Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Апекс Сервиз /img/frontend/nomap.png"

Апекс Сервиз

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 40 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 21-30 от общо 40


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Браво.... След половин година търсене и притискане на служители накрая успяхте да намерите трима или по скоро един(ДЕСИ-Нали така ти вика шефката....) да напише все пак нещо УЖ положително.... Жалък е начинът по който се опитвате да си измиете ръцете....Не лъжете хората....


настоящ служител

25 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
3
Привилегии
2
Фирмена сигурност
1
Натоварване
-3
Потенциал
5
Местоположение
5
Колеги
4
Работна среда
3

Фирма без проблеми няма; и няма как в предприятие с толкова служители и направления, да няма и недоволни.

Текучеството в някои от отделите е голямо: поради различните амбиции и умения на човека, поради вина на кадъра - "несходство в характерите", или пък изцяло по вина на така хуленото ръководство. Всичко е комплексно и има поне две страни.

Който е имал собствен бизнес, управлявал е и отговарял за много хора, би разбрал трудностите от другата страна на масата и със сигурност му се е налагало да е в ролята и на "лошия" понякога.

Колкото до оценката за професионалните умения на мениджмънта, мнение е уместно да дава човек с по-добра квалификация, на съответното ниво, готов за техните отговорности и постигнал техните успехи. Ако имате тези качества, прекрасно - България има жажда за повече такива хора, и жалко, че не сте били оценен във фирмата.

Изисква се усилие и от двете страни, за да се получи работата в тази сфера, в която няма място за много грешки и да се изгради уважение и доверие между хората - това няма как да става за 3-4-5 месеца.
Предостатъчно хора са минали през фирмата за кратко или за дълго, и тя е била трамплин за тях с познанията, средствата и контактите, които са придобили. В някои случаи това е ощетило значително не само фирмата, но и служителите.
Има и хора, които са допринесли безкрайно за развитието на АПЕКС СЕРВИЗ към днешна дата, но пътищата са се разделили - което се случва навсякъде.

Факт е обаче, че под това ръководство с особеностите му; и *въпреки* гореспоменатото текучество основно в търговския отдел - което затруднява не само недоволния служител накрая, но и работодателя, и клиента, и останалите хора в АПЕКС; в последните години фирмата и клиентите ѝ продължават да се адаптират и да се развиват заедно в трудния и особен бг климат.
Факт са ръстът и все по-добрите резултати, именно заради лоялните, коректни и квалифицирани служители, позитивното отношение и здравата им работа в напечени ситуации (каквито има непрекъснато и никой не е заблуждаван като започва, че няма да е напрегнато. все пак не продаваме и сервизираме плюшени играчки и рез.части за тях) - без тях фирмата не би стигнала дотук и не би се задържала на пазара повече от 23 години.

Успех на всички бъдещи и бивши кадри, всеки намира своето място един ден


настоящ служител

34 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
4
Привилегии
4
Фирмена сигурност
3
Натоварване
2
Потенциал
4
Местоположение
3
Колеги
4
Работна среда
5

