Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

И:ФАО-България ЕООД https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,бул. България 109&markers=София,бул. България 109

И:ФАО-България ЕООД

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 57 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 31-40 от общо 57


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Виждам, че са писали дългогодишни служители и се сетих, че не предната страница съм азбравил да напиша нещо. Преди много врем беше, но по-добре късно :)
По мое време във фирмата масово работеха хора, които са там от 10 и повече години или начинаещи от около до 2-3 години. Т.е. такива, които са изкарали целия си трудов стаж там. Оказа се и че имам много познати, които са минали от там за по десетина месеца. Но много важно - те перди това са работили на друго място и имат база за сравнение с друга фирма от бранша, а не с брат или сестра, които работят да кажем като охранители и примерно не ги осигуряват на пълна заплата.
Хич не е нормално и не съм виждал на друго място някой ръководен кадър да овиква цяла стая заради пропуск в процеса на когото и да било, както и публикуване на името на всеки, който през седмицата е работил 39 часа 59 минути и 59 секунди или малко по-малко.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

 Голямо текучество на кадри в последните години, дължащо се на нездрави взаимоотношения във фирмата. Под мотото на вътрешно разместване и реорганизация се сформират групички и умишлено се потивопоставят хора с цел да се конкурират и някакси да са по-продуктивни. Коридорни интриги и пуш-ком клюки са основната дейност на немърлив и некомпетентен HR "мениджмънт" в лицето на една единствена кадровичка. Въпросната твърде много си вярва и е известна в бранша с парадирането за "нейната" фирма като че ли и е бащиния.


бивш служител

-5 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-3
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
3
Натоварване
3
Потенциал
-2
Местоположение
0
Колеги
2
Работна среда
-3

Заплащането е по-ниско от средното, като следствие напусналите колеги се заместват трудно. Причината - нереални очаквания на кандидатите - все пак хората в бг работят за 500лв, тук се дават доста повече така че трябва да са доволни. Осигуровките са на пълна заплата, което за 2013г не би трябвало да е изненада.
Веднъж годишно има атестации, най-често резултата от тях е нулев. Все пак е някаква симулация на загриженост и прозрачност.
Бонуси - веднъж годишно уж еднакво за всеки от най-високата до най-ниската позиция. Ниво прилично за начинаещ, нагоре не много. Всеки месец се получава добавка за транспорт - няма да покрие бензина, но за градски транспорт почти стига. Закуските сутрин стават.
Организацията е "плоска", разбира се както бе написано по-долу има 3 степени на програмисти, но това не пречи джуниър да се занимава със сериозни задачи (за да се учи, съответно някой с повече опит да му напише кода в крайна сметка), докато човек с повече опит се занимава с рутинна работа, която може да свърши всеки. Всеки трябва да разбира от всичко, в резултат доста често хора правят задачи които не са им по силите. Освен официалните има и неофициални "шефове" които си правят каквото искат и за които ръководството си затваря очите.
Дава се възможност за задълбочаване уменията в остарели технологии. Спорно е доколко е полезно за бизнеса - за уменията на програмистите - без коментар.
За колегите - като цяло готини, но има и такива които отравят атмосферата - незаменимите величия. В общи линии човек може да избегне интригите в повечето време. Стимулират се послушните, а не мислещите. Има и изключения.
Работното време е гъвкаво донякъде, 40ч работна седмица позволяват се отклонения за конкретния ден в известни граници. Да направиш часовете е много важно - повече от това да работиш - може да бачкаш здраво 39ч и е проблем ако си тръгнеш по-рано, но ако дремеш по 40ч е ок, някои са факири.  Извънреден труд понякога се компенсира с почивни дни, никога не се заплаща.
Сигурност - фирмата избягва "излишни" разходи и най-вероятно няма да фалира. Телчета не се ползват, но комютри се обновяват от време на време. В нашия бранш работа има така че това не е голям проблем така или иначе.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Фирмата си е фирма като всяка друга. Има доволни, има и недоволни. Има проблеми има и преимущества. На кой не му харесва или се смята за твърде велик да ходи другаде. Ай сиктир от мрънкала! За мен преимуществата в момента са повече от недостатъците и затова работя там. Като не ме кефи ще се махна. Стига с тия врясъци стил "ощипана стара мома". Всички, които идват да работят в тая фирма са големи хора. Ако не могат да си правят сметката или очакват, че ръководството ще припадне пред струящата от тях гениалност - значи не са за тази работа и трябва да отидат на място където ще ги озенят по достойнство. Толкоз.


