Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

София Франс Ауто АД /img/frontend/nomap.png"

София Франс Ауто АД

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 81 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 21-30 от общо 81


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Клиенте, хубаво е че сте доволен. Мисля, че всеки има право да си изкаже мнението, а хората нека да преценят истината къде е.
Кой в какво се е провалил мисля, че изобщо не е Ваша работа, а относно работата в събота позволете ми да съм работил малко повече от Вас, и да съм наясно какви са ставките на заплащане през работно време, както и събота.
Нещо с което очевидно не сте наясно: заплащането на извънреден труд не освобождава работодателя от даването на полагащата се почивка.
Съответно даването на почивка също не освобождава работодателя от заплащането на извънреден труд. Хайде питайте шефа на сервиза плаща ли се извънреден труд в сервиза във Варна или не, и пак елате да пишете.
Ако искате да сте работодател си прочетете кодекса на труда, или наемете трудово-правен специалист  , защото очевидно не сте нясно с основни положения, и  бъдете сигурен че ако ме извикате на интервю ще Ви покажа как не знаете какви са Ви задълженията  като работодател, и ще си потънете в земята от срам. А при положение че в договора не е записано, че се работи в събота можете само да се надявате, че ще дойда. 
Изисквания може да имате, когато първо кажете Вие какво предлагате, тогава имате право да изисквате от мен. 
Както и във въпросния сервиз: искаш човека да знае технически френски и английски, трябва да си готов да заплатиш за това. За 600 лв поне при мен това малко няма как да стане.
Ако имате проблем с отсяването на качествените кадри това значи, че не сте наясно какви хора търсите, и Ви уверявам, че  ако заплащането Ви е сериозно качествените кадри сами ще Ви намерят. Няма нужда да отсявате никого.  Започнете ли да минавате с номера: навсякъде дават толкова, както ми беше заявено във въпросния сервиз.. бъдете сигурни че служителя няма да е мотивиран да работи качествено.
И още нещо с което не сте наясно : първо питам колко ще вземам знаете ли защо : защото искам да знам как оценявате труда ми. Как оценявате умения и способности, които Вие нямате. Ако ги имахте нямаше да търсите човек, а щяхте да си го направите сами. Значи след като не можете да си го направите сами човека който върши тази работа, той ще Ви каже колко струва. Не Ви ли прилича това на работата в сервиза, на мен ми прилича :)
Ако сте се ориентирали към нископлатени кандидати избора е ваш. Но да твърдите как нямало квалифицирани хора е просто смешно. В магазина как е; първо даваш парите и после вземаш стоката. Аз като служител как да съм сигурен че сте в състояние да ми платите заплатата???
Много уважавам фирми, които в обявата пишат и заплащането, така не си губя времето да ходя по интервюта. Неслучайно народа е казал: след като ми плащат колкото да не умрем,ще работим колкото да не заспим. И някой , бил той и шеф или собственик да иска труда ми като инженер а да ми плаща колкото взема един кондуктор в градския транспорт - отиди и си го направи... След като навсякъде дават толкова наеми какъв да е човек може и някой с 8 клас, защо търсиш човек с квалификация и грамотност по чужд език?
Така че от Вас зависи дали ще имате качествени кадри: един човек можеш да разбереш колко е сериозен по парите, които е готов да плати за една работа.


кандидат за работа

29 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
3
Привилегии
3
Фирмена сигурност
5
Натоварване
3
Потенциал
4
Местоположение
4
Колеги
2
Работна среда
3

