Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Ментормейт България https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,бул. „проф. Цветан Лазаров“ 67&markers=София,бул. „проф. Цветан Лазаров“ 67

Ментормейт България

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 80 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 41-50 от общо 80


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Абе мютни си QA-ския мейл като ти спамят и не ни занимавай нас, задай въпрос до самата компания, какво обясняваш тук, че не ти се връзвало. Адски безполезен коментар.


шубе го/я е и не казва!

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Интересно ми е при положение, че имате Тест Аутомейшън курс(вече много компании вече имат нещо сходно) защо постояно имате обяви за работа за Тест Аутомйепън спциалист и по специално на Джуниър ниво.
Не е ли логично ако имате подобен курс от там да ви излизат Джуниър специалистите?
Може ли да споделите какъв е процента на завършите курса, които работят по Тест Аутомешън проект?
Питам понеже нещо не ми се връзва, понеже съм постояно спамен във Фейсбук от ваши обяви за работа...


18 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
1
Привилегии
3
Фирмена сигурност
2
Натоварване
3
Потенциал
2
Местоположение
-1
Колеги
4
Работна среда
3

Нещата никак не са общи. Един индивид може да разкаже за своя личен опит, но не и да говори за цялата фирма (освен ако лично не е обходил всеки отдел). Затова е съвсем нормално да има противоречиви мнения. Според мои наблюдения, базирани на личен опит и множество дискусии с хора от различни отдели, за един в дадена позиция всичко може да е наред, докато за човек на друга позиция - може да не е. Има достатъчно много хора в ММ, които са напълно доволни с това какво възнаграждение получават, как се отнасят с тях и как се развиват персонално. Обаче... има и доста други, които не са доволни от поне един, или всеки от тези фактори. Човек, който е доволен от ежедневието си и не го променя в никакъв случай не е "балък". Но ако не е доволен и говори как би се махнал докато продължава да работи там - май по-скоро е!? Не знам, не е моя работа. Всеки има правото да помисли и да прецени за себе си.

Тук става дума за това, че има различни хора в мениджмънта на ММ и някои от тези хора се справят много добре, докато други не толкова, като не си дават и особена сметка за това. Доказано е от мой личен опит и дискусии с хора, на които имам доверие и са а) все още там, б) напуснали, или в) премахнати по желание на фирмата.

Идеята на тези мнения е да служат за нещо като предупреждение. Примерно, ако ще ставате QA в ММ, има шанс и да не останете кой знае колко доволни. Това не значи, че няма да научите полезни неща. Но най-вероятно има по-добри опции за вас ако вече имате опит. Проверете и колко automation QAs има в ММ, които са там повече от 5 години, или дори повече от 3. Не са много.

Колкото до това, че се плаща на тези, които работят и не на тези, които "се скътават" - в това дори няма логика. Ако някой се "скътава", то това си проличава в резултатите му и такъв човек може да бъде "поканен" да напусне на база на тези резултати. Каква логика има една добра фирма да задържа такива хора? Би имало логика само ако фирмата не държи на това да доставя качествени продукти на клиентите си.

Това, че трудът се възнаграждава на първо място, е идеалистично мнение, което никак не съвпада с реалността. Достатъчно много добри кадри напуснаха след като им бяха предложени доста по-сериозни оферти и им беше дошло в повече поради една или друга причина, не само заплащането. Хора от QA, BA, както и Dev отделите. Има и други, които са ОК със ситуациите си, но заслужават повече и може би не си дават сметка за това. Има и трети, които са там от години и на база на дългосрочния си престой са достигнали доста прилични цифри и опит, това е факт. Интересно е, обаче, че ясно се е виждало и как хора с доста по-малко опит в професията си са вършили успешно работа от същото качество и количество, или дори по-добро и повече, но не са получили нищо над нормалното и малко хвалби. Това няма значение, защото ММ работи с определени граници за определени позиции и дори човек да се пръсне от усилия и резултати - няма как да надвиши тези граници. Съществува и огромен фактор, базиран на това какво пишат за вас хората при годишните ревюта. Понякога има напълно неверни мнения, но те винаги могат да се използват срещу вас. Освен това, фирмата държи много на правилото да не се споделя информация за пари между хората там и се страхува от това то да бъде нарушавано. Личи си как ги побиват тръпки когато някой спомене по-висока сума по време на някоя лична среща. Все едно няма как тази информация да се придобие по какви ли не начини. Човек лесно може да отиде на интервю и да види сам що за оферти предлагат на други места. Може и да обсъди темата с бивши колеги отилишли някъде, където няма такова правило (да, има такива фирми). И не случайно тези хора напускат след като им предложат доста повече, докато тук се опитват да ги убедят, че предлаганото е на индустриален стандард. Ами, не - това не е вярно, поне не и за всички отдели и индивиди. Има несъответствия в това как се управляват хората в ММ и ако не сте съгласни - това е ваше право, но също така и значи, че просто не сте информирани. Ако гледате само себе си може всичко да изглежда наред. Но някак си мисля, че ако всичко беше толкова розово... нямаше да напускат толкова много добри и опитни специалисти, и да получат по-атрактивни възнаграждания на не по-малко атрактивни работни места в последствие.

