Нов Български Университет /img/frontend/nomap.png"

Нов Български Университет

клиент

Здравейте.
Ще се опитам накратко да представя моето впечатление, защото бях изненадана доста неприятно. Този цитат от предишно мнение, за административна длъжност: "огромно текучество на тези кадри" звучи съвсем логично.

С две думи: Ужасно е.
Защо: Защото дори младите служители на ръководна длъжност вече са "оформени" в най-добрите традиции на соц-а. Тоест никакво уважение към колеги. Това беше моето впечатление от господина, когото видях бегло и който трябваше да ме интервюира.
Ще си позволя да пиша директно, защото с годините човек се научава да преценява хората доста по-бързо.
Разочароващо е да видиш как млади хора са абсолютно същите, каквито са били техните родители и който модел е оцелял единствено в България. Някак се надявах с новите поколения да се променяме, но не би.
В никоя друга държава на ЕС това няма да се случи. Времето на хората не се уважава. Да имаш час за интервю, да те помолят да почакаш след този час, да чакаш двойно и после да са "изненадани" какво искаш от тях, показва една базисна заучена манипулативност. Това е начин да се пресеят лесни за "оформяне" колеги, които можеш да третираш както поискаш,за да са ти удобни.
Не кандидатствайте в НБУ администрация.

Реших да споделя мнението си за компанията като бивш служител. Като всяко работно място и това има положителни и отрицателни страни. Ще се опитам да ги изброя изчерпателно и максимално близо до обективното.

Положителни:
- достъп до курсове и семинари;
- заплатата се изплаща на точно число всеки месец;
- осигуровките са върху реалната заплата;
- осигурен спорт;
- фирмена сигурност (няма уволнения, независимо от представянето).

Отрицателни:
- много, ама много ниско заплащане. За сметка на това високи изисквания от към опит, умения и образование на служителите;
- работа под стрес и за кратки срокове (понякога със срок вчера);
- няма допълнително здравно осигуряване за сметка на фирмата; няма ваучери за храна; няма средства за транспорт; не се заплаща оувъртайм, макар че понякога те карат да работиш извън работно време;
- няма никаква прозрачност;
- никаква възможност за професионално развитие, освен ако не сте човек на някой;
- задълженията често надхвърлят описаните в длъжностната характеристика. Те зависят най-вече от прищевките и адекватността на прекия/те ви ръководител/и. Възможно е да се превърнете в роб и да обслужвате личните интереси на ръководителя си, което да няма нищо общо с позицията ви. Това обаче е честа и масова практика в НБУ.
- хората, с които се работи се чувстват специални, разглезени и арогантни са, което подпомага неприятната работна атмосфера;
- два типа административни служители като колеги на по-ниските нива:
Първите са амбициозни млади хора, които се обучават в някоя програма на университета (огромно текучество на тези кадри).
Вторите са некомпетентни, неспособни на работа извън НБУ, многогодишни служители на средна или предпенсионна възраст, които не биха напуснали компанията поради липса на по-добра алтернатива. Масово са мързеливи и заради тях страдат колегите около тях. Разчитат на интриги и непрофесионално отношение за постигането на цели. Чувстват се защитени и знаят, че няма да бъдат съкратени, което помага за липсата им на всякаква мотивация за постижения и работа. По тази причина разкриват ужасно поведение. Някой винаги е изгърбен и извършва тяхната работа, но ръководството това не го интересува, все пак работата върви;
- мениджмънта не се интересува от човешкия фактор, всичко е само сметки и измислен имидж. Престорения алтруизъм е само за пред медиите и клиентите (студентите в този случай);
- всичко навсякъде се следи и знае за един служител. Навлиза му се в личното пространство. Положението е малко като по време на комунизма.
- в началото на пандемията за част от времето на служителите им се наложи да работят дистанционно. Никаква техника не беше подсигурена от страна на НБУ. Никакви компенсации също. Служителите бяха принудени да се оправят и да си набавят каквото им е необходимо, както могат. Ако не могат сами да си подсигурят техника, отпуск. Първо се използва платения, после се влиза в неплатен.

Като цяло смятам, че натрупания административен опит там е ценен и е голяма школа по оцеляване, но за тези условия може да се намери много по-добра компания. Намирам условията като цяло за лоши, а средата отровна. Шуробаджанащината е култ там. Не бих препоръчала позицията на познати.

Търсите нови възможности за финансова независимост, стабилност и просперитет? Попаднахте на точното място! Само тук и сега ще узнаете как да спечелите страхотни допълнителни доходи с работа от вкъщи или което и да е място по света и у нас! Работете колкото си пожелаете и когато си искате! Необходимо Ви е малко свободно време, лаптоп, компютър, таблет или смартфон, връзка с интернет и започвате. Печелете лесно и си харчете парите със здраве! Как ще се случи това, вижте тук :

WWW.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Надомна работа, допълнителни доходи, работа от вкъщи, работа по интернет, онлайн бизнес

Боже господи такъв БАРДАК няма на друго място. Всички са любовници, хомо.., хетеро.... навързани са като свински черва... преспиват едни с други и се цакат после и това е на висше мениджърско ниво. Интриги, лъжи, унижаване и мачкане на хората.. Това е университета.. Това седи зад лъскавата фасада. Смачкани хора които са подложени на всякакъв тормоз. Който може да бяга далече..

