Подробна оценка от Стефан Йорданов
До Анонимен - не съм съгласен с почти всичко изложено от теб в коментара. Прекалено не коректно е да изказваш менние за конкретни личности и да ги нападаш, а ти самият да се криеш удобно зад анонимността. За мен коментарът ти няма стойност и е прекалено тенденциозен. Не заслужава повече внимание.
Не бива и през ума да ви минава да кандидатствате в Адастра. Ще ви разкажа, за фирмата, за това как аз кандидатствах пру тях, както и за отношението, което получих от HR отдела им.
Първо за фирмата - Адастра не е ИТ фирма, а HR.
Продават специалисти на принципа на Адеко, Булпрос -основно на Банк оф Монтреал. Банката се интересува основно от BI консултанти, които да работят на место при тях. На въпроса-толкова ли няма Bi специалисти в Канада, че банката търси от БГ,отовора е - има разбира се. Явно не са съгласни да работят за парите, които им се предлагат.Тук идва Адастра. Наема „специалисти“ и ги праща там между 3 и 6 месеца защото нямате право за повече в Канада (предварително ви инструктират да не се излъжете да кажете на границата им, че влизате за работа). Банката плаща на час, а Адастра печели от разликата със заплата ви, т.е. заплатите са ниски и стратегията е да се наемат хора на най-ниска заплата. Толкова ниски, че се взема куцо и сакато. Пример: една „ BI специалистка“ предишната й работа беше в EasyPay. На каса! Не,никак не се шегувам.Логично от Банката въобще не са доволни от качеството на „специалистите“ и нямат доверие на фирмата, затова и пращат хубавите си проекти на другите подразделения на Адастра, а за българите остават най-простите и скучните.
Имам приятели, които след 6-те месеца изпитателен срок ги накараха да подпишат нов договор, за още 6 . Защото "не са имали в момента проекти за тях".
Обучение – няма. Обучават ви колегите ви. На които, е възможно нивото им да е по-ниско и от вашето.В зависимост от опита ви,може да стане така вие да ги обучавате лекторите си. Те не познават материята в детайли, защото са били обучавани по същия начин- назубряне чисто технически само онези операции, които са им необходими.
Т.е. ако сте специалист без опит и очаквате да получите основни, фундаментални познания по SQL, DWH, SSIS, SSRS, SSAS, KornShell, Linux, C#, C++ и прочие – забравете. В тази фирма C#, да не говорим езиците за ниско програмиране са висша математика, и никой не ги владее, а по остналите неща ви се дават едни хвърчащи power point презентации, които освен всичко са и пълни с грешки.
Лекторите, ваши колеги са тотално незаинтересовани, в повечето случаи и некомпетентни и никаква помощ не бива да очаквате. В един момент се замазва всичко и ви изпращат за Канада тотално неподготвени разчитайки , че там ще ви обучат. Което на самите канадци въобще не има харесва и се отнасят грубо и презрително.
Ако обратното сте специалист с опит – е още по страшно. Излъгах се да кандидатствам. Веднага ми се обадиха. Посрещна ме HR-a им Аги. Едно изключително надуто и превзето нещо, което с патос, плам и плюнки започна да хвали,колко велика е Адастра и какъв уникален екип от супер специалисти работят там.
В общи линии, едно предварително написано стихотворение, което го издекламира пред всяка следваща бивша касиерка от EasyPay която им се яви на интервю. В момента, в който пред нея и „специалиста“, който бяха извикали да ме обучава, застане човек,който наистина разбира – отношението се променя на 180 градуса. И двамата се държаха грубо и нагло, "специалистиа" започна да ме пита дали познавам Абинишу /един от по слабо известните конкуренти на SSIS/ и прочие бутикови продукти, които единствено те си ползват, но принципа на работа е един и същ.
Отношението беше толкова непрофесионално и унизително /питаха за неща нямащи нищо общо с DWH, поредполагам хоби на изпитващия, не искам да влизам в сухи технически термини/, та чак абсурдно и мислих да си ходя, но ме навиха все пак да остана и да направя теста /SQL + проектиране DB/. По-късно разбрах от приятели работещи там, как проверяващия теста е казал,че от години не е виждал, човек с максимален резултат, като моя. Говоря с факти, всеки да ги тълкува, както желае.
