Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Opencode Systems Ltd. https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,ул. Стоил Слатински 10&markers=София,ул. Стоил Слатински 10

Opencode Systems Ltd.

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 21 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 21


бивш служител

1 точка

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-4
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
3
Натоварване
3
Потенциал
-3
Местоположение
-3
Колеги
4
Работна среда
3

Първо с добрите страни:
Колегите и преките ми ръководители бяха страхотни. Забавяне на заплащането никога не е имало. Има от кого и какво да научиш. Има хора, които наистина разбират от нещата, които се правят в телекомуникациите.

С това се изчерпват добрите страни - това са хората, които за жалост нямат власт (или имат малко). Най-лошата видима страна на фирмата е неумението на СЕОто да управлява. Славните години, когато в управлението участваха кадърни хора са в миналото. Добре беше, но точно 'беше' - минало време и явно няма връщане. Има един набор от хора, които са във фирмата от 10+ години и я носят на ръце. До колкото знам не са напуснали още, но защо са все още там не мога да си обясня. Няма паралел с това което беше и това което е сега. Заради изброените фирмата е просъществувала толкова време. Но с времето СЕОто започнаха да го сърбят ръцете за още власт, колкото и иронично да звучи казано към собственик на фирма, и покъртителни решения бяха взети. Кръгът "френдс&фемили" наистина е пълен с потресаващи кадри, които дори не се наемам да опиша.


бивш служител

-20 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
-2
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
-2
Потенциал
-3
Местоположение
-3
Колеги
-2
Работна среда
-3

Ниско заплащане. В някои екипи има такива lead-ове, че ум да ти зайде как подобни кретени изобщо са на подобни позиции. Съвета ми е стойте далеч славните дни на Opencode, като компания вече са приключили.


шубе го/я е и не казва!

-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Цвятко е педераст.


-7 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
1
Привилегии
1
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
-2
Потенциал
0
Местоположение
-1
Колеги
0
Работна среда
-2

Компанията определено има да догонва останалите в бранша по отношение на заплатите. Лично аз, като кандидатствах за работа там HR-а директно ми каза, че желаната от мен заплата може да я получа в друга фирма но не и в Opencode при положение, че исках сума която е някъде около средното в бранша - е това ако не е покана да си търсиш другаде работа здраве му кажи.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

https://www.linkedin.com/pulse/why-great-employees-quit-bernard-marr?sf59943162=1


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Както споменаха колегите всичко беше ОК,докато СЕОто се помисли за техничар...и отиде коньо у ряката. Започнаха безумни решения,нововъведения от които се чудиш дали висшестоящите/сео/ не си прави първоаприлски шеги целогодишно. КПИ системата - като да мериш температура с кантар т.е. напълно некадърна и безсмислена. Хората от кръга "френдс & фемили" никакъв опит , нищо не вършат освен стабилно да ликват подметките на сеото.

Позитивното - прекият ми шеф беше супер. Колегите също. Имаше колеги , от които научих доста. Заплащането до един момент беше сносно - след това стана зле, а сега е станало още по-зле.


бивш служител

16 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
0
Привилегии
2
Фирмена сигурност
1
Натоварване
3
Потенциал
3
Местоположение
-2
Колеги
5
Работна среда
3

Без грам да преувеличавам - ОпЕнкод системс беше най-доброто ми работно място откакто съм на трудовия пазар (има няма 15 години) Петте ми години в тази фирма са най-хубавите, откакто работя. В тази фирма постигнах експоненциален прогрес, научих адски много, придобих безценен опит. Страхотни колеги, прекрасен екип, чудесна среда за работа. Сериозни възможности за развитие, възможност да научиш адски много, възможност да видиш интересни кътчета по света. ОС беше едно прекрасно място за работа...
...
БЕШЕ
...
Цялата тази "идилия", както разбрахме по късно е била благодарение на СТО-то. Невероятен човек - технически грамотен, цялостно запознат с целия работен процес, наясно с работата на всеки един екип. Умен, разумен, склонен да те чуе, приемащ несъгласие, с чувство за хумор. Но както с всяко хубаво нещо - и това нещо свърши - СТО-то се пенсионира. И вместо да потърси технически грамотен човек да го наследи - СЕО-то реши, че той т'ва го може. Е... не го може. Не можеш да оставяш егото си да ръководи компанията. Първите му ходове бяха да назначи близки до него хора. Следващите - "да затегне дисциплината". Когато човек, неразбиращ в дълбочина работния процес, а и не опитващ да го разбере започне да се меша в него - резултатите не са красиви. Някой от писалите пред мен добре беше споменал за розовите очила... Звучи несериозно, когато обясняваш колко добра финансово е годината в годишен бюлетин, и едновременно с това да режеш бонуси. Звучи странно, когато заявиш, че програмистите трябва да пишат по-добър софтуер, за да няма нужда от толкова много QA-и. Приказката за това как зидар станал програмист за един месец доста хора са я чували. Звучи несериозно, когато предложи услуга да се тества директно на production. Да не говорим, че несъгласието с идеите му го приемаше лично.
Резултатите от ръководните му решения не закъсняха - в рамките на една година напуснаха ръководителите на почти всички dev отдели. След тях започна великото преселение на опънкодците. Такова масово напускане на хора не бях виждал. Можете да си представите какво се случва, когато мозъците, идеолозите на няколко от основните софтуерни продукта напуснат... едновременно. Това продължи със плашеща сила и през есента на 2016-та. Няма да повтарям колегите, писали по долу - описаното от тях е изчерпателно и за съжаление - вярно. Сега да направим и overview:
* Управление- висшите етажи ги споменах. Забравих да спомена за "Харпиите". Всеки служител на фирмата е имал болезнен сблъсък с офис асистентките и склададжийки във фирмата, които се държат като малки СТО-та, да не ти трябва да работиш с тях.
* HR - ако решите да кандидатствате - пригответе се психически, че ще трябва да се сблъскате с дЕдо HR. В стаята, в която работех нямаше един човек, който да е нямал проблеми с него при започването си. Мен тотално ме беше забравил, добре, че имах приятел във фирмата, който да подпита за мен, че да се присети. Други ги беше размотавал по няколко дни. Обаждал се е на одобрени хора, за да им каже, че не са одобрени. И т.н.

