Подробна оценка от Добринка Станкова
Бих искала да публикувам кратка информация за фирма "Шийн" в град Варна, основна дейност (но не и единствена) - недвижими имоти.
Посоченото тук е от личен опит, не представлява опит за възмездие, е просто кратко предупреждение към желаещите да кандидатстват в тази фирма за работа. Смятам, че всеки има нужда да знае добре правата си и да не се страхува да ги потърси, както и че такива фирми нямат право да съществуват в България или където и да било.
Аз съм човек с голям опит, срещала съм доста работодатели, самата аз в момента съм такъв и напр. не бих ви препоръчала работа в "Пиеро - К.Киряков" (не рекламната агенция, а за кухненско оборудване), "Сиана", к.к."Албена", "Проксимус Инженеринг" и "Сънлайн Студио", но това което видях в "Шийн" направо ме изуми.
Ако сте си мечтали да:
- работите по 10-12 часа без да Ви се плаща допълнително (естествено само като има клиент или работа;-);
- да Ви се плащат осигуровки на минимална заплата, а да получавате когато и колкото си реши Джинал Шах, но не повече от 400 лв.;
- да си държите изключен личния телефон в работно време и да нямате право да проведете нито един личен (дори спешен) разговор;
- да стоите по 12 часа прави на изложение;
- да нямате право да контактувате с други хора в работно време, да слушате музика или дори да ходите повече от 2 пъти до тоалетна;
- да работите всяка събота, понякога и неделя;
- да получавате фиктивни проценти за "добре свършена работа";
- да ви се правят сексуални намеци;
- да ви ровят из чантата и личните вещи;
- да ви се отнемат лични вещи;
- да лъжете клиентите и да взимате от тях нелегално пари;
- да чистите офиса, въпреки че не сте назначен за чистач;
- да ви режат от заплатата за всяко закъснение или "нарушение";
- да не ползвате обедна почивка;
- да не ви се плащат командировъчни, както и да плащате част от собствените си пари за служебни разходи";
- празниците да ви се приспадат от официалните почивни дни и даже те да не ви бъдат заплащани...
Повярвайте, бих могла да напиша още доста по повод тази фирма, макар да смятам, че е излишно и повечето млади хора едва ли биха си взели поука.
По-скоро бих искала да се обърна към създателите на Кариери, Джобс и други сайтове за работа, които смятам, че е редно да публикуват тези мнения наред с обявите на тези фирми.
Това не е само във Варна - ниско заплащане и отвратително отношение, хора които не уважат труда и квалификацията ни. Положението в малките градове е още по-зле.
Единствено ние бихме могли да променим условията в тези фирми, като казваме "не" на техните изисквания, като ги караме да оформят легални договори, изискваме касов бон и т.н.
Законът е в наша защита, но няма да ни помогне ако ние не си помогнем!