Тръгвайки си, Аги /трябва да я видите, честно/ се кръстеше, как ще получа до дни обратна връзка, което естествено не се случи. Хората, които ме препоръчаха, се свързаха с нея след 3 седмици да питат, как може такъв непрофесионализъм, и тя веднага звънна да каже, че не съм се справил с теста. След като й казах, че знам, че съм единствения от години с макс резултат, тя остана поразена, призна че е така и почна да гъгне, че не харесала отношението ми.
Тук спрях да я слушам. Не ме интересува дали не можеха да задоволят заплата ми, дали ме мразеще лично или просто беше забравила. Предполагам, че са написали красива приказка за касиерките от Изипей и изпитват ужас някой да не им "дръпне завесата". Теглих й една и затворих.
Адастра не е нито за опитни, нито за специалисти без опит или студенти. Тук нищо няма да ви научат. Нито искат, нито могат. BI e тежка материя /web -.NET, JS, mobile-забравете, те дори и не знаят какво е това, основно BI/, без солидно обяснение и обучение на фундаментите на DB и DWH не става,а те ви хвърлят техн. документация на Абинишу и викат до 2 седмици да си я научил влизаш в проект - където и да идете след това пак ще почнете от АБ, със заплата АБ. Щото Адастра е все едно да искате да се развивате в като гл. готвач, а те да ви учат единствено как се пържат картофки в Макдоналдс. Тия дето седят 3-4 г. трудно си намират работа после за добри пари - щото за тия 3-4 г. освен техния си процеси, нищо не са научили.
Текучеството е огромно, напускат хора преди да направят 6 месеца било заради отвращение от интригите, било заради прегаряне- блъскат ти техн. документация и шут в Канада. Щото най-накрая се хванали проект и гледат да го не изпуснат. Съответно в канада те правят разноглед, щото си неподготвен. Интригите са повсеместни. Той е разисквал имената на кандидатите, които са следващия ден-в метрото. Нищо, че са регистрирани оператори на лични данни.
Опитах се без емоция да покажа моя поглед върху нещщата, всеки си решава за себе си.Предполагам има такива,които това търсят,не знам...
От години нямам ден без работа, нямаше въобще да пиша, ако не беше отношението на тая и "специалиста" им.
Грозно, унизително, посредствено.
Подробна оценка от Милка Рачева, Мениджър "ЧР"
Здравейте.
В 8-те си години на българския пазар, Адастра преминава през различните етапи на израстване, зрялост и трансформация, типични за всяка една компания. Фирмената култура също се променя спрямо тези етапи, но тя не се ‚инсталира‘ от ръководството, а е продукт на поведението и нагласата на всеки един консултант към тези промени, независимо на какво йерархично ниво е той/тя. Фирмената култура като събирателен термин за ценности, нагласи, компетенции, атмосфера, работна среда, съдържание на работата, вътрешна комуникация и др. зависи и е в ръцете на всеки един консултант. Консултантските принципи на работа и поведение, като част от фирмената култура, са нещо, с което всеки консултант се запознава при постъпването си на работа, а след това, в процес на работа, минава през фокусирани Consultants 101 обучения, на които тези принципи се дискутират в контекста на конкретни примери от работата. Не на последно място са инкорпорирани в годишната оценка на представянето като основни компетенции. Участието в тези обучения, както и разбирането, възприемането и демонстрирането на тези принципи, са личен избор на всеки консултант.
Мисията, визията, ценностите, целите на компанията, консултантските принципи на работа и поведение, резултатите на компанията, корпоративни проблеми и всички основни вътрешни инициативи се комуникират регулярно чрез различни форуми – вътрешен Newsletter, тримесечни срещи със служителите по екипи, годишни срещи със служителите. Темите, които се обсъждат на тези срещи, са както инициатива на ръководителите, така и на всеки консултант. Всеки консултант има възможност и избор да участва в срещите, да идентифицира теми за дискусия, да зададе своите въпроси и да чуе и осмисли отговорите.
Възможностите за вертикално или хоризонтално развитие и/или израстване в компанията са продукт както на различните международни и вътрешни проекти, по които се работи, така и на желанието и нагласата на всеки колега да бъде гъвкав и адаптивен спрямо тези възможности. Това са част от принципите на консултантско поведение. Информираността за тези проекти и възможности е въпрос на отношение към инициативите за споделяне на информация, споменати по-горе. Компетентността на един консултант не се измерва в календарни години, а в прогресивно и последователно добро представяне и израстване, както в технически план, така и от гледна точка на меки умения и консултантско поведение. Ангажираността, която ценим, е във възможността на всеки консултант да разбира бизнес модела на компанията и да има желанието да напасва своите кариерни цели с целите и възможностите на компанията. За тези консултанти възможностите са разнообразни. Разбира се, за реализирането на някои от тях е необходимо повече време и търпение от страна на консултантите. Това търпение се възнаграждава винаги. Над 43% от служителите в компанията са с нас от 4 и повече години.