настоящ служител

32 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
5
Привилегии
2
Фирмена сигурност
4
Натоварване
4
Потенциал
4
Местоположение
0
Колеги
5
Работна среда
4

Странно ми е да чета тези коментари. В тях не мога да позная фирмата, в която от 10 години и давам най-доброто от себе си за екипа и колегите и всеки един от тях се стреми да прави същото. Приемам предшестващите мнения, които очевидно са на напуснали служутели или хора, които само са чували за нас, но все-пак това е едностранно "представяне" на фирмата. Тук не е представена другата страна – на тези, които понастоящем намират смисъл да работят в i:FAO. Конкретно:
- Съществува установен процес на работа, който е един за цялата фирма, но е адаптиран за нуждите на екипите и продуктите в нея. Процесът се поддържа от съществуваща система за разпределение и отчитане на работата, достъпна (и задължителна) за всички. Процесът има установени роли, практики и процедури, но и възможност за промяна и подобрение. Да, някои хора биха го приели като "ограничаващ", "безличен", "когато стане", но всъщност процесът е предвидим и управляем. Помислете дали не е това истинското промишлено производство (тук - на софтуер).
- Струтурата на фирмата е "плоска" - има програмисти (3 степени на умения) , ръководители на екипи и местното ръководство. Тази структура замени по-ранната йерархична структура с цел оптимизация на процесите и сега дава по-добри резултати. При това положение не търсете "кариерно развитие" и "истински шефове" в йерархията.
Това, което предлагаме е рутинна, нормирана работа в стабилна среда, която разширява бизнеса, интегрирайки нови процеси и партньори и, според нуждите на бизнеса, интегрирайки и нови технологии. Ако се замислите, за програмистите това дава възможност за задълбочаване и (само)усъвършенстване на знанията и уменията (стига да го желаят), вместо постоянната несигурност при преминаването към нова непроверена технология. В този смисъл няма безцелно обучение в нови технологии. Има обучение за достигане на нужните знания и умения, за да работите. Бизнесът определя средствата, а не технологията. Това е начинът за развите на стабилен бизнес. Пиша това с убеждението на човек минал през несигурността на 90-те години и опита, наптрупан в outsourcing.
- Трудно ми е да опиша колегите с една-две думи. С времето в екипте са се събрали хора с различен опит и темперамент, но хора които могат и искат да работят заедно, хора които взаимно се допълват и си помагат. На тази основа се развиват повече от колегиални и приятелски отношения. Има и редки изключения, но никой няма да откаже помощ или обяснение. Интриги може да има само за този, който ги търси.
- Работното време допуска по-ранно или по-късно пристигане н работа (в разумни граници), то се отчита при влизане и излизане. Да, трябва да се отработят 8 часа на ден, какъвто е трудовият договор, но няма проблеми, ако се обадиш на ръководителя си, да дойдеш по-късно/по-рано или да тръгнеш по-рано/по-късно, стига от това да не страда твоята работа или работата на колегите ти. Сам решаваш, но работата трябва да бъде свършена. В този смисъл фирмата държи на завършената работа, 40 часовата работна седмица и не поощрява извънредния труд. В някои отдели има дежурства и някои от основните задачи се изпълняват именно в неработно за клиентите време. Този труд е нормиран, отчетен и се компенсира съответно.
- Заплащането е на базата на вътрешна скала – според длъжността и степента на уменията. Да, можеш да започнеш от ниво, за което си се договорил, но по време на кандидатстването се минава през тест и интервю, където трябва да защитиш претенциите си, имаш 6 месечен пробен период (през който може да бъдеш уволнен без предупреждение), който завършва с явна писмена оценка за достиженията, както и атестация и оценка на всяка календарна година. В резултат на това заплата може да бъде коригирана както нагоре, така и надолу. Всичко е открито, ясно и няма скрити плащания. Осигуровките са на реалната сума.
Още много може да бъде написано, но мисля че това е достатчъно за да оцените по-реално дали бихте могли да работите при нас.
С уважение
Попов