Чета разни коментари тук и не разбирам защо се пишат такива неща, с каква цел и в каква насока. Апекс Сервиз ООД е фирма като всички останали на пазара в България, има много добри и силни страни, като доста фирми у нас, има и някои недостатъци, отново като всяка една фирма у нас. Никъде в нашата страна положението не е изцяло розово. Навсякъде, където работят повече от 1 човек има екип, конфликти, сблъсък на характери, личностни качества , отдели и т.н. В Апекс сервиз не е 1, а близо 200 човека. В нашата страна всички са свикнали да мрънкат, да се оплакват, да се плюе наляво и надясно и да се живее с мисълта, че всичко е много зле и никога нищо няма да се оправи. Такава нагласа обаче не води до нищо хубаво. Хем плюем, хем искаме много пари, хем обаче ако може да не работим много, много, ще е супер ! Да, ама това няма как да стане. Проблем на страната ни е, че повечето кадърни хора с потенциал вече ги няма в държавата. Много по - трудно е да се намерят качествени кадри, които да запълват дупките в звената на фирмите. Идват хора, които горе долу имат желание да поработят, горе долу знаят какво продават (нещо с вилици отпред) и за това изкарват горе долу по 2 - 3 месеца и получават ниска заплата. Да добавим и това, че на никой не му се поема отговорност, прави само и единствено това, което му кажат и ако може да мине между капките ще бъде най - щастлив! Да избутаме до 17:30 пък каквото стане. С това мислене няма как да очакваш супер заплата. В Апекс сервиз се дават много добри заплати ! Доста над средното за страната. Дават се, но ако покажеш желание, мотивация, резултат! А закъснение на заплата - това не е било никога. Една от малкото коректни в това отношение фирми, които плащат редовно и без закъснение. На датата си получаваш парите, може да си планираш и почивката и отпуската и уикенда, и всичко. И не само в Апекс сервиз е така, а и във всяка уважаваща себе си фирма в Европа и по света. С това мислене и поведение, където и да отидеш, ще получиш същото.


настоящ служител

14 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
3
Привилегии
0
Фирмена сигурност
3
Натоварване
-4
Потенциал
3
Местоположение
0
Колеги
1
Работна среда
3

Здравейте ,пиша по повод хилядите глупости написани по адрес на фирма Апекс Сервиз .Според мен тези мнения са написани от хора който са бели безхаберници ,мързеливци ,и хора който си мислят че фирмата ще им дава, и е длъжна да им дава пари за това че те са стояли по цял ден и са си бъркали в носа. Аз работя вече 5 години в тази фирма и съм доволен от заплащането и уважението което получавам. Ако кажа че във фирмата няма никакви проблеми ще излъжа ,но в коя фирма няма . Свидетел съм как идват хора на работа като търговци и те в место да започнат да работят гледат къде да се скатаят и как нямат никакъв интерес да се научат на нещо.Според мен даже фирмата е доста търпелива към такива служители .Дават им се пари за това че стоят .И след време като ги освободят, защото те наистина са безхаберници ,влизат тук и започват да пишат хиляди глупости как фирмата не ставала и как не плащала. За тези 5 години съм нямал нито едно забавяне на заплатата, ако датата се пада събота или неделя ,парите се превеждат по рано . Управителите имат уважение към служителите си но само към тези който са го заслужели. Мой съвет е ако ви се даде възможност да работите тук ,няма да съжалявате.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Когато отидете на интервют ще ви омаят със сладки и лъжливи обещания. Ще ви обясняват как са най-големите и каква гордост е за всеки да работи за тях.Но каква е истината :
Ще ви осигуряват на минимална заплата, а договорената заплата ще получите само първият месец. Когато дойде време за втора заплата (ако изтърпите всичкото навикване, ежедневни скандали, хвърляне на документи в лицето и постоянното натякване че сте некадърници-това всичкото от управителката) с учудване ще установите че заплатата ви е около 60%от договореното твърдо за първите 3 месеца. Ако посмеете да попитате защо е така, ще ви кажат че не сте си изпълнили нереално висоният таргет, който са ви заложили и който уж трябва да определя заплатата ви след 3-я месец. А когато решите да напуснете разбира се, че ще ви изплатят само минималното на което ви осигуряват-останалото е на черно и недуказуемо.
Във фирмата думи като мениджмънт, търговски нюх и логика са непознати. Напрежението може да се реже с нож, а унижението от управителката към служителите е ежеминутно. Ще ви нарича палячовци, гноми, олигофрени, тъпанари... Вие ще си броите стотинките, а тя през ден ще си поръчва обувки по нета за по 300 лева. Написаното по-долу е вярно за има няма 3 месеца през фирмата тази есен минаха 5 регионални мениджъра и около 9 търговеца - е как един от тях не излезе свестен и кадърен.
Дали е нормално във всеки един момент в jobs.bg да има по 10-15 тяхни обяви???
Това е самата реалност и нищо в горенаписаното не е преувеличено и грам.
Просто фирмата страда от дефицит на качествено управление. И преди всичко от нелогичното управление на управителката-тя е на принципа :аз казвам, а не търговската логика го изисква. Ще ви командва човек без елементарни познания по търговия и мениджмънт-тя просто няма такива. Няма такива защото не е била мениджър или търговец и минута, а адвокат който е свиннал само да командва и заплашва. Или както казваше тя често:аз моята заплата ще си я взема, а вие вашата не е сигурно...