Животът в ММ никак не е лош, въпреки че ако се фокусират само негативните мнения е възможно да не изглежда така. Човек може да се чувства прекрасно там, изпитвано е и от мен. Но е глупаво някой да се прави на ударен ако знае, че е подценен. Ако пък не е - хвала му. Имам приятели там, които не са подценени. Това не променя мнението ми, че QA отдела се влошава с причини и хората го напускат бавно, но сигурно. Когато целта на ръководството е да изглежда професионално вместо да бъде професионално, не знам какво друго може да стане.


настоящ служител

31 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
4
Привилегии
4
Фирмена сигурност
4
Натоварване
3
Потенциал
3
Местоположение
2
Колеги
4
Работна среда
3

Коментарите ми ги показа един приятел, които препоръчах да започне и като видех какво е писано реших и аз да пиша, понеже някой неща ми се виждат малко не да не кажа много не истински.

Сега ще започна с това какво мен ме радва тук, първо това какво трябва да направим е лесно разбираемо понеже има Бизнес Анализатори, които се грижат за това в предни фирми ми беше писнало вечно да не се знае какво трябва да се свърши.

Второ има интересни неща като работа сега даже тази година се очаква и AI проекти.

Трето аз съм доволен от заплащането, аз лично взимам повече от в предната ми фирма и за разлика тук като ми обещаят нещо става.

Относно това, че колегите са супер - супер са, но явно бившите колеги мислят хем, че сме супер хем, че сме некви балъци.

Аз не мисля, че съм малоумник, които работи за жълти стотинки и поне за себе си оценявам, че леада ми ме пита как съм и дали съм добре почти всяка седмица.

Надявам се и други колеги да се включат и да напишат и те какво мислят.


36 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
4
Привилегии
3
Фирмена сигурност
5
Натоварване
3
Потенциал
4
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
3

Аз съм във фирамата вече 5 години, стартирах като ръчен QA и сега съм вече Automation QA. Фирмата ми предостави безплатен Automation QA training и много други обучения. Въпреки, че е Service компания моя Manager ми намери проект в, които да се развивам кариерно както искам като Auto QA. Преките ръководители третират хората с разбиране, а не като ресурси.
Относно заплащането хората, които се стараят и разбират и могат взимат високи заплати, тези, които мързелуват и се скътават не. Аз седя 5 години във фирмата не за чест и слава и имам много приятели в комнапията даже и с повече опит във фирмата, които като мен седят заради отношението, заплащането и атмосферата.


бивш служител

6 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
2
Привилегии
1
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
3
Потенциал
-3
Местоположение
-3
Колеги
5
Работна среда
5

Прекарах шепа години в ММ и сметнах за редно да дам свето мнение, тъй като може и да помогне на други да преценят как да процедират.

Започнах като Specialist и стигнах до Analyst, като през това време научих много неща - включително технически и "soft" умения. Може би най-доброто в рамките на това време бяха страхотните колеги, от които към много имам голям респект и смятам, че са колеги за предпочитане. За жалост, не смятам че ММ е фирма, в която човек наистина може да се чувства оценен, или мотивиран да даде всичко от себе си. Управлението на фирмата се влоши през последната година, като това се усеща най-лесно когато един ден отидеш на работа и половината ти приятели ги няма, защото са вече напуснали.

Ще се опитам да разделя мненията си на позитивни и негативни.

