Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Coca-Cola HBC Bulgaria/ Кока-Кола ХБК България /img/frontend/nomap.png"

Coca-Cola HBC Bulgaria/ Кока-Кола ХБК България

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 428 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 428


бивш служител

-23 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-3
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
-2
Натоварване
-5
Потенциал
-2
Местоположение
-2
Колеги
-1
Работна среда
-3

Голяма илюзия е, че в Колата (Костинброд) работещите на мотокар взимат много пари. Пари се взимат, но се размазваш от работа. 1-ва седмица - нощни, 2-ра седмица - втори смени, 3-та седмица дневна и 4-та пак нощни. Товариш, разтоварваш, не се спираш. Лятото ти се плаща извънредния труд и си докарваш до 2300, ама с много, наистина много работа. Може да се стараеш, да се учиш бързо, да работиш професионално, но тях не ги интересува, за тях ти си просто парче месо, което трябва да работи бързо и да се справя иначе си отиваш. Повечето началници са психари и трябва да имаш железни нерви, за да не им избиеш зъбите.
Не препоръчвам на хора под 30 години да работят там. Напрежението и натоварването е нещото, което ще ви скапе психиката там. Ромите ги имат за повече хора от другите. Като цяло, ако мислите да започвате там - ОТКАЖЕТЕ СЕ. Не ви го казвам с лошо, а за добро. Много от служителите ще ви излъжат, че всичко, което сте чули за Кока-Кола в Костинброд е лъжа, ама не, хаха. Те го правят с цел да има младоци, които да вършат тежката работа, а и да ви викат на вас, а не на тях. Заплата преди 3 години беше пълен фарс 610-700 лева, но понеже видяха, че никой няма да им работи за тея мизерни пари я вдигнаха, но натоварването е голямо. Буквално от нощна си лягаш, будиш се, къпеш се и пак отиваш на нощна. Втората смяна е горе-долу същата - имаш малък интервал сутрин да свършиш всичко за деня, защото се прибираш вечер. Дневната е добре, ама затова е само една седмица в месеца, защото е добре.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Най- добрият работодател за който съм работила.


бивш служител

-20 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
-2
Потенциал
-5
Местоположение
5
Колеги
1
Работна среда
-3

Ще говоря само за производството в завода в Костинброд и за работата на оператор на бутилираща линия, за другите места и позиции нямам впечатления и информация.
Така:
- кадровата политика на фирмата е... няма такава;
- ако смятате, че като се учите бързо, показвате желание за работа, влагате усилия и сте изпълнителен, това ще бъде забелязано,оценено и ще ви донесе някакви дивиденти за в бъдеще ЗАБРАВЕТЕ!;
- началството на вс. нива има склонноста да обещава и после да забравя т.е. лъжат като за световно;
- на никого не му пука за вас, използват ви по най-безцеремонния начин и когато решат ви бият шута като на мръсно коте. Това да инвестират време в развитие на кадри е извън техния капацитет. Там се работи на парче т.е. когато има много работа, през летния сезон се набират хора буквално от кол и въже, назначават се на някакви кратки срочни договори, аз съм имал за година и 7 месеца 3 договора, един от които за 30 дни :)) и когато работата намалее, заиграва метлата и болшинството от новоназначените си заминават. Имат един гръбнак от около 40 човека на безсрочни договори, които от ден на ден намаляват, понеже напускат поради ниското заплащане и тук говорим за хора с по 10-15г и нагоре стаж в компанията;
-малцинствата с привилигеровани и ако си циганин, гей или сърбин, ще си малко по-защитен от останалите, особено в случай на конфликтна ситуация с някой от горепосочените ти си априори виновен;
-заплащането е ниско, а работата, особено на някои позиций, е интензивна, напрегната и изморителна, и за 900 лева не си струва. Да когато има мноооого работа ти плащат извънреден труд и мовеш да вземеш веднъж на 3 месеца по 1500 чисти, но след КОВИД кризата - ЗАБРАВЕТЕ!;
- измежду началник смените се намират големи тъпунгери и комплексирани истерици, затова тябва да имате железни нерви, за да работите в такава обстановка без да посегнете на началника си ;))), но повечето са свестни, особено тези дето са били оператори и знаят за какво иде реч на твое място.
Ами това е, което имам да кажа по темата, иначе самата работа не е лоша, дори има интересни неща за хора като мен, които обичат да работят с машини и са работили много в тази сфера. Тръгвам си от тази работа с негативни чувства, понеже никъде досега не са ме лъгали толкова, колкото там. За тези които им предстои да започнат работа там, ПОМИСЛЕТЕ СИ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ПРЕДИ ТОВА!


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Едва ли ще изненадамнякой ,ако кажа че Кока Кола Хеленик е месомелачка.
Лошото е,че дори най-устойчивите служители, с над 10 години стаж в компанията бяха освободени, за да бъдат назначени някакви нови с по-малка заплата. Тежестта пада върху останалите опитни в екипа,защото целите никога не се понижават.
Лоша политика,ще дойде време ще плачете!


бивш служител

-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Абсолютно подкрепям последните мнения. Включвам се с две ръце към крещящите предупреждения: бягайте далече от тази фирма!


