Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Кафе - сладкарница Неделя /img/frontend/nomap.png"

Кафе - сладкарница Неделя

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 44 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 44


бивш служител

19 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
3
Привилегии
2
Фирмена сигурност
5
Натоварване
2
Потенциал
-5
Местоположение
4
Колеги
3
Работна среда
3

Страхотни простотии написани от хора, които не са си мръднали пръста и после негодуват. Нека напиша едно обективно мнение. Имайте предвид, че почти всяка сладкарница "Неделя" е с различен собственик и има известни разминавания в работната етика. Прекарах във фирмата година и половина. Бях барман - заплатата е 1200лв, след като минеш един месец обучение. Първия месец е 800лв. Работиш 6 на 1. Смените са удобни - започваш рано, приключваш рано и са с продължителност от 7 часа и половина, като тази половина са двете полагащи се почивки по 15 минути. Имаш и междинни смени - те са по 8 часа. Колегите са свестни, понякога има интриги, ама то къде няма интриги? Развитие, както се досещате няма, но е удобна работа за студенти и хора, които търсят поприще, към което да се насочат. За сервитьорите е малко по-различно, но бакшишите са на ниво като за сладкарница. Колеги са правили по 2000лв и отгоре месечено от заплата + бакшиш. Та, ако мога да заключа - препоръчвам като за временно работно място, но не си мислете, че ще се подпирате и ще работите през пръсти и ще ви търпят.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Искам да изкажа разочарованието си от тази фирма и от управителите . Махат служители без да дават ясна причина защо , работиш уж по 7 часа на ден , а реално стоиш по 10 часа без почивка на крак , всяк грешка торта заплащаш . Няма уважение един върши цялата работа , непрекъснато се сменя персонала .


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Пичове от 3 години не работя никъде тъй като си докарвам по 1BTC на всеки шест месеца от този сайт https://freebitco.in/?r=15568018


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте.В тази фирма нещо не е както трябва,и първо трябва да се сменят управителите,от там идва цялата работа.Случката е в сладкарници Неделя град Плевен във мола.Отивам на интервю за длъжността шофьор.И на интервюто ми съобщават че 4 часа е само карането,а в останалото време си барман.А в самата обява не е описано това.И казвам на госпожата,че съм дошъл за шофьор,не за барман и защо не е описано в обявата,въобще нямаше да кандидатствам.Тя ме гледа и нищо не може да каже.


бивш служител

35 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
5
Привилегии
3
Фирмена сигурност
4
Натоварване
5
Потенциал
4
Местоположение
4
Колеги
5
Работна среда
3

Здравейте,
Искам да изкажа и аз собственото си мнение като бивш служител на позиция барман от 2015г.
Работех в Ринг Мол.Управителите са коректни хора,отнасяха се с уважение и разбиране.Имаха и по-специално отношение към студенти.Работата беше адски много и заплащането не беше много добро.Фирмената политика в тази верига е безумна.Имам впредивид списъците със задължения всеки ден.
Общо взето измисляха всевъзможни,абсурдни задачи за да си максимално ангажиран.Цените на предлаганите стоки са безумни.


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Е как е възможно!
Моя близка роднина почна там работа преди два месеца. Стараеше се много детето. Не можех да й се обаждам през деня. Било забранено на сервитьорите да говорят по мобилен. Хубаво, разбирам, но ако нещо спешно имам да кажа, как да се свържа? Майка й отишла там да изпие едно кафе, след това, представете си, управителката й заявила, че тук роднини не се допускат. Като научих за това, аз зададох въпрос на сайта им - това нормално ли е? След два дни близката ми беше освободена от работа. Честно казано, мислех, че ще направят преоценка на ситуацията и няма да се държат толкова грубо със служителите. Лъгала съм се. И без това не обичам торти. Не знам дали собствениците на веригата знаят какво вършат управителите на отделните обекти.


настоящ служител

-21 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-2
Натоварване
2
Потенциал
-5
Местоположение
-2
Колеги
5
Работна среда
-4

