Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Lagardere Service Bulgaria /img/frontend/nomap.png"

Lagardere Service Bulgaria

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 22 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 21-22 от общо 22


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Да допълня и аз мнението  си. Не зная какъв е екипа в офиса на Лагардер, но отношението към "партньорите" меко казано е непозитивно, преднамерено високомерно и пренебрежително. Контакта между офис Лагардер и партньор няма за цел конструктивно сътрудничество, обективен диалог и партньорство с цел развиване на бранда в България, разработване на магазините и успешна обща работа, а е еднопосочно назидателно, повелително и омаловажаващо труда ми.
Да не коментирам некомпетентността на така наречения търговско - маркетингов отдел, който не може да подготви един документ, без да се налага да бъде неколкократно коригиран и препращан повторно и потретно. Липсата на финансова прозрачност, липса на резултат от инвентаризации.
Е май дойде време и да спомена заплащането, за жълти стотинки, които не биха възнаградили труда и на чистачка - не искам в никакъв случай да омаловажавам ничий труд, но чистачката няма материална отговорност за десетки левове, та за смешна сума "атрактивно месечно възнаграждение" уж партньора мениджира магазин, наема персонал, прави счетоводство. Пише ежедневни справки, бланки, формуляри и какви ли не още бумащини. Принуден е да работи по 8 и повече часа дневно като продавачка, а след това ежедневната счетоводна работа поне още 1-2 часа. Заявки, справки и какво ли не. А счетоводството си прави където намери, на коленце в парка, в близкото кафе, у дома, където си иска, защото в магазините няма офис за партньора - да се оправя както знае. В 21 век, няма компютри, няма с-ма, всяка бумажка с молива и пиши-бриши в тефтера, смятай със сметало ли с калкулатор ли, на пръсти ли, никой не го интересува. 
Отделно партьора поема ВСИЧКИ разходи в магазина, които уж по договор са дребни месечни разходи за парцал, препарат за почистване и лепило, а всъщност се оказват ВСИЧКИ. И разбира се за нито един от направените разходи не може да вземе документ и да си отчете направения разход, защото нищо от собствеността не е негова и всъщност партньора разходва и поддържа чужди активи.
Няма никаква яснота по отношение на набора разрешителни, удостоверения и документация на магазините.
И още, и още, и още.............................
В залючение, не зная в света как работи Лагардер, яно работи защото има обекти и в Северна Америка дори, но тук на местно ниво мениджмънта е.............Български :)))))))
Изводите оставям за вас, моя съвет бягайте далече, ао видите или чиете нещо за Лагардер Сърис България.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-4
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
0
Натоварване
5
Потенциал
-5
Местоположение
5
Колеги
4
Работна среда
4

Ще започна с добрите неща! Екипът в офиса на Лагардер е страхотен. Изграден е от позитивни и амбициозни хора и всички на средно управленско ниво са професионалисти. Проблемът е, че партньорството с Лагардер е абсолютна загуба на време, пари и нерви! Обещават едни неща, а после се оказва съвсем друго. В момента, в който започнете да правите пари ще ви намалят комисионната и ще ви обяснят, че ако не се съгласите с новите условия ще намерят начин да ви вземат съответната сума. За смешна сума пари очакват от вас да бъдете управител, продавач, счетоводител и чистач. Договора, който ще подпишете е така направен, че ще ви накарат да стоите за да не изгубите първоначално дадената "гаранция за добро сътрудничество".

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?