Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

И:ФАО-България ЕООД https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,бул. България 109&markers=София,бул. България 109

И:ФАО-България ЕООД

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 57 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 21-30 от общо 57


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Хах, счетоводителите не са такива, защото никой не ги взима зад граница като счетоводители, просто законодателствата са различни. При програмистите няма граници, защото първо има голямо търсене и недостиг, второ няма значение от коя точка на планетата пишеш код.
Винаги съм бил за спазване на законодателството, за по - нормални условия за хората, за по - добри пари.Ето, че поне в една професия се наблюдава подобна насока ( абсолютно независеща от България, от самите програмисти, а само от добрия пазар). Българина обаче мисля, че прекалява с мрънкането и то много. На фона на този ад в България, абсолютен кошмар - програмистите са в изолиран оазис. Не ми говорете за напрежение и оставане след работно време. Напрежение няма да си пиеш биричката на плажа ( и то ако жена ти не те ядоса нещо ). При всяка работа има малко или много такъв момент, въпрос на самия служител е да се научи да го приема по подходящ начин, без да обезумява като първокласничка. Оставане след работно време - не и при програмистите, или ако се остава, то знаеш в края на месеца защо си оставал (5К). Имаш 25 дена платен отпуск да отидеш на островите, както и възможност да си го позволиш.
Знаеш ли, че в прехваления САЩ няма гарантиран от кодекса отпуск - той е на договорни начела като заплатата. Най - често той е 2 седмици и е свързан с каквито и да било отсъствия, включително и по болест. Демек разболяваш се 2 седмици и отпуската за годината ти заминава, оттам нататък само неплатена и то ако те пуснат.В САЩ е така - бачкаш като животно постоянно - явно не си много запознат, щом даваш за пример тях. Заплатите в Курпентино може да са високи, но какво очакваш в централите на всички топ компании в Света, как изобщо сравняваш аутсорс дейностите в България с тях. Та тук се прави най - простата работа (поне като цяло). Разходите в западните страни са огромни, не ги подценявайте и имайте ги в предвид като сравнявате запклатите.Колко струва наема на един двустаен апартамент в Лондон - 5000 паунда или 12 000лв на месец. Колко е такъв в София - 1000лв (говорим за сносен имот в хубав район - все пак сме богове нали).В Англия една подстрижка ти е 40 паунда (90лв) в София 10.За рестотрантите и баровете, такситата, цигарите, алкохола няма какво да говорим. Да сравнявате заплати в абсолютно изражение е много тъпо. Аз гарантирам, че с 5 000лв в София може да водиш живот като средния германец, че и по - добре в някои насоки, като нощния живот например.
За останалите професии - да нямат голям избор - такъв е пазара, педерастия навсякъде. Гледам 2017 и 2018 хората масово сменят работата си, но това, което реално се случва е да се ходи от трън на глог за няколкостотин лева разлика. Нещо е на фона на мизерните заплати, но е пълна трагедия.
В заключение ще кажа, че пазара на труда в България, манталитета на работодатели и служители е доста далеч от западна Европа и няма база за сравнение. При програмистите се наблюдава изключително превъзходство над всички останали професии и вместо да го оценят, хората пак намират само кусури.Която и ИТ компания да отвориш тук (вкл. Paysafe, SAP Labs, VM Ware), където хората са с месечни заплати, колкото годишните на повечето българи и кодекса на труда СЕ СПАЗВА, ще откриете само хейт и омраза. В крайна сметка никой не ви кара на сила да работите, ако не можете да издържите на напрежението и да работите за някой друг, да ви се нарежда и изисква от вас в кратки срокове и т.н. направете си стартъпи да видите колко трудно е в този конкурентен пазар. Това го казавам за високоплатените и осигурени програмисти, а не за горкия бълг. народ, който се гърчи за 5-600лв.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Проблемът не е, че програмистите са се самозабравили или че са привилегировани.
Проблемът е че при останалите професии има хора с робски манталитет, съгласяващите са да работят в робски условия и с робско заплащане, вероятно защото нямат друг избор.
И въпреки, че програмистите са по-добре от другите, пак получават 2 пъти по-малко от програмистите в Европа и 5 пъти по-малко отколкото в щатите, а не работят по-малко.
И не, това заплащане не им дава възможност да живеят в България по-добре от колегите си на запад, защото с пари не могат да си купят спазване на Кодекса на Труда, сигурност, здравословна среда и въобще качество на живот.
Освен това програмистите са подложени на много по-голямо психично натоварване, стрес и бърнаут от повечето други професии, а извънредният труд почти никога не се плаща.
Но да, с повече пари е по-добре отколкото с по-малко. Както е по-добре да си млад и здрав, отколкото стар и болен.
България има нужда от истински синдикати и от спазване на законите, за да излезе от 19ти век по отношение на условията на труд и заплатите.
За съжаление синдикати няма, няма и инспекция по труда - има нищонеправещи чиновници, които взимат подкупи от работодателите, за да не правят нищо и правата на работниците са им последна грижа.
Затова всички които могат, тоест имат или добро образование или авантюристичен дух - бягат от България. Явно счетоводителите не са такива.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Стига бе хора. Ако заплатите, написани отдясно са така 2-2.5К за junior и 5К за mid-level какво се оплаквате. Иронизиращия коментатор не е виждал кур в живота си и се е самозабравил тотално. За тези пари половин България и майка си продава и то с удоволствие.Останалата половина би продала и душата си на дявола за тези пари.Програмистчетата обаче забравиха тотално в коя държава живеят, къде се намират изобщо. Колко пенсия взимат горките ви баби и дядовци - 250 - 300лв и дори не мрънкат! На вас за по 3-5 бона пак намирате само кусури. Слезте реално на земята, не сте богоизбрани. Знаете ли колко взима един счетоводител в голяма межд.фирма в София - 900-1200лв нето!!! И го сгърчват и работата му също е отговорна и трудна. Живеете в България по - добре от колегите си на запад като се вземе предвид разликата в недвижимите имоти/наемите и някои услуги. Дават ви се всевъзможни привилегии като карти за спорт, за доп.здравно, тиймбилдинги и работите в лъскави офис сгради. Рядко се изисква от вас да работите буквално денонощно като в някой други професии. Изобщо, изобщо... тотално сте се самозабравили!!!


