Подробна оценка от Иван
Здравейте,г-н съмняващ се.Разбирам,че сигурно Ви е част от служебните задължения да опровергавате подобни писма,но все пак четете хубаво,преди да критикувате.Вие също претендирате,че сте грамотен и интелигентен човек.Елементарната математика сочи,че човека има да взима 3000 ЛЕВА,т.е.2 заплати по 750 евро,колкото е споменал в началото.При положение,че храната е около 100 евро на седмица,а на човека не му се плаща с месеци,нали се сещате,че трябва да вземе от някъде пари,за да яде.Тези пари,после се връщат,без значение дали там на място или в България.Та за това,драги ми съмняващ се,не е успял да спести нищо.Сам казвате "прочетете хубаво закона за командировките".Стига с вратичките в законите.Заради такива вратички в нашата любима България всеки си прави каквото си иска.Не се подигравайте с хората,отишли да изкарат някой лев за семействата си.Не им се присмивайте и не ги иронизирайте.Не са там от хубаво.И какво по дяволите значи "май имате много свободно време"???????Отмина времето на тръстиковоте плантации.И много моля не се правете на много толерантен,защото едва ли Ви допадат условията в които живеят защитаваните от Вас мацинства и едва ли бихте живял в тях.
Подробна оценка от Съмняващ се
Здравейте г-н Танев,
С голям интерес прочетох Вашето „писмо” но има няколко неща, който силно ме смутиха и бих желал да ги споделя тук във форума:
1. Пишете, че сте бивш служител на фирмата, но реално според разказа Ви, вие никога не сте работили за нея, нито пък сте бил на неин обект – най-много сте ходил няколко пъти до офиса и и там сте разговарял с 1-2 нейни служители.
2. Кандидатствате за работа, за която нямате необходимата квалификация (според собствените ви думи), вярно, че чак на второто интервю си признавате, но все пак, доста некоректна постъпка от ваша страна при първото интервю...
3. Много несериозно ми се вижда Вашето твърдени, че само заради това, че знаете английски и сте ръководел хора, някой би ви предложил позицията на технически ръководител където и да е (особено пък зад граница, и при положение, че кандидатствате за нещо друго)
4. Много интерсно, как сте готов да работите на каквато и да е позиция (техника на безопасност, технически ръководител, снабдител) – или сте „дялан камък” или гледате да „ударите кьоравото” в суматохата.
5. Другото, което ми е доста странно е, как с лека ръка публикувате откъси от писмо, което според Вас е написано от човек с висока квалификация и е работил една година за въпросната фирма в чужбина като технически ръководител – малко странно е един образован чове да пише на „маймуница”...
6. В самото „писмо” има доста неща, който са странни и подозрителни за всеки що годе грамотен човек с малко опит в работата на строителна площадка в чужбина.
И тъй като имам такъв опит ето и нещата, който според мен са странни:
а) oficialno ni iskat da rabotim po 12 4asa 6 dni v sedmicata, a realno rabotim po 15 4asa dosta 4esto i v nedelia – това означава, че още при набирането , на хората е казано, че ще работят по 12 часа 6 дни в седмицата, което е смешно, защото в Холандия е разрешено, да се работи по 11 часа на ден в строителният бранш и всеки който е стъпвал на обект там, знае, че влизането става с индивидуални електронни чипове, така, че лесно може да се види, кой колко време е бил на обекта, за работа в събота се изисква пециално разрешение от собственика на сайта а за работа в неделя от собственика на сайта и от службата по труда – работното време се контролира много строго, както от собственика на сайта (получава ежедневни присъствени рапорти от всички фирми който са на неговият сайт) така и от службите по труда и при нарушение собственика на сайта бива също санкциониран много строго.