Като заключение мога да кажа, че мнението ми е субективно. Просто помня какво беше, за това настоящото положение ми се струва по-черно, отколкото вероятно е. Фирмата дава шанс на неопитни хора да се развиват, стига да имат желание да се развиват. Все още има много готини и компетентни хора във фирмата, от които има какво да се научи. Искрено желая успях на всички, останали в Опънкод и дано фирмата преодолее кризата. Не заради шефа ѝ, заради хората, които са постигнали всичко това и все още се борят.


24 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
4
Привилегии
1
Фирмена сигурност
1
Натоварване
3
Потенциал
3
Местоположение
0
Колеги
4
Работна среда
4

Част Втора

(Продължение...)

- Местоположение:
В момента се намира на бул. Цариградско шосе, близко до спирка с много транспорт, метро, МОЛ и множество заведения за хранене. Има платен паркинг към офис сградата и достатъчно място за паркиране извън него като за 100-тина човека. Скоро ще се преместят в Бояна (Разгеле! от 2013-та са се заместили "след няколко месеца"), на края на Пушкин, без заведения за хранене и градски транспорт наоколо, в собствена сграда с 40 паркоместа и тесни улички за паркиране наоколо. Зимата ще им е изключително интересно. Решението е шефското, без повече коментар.

- Сумарно за фирмата:
Фирма с изключителен потенциал в тази сфера, за съжаление с много лошо управление в последните години. Всяка заповед е предпоследна, вътрешните процедури са описани само в хвърчащи мейли - доста удобно за да се интерпретират след време както са удобни на който трябва, за да си винаги нещо неразбрал, и за да могат да ти натресат поредната задача, която не ти е работа, защото някой друг не може да се справи (или не иска) с нея.
Целия менъджмент се върти отколо един тромав, тежък, но за сметка на това все по-безполезен мастодонт - започнал като тикетинг система, а в момента всичко минава през него освен ходенето до тоалетна и личния живот извън работа. Отново плод на шефа, за да държи всичко под око. Писането в него е абсолютно задължително, но разбира се не важи за всички, защотото трябва да има гъвкавост.
Изтичането на кадри във фирмата е огромно, особено след средата на 2016. Текучество на практика няма, защото "текучество" предполага 1:1 на всеки напуснал да наемат нов. В момента нови хора идват рядко.
Бумажтината расте лавинообразно. Всяко нещо е обвързано с документ, неспазването е свързано с плащането на вичко над заплатата (бонуси, овъртайм и др.). Пак заслуга на шефа. И както е ясно, пак не важи за всички.
Отношението към клиентите е страхотно. Всеки клиент може да си прави когато и каквото иска, а производството трябва да е изключително гъвкаво. Няма значение какво и кога клиента иска. Ако се дърпаш шефа ти се обажда и ти обяснява колко важен е точно този клиент и как "трябва". Клиента обаче не е длъжен винаги да плаща навреме. Това според шефа и администрацията също не е проблем, защото трябва да има гъвкавост.

- Заключение:
Ако ще започвате работа там - сега е момента, за да може да хванете поне някой кадърен останал и да понаучите нещо за бранша, преди всички да са напуснали. Също така трябва да свикнете, че всичко се върти около шефа и обкръжението му, а останалите са просто "мрънкащ ресурс". Личното ми мнение е, че от най-добрата фирма в която съм работил, прекалено рязко стана едно от най-големите разочарования, без дори минимална видимост нещо да се оправи.

(Край.)


22 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
3
Привилегии
1
Фирмена сигурност
1
Натоварване
4
Потенциал
4
Местоположение
0
Колеги
4
Работна среда
2

Част Първа.

Прекасен пример как нечие поведение могат да доведат една добре работеща фирма - на практика до ръба на разпадане.