шубе го/я е и не казва!

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Леле каква захаросана картинка! Липсват само две херувимчета летящи отгоре с тръби и лента с надпис "i:FAO is the BEST!". На преден план като Свети Георги описаният по-долу мениджър е заковал с копие в земята гърчеща се черна и рогата гадина - а тим лидер я девелопър-протеже. В очите Му гори справедлив гняв а десницата Му сочи пътя към ада където гадината да изчезне. На втори план се вижда пътепоказател с две разклонения. На едното пише Paysafe AD а на другото VMWare AD. В краката на мениджъра е седнал авторът на долното съчинение и в дебела книга с надпис "История и:ФАОБългарска" пише чутовните Му подвизи...


настоящ служител

10 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
2
Привилегии
3
Фирмена сигурност
4
Натоварване
3
Потенциал
-2
Местоположение
-3
Колеги
-1
Работна среда
1

Не мога да разбера, от какво толкова се оплакват хората в този форум. Като служител във фирмата мога да заявя, че като цяло нещата се подобряват. Е не може всичко да стане с магическа пръчица, но като цяло се вижда, че от ръководството на фирмата подхождат с разбиране и уважение към персонала. От Януари месец бяха вдигнати заплатите с почти 50%. Започнаха да дават мултиспорт карти, добавиха здравна застраховка,ваучери за храна и т.н. Вследствие, на което конкуренцията във фирмата се позасили и неработещите протежета взеха да се изнизват. Къде по собствена воля, къде не...