Здравейте ,
съвсем случайно попаднах на този сайт и направо не мога да повярвам....може ли толкова негативизам да струи от всякъде . От Шумен съм и съм клиент на сервизиза във Варна   доволен съм  от обслужването на автомобила ми / 407 /предпочитам да пропътувам километрите до Варна . Като прочетох всичко написано не можах да повярвам , че става въпрос за този сервиз . Дори съм ходил на интервю за работа  и според мен интервюто си беше съвсем нормално / имам богат опит за съжаление /. Не знам бившият служител който така плюе сервиза до кога е работил там но когато аз кандидатствах ми обясниха следното работи се на смени , работата в събота се компенсира с почивка  / между другото и това е вариант/ дават ваучери за храна и осигуровките са върху сумата която е заработена а не както на повечето места  върху минимална или основна заплата. Защо ви казвам всичко това  : по щасливо  стечение на обстоятелствата преди да реша дали да започна работа в тази фирма получих предложение за съвместен бизнес с приятел и там се оказах в ролята на работодател ...хаха  макар и на 2 човека за сега . Повярвайте въобще не е лесно да отсееш плевелите от цветята . Търсихме две продавачки с възможност да водят отчетност ...скърб пълна скръб .Разбира се оценявам и факта, че в нашия град избора на кадри е много по-малък от Варна но все пак . Та сега и за нас тези които извикахме на интервю и върнахме ще ни оплюят това е самата истина . Първо питат колко ще вземат преди да кажат какво могат .....много дълго стана май не знам дали ме разбрахте какво исках да кажа но не търсете тук отдушник на собственните си провали ....


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Поканиха ме на интервю , мисля че човека който ми се обади се представи като шеф на сервиза във Варна, но му забравих името. 
От прочетеното тук изобщо няма да си губя времето да ходя по диарбекирите на края на града.  Работя във фирма за охранителна техника и видеонаблюдение, и си докарвам по 800 лв, без извънредния труд,  но от това което прочетохт тук - как ще искат да ходя на работа в събота, и няма да ми платят - много поздрави ще имате! В момента изкарвам още по половин заплата само от работа в събота и неделя, случвало се е да направя по  3 последователни съботи и недели... 
Кандидатствах, тъй като съм инженер, но в сегашната ми фирма ме водят техник според код на професията. Исках наистина да имам стаж като инженер, но  ако ще и чистач да ме пишат искам труда ми да бъде заплатен. Мина времето когато работех само за престиж.
Ако инженера им работи за 500-600 лв никога няма да си купя Пежо, после да се учи върху колата ми... И това с 3 месечното предизвестие е абсолютно незаконно. Ако който се е съгласил да работи там да не се оплаква, четете си договорите, и ако вътре не пише че се работи в събота, никой не може да ви накара да отидете. Единственото което може да ви накара е вашия страх!!!! Запомнете това!


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Съвет към ръководството на сервиза във Варна: и още 30 обяви да пуснете пак няма да имате хора.
Какво очаквате: с нива на заплатите от 2005/6-та година, хората да работят и четат техническа документация ???
Хеле пък и да работят в събота, без да се заплаща за извънреден труд, няма как да стане. Собственика и шефа на сервиза да стоят ако искат и в неделя, сервиза си е техен ако ще и да спят там.
Хайде малко и предистория: Разказаха ми колко са умрели заплатите, как собственика е дошъл от малък провинциален град, и не уважава труда на хората... Предупредиха ме, че са се ориентирали към ниско-платени кандидати, но не повярвах и кандидатствах, за сервизен инженер... В крайна сметка си изгубих времето и ходих на интервю! Там ми беше обяснено,  че се работи и в събота, и не се плаща извънреден труд, трябвало също да знам английски, да чета документация , и да обучавам другите колеги...
Не знам в коя година живеят собственика и шефа на сервиза, но защо не наемете човек, който да ви обучи хората в сервиза без да изпращате никого никъде???  Вие наясно ли сте какво значи някой да обучава някого, и колко е скъпо това?
Предлагате 600 лв, а Искате човека да е технически грамотен... да чете серивзна документация, да разчита схеми и чертежи... Искате да има стаж, искате да знае технически френски или английски, само че трябва да сте готови да платите. Как смятате, че някой ще си продаде труда за без пари?
Ако вече сте се ориентирали към ниско-платени кандидати, и 20 обяви да пуснете нещата все няма да вървят. И след като мислите че 600 лв са големите пари - направете си го сами и не наемайте никой. 
Или наемете студенти, които да се учат върху автомобилите, те поне не са наясно с трудово-правните отношения, не са нясно че работата в събота се води извънреден труд, че този труд се полага с предварително писмено разпореждане за извънреден труд... И най - важното: няма да правят проблем за парите: ще си имат кинти за дискотечка, и очила полароид от пазара.   Но да наемаш човек със стаж, и да му ообясниш как ще работи в събота, и този труд не се заплаща.... малко няма как да стане.
Към края на 2008 година като сервизен инженер заплатата ми във Варна беше 1360 лв НЕТО!
Няма да си продам труда като инженер без пари, предопчитам бензинджия да стана за 600 лв!!!!!!!!!!!
 