настоящ служител

27 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
5
Привилегии
0
Фирмена сигурност
5
Натоварване
3
Потенциал
3
Местоположение
2
Колеги
5
Работна среда
4

Аз отдавна се каня да пиша тука като настоящ служител, защото наистина само бивши пишат, провокира ме Александър понеже имаш важна фактологическа неточност в кометара. Жена ти не е била уволнена, а съкратена в изпитателен срок, за което не се иска предупреждение. Може би нямаш предвид предупреждение, а разговор не знам.
Не мога да коментирам другите неща, защото са субективно мнение.
Работя от 6 години тук. Харесвам си работата. Много си харесвам колегите в моя отдел и не само.
Мисля че навсякъде има хора от типове "  Някои от колегите ви ще работят от сърце и ще ви помагат, други ще си пилят ноктите, ще клюкарстват и интригантстват. " това не зависи от фирмената политика. Тук тези неща като интриги са значително по-малко от всяко друго място където съм работила.
Смятам фирмата за много сигурна, но аз имам поглед какво предстои напред да се прави.
За развитие наистина зависи от къде тръгваш и точно по какво ще работиш, за мен е много добре, слагам по-малка оценака, защото се опитвам, субективно разбира се, да обхвана цялата фирма. Същото е и за мястото за мен е супер, но аз живея близо.
Що се отнася до пестенето не знам. Все едно е нещо лошо. Ти си го казал че зависи колко си разглезен - примерно имаме закуски всяка сутрин аз това го броя в глезотийте. 


клиент

-19 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-2
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
-4
Натоварване
-3
Потенциал
-2
Местоположение
-2
Колеги
-2
Работна среда
-1

Аз съм психолог. Във фирмата работеше жена ми. Отбелязал съм се като клиент, защото филтърът не позволява друго. Пиша това мнение отговорно и заставам зад него с човешката и професионалната си преценка.Всеки се хваща с работа, за да си храни семейството. Има или няма избор. Този сайт помага на хората, ако имат избор, да изберат, ако нямат избор, поне да имат правилни очаквания и да са подготвени.И така:1. Ще ви приемат с дребна хитринка - заплатата, която договорите, няма да е нетна, а ще е брутна. За бранша е средна-към ниска. Обучават обаче и начинаещи специалисти, за които тази заплата може да първият приличен доход на фона на експлоатацията в държавата.2. Уважението, доколкото го има в деловия етикет, няма да е искрено, а ще е лицемерно. Няма да ви казват истината, освен в последния момент и в частта, която е в интерес на фирмата.3. Ако се обучавате ще се чувствате объркани. Ту ще е добре да питате, за да не грешите и да покажете интерес, ту ще е добре да не питате, за да не покажете, че трудно се справяте.4. Няма да ви дадат честна и открита обратна връзка как се справяте. Ще гадаете и ще догонвате мнения и обстоятелства.5. Ще ви уволнят безкомпромисно, без предупреждение и с усмивка, ако преценят, че много питате, че малко питате, че трябва да се направят бюджетни икономии. Ще ви накарат да напуснете по собствено желание, за да спестят някакви плащания към държавните фондове.6. Някои от колегите ви ще работят от сърце и ще ви помагат, други ще си пилят ноктите, ще клюкарстват и интригантстват. Зад лустрото на съвременна фирма (както почти навсякъде в България) има просто борба за власт и пари. Ценностите и морала са само инструменти са управление на възприятието.7. Управлението е конюнктурно - за ясни, открити и взаимно изгодни позиции и практики - забравете! През чуждите партньори, към българските партньори и оцелелите "стари" ръководители текат всякакви скрити - неказани очаквания и послания.7. Мястото е и тако и вако - зависи къде живеете, колко сте патили и колко сте разглезени.8. Работната среда е европейски икономична - има необходимите за външен стандарт придобивки, но ще ви поправят компютъра с премахване на излишните части - сиреч ще икономисват докато могат да си позволят.Това е. Ако лоялността е процес и при това двустранен - подгответе се за оцеляване в нелоялна среда.Четох предишните мнения. За повечето от нещата съм категорично съгласен с авторите.