Мога единствено да похваля "началника с манталитет на подрастващ тийнейджър", които не се притеснява да покаже вратата на някой самозабравил се тийм лидер, за който работният ден започва с обедната почивка...

За работната среда мога да кажа, че е спокойна. Даже прекалено спокойна за българските стандарти. Няма билдове посред нощите. Няма викащи тийм лидери, проджект мениджъри и пр. Е и предизвикателства няма, кой знае какви.Процеса е ясен и предсказуем. Но като си спомня под какво напрежение бях в предишните ми две фирми, тук определено се чувствам добре. Технологиите с които се работи са стари, но се полагат усилия да се подменят. Все пак от Amadeus искат уеднаквяване на технологиите използвани в компанията.

Заплащането е добро, конкретни цифри не мога да спомена, но мога да заява, че се конкурират със заплати като в Пейсейф и vmware. Атестации има всяка година по веднъж. На тях общо взето винаги увеличението е било над 10%.
Локацията е въпрос на мнение. За едни е ок, за други не. Тук съм без коментар.
Офиса е на ниво, сравнително нови компютри, i5 и i7 за програмистите. За другите отдели не знам как са нещата. Сградата в която се подвизава фирмата е доста лъскава, даже в момента се снима холивудска продукция вътре.

В резюме:
Заплащане - зависи от човека, но около средно или над средното
технологии - стари, но се модернизират, лека полека
атмосфера - добра, ако сте решили да се разкарате от хауса в старт-ъпите и тем подобни фирми, смятащи, че всичко трябва да стане за вчера.
стабилност - голяма, все пак фирмата е собственост на втората по-големина софтуерна фирма в Европа след SAP и 9-та в света.
Натоварване - 8 часа и аут. Няма извънреден труд.
Колеги - като във всички фирми, се подвизават всякакви типове.

Ако нямате големи очаквания, да работите с техногии последна версия, и искате да си тръгвате необременени и притеснени след работа, и да си гледате семейството, това е едно добро място.


бивш служител

-19 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-5
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
2
Натоварване
-4
Потенциал
-5
Местоположение
-4
Колеги
2
Работна среда
-5

За съжаление трябва да потвърдя предишни негативни коментари.
В последната година започна процес на поглъщане на фирмата от голяма корпорация. Резултата е, че единственият път за кариерно развите е подмназвачество, приятелство, роднинство...
Връзката между личният принос и поощрението, която и без това беше слаба, сега съвсем се загуби.

Най потресаващо е издигането за СТО на тотално неграмотна и неадекватна персона, с единствена заслуга към фирмата дългогодишното подмазване на "подходящите хора". Всеки истински професионалист трябва да има в предвид, че може да му се наложи да работи с "началник" с манталитета на подрастващ тийнейджър.

Накратко:
заплащане - средно;
технологии - много остарели;
развитие - само за джуниъри;
среда - силно токсична;
локация - лоша;
...
ежедневно: клюки, интриги, скандали, мръсни номера...


-22 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-5
Привилегии
0
Фирмена сигурност
1
Натоварване
1
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Ако вие сте професионалист - това НЕ Е вашата фирма!


Както вече е написано, проблемите на фирмата са много и сериозни. Има голямо текучество точно заради нездравия климат там.


Фирмата представлява една 'соц' пирамида от протежета, протежета на протежетата и т.н. и български, и немски. Всеизвестни са двойните стандарти - за 'мой човек' и за останалите. Основните протежета (главно тиим лидерите) са с фантастично високи заплати и с най-ниска квалификация, тъй като са във фирмата от 10 години и на практика това е единствената им работа. Нямат база за сравнение. Да не говорим за пословичната им наглост. Кръгът се затваря, защото тези хора хем са супер некадърни, хем са високо платени, така че няма да напуснат, защото никъде няма да им дадат тези пари.


