Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Ен Ел Партнърс ООД /img/frontend/nomap.png"

Ен Ел Партнърс ООД

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 3 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-3 от общо 3


бивш служител

23 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
5
Привилегии
3
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
5
Работна среда
5

Странно! Аз пък съм с отлични впечатления. За първи път ми се случва да ми платят по-голямо възнаграждение от договореното. Вярно, работа имаше, ама за това и бях отишла. Пожелавм си отново да срещна това добро отношение и вече на постоянната си работа!    


бивш служител

-35 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
5
Работна среда
-5

Здравейте, пише ви поредния БИВШ служител при Лъчезара и Васил Костови. Първо да поздравя Администраторите за сайта и възможността на човек да изкаже мнение за бивши или настоящи "шефове". Аз работих при тях през 2010г. Прочетох мнението на Николай, за съжаление не го познавам но ми се искаше да го познавам преди да реша да отида и да работя за тях. Като цяло той е обяснил доста подробно задълженията на един "роб" а не на служител. Аз искам само да допълня, че освен всичките неща които трябваше да правим ами след като сервираме блок масата ние сме вече капнали от умора и единственото за което се сещаме е легло с възглавница. Стаите в които спахме (ако мога така да ги нарека) бяха в мазето където вунеше буквално на мухал а чаршафите с всеки изминал ден бяха все по-влажни и по-влажни. На всичкото отгоре през единствения си почивен ден те започват да се заяждат за това, че стоиш до късно. Отношението им към работниците е повече от отвратително мислят се за недосегаеми. А парите които обещават (600лв.) никога не се вземат, според тях като не си им удачен и като им се опънеш за да променят поне частично отношението си към теб те решават да кажат, че не се справяш с работата естествено защото не си мълчиш и не позволяваш повече да ти се качват по главата.  Хората които смятат да работят при тях нека се замислят защо всяка една година те търсят нов персонал за всяка една длъжност (Барман-Рецепционист,Камериерка и Готвач).
Подкрепям с 2 ръце мнението на Николай дано някой прочете написаното от нас и си даде сметка в какъв "зверилник" попада.


бивш служител

-17 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-4
Уважение
-5
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
0
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
3
Колеги
5
Работна среда
-4

 Здравейте!Изключително много се радвам че този сайт съществува и посещава от голяма част от търсещите работа.Фирмата,за която пиша мнението си,предлага сезонна работа в "семеен"хотел между Равда и Несебър...В обявата в jobs.bg беше обявена примамливата заплата от 600 лева,от която и аз лично се повлиях,мислейки си че съм запознат със степента и сложноста на работата в хотел(работил съм три лета по хотели в Сл.Бряг).Но уви бях далече от от истината.Смените са следните:24 часа работиш,24 часа почиваш.(което е 2 пъти повече от нормалната работа в хотел и съответно получаваш по 1.5лв на час).но нека ви запозная със задълженията,които имах: Барман(правене на кафета,зареждане на блок маса и т.н.В края на всеки ден следва отчитане пред "шефа",броене на всяка бутилка безалкохолно,вода и всичко останало на бара,измерване(по някога до милилитъра)на алкохолните напитки;мерене на кафето,съответно си плащаш ако си пропуснал да запишеш нещо);Ресторант:взимаш поръчки,слагаш прибори и всичко останало което прави сервитьор,плюс метене и миене на целия ресторант,масите,и всичко останало;Рецепция:писане на адресни карти,настаняване на туристи и т.н. и до тук със "Хотелските" задължения.В свободното ти време(това е всяка минута в която решиш да си починеш след 5-6 часово търчене) се налага да изметеш 100-метров участък от третостепенен път,минаващ покрай хотела и след това без да се изкъпеш да си продължиш със сервирането на храна и всичко останало;всяка сутрин миеш шезлонги,чистене на басейна по всякакъв начин,както и поливане на всички храсти.
Сега за отношението:аз лично се чувствах като нишожество,работейки за тези хора...освен цялата работа по обслужване на цял хотел,бяхме длъжни да слугуваме и на "шефовете",които живяха в хотела с детето си(което те обучаваха да ни заповядва и да се държи надменно точно като тях самите).Всяка секунда,прекарана с тези хора беше психически тормоз (а те винаги бяха в хотела...)Отновението като за роби..храната също(по 2 пъти на 24-часовата смяна получавахме леща или боб)обещаха ни 2% от оборота на бара,които получих веднъж,(защото си ги поисках)след ревизия на всяка капка на бара.
очакваше се 3-ма души да обслужват цял хотел(двама на рецепция,ресторант,бар   и една камериерка за всичките 20 стаи)
За Лъчезара и Васил Костови мога да ви говоря безкрай но не това е целта...Важното е хората,които може би ще се излъжат да започнат там да за запознати с това,с което аз не бях...

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?