б) do 3tia mesec zaplatata ti idva redovno v kartata i kogato 4uva6 neprestannite oplakvania na kolegite 4e im se baviat zaplatite se 4udi6 – също странно твърдени – по тази логика до третият месец би трябвало да работи и на намалено работно време
в) i postoianno pri incidenti /malki razbira se po otno6enie na trudovata bezopasnost/ biah globiavan – няма малки и големи инциденти по отношение на техниката на безопасност. Законите в Западна Европа в тази материя са ясни и безкомпромисни – фирмите отнасят големи глоби (по веригата:клиент, възложител, изпълнител, подизпълнител и т.н...) а физическите нарушители биват отстранени от сайта незабавно, в зависимост от провинението се отстранват дори и за 5 години а понякога цялата фирма получава забрана да работи на обекти на клиента за различен срок.
Така, че ако сте нарушавал охраната на труда и сте минал само с глоба – трябва да почерпите...
г) ima6e postoianno lipsi ot sklada koito mi za4isliha – нещо не ми се връзва: технически ръководител, пък му зачислили склада ...ами ако е отговарял за склада и не си е вършел съвестно работата естествено, че ще му зачислят липсите...
д) men sled 3tia meseec me premestiha ot dobra staia s 1 sakvartirant v studena, vlajna staq s 4 cigani sakvartiranti – това направо изби рибата – и все след третият месец. Все едно, че има заговор
е) ob6to vzeto za ednata godina prekarana tam spe4elih 500 leva i ostanah s o6te 3000 da vzimam ot okz za dve zaplati koito vsse o6te 4akam – тука също нещо не се връзва: по-горе се говори, как не плащали а сега имал да взима само 3000 лева за две заплати – значи всяка заплата е по 1500 евро чисто , май така излиза, демек, човека си е прибрал 15 000 евро за десет месеца ама спестил само 250 , хм....и има да взима само две заплати...
ж) tretirat te kato ciganin, spi6 s cigani – това намирисва на ....да го кажеме нетолерантност
з) pri polojenie 4e sutrin ot 7 ve4er do 10 sam na rabota vkl. sabota i nedelia.- виж коментара ми към точка 6.а) – силно несериозно твърдение, особено , че се работи до 22.00, приказки за наивници...
и) uslovia podhodia6ti za 4ovek ot malcinstvata – нещо май го избиваме на...не са хубави тези работи...
к) kato zakonnoto e 35 ewro? – хубаво прочетете закона за командировъчните, все пак, нали сте образовани хора
л) pitai go o6te kato kakav sa te registrirali v inspekciata, - всеки, който работи в Холандия,се регистрира на база Е 101 (А 101) в холандската служба по труда – без това никой няма да те пусне да стъпиш на площадката – а това един бивш технически ръководител би трябвало а го знае...
7. „за закъснението на заплатите било вярно но смятат да го оправят в близките 1-2 месеца , за което от тук от офиса са ме информирали на интервюто” – значи, след като теб са те информирали, това означава, че всички са били информирани и са били на ясно (както и ти), че има някакъв проблем.
Явно фирмата е постъпила честно и не е скрила още от самото начало,че не всичко е по-мед и масло.
8 „когато отидох в офиса тук в София, човека в отговор на писмата ми каза че и той чете нещата в Интернет и 50% са верни” – значи пак постъпват честно, въпроса е , че сигурно 50% са пълна лъжа – може би това, което ми се стори подозрително и съм го изложил в този текст
9. „Имам желани д асе свържа и с други хора , всеки които е съпричастни да ми пращат писма на мейла” – каква ти е идеята? Имате много свободно време или през работно време се занимавате със странични неща?
Заключение: Всичко, което сте публикували е добре, само дето ми намирисва на 50% на грозна манипуация – човек, без реално да е работил някъде, да поема една очерняща кампания само за спорта ... много странно, освен ако това не му влиза в служебните задължения.
Не ме разбирайте погрешно, никого не защитавам, сигурно има нередности, но така както са представени, поне у мен предизвикават подозрение за нечисти помисли.