бивш служител

-35 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-1
Колеги
1
Работна среда
-5

Ще го кажа кратко точно и ясно за всички решили да кандидатстват за работа: Не си губете времето и нервите!

Не се вързвайте на лъжите които Ви говорят за голямата фирма с коректното плащане, спокойната работна обстановка и т.н. При напускане парите които дават "на черно" няма да си получите.
Юни и юли месец започнахме над 9 човека (поне аз знам за толкова), до септември и първата половина на октомври напусналите бяхме над 12 (за които аз знам), като това число включва и тези 9 човека!

Помислете дали имате излишно време и най-вече нерви!


настоящ служител

41 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
5
Привилегии
4
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
5
Местоположение
3
Колеги
5
Работна среда
5

Фирмата е на добро ниво, колегите са готини. Плащането е коректно и винаги навреме - поне за последната година е така. Навсякъде има недоволни и мрънкащи хора който са готови да злословят за всеки и за всичко. Ако искате стабилна работа в сериозна фирма това е мястото.


бивш служител

-16 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
2
Потенциал
-5
Местоположение
2
Колеги
5
Работна среда
-3

Здравейте , пиша на всички които се чудят и се маят каква страхотна сграда и база има фирмата , но като всяка красива ябълка проблема не е вън а вътре.Пише служител който е работил седем години дадох толкова много усилия борих се толкова много за да постигна за развитието на фирмата софтуерно и улесняването на работата на колегите ми с програмата.Ограмотяване на толкова много хора технически които не могат да различат стартер от алтернатор,но за жалост се уморих , уморих и от некадърните решения на целия ръководен екип , за да се промени нещо трябва да се наемат хора които обичат и знаят как да ръководят бизнеса с машини.Целия проблем на господин Каравасилев(собственик на фирма Апекс сервиз ООД)е че не може да поеме нещата в свои ръце и да каже стига.Но все пак Ви благодарим че Ви има защото хората оценят малките фирми като нас които създадохме заради вас господа директори на Апекс сервиз дано просъществувате още дълго време за да имаме работа ние малкия и дребен незначителен бизнес!


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Преди да отидете във фирма Апекс 11 ЕООД прочетете мненията и ще добиете представа къде отивате да работите.
Управителката е проститутка.Всички от администрацията са нервни, крещят ,викат, обиждат.Нямат уважение на служителите си.Мениджърите, гл.счетоводителка, всички са отвратителни.Няма по-нервно същество от гл.счетоводителка.Непрекъснато трепери да не си загуби работата и постоянно се подмазва на управителката Мария.
Заплатите са минимални.Няма твърда заплата,каквото решат това ти дават.На една заплата те осигуряват, друга ти дават.Понякога не ти я и дават,особено ако решиш да напуснеш,винаги последна заплата не се дава.


настоящ служител

-4 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-4
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
5
Потенциал
-3
Местоположение
1
Колеги
4
Работна среда
-4

Фирма ЗАПЕК СЕРВИЗ ОТНОВО измами своите служители.Този месец всички служители бяха отрязани с 10% от заплатите .Това се случва всяка година нали се води 2-но счетоводство и не може да се докаже нищо.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?