ПОЗИТИВИ:

- Обстановката - чудесна е, новият офис през последните 2-3 години е приятно място, където човек наистина може да се почувства спокойно и добре. Не офиса прави всичко, ами по-скоро хората в него. В тази фирма има много добри хора, които носят това приятно усещане. Самият офис също е много по-добър от повечето, но разбира се има и своите проблеми.
- Колегите - вече споменах това, но в тази фирма има добър шанс да срещнете минимално количество комплексирани, или неприятни хора. Повечето са готини и отворени за комуникация.
- Възможностите - фирмата е перфектното място за едно изключително средно ниво. Ако сте нов в бранша - ще ви хареса да съберете опит точно там и този опит ще ви отведе на къде-къде по-добри позици с много по-добри възможности и възнаграждения. Просто не правете грешката да останете в ММ след като надминете средното ниво. Ще ощетите единствено себе си.
- Ежедневието и работното време - за един плюс, за друг минус, но на мен работното време от 12-20 ми харесваше. Колкото до самото ежедневие, има добър шанс да имате огромно свобода относно кога си почивате и кога работите. За добро или лошо може да процедирате както сметнете за добре, но разбира се ако не вършите работата си това ще ви изиграе лоша шега и рано или късно ще ви настигне. Въпреки това, натоварването варира и ако понякога е много високо, то често е и много ниско.
- Офиса - може да имате удобно място на бюро с добро пространство, 2 монитора (може и стойки за тях), избор на стол (ако се помолите за това и не ви е удобно), но вероятно остаряла работна машина. В днешно време повечето работни лаптопи са по-бързи и адекватни от машините в ММ, но пак стават за тестване. Ако сте дев сигурно ще ви дадат нещо много по-добро, но за тестерите... не особено.

НЕГАТИВИ:

- Мениджмънт - за огромна жалост, ММ и хората, които водят Сф. офис, не умеят да ценят хората си по адекватен и усетим начин. Очаквайте огромни хвалби ако се справите добре, идващи с едно стандартно и жалко повишение на всяка година. Ако пък имате "пропуски", които могат да се измсучат винаги от всякакви неочаквани посоки, дори това вече жалко повишение ще ви бъде намалено със 100-200лв. За мен лично, цялото нещо стана малко обидно и в един момент си дадох сметка колко не си струва времето ми там и как лека полека желанието ми да се раздавам е изчезнало почти напълно. В комуникацията с хората над мен усещах много лицемерие, което е добре скрито, но за мен лично - напълно доказано пред мен и пред мои приятели и познати там. Най-големите успехи се награждават основно с най-големите хвалби. Тук-таме има хора, които са страшни специалисти и се катерят по позициите и парите, но дори те на моменти биват тренирани като идиоти. Знам за архитект, на който му дадоха 100лв под обещаното, а е много добър професионалист и напълно доказан. На други места ще се борят за него, а тук дори такъв човек бива "спестен".
- Заплащане - това е голямото "BUT" в тази фирма, както сте чели/чули до сега. Много бързо ще усетите, че в ММ вие не струват повече от някой друг стотак нагоре. Ако се чувствате много зле може да повдигнете въпроса и да си уредите едно от тези "извънредни ревюта", които са пълен цирк, тъй като се предлагат само на който се бори за тях активно, докато други дори не са чували за тях. Знам го като човек, който е получавал такива извънредни повишения, споделял за тях на други колеги, а те са били изумени как за година и повече не са чували за такова нещо. При първото ми повишение аз не бях доволен и скоро след това изразих това и поисках подобрение. Не много дълго след това го получих, като мениджърката ми обясни, че IT хората в България са нагли. Интересно, обаче, как половината напуснаха и взеха поне по 1 хилядарка над заплатите си ММ без дори се опитват. На други места казваш сумата и ти я дават директно, но тук за по-ниски суми си нагъл. ;) Лицемерието е много силно и тук, защото в крайна сметка когато исках нещо повече - на съвсем нормално, даже ниско ниво за опита ми - ми беше казано, че това няма да е честно спрямо другите. Вътрешно, човек не може да не се засмее на такова нещо. То е жалко. Най-вече защото съм напълно наясно с това, че ми плащаха няколко стотин лева под високата граница на позицията ми, а може би още повече под абсолютния й лимит. С какви очи ми е говорено така не знам, но е обидно и е много смешно как те си мислят, че не им личи това лицемерие. Даже се чувстват на по-висока морална позиция от вас докато ви говорят тези глупости. Истината е такава, че страхотни специалисти и добри, готини хора, не струват няколко стотака отгоре за тази фирма и тя ведро ще ги изпрати по пътя им без да се опита да ги запази, освен ако наистина няма моментна нужда от тях. Друго интересно нещо е мениджърско мнение, че повишенията трабва да започват ниско и да се увеличават с времето. Отново е смешно, защото повишенията са еднакви всеки път, поне в моя опит и на доста други хора.
- Хранилката - без коментар, освен че осъзнатите хора си поръчват храна за доставка в този офис, или си носят от вкъщи.