Поздрави
Апропо –разгледах сайта на компанията:работи за големи западни фирми, който на дали ще си позволят описаните безобразия с работното време на техните сайтове и само това е достатъчно да се постави под съмнение на минимум 50% написаното за фирмата.
Подробна оценка от Чавдар Танев
Здравейте, Аз се казвам Чавдар Танев. Около новогодишните празници имах работа с една фирма OKZ Holding, за някой непозната за някой болезнено позната. Моята история с тях започна м. Ноември, тогава видях една тяхна обява jobs.bg, за Охрана на труда, кандидатствах, и ми се обади един мъж по тел. и започна да ме интервюира и като видя че знам Английски и съм ръководил хора ми предложи работа за технически ръководител за техните обекти в Холандия и ме покани на интервю в техния офис, когато отидох започна да ме обяснява всички подробности като може би умишлено пропускаше най-важните неща. Както и да е каза че ще ми се обади на следващата седмица за да ми каже резултат , да обади ми се и ми каза че са си намерили др.човек за Тех. Ръководител и ме попита дали имам документи за охрана на труда, и аз му отговорих че няма да го лъжа нямам, и така приключихме. От първата ни срещата с този възрастен мъж Йордан Костадинов ме респектира много защото говореше като много голям специалист. Ок ние приключихме, нашите взаимоотношения, но около коледа същия този господин Йордан Костадинов ми се обади пак и ми предложи работа като снабдител на обектите им в Холандия. И аз като всеки Българин иска да напусне нашата скъпа държава, бях готов, подписах веднага договор, погледнах дали пише нещо в интернет но не намерих нищо, и започнах да чакам за разрешително за работа за Холандия, малко преди да замина отново видях в работодател че един човек пише лоши работи за тази фирма и аз пуснах мнение и оставих моя мейл, и се свързах с човек който е работил там ето извадки от неговите писма: - . iskam da ti kaja 4e rabotih tam 1 godina i ne vidiah ni6to hubavo. tursiat umi6leno rabotnici ot balgaria za6toto bukvalno ni eksploatirat tam. oficialno ni iskat da rabotim po 12 4asa 6 dni v sedmicata, a realno rabotim po 15 4asa dosta 4esto i v nedelia. na men za 1 godina mi se sabraha ne pove4e ot 3 meseca v koito po4ivah vsi4ki nedeli, i kakto moje da se seti6 tova biaha parvite 3 meseca kogato si na izpitatelen srok. i sled kato podpi6e6 postoiannia zapo4va hodeneto po makuite. do 3tia mesec zaplatata ti idva redovno v kartata i kogato 4uva6 neprestannite oplakvania na kolegite 4e im se baviat zaplatite se 4udi6. sled tova zapo4vat obiasneniata kak investitora ne im e platil i saotvetno 6te se naloji i da te da ti zabaviat zaplatata i taka ne motaiat. az rabotih kato tehni4eski na obekta v holandiq i postoianno pri incidenti /malki razbira se po otno6enie na trudovata bezopasnost/ biah globiavan, ima6e postoianno lipsi ot sklada koito mi za4isliha, koito lipsi mi se odurjaha ot zabavenata mi zaplata, dnevnite gi pla6taha edin pat na 2 meseca. i pak ti kazvam 4e tova zapo4va kogato minat parvite 3 meseca i se hvane6 na postoiannia dogovor.. a komentari niama mnogo za6toto osnovnata rabotna edinica sa nisko kvalificirani hora bez dostap i razbirane ot kompiutar, kak o4akva6 ot takiva hora da ti pi6at komentar v internet??? iskam da ti kaja ako kandidatstva6 tam da ima6 edno naum, za6oto 6te te zaribiat s goli obe6tania i sled tova 6te razbere6 4e si popadnal v ada! da ne govorim v kakvi kvartiri se spi, men sled 3tia meseec me premestiha ot dobra staia s 1 sakvartirant v studena, vlajna staq s 4 cigani sakvartiranti, kadeto