Съответно продуктът е с ниско качество и изключително бъгав. Идеи за подобряването му или за подобряване на работния процес биват категорично отхвърлени. Лично мнение по какъвто и да е въпрос е недопустимо. Ще бъдете наритани, за да си мълчите. Иначе застрашавате позициите на 'главните другари', а само те имат привилегията да общуват с немците. Немците от своя страна говорят само с протежетата си и с никого другиго. Точно затова не знаят каква е истинската ситуация. И си я заслужават.


Съответно това е идеалната среда за вас, ако сте junior или просто искате да сте някъде на заплата и никой да не ви безпокои за каквото и да е, включително и за работа. Има хора, които са там с години и изобщо не работят! Цената? Просто да се скатавате, а когато минава шефът, да забравите да му споменете колко е незаменим.


Обобщение - скапани хора, скапан продукт. Вие си преценете.


настоящ служител

-23 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-3
Потенциал
-5
Местоположение
2
Колеги
-5
Работна среда
2

Не препоръчам на приятели.


настоящ служител

-21 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
2
Потенциал
-5
Местоположение
3
Колеги
-5
Работна среда
-2

Не препоръчам на приятели.


бивш служител

18 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
3
Привилегии
1
Фирмена сигурност
4
Натоварване
1
Потенциал
1
Местоположение
-1
Колеги
3
Работна среда
4

Поради липсата на собствено име в по-горния коментар се чувствам длъжна да оставя мнението си, макар за тези, които ме познават и уважават би било ясно, че това не е моя изказ и мнение.
Опитът ми с фирмата е 5 години, първата ми работа в бранша и не бих го заменила. 
Чудесно място, ако харесвате предвидимите процеси и ясните срокове и задължения. Разбира се, точно в този отдел сроковете много често са невъзможни поради естетитаката на работата и някои други фактори. Както навсякъде в бранша, борбата за ресурси в тестването съществува. Проблемът е, че тези ресурси се сравняват с част от програмистите като брой, а покриват работата на всички. 
Разбира се, проблемът на ясно дефинираните процеси е в гъвкавостта и...в реалното им спазване, което е проблем. За QA отдела най-доброто от дефинирания процес е изключително лесното планиране на личното време, отпуските и т.н., ако човек е достатъчно професионален и колегиален, за да го съобрази с пиковете на работа - спокойно би могъл да планира поне година напред кога биха били необходими повече ресурси според процеса, а също така, ако има това желание, би могъл да се съобрази и с колегите си поради напълно прозрачната система с вече планирани отпуски. Това, че почти няма срокове не е вярно, но така се случва, че сроковете са задължително условие само в последния етап (именно тестването), затова може някой да е останал с впечатлението, че за него няма срок за свършване на работата.
Не мога да твърдя за нивото на заплащане в цялата фирма, но за тестването - не е особено конкурентно способно на фона на текущата ситуация на пазара на труда. Именно заради това в този отдел по мое време рядко успяваше да се наеме човек с опит и познания, но обучението на джуниър никога не е било проблем за колегите (или, разбира се, поне за повечето).
Колкото до привилегиите, трудно се коментират привилегиите сред това общество на доста разглезени откъм работна среда и придобивки хора (ако има кафе, то защо е точно такова...ако има паркинг, защо не е за всички...ако има бонус, защо е толкова). Колкото до бонуса - когато си доволен от заплатата си, едва ли наличието на бонус и точно колко е ще е най-важния въпрос.
Интриги и клюки...където има хора, ще има и клюки. Може би не съм правилния човек да ги коментира, понеже никога не съм успявала да съм в крак с "ЕЧК" (един човек каза) способа. Отчасти чух повече от този род "новини" откакто не съм във фирмата, за повечето съм лично огорчена, че някой смята за истина, за което се извинявам за това лично отклонение от професионалното мнение на търсещите работа.
Всичко това със забележката, че информацията ми е от преди година. 

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?