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Заплащането е под всякакво ниво. Бонусите са направени, за да не ги вземеш на 100% никога. На така често задавания въпрос "кога Кока-кола ще актуализира заплатите на служителите, така че да съвпадат с тези на пазара?" се отговаря с " хора, които търсят повече пари, ще си тръгнат така или иначе" или "нашите заплати са в крак с пазара". Защо тогава повечето служители не споделят това мнение и изтичат съответно? Очите ли ме лъжат или наистина сега за два месеца на друго място взимам повече, отколкото две заплати и един несигурен и неосъществим годишен бонус в Хеленик? Великденският бонус, който е част от подписаната оферта за работа, не беше дори изплатен поради пандемията. Междувременно се участваше в подпомагащи дейности, с моите пари директно в маркетинговия бюджет може би?
За уважение не мога да говоря, видях много хора, които не могат да си тръгнат навреме от работа и които биват притискани да останат без дори споменаването на компенсация. Можеш да се опиташ да си я изпросиш де, дотогава - няма такова понятие. GA отделът е особено зле. Видях хора, на които им се крещи, говори злобно, които плачат и които треперят от напрежение. Хората си затварят очите за това.
Натоварването не е фактор, служителите изнемогват и им се трупат още проекти отгоре без да ги питат. Това е голяма чест. Мениджмънтът трябва да е на линия 24/7 за клиентите и си позволяват да ги тормозят във всички часове на нощта по всички възможни пътеки - телефон, Вайбър, Скайп, Уатсап, писмо по сова, каквото се наложи.
Иначе колегите много свежи, язък за ентусиазма. Накарахте ме да загърбя много чудесни хора и им пожелавам да се подкрепят и да се измъкнат и те скоро.
А ако посмеете да прозвучите нагли относно правата си, ще Ви се каже, че това все пак е реномирана фирма и никой няма да Ви пита какво е това Кока-кола като му кажете къде работите. Само дето аз не работех за Кока-кола, легендарният производител, а за един от многото му бутилировачи, даже не за бутилировача точно, а за фирмата, която го обслужва административно. Гордостта и благодарността, която изпитвам от това име на СВ-то ми, е... не знам, къде е?


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здраво, пичове! Обръщам се към всички млади хора, които искат да кандидатсват в Колата. Недейте бе, деца! Четете мненията по- долу .. не са лъжа. Кока-Кола ( голямата компания) не плати на служителите си великденски бонус( защото нямат пари). Кока- Кола те използват и работиш overtime като животно ( нищо, че не е платено). За шефовете ти ( директни и индиректни) няма такова понятие като " отпуска си". Отпуска си ама ще поработиш малко и винаги ще си вдигаш телефона иначе ... вратата брат. Кока- Кола от която си тръгнаха тонове хора с опит и наеха лица 00 набор. Вкараха ги в маркетинга с 0 дни трудов стаж. Измислят промоции с награди. Нека наградата бъде чаша, брат! Леле колко оригинално, чаша ще е. И отиваш в магазина и даваш чаши, а магазинерката ти връща чашите от преди месец, които са останали... сещаш се от предната " оригинална" кампания. Кока- Кола където шефовете се заводоляват с подчинените си, но след това "заслужено" ги повишават. Дори не им вдигат заплатата, но в трудовата книжка им пише "млад меринджей" . Толкова са бедни и гладни, че всички си носят храна от вкъщи, защото не могат да си позволят сандвич от лафката, но иначе са голяма работа. Работят .. сещай се в Кола- Кола. Търговските представители са с IQ на дъждовен червей, а тяхните супервайзори с по- малък. Но имат червенк лъскави коли и 1000лв заплата, което за село е ок, за Бургас, Варна, Пловдив и София си е глад майка. Напускат хората по време на пандемия, с риск да останат безработни с месеци, е толкова не се търпи. Аз признавам, страх ме е да не остана на сухо, но намеря ли си работя, си подавам молбата. Повръща ми се от Кока- Кола. Повечето хора ще кажат .. поредният хейтър. Ем .. ваш проблем. Аз искам да си пречистя грешната душа и да спася някоя и друга душа. Вече и селяните не искат да работят за Кока- Кола. В конкурентните фирми има толкова кадри на Кока- Кола, че вече се водят дъщерни фирми. Спасете се! Не бъдете глупави! За втора поредна година компанията е замразила позициите си за наемане на нови кадри, понеже " нямят пари". Кока-Кола няма пари, а вие искате да имате. Това че не наемат нови хора, не означава, че работата е по- малко. Просто бачкаш за 2-3 ма човека, но ти плащат за 1, защото overtime се не плаща. Яко, нали? ... Тъжно, тъжно, тъжно


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здраейте ,
Някой може ли да каже какви са заплатите за Търговски представител ?


бивш служител

-16 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-2
Привилегии
1
Фирмена сигурност
-2
Натоварване
-4
Потенциал
1
Местоположение
-3
Колеги
-4
Работна среда
-4

Текучеството е много голямо. Слаб мениджмънт, в лицето на хора, които не са наясно с естеството на работа. Дава се зор, яко стрес за глоби, ако не се спазят сроковете,ама виж да те обучат качествено - няма кой.... По-скоро интересът е да се използват хората, отнолкото да се развиват кадрите....


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте, как протичат интервютата за работа за счетоводител. Не мисля, че имам някакви шансове освен факта, че имам известен опит със SAP ERP, но бих се пробвал.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?