Здравейте надявам се да се прочете от хората който трябва(управителите,собствениците)
Ще опиша оценките който съм поставил.
Заплащане:то не е много добро.Заплащането е твърдо почасово и е една от причините да няма работници в фирмата.На повечето места е твърдо + % или бонусна схема,която вие обещавате но я няма.Като стар служител от вече дълги години това разбирам от новите хора който ми задават въпроса ти как стоиш тук има много по добри места и аз това се чудя вече.
Уважение:уважението го няма в тази фирма освен от колегите с който работиш в сладкарницата.Дано да не ти се налага да звъниш в цеха.Там са вечно ядосани нервни и аз не разбирам защо си го изкарват на нас.Хора и на нас не ни е лесно все пак ние имаме пряка връзка с клиентите ние също сме напрегнати но не си го изкарваме на вас.Изпращате ни на обучения това е чудесно но и хората от цеха имат нужда най вече на обратна връзка или поне се поставете на наше място.Жалко е това отношение което получаваме най - вече от Радослава или Кристина може би ако те се променят другите ще вземат пример от тях.(не искам да обиждам никого просто казвам самата истина дори и под тази писменна форма)Бъдете като Георги Минчев винига подхожда с разбиране независимо каква е ситуацията.Уважението и като служители в тази фирма ни го отнемате всеки ден например с цените за тази консумация която имаме вместо да гледате на нас като на служители вие гледате като на клиенти не трябва да е така.
Привилегии:Никой няма привилегии освен управителите.Дори пом.управители нямат привилегии да не говорим пък за барманите или сервитьорите.Нямаме право на нищо нито почивката по време на работа която е за 12часов ден нито ядене да си вземеш по време на работа на консумация не може да се яде а то с тези цени няма и да можем.Парчета персонал имаме на по ниски цени това е добре но дори и от тях вместо да са на доставна цена която би трябвало да е (никой не губи нищо от нея)вие сте им сложили надценка за да печелите и от тях това никаде го няма.СРАМ е това СРАМ.Задължавате ни да си взимаме отпуски когато на управителите им е изгодно а някой път и даже не можем да си я вземем и дори не се и изпраща отговорът е вземете си отпуска(как като нямаме право освен ако не е когато вие ни казвате)Помислете и върху това все някой ще потърси определените институции.
фирмена сигурност:никоя няма сигурност в тази фирма освен старите служители.Новите го забелязват това.
Натоварването:то е слабо защото не предлагаме никакви неща и вече няма и на кой.Има работа само в обектите в моловете и това е.
Потенциал:През тези години видях хора с Огромен потенциал дори по голям и от моя,но вместо да позволите на хората да разгърнат потенциала си вие направо ги смазвате като ги демотивирате направо грандиозно били то чрез заплащането,правата който имат а те са малко и много други неща като консумацията която променихте и постоянните промени на правила и др.
Местоположение:то е добро имате навсякаде обекти но проблема който знам от новите ни кадри е че като кандидатстват при вас на работа примерно за обекта на НДК интервюто им се провежда в обекта в Младост и г-жа Мая им казва че в Младост ще им е по добре от НДК защото явно там управителя е с повече привилегии от този в другия обект не се прави така, да не говорим за интервютата по телефона.Все пак това е човек с висше(срамота)
Колеги:те са единствената причина да стоя в фирмата добре че са те.
Работната среда:ами тя е отвратителна.Нямаш право на нищо.Имаме постоянни проверки няма лошо при всяка голяма компания ги има но тези вътрешните проверки от ИВАН и КРИСТИЯН(нищо против хората всеки разбира че това им е работата)но и всеки се пита нас ни проверяват те но дали някой проверява тях.Това е наистина добър въпрос.

Инвестирайте в персонала си от това само ще спечелите но го направете преди да си тръгнат старите служители че с този намален персонал сте зависими от него а сами виждате новите.Може би новите постоянно си тръгват заради по горе описаните неща Помислете си.
Промяната е не винаги е лошо нещо стига да е насочена към добро за всички.


бивш служител

45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
5
Привилегии
5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
5
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
5