postoianno si proveriavah bagaja da ne mi otkradnat ne6to, no6tno vreme imahme postoianno razpravii za6toto igraeha karti po ciala no6t i ne mojeh da spia i dr. takiva raboti. ob6to vzeto za ednata godina prekarana tam spe4elih 500 leva i ostanah s o6te 3000 da vzimam ot okz za dve zaplati koito vsse o6te 4akam da mi izplatia /kogato razbira se vazlojitelia im plati/. s tezi 700 ewro koito gi pla6tat edin pat na 3 meseca triabwa da ti kaja 4e se jiveee na raba na otceliavaneto, da ne govotim 4e ni6to ne moje da se spesti, a vse pak vsi4ki otivame tam da spe4elim niakoi lev. az sam injener ot tehni4eskia universitet, ne sam niakoi prostak, triabva da ti kaja 4e tova ne be6e rabota za normalni i sebe uvjava6ti se hora. tretirat te kato ciganin, spi6 s cigani, jivee6 s parite s koito si tragnal ot balgaria i se nadiava6 da polu4i6 zarabotenoto si ot tam. by the way ako 4ovek zamine s po malko ot 1000 ewro, kakto az napravih, 5 mesec po4ti mi se naloji da gladuvam cial mesec za6toto niama6e zaplati a az biah svur6il vsi4ki pari. poviarvai mi ako si nameri6 rabota tuk v balgaria za 600 lewa 6te spe4eli6 pove4e ot golite obe6tania za 700 ewro v roterdam.ako misli6 4e si gotov za takowa priklu4enie - kandidatstvai, no se samniavam 4e niakoi moje da e gotov za podobno iztezanie. az imah ideata da zapo4na rabota v drug metaloobrabotva6t zavod v holandia no vednaga sled 3 mesec razbrah 4e niama kak da stane tova pri polojenie 4e sutrin ot 7 ve4er do 10 sam na rabota vkl. sabota i nedelia. no6tno vreme nikoi ne pravi interviuta za rabota, ili pone za legalna rabota. s 2 dumi - ne4ove6ko ba4kane, pari s 3-4 meseca zakasnenie, uslovia podhodia6ti za 4ovek ot malcinstvata i izpotro6eni nervi.
- no mislia 4e biah dlujen da napi6a mnenieto si, vprer4atleniata si i prejivianoto vav firmata. sajaliavam 4e se namerihme na takav kasen etap v koito ti ve4e si s podpisan dogovor.tova koeto se opitah da ti kaja e 4e az kato teb se varzah na praznite obe6tania na okz (o6te togava se govore6e 4e zaplati se baviat, usloviata ne sa mnogo dobri, raboti se po 6-7 dni v sedmicata) 4e ve4e vsi4ko e minalo i niama takiva raboti. no uvi, oitvaiki tam zavarva to4no takava situaci kakto ti razkavam. v na4aloto vsi4ko izglejda prili4no i az se 4udeh za kakvo govoriat olegite mi i na podmiatania "6te vidi6 kakvo e da raboti6 v okz" ne mojeh da gi vazpriema. sled 3 te izpitatelni meseca ne6tata se izmeniha taka kakto ne sam i o4akval i kakto ve4e ti pisah.
popitai alexandar za6to davat po 4 ewro na den komandirova4ni (az s tolkova zaminah, ne mi se viarva na teb da sa dali ne6to po razli4no), kato zakonnoto e 35 ewro? po zakon firmata niama pravo da ti pla6ta po malko ot obiavenite v zakona za komandirowa4nite = 35 ewro! pitai go o6te kato kakav sa te registrirali v inspekciata, po koi kod ot NKPD? popitai go na kakva suma te osigoriavat? ne6to stanaha mnogo nerednostitte ne misli6 li? i posle kak da te ubejdavat 4e vsi4ko 6te e nared i niamalo da ima problemi. kato varna lentata nazad se 4udia sam na sebe si kak sam mogal da ne gi zabeleja tezi ne6ta i kak mojah da sedia tolkova vreme tam na tezi uslovia i tezi pari. ami znae6 li 4e za edna godina rabota tam sled vsi4ki zabaveni pla6tania parite koito spestih ot tam biaha 500 lv???? iskam da znae6 4e s tezi 700 ewro dori i da gi davaha na vreme vseki mesec mnogo mizerno se jivee. na sedmica za hrana po malko ot 100 ewro ne otivaha, pra6tah kato vzemeh pari i vka6ti po 200 ewro... no tova kogato ima6e pari, kogato se baveha iskah na men da pra6tat...