Заключение:

Ако търсите място за първоначално развитие като тестер и живеете при родителите си - мястото е супер. След средата си търсете място, където ще ви ценят не само на думи! :)


шубе го/я е и не казва!

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Каква е заплатата за QA Specialist във фирмата?


бивш служител

1 точка

виж подробна оценка
Заплащане
-4
Уважение
-4
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
4
Натоварване
3
Потенциал
-5
Местоположение
4
Колеги
5
Работна среда
3

Изкарах 1 година в компанията, като Специалист Тестване.Първоначалната ми идея беше, че това е моята фирма и ще се развивам и ще изкарам дълги години, но не се случи точно така.

Минуси:

1.При кандидатстване за позицията - Analyst бях извикана и ми бе направено 1 интервю - стандартни въпроси , да разкажа за себе си , какви познания и т.н. Зададен ми бе въпрос дали съм тествала с SOAP UI и какво по-точно.СЛед като обясних, че до този момент съм тествала само SOAP services на самото интервю ми бе казано ами няма как да очакваш заплата , която искаш тъй като не си се занимавала със REST services , а пък ние предимно само с това се занимаваме.
Голям минус от започване до напускането ми 1 ден не съм използвала SOAP UI. (неоснователна причина, за да не ми дадат поисканата сума)

2.Започнаха да ми дават малки проекти , които във повечето случаи бяха много спешни и за много важни клиенти за компанията.Клиентите не бяха одобрили високите оферти и за да не изпуснат клиентите мениджмнта слагаше по 1 QA и 2 програмиста.Кратките срокове на проектите за мен бяха недопустими и голямо напрежение.За единия проект се наложи да се прави овъртайм, като аз имах 8 часа, но програмистите бяха с по няколко седмици овъртайм.(плаща се овъртайма) , но на ревюто ми за 6 месеца ми казаха : "Ние имаме чуството, че нарочно искаше овъртайм за да вземеш пари" - аз бях втрещена от тези думи и не можех да повярвам с каква наглост го казват и как може да има толко слаб мениджмънт.Отговора ми беше : "За тези 100 лв ли мислиш, че съм.Бъркате се."
Това бе така да се каже второто ми разочорование от страна на мениджмънта.

3.Продължиха да ми дават малки проекти, които са предимно Front End тестване, което не ме удволетворяваше тъй като исках да тествам сложен софтуер с интеграция, сървиси, база данни.Такъв проект не ми се предостави.

4.На ревюто ми бяха изтъкнати причини, че съм дала заявка за automation и за това очаквали повече от мен и за това ми увеличават заплатата само с 200 лв. Заявката на интервюто ми беше , че нямам никакъв опит и се надявам да ме включат в проект като junior automation за да мога да се уча от някой senior и да навлизам в тази материя.Такъв проект не ми бе предоставен.

5.След много други разочарования , които чух и за други мои колеги техните заплати и очаквания ми се потвърди мнението , че фирмата не е за хора с опит , които искат да се развиват както професионално така и финансово.

6.При напускане на въпроса защо искам да си тръгна разказах всичко това което описах по нагоре и реакцията беше : уау много учудена и бясна.Били дали всичко за мен инвестирали толкова в мен, а аз съм била неблагодарна, че искам да се развивам , което не виждах в компанията, както и че искам да взимам заплата , която заслужавам.Бе ми казано , че няма смисъл да ме държат 1 месец и ме усвободиха на следващия ден и ми бе казано с злоба и непрофесионализъм как съм си тръгвала всеки ден в 7.30 в последния месец, което не е истина тъй като ми се наложи 2 пъти и мениджъра беше уведомен и попитан дали е възможно.