Изчетох доста коментари, от псевдо почти наети служители. Жалко, че хора засегнати в даден момент си позволяват да дават мнение за среда в която дори не са били.
Сладкарници Неделя са най-добрите работодатели, които съм имала някога.Малко работно време, което е рядкост днес имайки предвид, че масово се работи 2 на 2,по 12-13 часа. Кой си тръгва в 14:30 следобяд от работа? Заплащането е чудесно, всеки който си върши задълженията е бил облагодетелстван, и му е показано, че е важна част от екипа. Изключително коректни са в това отношение, няма забавена заплата!!!
Да не говорим за обучението и дисциплината на които се учиш! До ден днешен съм благодарна за това което съм научила като поведение. Винаги има две гледни точки разбира се, но масово хората не се подчиняват на дадени правила и съответно биват отстранявани. Където и да отидеш, ще има правила и критерий с които да се съобразяваш. Ти сам избираш, на кого да се подчиниш, но това не ти дава правото да изразяваш мнение, което дори не е адекватно, само защото се чувсташ засегнат.Разбира се има момент в който си казваш-Писна ми, ще напусна. Но в работна среда е така, и сигурно всеки един човек си го е казвал някога.
Винаги ще говоря с добро за Сладкарници Неделя, няма такъв точен работодател, няма толкова хубава заплата, която расте с годините, и която получаваш за толкова малко работно време! За съжаление не може да продължаваш с барманство и сервитьорство след определена възраст, поне аз така смятам. Иначе да съм се върнала там.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте!
Кафе-сладкарница "Неделя" - стил и класа, но:
като бивш кандидат за позицията "Барман" в обекта Ви в кв. "Сухата река", имам мнение, което е противоречиво на горепосочените стил и класа. Касае се до вашия HR служител (която и да е тя). Бях поканена на интервю, вследствие на което се оказа, че не било покана за среща, а оферта да си говорим по телефона. Хм, странна практика, но да продължа. Останах с впечатление, че когато те поканят на интервю, ти трябва да отидеш на място, но отивайки, бармана ми подава телефона (озадачен) и оттам HR-ката обясни, че не ме била канила на място, а ставало въпрос да сме се доуточнили за дата. Значи: преди 4 дни говорим, след 4 пак иска да си говорим... ама по телефона, че визуалният контакт вероято плаши. На мен това ми заприлича на играта "Счупен телефон", само не разбрах, като на изпроводяк каза, че сме щели да се чуем до края на деня, защо 5 дни по-късно не звъни. Тъпо ми е, тамън свикнах с правилата. Вероятно, дамата не знае, че когато кандидат търси работа, то я търси СЕГА, а не за вбъдещето, когато някой ще е на кеф да се яви на работа. И сега една чисточовешка препоръка към Дамата: когато кандидат заяви желание да работи във Ваша фирма, това само по себе си, е комплимент за Вас, още повече когато кандидатът е висшист, с опит в сферата и дайте да си го кажем: да си "Барман", не е като да си "Космонавт", нали? Преекспонацията е ненужна! Тонът ви по телефона не вещаеше обещанието за обратна връзка. Но все пак имаше обещание - неспазено! Сега осъзнавам, каква свръх наглост от моя страна е да отида на място и да проявя директен интерес към позицията. И въпреки това, смея да твърдя, че загубихте страхотен служител в мое лице! Хайде, успех!


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Извикахаме на интервю миналата година на обекта им до метростанция Вардар.Наложи се да чакам половин час докато управителката дойде,когато дойде,аз се изправих,усмихнах и й подадох ръка.Тя не ми подаде ръка,пренебрежително седна до мен и дори не благоволи да се усмихне!Мн накратко и с нежелание ми обясни за длъжността и работното време.Тогава бях в мн труден период (финансов),така,че приех работата щом се обади по-късно.Първата седмица,двамата управители Милена и Искрен явно бяха мн заети за да стартират трудовия ми договор.На втората седмица,след подписването Милена(винаги намусена)започна да се заяжда с мен,гледаше ме с очевиден неприязън,подиграваше се с мен,докато един ден не ме разплака.Никога не съм получавала толкова групо отношение,поводът беше,че не съм знаела как да бърша маси?!?(искам да поясня,че съм работила като серитьор общо 5г.и дори в далеч по елитно заведение(извън бг).
Отделно,ако сте пушач,няма как да излезете да пушите за тези 8 часа.Уж има почивка,която е 30мин,но реално те пускат в почивка,когато има кой да те замести И има малко хора,почивката ти реално е 10-15мин (освен ако не искаш да бъдеш уволнен).Работи се два на два ми казаха,колежката обаче,поради липса на други кадри я бяха сложили 3 на 1...
Това,което ми направи вчпечатление е,че при целите торти мн често скатават и не пускат касови бележки,това представено пред клиента,че компютъра се е повредил.
Реално ме държаха на работа един месец,уволниха ме,като ми казаха,да не идвам на работа на следващия ден.Аз не се свених и попитах защо,така,че да си направя извод.Отговорът беше- Ами така се случиха нещата.
Когато стана време да ми платят управителят Искрен не си вдигаше телефонът около седмица,трябваше да отида до там,за да го чуя през телефона на бармана...Каза ми да изчакам една седмица,мина се,звъннах му отново,отговори ми,че заплатата ми е на обекта,да отида да си я взема.Взех си плика с парите от обекта,разбира се,Искрен не беше та.Тръгнах си.Когато се прибрах установих,че в плика има 100лв по малко от обявеното.
Управителя отново не си вдигаше телефона...
Колежката,която назначиха два дни преди мен имаше същия проблем.
Не ви съветвам да започвате работа там,поне не на този обект с тези отвратителни хора.
Сладкарница Неделя ме остави с горчив вкус в устата.


Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?