране. Нито се плащат допълнителни часове, нито се дават дни към отпуската. Отпуската във фирмата е само две седмици. Не двадесет работни дни, а 10. Това е по нареждане на управителя. Заплащането е на средно ниво, но ако някой се опита да изясни неплащането на командировката или допълнителният работен ден няма да получи обяснение. Ако поиска по- настоятелно обяснение получава стандартният отговор „Ако не ти харесва подай си молбата за напускане”. Управителят Кирил нокога не застава зад своите служители, независимо от ситуацията. Винаги е на страната на клиента или наемателя. Т.е. ако има проблем, виновен е шофьорът. Винаги. И следват скандали, удръжки от заплащането и т.н. Камионите не са в добро състояние. Отчайващо е. Грижата за камионите е само тогава, когато наистина е невъзможно да се движи или да му се работи с борда. Върви ли и има ли спирачки независимо от всичко камионът се кара. Ако обаче се случи, както в зимни условия, камионът да подхарчва повече значи ще има удръжки от заплатата. Също така удръжки има ако камионът се повреди и Кирил прецени сам, че е виновен шофьорът. Независимо, че камионът е произведен преди 20 и повече години.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?