Инвестицията във вътрешни обучения не бива да се подценява в нито една компания. Това е инвестиция на скъпоструващо време на технически експерти, които споделят знанията си. Това е инвестиция в технически ресурси, до които е възможно да няма друг начин един човек да се докосне в България. Не на последно място, това е инвестиция на финансови средства, която позволява на опитните консултанти да се сертифицират, а на по-неопитните да учат, докато получават възнаграждение. Времето, в което един консултант е извън проект и има време да надгражда знанията си, трябва да се оценява и използва подобаващо.
В много отношения Адастра не се различава от много от ИТ компаниите на българския пазар. Сблъскваме се със сходни казуси. Имаме сходни политики. Със сигурност от гледна точка на оптимизиране на различните практики по управление на хора винаги имаме върху какво още да работим, тъй като пазарната среда, в която оперираме, е динамична и го налага. Благодарни сме на многото колеги, които ни подпомагат в това отношение и работят заедно с нас с много хъс и мотивация, за да продължаваме да реализираме необходимите промени. Това, което отличава Адастра, е дискусионната култура при взимане на много решения (което е възможно да ги прави по-бавни, но се оценява положително), екипността, желанието на колегите да споделят знания и умения и да си помагат, най-вече липсата на вътрешна конкуренция. И не на последно място отговорността към работата и високото качество на крайните резултати, които консултантите реализират.
Подчертаваме, че не целим да превръщаме БГ Работодател в дискусионен форум, а да предоставим още една гледна точка, която да подпомогне търсещите нови професионални предизвикателства да взимат многопосочно информирани решения за своето развитие.
При необходимост можете да ни потърсите директно на [email protected].
Фирмата функционира на принципа "body-shop", предлага свои консултанти на външни компании във финансовия/retail/др. сектори, които развиват техни вътрешни проекти. Адастра основно се опитва да привлича студенти или хора с малко/без опит на ниски заплати, да ги обучава с вътрешно разработени обучения и да ги продава като специалисти. Изключително рядко има свои вътрешни проекти. Съответно това много лимитира възможностите за професионално израстване в самата компания, защото повечето управленски и квалифицирани позиции (ръководители на екип и проект, архитекти, тн) не се търсят от клиентите, следователно - няма място за тях и се поддържат по 2-3 човека на тях в компанията.
За последните няколко години работа в компанията мога да кажа, че тя е виждала и по-добри периоди - от към възможности, прозрачност, фирмена култура, условия на работа.
В момента много хора напускат - основно заради ниското заплащане, но и заради липсите на перспективи, посочени по-горе. Фирмената политика за възнаграждения не е гъвкава, често заплатите в годините работа нарастват по-бавно от тези на повечето компании в сектора.
В Адастра няма прозрачност за решенията, взимани от мениджмънта за развитието на консултантите и самата политика на компанията. Това създава усещане за "случайност" и "шанс" за кариерното развитие, сякаш това по кой проект ще работиш и с каква технология не зависи от уменията и опита ти, а от моментни фактори. Има много примери за това как специалисти с по-малко опит и личностни качества биват изпращани на повече компандировки и развиват умения с повече среди и приложения, докато опитни консултанти биват оставяни с години на еднообразни проекти без перспективи за динамика. Честото оправдание е, че компанията клиент не искала да се раздели с по-опитния консултант, въпреки неговото желание. Съответно опитният консултант на края на периода си за оценка няма на база на какво да получи корекция на заплащането. Това е другата причина за голямото текучество.
Въпреки плоската си структура (мениджърите в компанията работят и като програмисти на 8 часов ден, с явни и повтарящи се проблеми в работата им и в двете насоки, породени от това ) компанията има много бавен процес по взимането на решения - било то за провеждане на обучения, мероприятия, популярни и непопулярни. Не се работи целенасочено за изграждане или поддържане на фирмена култура (изменя се на хаотичен принцип), с годините се повтарят едни и същи консултантски принципи на работа и поведение, но не са облечени в съдържание.
Препоръчвам Адастра главно за студенти, които искат да се ориентират в сферата на DWH и на изградени специалисти, които имат опит с постигане на целите си в корпоративна среда. В останалите случаи вероятността да заблатите кариерата си и да си изгубите времето е твърде голяма.
