Станга ООД / Stanga One /img/frontend/nomap.png"

Станга ООД / Stanga One

Искам да ви разкажа една история. В нея взеха участие осем IT фирми и две агенции за подбор на персонал. Имената им ще разберете по-нататък. След като прочетете историята, ще сте наясно за методите, които използват тези компаннии, за да контролират IТ специалистите, да им подбиват цената и да ги продават като евтин добитък на всеки, който може да си плати за това. Ще разберете, че този контрол може да достигне до там, че да приничи физическото унищожение на всеки IT специалист, който не се подчини на консолидиранат им власт. Ще разберете как тази власт използва умело фирмите за подбор на персонал и HR отделите към компаниите, за да извършват тази неморална дейност. Аз бях обект на тази дейност през последните 2 години. През това време загубих доверие, че мога да се измъкна от тази хватка, в която ме бяха поставили. Загубих около 12000 лева, които ми бяха отнети чрез консолидираната игра на тези фирми, за да ме докарат до състояние да бъда купен евтино от компанията поръчител. В крайна сметка, аз съм поставен в ситуация, в която скоро ще обявя финансов фалит. След това, ще трябва да сложа край на живота си. Но до тогава, искам да опиша това, което ми се случи. Надявам се, че по този начин смъртта ми няма да бъде напразна, а ще помогне на следващите жертви да разберат за какво трябва да гледат. А също така, искам да се разбере че практиките, които някои компании използват, приличат на практиките на организирани престъпни групировки.
Ако някой може да ми помогне да се измъкна от това, моля да ми пише на [email protected]. Нямам много време.
По-нататъшна информация ще бъде публикувана на https://github.com/zahasoft/itmafiabg.

Преди време бях на интервю, което протече бързо и лесно-HR + hiring manager наведнъж и задача. Мина добре според мен, справих се. Беше около празници. Трябваше да получа обратна връзка до еди-кога-си. 3 пъти след въпросната крайна дата за отговор, HR-ката ми звъня да я отлага, понеже "мениджърите още обсъждат". От това съдя, че все пак ме бяха харесали - иначе нямаше да си правят труда да ме информират през седмица-2, че не са ме забравили. Как да е, 1 ден се оказа, че "са се спряли на по-подходящ кандидат за позицията" - "супер" казвам и питам "на мен какво не ми достигна?". Адекватен отговор не получих, освен че "избраният" просто е по-подходящ. На същия ден публикуваха отново позицията, за която кандидатствах и не - само 1 човек търсеха. Изводът за мен беше, че компанията плаща около или под средното на пазара, защото аз исках "над".
Иначе, хората изглеждаха свежи, а офисът-сив, малко като бункер, ама по-добре така, отколкото обратното.

Преди време се свързаха с мен относно позиция PHP със Symfony. Помолих за повече информация и след седмица получих e-mail с 2 изречения описващи .NET позиция. Отговорих, че вероятно е станала грешка и чак месец по-късно отново получавам e-mail с описание за въпросната позиция, но с нищо по-различно (даже по-кратко) от първоначалното описание. Ясно, че не може да ми кажете всичко, но... Я чакай! Защо да не можете? Дали ще ми ги кажете по поща или ще ми губите времето, за да разбера тези неща на интервю е същото. Все едно, издребнявам. Важното е, че ми се стори доста несериозна фирма и за това не съм отговарял повече. А колкото до "поверителната" информация - това си важи за всички фирми и изключително много ме дразни.

шубе го/я е и не казва!

Фирмата изглежда супер към днешна дата. Наскоро бях на интервю там и ми направи впечатление, че персоналът беше на доста добро ниво (учудващо за мен). Също така хората бяха позитивни, а офертата доста добра (отново не очаквах). Успех на всички !

Здравейте
една обява на тази фирма ми допадна
Backup/Storage Administrator

Някой може ли да сподели някакво по прясно мнение на фирмата, обстановката, колегите, заплащането и тн.?

Благодаря предварително!

Забелязах че се пускат едни и същи обяви от доста време. Доста... интервюто беше непрофесионално. Екипа ми се видя смачкан. Незнам тая фирма как се издържа, тия хора ако са в чужбина ще умрат от глад.

Предстои ми интервю във фирмата и ентуаисазмът ме бе заслепил, докато не прочетох последните две мнения. Може ли някой да даде актуално мнение и насоки, изобщо дали си заслужава или не? Нв става въпрос за Ит-позиция, а за продажби.