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Благодаря за съществуването на такива сайтове, където човек може да се ориентира и да знае къде да не започва работа. Типичен пример е фирма Добрософт, клюкари, които вместо да свършат за 5 стотинки работа тичат да пушат през 30 минути, гледат в чуждата паница вместо в собствения компютър как не им се изкриви врата. Гледат и засичат колко пъти и колко време си стоял тоалетната. Тя между другото е една за 20 човека и се редиш на опашка. Обиждат те, че си такъв и оначкъв си, ако се опиташ да говориш с тях. Естествено неодобрително мение може да изкажат само те, ако ти кажеш нещо неодобрително, те викат да обясняваш с предупреждение, че ще те изгонят. Не вършат никаква работа, понеже били много заети. Ако на някой му се заминава да отиде да го попържат и да го гледат начумерено без да обелят и една дума с него по цял ден там му е мястото.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Какви заплати приблизително предлалгат?


бивш служител

-32 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-5
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-4
Местоположение
-5
Колеги
-2
Работна среда
1

Интервюто не е на английкси. Хората са любезни - няма страшно.
Фирма 'стар ерген'.
Фирмата е сигурна - работа има, но лесно гонят. Няма излишен стрес, но го няма и предизвикателството да се справяш с трудни задачи и да напревдаш в професията.
Процесът е ясен и се спазва. Срокове има много рядко. Планът е 'когато стане'. Така в същност е навсякъде в ИТ сферата, но никой не иска да го признае и се пробва да налага срокове и да дава оценка на времето.
Има много свестни хора, но има някои елементи, които с простоията си и селянията си могат да те изгонят (като навсякъде). Обстановката е по-скоро колегиална, отколкото приятелска. Взаимопомощта е рядкост. Някои се държат толкова грубо, че се чудиш къде си попаднал! Интриги не липсват, но можете да ги избегнете.
Истински шефове няма - няма на кого да се оплачете, нито някой ще ви се кара. Има 'богоизбрани', които правят каквото си искат, защото са 'много заети'. Има хора на всякаква възраст.
Нивото на професионализъм не е високо, няма много какво да научите. Няма обучения или семинари. Има книги.
Социални придобивки - пари за транспорт. Излишни пари не се харчат за нищо (затова не са фалирали). Има един летен семинар на хубаво място и едно Коледно парти. Има кафе и топли напитки, а сутрин закуски, което е добре.
Работно време - осем часа. Ако си направите часовете, можете да си тръгнете по-рано. Ако има случай на празници с отработване, не се отработва, а се работи на самия ден. Ако искате да си слеете дните, си пускате отпуск.
Командирвки - рядко, само по работа и за много кратко.
Заплащане - както се уговорите. Всяка година има атсестация на служителите, като с изненада може да разберете, че не ставате за нищо и най-добре да си ходите.
Офисът е приятен, но е много отдалечен. Кварталът не е за препоръчване, но какво да се прави - това са избрали. Има места за хранене, за паркиране - намират се.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?