Общо взето изводите са:
1.Ако искате да научите някакви базови неща и сте джуниъри - ок , но не се заседявайте повече от 1 година.
2.Ако нещо ви е било позволено но след това не им изнася ще го кажат, че едва ли не сам сте взели решението и сте го направили.Ще си измият ръцете.
3.В обявите, които пускат в Джобс и т.н пишат гъвкаво работно време - няма нищо такова , понякога ако се наложи може да си тръгнете 1-2 часа по рано, но не и постоянно.Ако имате деца не препоръчвам да работите там, защото няма да гледат с добро око ако се налага постоянно да си тръгвате или идвате по късно.
4.Заплатите за всички нива дори и за джуниър са по ниски спрямо пазара и другите фирми.
5.Придобивки - ваучери за транспорт, доп.здравно (ако очаквате ваучери за храна, 25 дни отпуска, плодов ден или пък някакви снаксове, хубаво кафе, мултиспорт,която е подсигурена от тях - ТОВА НЕ Е ВАШАТА ФИРМА)
6.Мениджмънт - много ниско ниво , не се разпределят правилно ресурсите, проектите спрямо нивото на хората.Понякога някои си клатят краката и са на бенч, а други ги скъсват от работа, но защото клиент не плаща няма да вкарат и други хора по проекта , за да се намали натоварването.
7.Обученията , които правят винаги са извън работно време и смятат , че вие сте длъжни да ги изкарвате и даже ви изпитват като в училище с тестове и се раздават оценки, критики.Обучаващите - от всички обучения нито един не ставаше според мен и не можа да преподаде материята както трябва, да не кажа че повечето са просто като презентации или пък сам си гледаш видеата и после си правиш домашните.
8.Работно време - тук зависи дали ви допада сутрин да спите или обичате да тренирате и да ходите по късно на работа.За някои е плюс за други не.
9.Единственото заведение в сградата , в което можеш да ядеш е под всякаква критика.Мазно,пържено,високи цени и качество на продукти най-ниско.Има опция да си носиш храна от вкъщи и да хапваш (което е плюс).Обедната е 30 мин и нямаш възможност да хапваш извън офиса.

Плюсове:
Само за един плюс се сещами той е страхотните колеги, с които ще се срещнеш и ще работиш.Запознаваш се с много хора и черпиш знания от тях.Срещнах изключителни хора, които ги наричам приятели вече.

Пожелавам на всички колеги успехи а на мениджмънта дано някой ден се чатнат , че не могат да експлоатират хората си и да очакват да не им заплащат.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте, можете ли да ми кажете как протича интервю за програмист за гр.Варна?Какви въпроси?Дават ли задачки?


бивш служител

16 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
3
Привилегии
2
Фирмена сигурност
3
Натоварване
-2
Потенциал
4
Местоположение
-1
Колеги
3
Работна среда
3

Изкарах добри 2 години и 3 месеца в компанията. Развих изключително много всеки аспект от моите качества - technical/soft skills. Ако имаш желание за растеж, да преодоляваш бариери, ще ти се предостави възможност, но разбира се - трябва да го пожелаеш. Това, което искам да кажа е че вярват на хората си. Потенциалът за добра кариера е ГОЛЯМ.

1) Заплащането е с една идея по-ниско от останалите фирми в сектора, което разбира се като се сметне на годишна база се получава голяма разлика.

2) Колегите са млади и готини хора с различни интереси.
Има различни социални дейности, които помагат да се интегрираш по-лесно и съответно да ти е приятно да ходиш на работа след това.

3) Работна среда - в open space сме, което за мен е минус. Вкъщи успявах да свърша доста повече работа.

4) Работно време (12:00 - 20:00) - според мен е супер. Избягваш задръстванията, имаш време сутрин за лични неща, тренировка и т.н.

5) Обучения - за жалост са в извънработно време, но има доста добри и полезни обучения - presentation skills, client satisfaction, scrum training etc. Като включиш пътя до работа, то половината от денонощието ти отива в работа :) Фирмата не е подходяща за хора с малки деца.

6) Бонуси няма, както е споменал колегата по-долу. Причините за това са нелепи, типични за outsourcing компания - не е ок за клиента.

Извод: Фирмата е супер за млади хора, за които заплата не е всичко, които искат да се развиват и да израстват не само в технически аспект.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?