Когато получих тези писма се уплаших много, обадих се на инспекцията по труда и те ме успокоиха като ми казаха че лесно мога да напусна, също така пратих тези писма на ръководителя на обекта в Холандия и в офиса тук. От Холандия човека ми отговори че в писмата имало несъответствия, не коментира какви обаче, а за закъснението на заплатите било вярно но смятат да го оправят в близките 1-2 месеца , за което от тук от офиса са ме информирали на интервюто, когато отидох в офиса тук в София, човека в отговор на писмата ми каза че и той чете нещата в Интернет и 50% са верни значи и той ми потвърждава 50 % от писмата и ме спомена че и той имал да взима една заплата, но след това ми обясни че имало тех време за това и заплатите се бавели по технически причини, но аз им казах че също не искам да коментирам за подробностите но то моя опит мога да им кажа а и на
всички че когато една фирма започне да бави парите на работниците , фирмата загива. като и да е аз напуснах, аз продължавам да си пиша с този човек той се казва Иван и е от гр Бяла, ето едно от последите писма
-dano tam kadeto pusne6 tvoeto pismo da stane dostoianie na mnogo hora i da uspeem da predpazim i drugi hora ot gre6nia izbor i ot vaazmojnostta da se ozovat v okz pri usloviata na koito az biah i ti 6te6e da popadne6. mislia 4e nikoi obrazivan i intelegenten 4ovek ne bi iskal da bade uniziavam po tozi na4in i da raboti v takiva uslovia. nie imame pone izbor, imame 6ans da si namerim po dobra rabota, baziraiki se na obrazovanieto, opita i znaniata si. moje bi ob6ti rabotnici za koito tova e edinstvenia 6ns i na4in na rabota da izberat tozi na4in na jivot i ot vreme na vreme podhvurliania na pari kato milostinia, sled hiliabi molbi za pari, po4ti izprosvane na ne6to koeto si e tvoe, no ti si dlajen da predupredi6 vsi4ki mislie6ti i moje6ti hora za poasnostta koiato se krie zad imeto okz i rabotata pri tiah zad granica.
Имам желани д асе свържа и с други хора , всеки които е съпричастни да ми пращат писма на мейла [email protected].
С Уважение
Чавдар Танев
Подробна оценка от бивш работник
Нищо добро не може да се каже за фирмата, тези който очакват реки от мен и нормална работа в чужбина да се приготвят за реки от л**на забавени заплати с много месеци!
Подробна оценка от Bagahat Sigh
Здравей,
Ок само ти пишеш такива нещат във фирамта работят толков амного хора, найстина лии така, пищи ми на мой майл, [email protected]
Подробна оценка от иван иванов
Искам да попитам само няма ли кои да провери наи накрая тази поредна гаврешта се с булгарски работници фирма?Да ви дам малко инфо как изнемогват хората които работят в Белгия и Холандия как не са им давали заплати оште за юли месец а ж суштото време се взимат нови и нови обекти ,а за хората пари няма как става така искаме да знаеме? И да кажа на хората които искат да работят в чужбина вав фирма ОКЗ-ХОЛДИНГ НЕ ЗАПОЧВАИТЕ РАБОТА ЗАЩОТО ШТЕ ПОЛУЧИТЕ ВМЕСТО ДОБРО ТРУДОВО ВУЗНАГРАЙДЕНИЕ САМО РАЗОЧАРОВАНИЕ.проверете тази фирма