Подробна оценка от Иванов
Здравейте,
командировките са по колкото кажеш че искаш. Ако кажеш 10 месеца или година, ще те пратят за толкова. Аз лично стоях 6 месеца в Канада.
Подробна оценка от Бай Коко
Здравейте. Може ли някой да даде малко инфо за командировките..за младши специалисти? Колко са дълги,обикновенно, как е работата навън,къде се пътува...служеби пари...Работя в подобна фирма,но командировките са по 10-12 месеца и ми се иска да са малко по кратки..има ли такава възможност или не?
Благодаря за разбирането
Подробна оценка от Петър
Здравейте,
Аз в момента съм developer и все повече се колебая да кандидатствам в Adastra като data warehouse consultant. Тъй като до момента главната ми задача е била да пиша software, основно front-end development (като имам солиден опит и в БД) ми е интересно как протича работния ден на един Data warehouse consultant в Adastra.
Предполагам, не много по-различно от моя, но все пак ще се радвам да прочета вашите впечатления.
Поздрави!
Подробна оценка от Johnnie Walker
Мда потвърждавам, фирмата е симпатична (винаги има какво още да се желае още от една фирма).
Отлични колеги (визирам тези в моят екип, все пак фирмата е вече около 100 човека и не познавам всички)
От към заплащане, мдаа, ако си начинаещ в базите може би ще си доволен от заплащането. Ако си по стара пушка най-вероятно НЕ.
Мисля че в момента приемат само зайци, пък и ако сте със солиден стаж зад гърба си просто няма какво да научуте в Адастра, ще загубите само време!
Заиците - напротив ще придобият начален опит и разбира се ще могат да напишат в CV то си че са работили по datawarehouse
Соцялни придобивки има, но това би трябвало да го има във всяка ИТ фирма, така че не се блазнете.
Имаш годишен тимбилдинг - прави се нейде из горите тилилейски в някое хубаво хотелче, на разноски на адастра
Имаш здравна осигуровка, имаш работен лаптоп, кафе машина, квоу повече му трябва на човек за да поработва :)
Развитие за мен нямаше никакво - от прост дивелопър ме направиха консултант(което е същото). Този който е написал че има развитие по долу сигурно има за какво да го е написал, т.е. от QA, най-вероятно можеш да станеш дивелопер, а може и обратното, стига да те влече (не би трябвало да има такава градация - QA, developer, manager според мен).
За бонусите:
Бонусите ги направиха на годишна база (бяха на 6 м.), т.е това също е минус. Бонуса в Адастра е нещо като 13 та заплата, за него също трябва да се договориш, т.е. всеки взима различен бонус, моят е около 1,5 (това е коефицент, НЕ е в лв.) месечна заплата.
Има шанс ако не са доволни от теб, да не си получиш бонуса, но е малко вероятно
Заключение: фирмата става, Особено за завършили/завършващи студенти.
Успех там
теста когато аз кандидатствах:
Теоретични въпроси за релационни бази (всичко що е записано в уикипедия може да се падне) Мисля че не бяха с тежест обаче.
SQL заявки които бяха основната част от теста, (ако си работил с SQL поне 6 м. ще ти се видят лесни, ако си новак може и да те затруднят).
Тестовете така или иначе ги сменят от време на време, така че може и да не съм актуален
Подробна оценка от Ицо
Адастра е страхотна фирма и нямам оплаквания към нея. Там съм от една година
Колеги - супер:
Заплащане - Колкото струваш, толкова и ти дават. Заплатите не закъсняват. На всеки 6 месеца се обсъжда как се справяш с работата и дали заплатата ще се вдигне.Има и бонусна система
Спирит - висок. Благодарение на колегите и сплотеността
Придобивки - има
Офис - приветлив
Местоположение - център
Уважение - абсолютно
Възможности за развитие - има ! Лично аз от КюЕй станах Дивелопър, следваща стъпка - тийм лийд. Отделно, много от колегите заминават да работят за Адастра Канада, след като се докажат във фирмата, разбира се. Има и обучения чужбина
Фирмата предлага много на служителите си, но очаква и същото от тях. Ако искате да е развивате в бази данни и складове, това е мястото. Обаче се и работи много!
Подробна оценка от Динко
Малко съм шокиран, след като преди седмица прочетох негативно мнение за тази фирма, въпреки това останах с идеята да кандидатствам за работа. Мнението днес е ИЗТРИТО!!! Може ли някой да ми даде истинска информация за фирмата? Това ли е причината да има толкова малко коментари - лошите ги трият?!