Плюсове:
- Работата става за студенти или хора без опит.
- Добър старт за кариера, но да се изкара там максимум 1-2 години.
- Готини колеги и тийм лидер (поне в моят екип, но хубавите приказки не плащат сметките в края на месеца).
- Няма натоварване, ако успяваш да си разпределяш задачите си, ще имаш доста свободно време.
Минуси:
- Ниско заплащане и почти нулеви социални придобивки (1300-1400 + 70лв ваучери, допълнително здравно, което го има почти навсякъде)
- Типичен български мениджмънт (интересува ги мнението ви, но не съвсем :)) - На няколко пъти имаше изцепки от типа "В България няма инфлация" (не очаквайте пари).
- Няма никакви бонуси.
- Голямо текучество на кадри (около 30 % на година).
- Ниското заплащане продължава и на по-горните позиции, съответно нямаш мотивация да се развиваш.
Като цяло в България са им ниски заплатите на всички позиции (все пак сме бели роби), което е странно предвид факта, че закупиха най-големият си конкурент (Gfk) и в момента са монопол в дейността си.
След обединяването на Nielsen и GfK очаква ли се да има съкращения, при все че двете компании правят едно и също?
Перфектната работа за Вас, ако сте:
-от Перник(в краен случай Люлин)
-със завършен 8-ми клас(максимум)
-знаете английската азбука(не повече)
Не разбирам хората, които изтъкват плащането навреме като бонус. Фирмата е длъжна да ви плаща навреме и това не е някакъв позитив, а санитарен законов минимум. За това, че на много места не е така - ще кажа само, че докато има будали, ще има и тарикати.
Тази фирма е прекрасно място за хора без амбиции, без квалификации, без умения и без самоуважение. На хартия има изисквания, за да те наемат, но реалността е, че повечето хора в тази фирма не ги покриват.
На всичките си обяви пишат, че искат служителите им да знаят английски, но ако чуете мениджмънта на най-високо ниво какъв английски има, ще си изядете сертификатите за език. Докато бях процесор, видях как мениджърките мило и драго даваха да задържат нови хора без елементарна техническа грамотност и без грам език, защото стават за бачкатори и е лесно да ги карат да вкарват много повече от 8 часа на ден. На обявите пише, че ти трябва да владееш поне елементарна математика - грънци! Мозъка си не го ползваш през 90% от времето и когато се налага, не е свързано с математика.
Текучеството на персонал е огромно, защото заплащането е смешно и защото развитието в тази фирма просто не съществува - може да седиш 5 години на една позиция и нито да ти се развият уменията, нито да имаш възможност за повишение.
Другата причина е, че ако не си от любимците на мениджмънта, жална ти майка. Минава ти се през главата и през нервите за всичко. Служителите не са приоритет, приоритет е работата. Хаосът в мениджмънта е пословичен. Няма систематичност на нито едно ниво. Обученията за новите кадри са меко казано неадекватни и това не варира по отдели, във всичките отдели е така.
Има отдели, които са като затворени общества - както са си били преди 5 години, такива си остават и нови хора не могат да се социализират. Колегите ти ти говорят зад гърба, обсъжда се заплатата ти (която е пределно ясно, че не си определяш сам), обсъждат ти външния вид, вкарват ти коментари, обясняват ти че си връзкар (дори просто когато някой те е препоръчал, все едно това е някаква невиждана практика, нищо че фирмата дава бонуси за препоръчване). Едно голямо село е. Да не говорим, че понякога на потенциалните кандидати CV-тата се търкалят по бюрата в офис с 40+ човека в едно помещение и който си поиска може да отиде и да ти погледне документите, даже още преди да са те взели.
HR-ите имат лично отношение и си позволяват да искат от хората абсолютно неприемливи лични услуги, и ако решат, че не те харесват, е напълно възможно да ти саботират ползването на привилегии.
Ако не можете да си намерите никаква друга работа - хубава спасителна лодка е. Вземат хора лесно и ако имаш късмет с екип лесно може да симулираш работа.
Ако имате умения и не сте я кардинално окъсали за заплата - бягайте много надалеч.
На мен ми предложиха 1300лв заплата, верно за начална позиция, но пак ми се струва много малко.
Бил съм на много интервюта и не съм ставал свидетел на по-ужасен процес за наемане от този на Nielsen, а позицията беше стартова. Първо те се свързаха с мен в LinkedIn, не съм ги търсил аз. Насрочването на 1во интервю - представително (10 минутен разговор) отне 1 седмица а в насрочената дата интервюиращите закъсняха и го отложиха с 2 дни. След това последваха дни чакане да направя тест, чийто резултати чаках отново седмица а ми беше казано, че ще ги получа в рамките на 2 дни. След това последва финално интервю - Понеделник, като ми беше обещана обратна връзка до Петък. Тази обратна връзка я получих 3 седмици по-късно след като аз ги потърсих. Отговорът беше - "We have positive feedback", който така и не получих. Получих оферта от друго място, Nielsen казаха "скоро" българският ни HR ще се свърже с вас за да продължат процеса, свърза се, месец след като бях започнал на друго място. Бавна и почти никаква комуникация и никакво уважение.
Изключително неадекватен процес по подбора. Жалко, че явно това е поредната напълно побългарена голяма фирма. Препоръчвам на HR отдела да се научи да пише грамотно на български преди високопарно да задава въпроси относно квалификациите на кандидата. Лично аз едва ли отново бих кандидатствал след като човека, който отговаря за подбора няма елементарна грамотност и имейлите му са с правопис на третокласник и то на майчиния му език.
Работя от почти 2 години в Фирмата. Прочетох тук всички мнения и бих казал че повечето са неверни или написани от хора, които по принцип са недоволни от живота. До момента във фирмата си се плащат редовно заплатите, които са доста на ниво. Има пакет социални придобивки, и шансове за реализация. Лично аз видях хора да развиват кариера и то базирана само на опит и талант.
Здравейте,
Може ли някой да сподели някакъв диапазон на заплащане за позиции в тази фирма.
Подробна оценка от Петя
Като цяло работната среда е добре, като изключим интригите, които постоянно ги има. Шуробаджинаштината е на почит, като не си симпатична на някои спуканата ти е работата, много обещания, но без никакъв резултат, на никои не му пука за теб, за това текучеството е голямо, развитието ти е, като напусне някои да те натоварят и с неговата работа, разбирасе без никакъв финансов стимул - ЧЕСТИТО издигна се!