- Ръководството:
Фирмата се ръководи от човек който живее в някакъв измислен свят, където винаги всичко е розово, а какво става реално - практически е доказано, че няма как да му се обясни. По никаква начин никой не трябва да се опитва да дава акъл по каквато и да е причина, под каквато и да е форма. Това изключва определен кръг от хора които му дават "акъл", достатъчно за да доведат заедно фирмата до това плачевно състояние. На практика не вижда и не осъзнава какво се случва извън неговата стая.

- Администрацията:
Любимците на шефа, над които е разпънат брониран чадър. Най любимите са му сейлсовете и проджект менъджерите, 99% от които (предвид насоченоста на фирмата) имат малко или никакви технически познания, а някои даже откровенно некадърни. Но за сметка на това - с изключително високо самочуствие. Повечето от администрацията на които в длъжноста им присъства думичката "мениджър" някакси да са си повярвали, че са на върха на хранителната верига и си разиграват простотиите под ведрия розов мироглед на шефа. Единственото което ги интересува е да се подпише един договор, за продажба на едно нещо, което някак си да се добута пред клиента до някакво работещо състояние, а след това някак си да се продължи да се крепи в работещо. Всичко останало е без значение. Тука се изключват обаче началниците на производствените отдели, те са от малкото които помагат нещата да се случват.

- Производството:
Повечето са страхотни хора и специалисти, някои не чак толкова, но за разликата от администрацията няма хора които не знаят защо са на дадена позиция, или да са пълни некадърници. За съжаление, поради описаното по-горе отношениятя между отделите са пообтегнати но все още са на работно ниво и не пречи да разграничават работното от личното отношение. Все повече са подложени на голям стрес, защото са натискани и размествани като пешки от шефа, с единствената цел - да закърпят спешно проектните недомислици, последствие от описаното административно безхаберие и некадърност. Техническото ниво е доста високо, може би единственото за което си струва да работиш - за да научиш нещо. Все още има хора които знаят и не се скъпят да раздават знания на новодошлите. Лошото е, че малко по малко напускат.

- Обучение:
За някои отдели има. Залагат на въвеждащо самообучение систематизирано във видео уроци снимани през годините, а натам те пращат в дълбокото, като максимално бързо те пускаш да се оправяш с лайв системи носейки отговорност за действията си. Никой не ти пречи ако имаш свободно време да се занимаваш със самоинвестиране в собственото развитие в каквато и да е посока, но рискуваш това да ти стане редовно задължение.

- Работата и мотивация:
Отрасъла на фирмата е страхотен, но поради естество на материята много зависи в кой отдел си. В който и отдел да си обаче винаги се работи "от всичко по малко", което дава много широки общи познания, но за съжаление няма тясна специализация по нищо, което на практика си е загуба на време, особено ако си се насочил към определена кариера (изключение правят може би програмистите). До някъде пречка при последваща смяна на работа с някаква профилирана.
Работата за сметка на което е много интензивна и натоварена, къде поради самото естество, къде заради административните недомислици. Понякога се налага производството да е гъвкаво след работно време и през почивните дни, има изолирани случаи и през отпуската. За гъвкавоста лично се грижи шефа, според това какво и кога му е хрумнало на клиента. Поради зачестилото изтичане на кадри работата за един човек започва да се увеличава доста.
Мотивацията за саморазвиване на практика е сведена до минимум. Всеки опит за нововъведение който не се хареса на шефа е обречен на забрава и безкрайно протакане. Тези които е харесал най-често се пречупват през неговата призма, което най-често довежда до поредната недомислица, но за сметка на което - задължителна.

- Заплащането:
Не е ниско, но е далеч от това което се заплаща в сектора (по данни на други бивши колеги). Заплатите се изплащат стриктно на първа дата, забавяне никога не е имало. Имаше страхотна бонусна система, която шефа съсипа и сега никой не знае дали ще има нещо и колко. От някои отдели пътуват изключително много и взимат допълнителни пари за това. От други отдели не пътуват толкова, но взимат и други заплати. Сумарно заплащането става, но е обвързано с все повече правила и изисквания, все по-невъзможни за покриване, за сметка на което все по-рядко и ниско индексиране на заплатите, пак според настроението и разбиранията на шефа. От едно определено време започнаха да въвеждат KPI система от която зависят бонусите. KPI резултата не е публичен (дори самия служител не вижда собствения си резултат), референтни стойности няма, формира се по мистериозни параметри и тайна формула. Дали се взима предвид реалния фийдбек от клиенти или преки началници не е ясно.

- Привилегии, уважение, потенциал, сигурност
Предлагат служебен телефон, над някакъв лимит си го плащаш, невъзможно да си го запазиш след напускане. Допълнително здравно усигоряване. Служебен паркинг който си плащаш. Ще се плаща и паркинга в новата фирмена сграда (собственост на фирмата), ако се доредиш до някое от малкото места. И до там. Поради слабия менъджмент нещата са все по-несигурни от гледна точка на развитие на фирмата. Уважението е относително понятие като цяло. Както във всяка фирма и тук си има хора на които едно им казваш, друго снасят на шефа.


(Следва продължение...)


-21 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
-3
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
-4
Натоварване
1
Потенциал
-4
Местоположение
0
Колеги
-3
Работна среда
-5

Очевидно. Доста не адекватно поведение от страна на мениджмънта.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?