Напълно подкрепям мнението на Larry. За мен също е изненада, че няма мнения, описващи истинската ситуацията в Станга. Не обичам да обобщавам, но за целия ми опит, който имам до момент, мога с чисто сърце да кажа,че това е една зашеметяващо некоректна фирма! Никаква бизнес стратегия, никакво далновидство - наемат, уволняват, съкращават, после пак наемат... Никакво уважение, никаква грижа за служителите, тотална липса на професионализъм и скрупули... Трябва да имате предвид, че започването на работа там е рисковано, защото последствията са непредвидими и са плод единствено на късмет. Забравете за сигурността на работното място. Дори не искам да започвам да говоря за начина на работа и за качеството на предоставените продукти... Всичко е тотална каша.

Много съм изненадан от факта, че няма никакво скорошно мнение тук на фона на всичко случващо се в тази фирма. А то е следното: фирмата за няколко месеца затвори два, ако не и три офиса - в Ниш, Пловдив и Благоевград. Сигурно над 150 човека, като по-голямата част бяха съкратени преди Коледа. В последната година фирмата загуби прекалено много клиенти, а оттам и финансовата ситуация е плачевна. В момента се работи по проекти, които не носят никакви пари, тъй като има договорни отношения с клиентите, които са недоволни от предоставения продукт, и те искат час по-скоро да вземат някакъв инкремент и да се махнат. Основна грешка на мениджънта е това, че никой не се опитва да кадрира клиентите! Своеволията им са безобразни. Процедурите за request for overtime се бавят с цел служителите да си получат парите за висенето по нощите или събота и неделя с голямо закъснение.Мениджмънтът е повече от абсурден - клиентите масово се лъжат на ниво account management и на ниво project planning/management. Нисък бизнес морал. Обещават им се неща, които после в production няма как да се реализират - най-вече от техническа гледна точка. Работи се на парче на принципа "по-добре някаква работа, отколкото никаква работа". Няма дългосрочна стратегия за управлението на фирмата. Всичко се мисли от C-level-a "тук и сега" в рамките на две седмици. Най-вероятно собственикът иска да ребрандира фирмата, но не променя хората от мениджмънта. Е, поговорката я знаете - "със стари к..., нов бардак не става". Не бих препоръчал фирмата - няма никаква стабилност, никаква инвестиция не се прави в кадрите, качествените кадри не ги спират да си тръгват и "мазалото" е пълно. Никакви процеси и методологии не се ползват или спазват. Фирмата в този си вид е крайно неконкурентно способна на пазара на труда. Изумен съм как няма един сред тези около 150 съкратени служители, който да е оставил някакъв коментар за състоятните на фирмата, за да могат наистина хората да прочетат достоверна и актуална информация. Като за капак на всичко - наемат служители, които изчакват по 1 или 2 месеца, като на 15-я им работен ден им съобщават, че им прекратяват договора, тъй като нямало достатъчно работа. Лошо планиране, никаква стратегия. Генералният мениджър изпълнява поръчките на собственика-евреин, а лявата му ръка в качеството си на Chief Operation Officer има низък бизнес морал. Дори някой ден Станга да се ребрандира, проблемите ще останат същите, докато не се сменят хората от мениджмънта. Иначе всичко би било безсмислено. Горко им на малкото, които остават. Е, и те напускат ... или напуснаха. Късмет на всички, които отиват на job interview в StangaOne ! Cheers!

Да започна с това, че Станга като работодател ми изглежда ок.
Кандидатствах за работа към клиента им TEOCO. Явих се на интервю, HRката много готина мацка, целият разговор беше без излишни глупости. Кратка проверка на нивото ми на английски и ми даде тест. Теста беше забавен, каращ те да се замилиш. Докук добре. Още на същия ден ми звъннаха да ми кажат, че представител на фирмата е погледнал теста и иска да се видим. Уговорихме call по Skype, тъй като интервюиращият ще бъде извън България по това време. И от там се почна ходене по мъките.
3 пъти получавах обаждане от HR отдела, че няма да се състои срещата в уречения ден и час, тъй като е зает човека и уговаряхме ново. На 4тия път няма позвънявания от HR, викам си ок, ще се състои. Половин час по-късно ни вест, ни кост от въпросния интервюиращ.

Станга изглежда ок, но избягвайте обявите за TEOCO. Нямат уважение към времето на хората.

Офиса им е на що годе удобно място, да, не е върховен лукс, но пък изглежда уютно и приятно.