Да уточня: не съм черноглед човек, но работата в тази институция не е приятна!Преди да започна работа прочетох коментарите, но след интервюто не знам от какъв зор реших да приема въпреки лошите впечатления  от ръководителя на отдела.
Коментарите на Мара не може да са по-точни, дори и няколко години след това. Обстановката е следната: клюкарлък на ниво висша класа. Приемат те като уж компетентен и от първия ден все едно не съществуваш.Трудно се вписваш ако не клюкариш, обсъждаш и разтягаш глупости и безсмислици, които нямат общо с работата. Проявяваш инициативност - гледат те странно освен ако не си с още една купчина маймунки зад идеята ти. Постоянно се коментира кой, какво, кога, къде, защо, как, с кой.
Ако някой недай си боже приеме да работи, никога не споделяйте уж на ближния си колега ако имате проблем от каквото и да било естество. Доказано излиза през носа....та дори и през всички останали дупки.
Колегиалност- никаква. Като тук, такова нещо няма никъде. На няколко пъти помаган на колеги за лични неща,  неща, които без помощ биха засегнали работата им, след което се потресох, че всичко се разглеждаше, че все едно е било задължение от моя страна.
Организацията е голяма и всеки се покрива. Всеки назначен преди теб ти държи сметка и прехвърля работа и не го интересува.
Българската простотия витае навсякъде. Това естествено не включва броените на пръсти представители на академичните гилдии, но те са уважавани, тъй като са лицето на университета.
Договорите - срочни за начало.
Предизвестие - за всички 3 месеца.

Здравейте,
Бих искал да разбера повече относно наскоро публикувана обява за Linux системен администратор.
Какво преставлява ИТ отдела на университета и дали обявената позиция е за напуснал вече администратор или е нова за университета?
Също така спрямо мненията по-долу, дали нещата са се подобрили или влошили спрямо времето по което са били публикувани.
Благодаря на отзовалите се.

Засега ми харесва рабоата. Винаги има още какво да се желае. Не са високи заплатите за работата, която се върши. Липсва организация. Но ми харесва това, че колегите са свястни. Работата е динамична и интересна. Не харесвам такива крайни мнения като долните, защото не са обективни, а са написани в момент на гняв.

от няколко години работя в университета а преди това работих в други две много големи институции - по отношение на интригите съм съгласна, че в НБУ са много по-малко, отколкото на онези места, където служителите слушат чалга на слушалките си, говорят нелепо зад гърба на колегите си и обсъждат кой как се е облякъл.
Заплатите в НБУ не са увеличавани от година. Работата е много и както навсякъде има хора, които по цял ден се чудят в кое кафе да седнат, но има и такива, които работят съвестно и се стараят..... така е в абсолютно всяка по-голяма институция, затова не можем да се сърдим. Както пише тук има и недостатъци, има и предимства. Обичам колегите си, повечето от тях са страхотни и правят денят ми много по-смислен. На останалите ще кажа - въпросът е да се впишеш в средата, а не да лицемерничиш и да говориш зад гърба на тези, пред които се правиш на техен приятел.  И последно - тези, които не харесват НБУ като работодател... какво правят още там. Много е тъжно по цял ден оплюваш фирмата вместо да си вършиш работата и същевременно всеки месец въпросната фирма да ти плаща за това.

И аз като дългогодишен служител в администрацията на НБУ искам да изкажа мнението си. Две са положителните неща-това, че никога не са ми правили проблем за отпуск и че изплащат редовно заплатите. Недостатъците във фирмата освен, че ги има са и много. Това, че се намира в Овча купел е трохичка във Вселената, като се има предвид, че 50% от служителите живеят в района, другите са от Перник, а единици са тези който живеят в съседни квартали. Да, в някои отдели работата е наистина много и там тя се извършва от 1 човек при наличието на още 3-4ма. По голямата част от служителите определено си клатят краката, не спазват работно време и т.н., а тези които работят, на тях им крещят, унижават и се държат с тях като с мизерници. Ръководството и тези които заемат такива позиции умират да унижават служителите си, защото са пълни с комплекси. По-голямата част от колегите са пълни темерути и лицемери. Интригите и клюките са навсякъде и доносничеството се котира на много високо ниво от ръководството. Текучеството е голямо и въпросните млади хора са супер неграмотни и некомпетентни. За некомпетентните и тези които си клатят краката заплатата е прекалено много даже, но за останалите е супер ниска. Увеличение на заплати не е имало от близо 2 години. Последното нещо беше някаква тъпо измислена система за самооценяване, на база на която си пишеш какво вършиш и след преценка от ръководството, което няма поглед над твоята работа решава дали ще получиш бонус или не. Хем получаваш заплата за това което си назначен, хем в самооценката пишеш, че просто го вършиш много добре и по случай получаваш бонус или както те го наричаха персонална надбавка. Разбира се тази система бързо отпадна.
Привилегии никакви, както и социални придобивки.
В момента се скъсват от съкращения в рамките на 3 месеца са съкратили близо 15-20 човека. Някои ги принуждават да напуснат доброволно, с по-възрастните се подиграват. А тяхната работа я прехвърлят на други, без увеличение на заплати и със заплахи, че ще намерят друг на тяхно място и без да имаш право на избор.
Мениджмънта е чуждица за този университет. Ръководството няма поглед върху работата на всички служители и сляпо се доверява на поднесената им информация от конкретни лица.
За съжаление разочарованието ми е голямо и извода ми е един, там се толерират простаци и простакеси, неграмонти, некомпетентни и комплексирани лица, защото те са най-лесни за манипулирани и управление.
Бъдете здрави и дано нещата някога се променят, не само в НБУ, а и в цялата ни държава.

Да, хубавото е, че там не уволняват. Без значение колко си мързелив и некадърен... Вярно е, има отдели в които те изгърбват от работа, но има и такива, които дремят по цял ден в кафето.
А ти настоящ служител, нямам представа в кой отдел работиш, но единици са хората, които могат да проявят някаква инициатива. Всяко желание за осъвършенстване, показване на знания, умения и инициативност биват погазвани още в зародиш. А за да кажеш, че там няма интриги, явно работиш в кафето във втори корпус.