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

..и така 55 дни след дадената от мен прогноза събитието е на лице.Вече и с обява за автомонтьор и за да не се чудите колко пари ще дават защото големите фирми не пишат за да не излагат публично ситуацията е същатата както при инжинера ,само задачите са различни.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Въобще не съм изненадан от днешната обява.Сигурно ще се повтори още няколко пъти и това е напълно нормално.В тази фирма вместо да се търси начин за увеличаване на приходите  се търсят причини за намаляване на разходите.За 2-3000 лв избити от намаляне на заплати изгубиха сигурно 5000лв от не свършена работа или от лошо свършена работа.А сега питайте  кой е на загуба?Хората вече не са толкова глупави малко по-малко всеки почна да си цени труда и да не се продава за жълти стотинки,както така наречените шефове очакват.Да се радват,че монтьорите им седят още ,че и ако те напуснат ще трябва да затваряме сервиза :)


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Както и се очакваше - днес има нова обява за сервизен инженер за Варна, както и за диагностик. Излиза за трети или четвърти порден път за тази година, със сигурност е трети, който аз виждам.
Явно в тази фирма с две ръце са заложили на ниско платени кандидати, и единственото важно е човека, който ще бъде нает на всяка цена да се съгласи да работи за без пари, без значение колко знае и може.
Толкова ли е трудно да се разбере - не може да очакваш качествена работа, грамотност по автомобилна електроника, схемотехника, както и по съответния чужд език,и съответните специализирани термини и да смяташ, че като му подхвърлиш някакви си мизерни 600 лв,които без проблем ще ги вземе като продавач,или бензинджия, човека ще се втурне през глава да работи.
Хеле пък да искаш човека да работи и в събота... В събота въпросния кандидат един бойлер да отиде да поправи с фазомер и две отвертки ( без да отваря книга) пак ще вземе 40-50 лв до обяд, ти искаш да дойде на работа в събота и не му плащаш...И жена му като го пита: ти къде отиваш в събота : - ами на работа отивам.  - Е къде ти са парите от извънредния труд...? - Ами няма, не ми плащат. Значи няма как да искаш да идвам в събота на работа, без да си ми платил. Можеш просто да си го избиеш от главата, че ще дойда в събота без заплащане. Който иска не ходи, аз компромиси не правя.
След като плащате колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим. Честно казано предпочитам да работя на бензиностанция и за 15 дежурства в месеца да взема 600-650 лв, отколкото да си напрягам мозъка да чета английски, френским, техническа документация, да обучавам другите и за какво : за едно мерси. След като мога аз да знам чужд език, и другите трябва да знаят. И когато ми платят отделно за това, че ги обучавам, тогава може ръководствто да има претенции да обучавам един или друг - защото ми е платило.
Както и колегата каза- определено не бих си оставил колата в сервиз, в който инженера работи за 600 лв, то и толкова ще работи.
Един съвет: След като смятате че заплащането отговаря на изискванията,които имате, и нямате кандидати, просто ще трябва да  си го направете сами, и не наемайте никой.
Когато наемате някого за дадена работа онзи който върши работата, той определя цената на труда. Иначе не наемаш никого и си го правиш сам ( ако можеш ).
Все едно да отидеш на зъболекар и да му кажеш: ще ми направиш това и това, и тези другите работи, ама за толкова пари. Малко няма как да стане. Цената се определя от онзи, който върши работата. Или да дойде клиента в сервиза : ще ми направите това и това , обаче за толкова пари.... хахахха :), и за еди кое си няма да ти платя, защото ти не плащаш на хората си в събота извънреден труд.
Вече разбрахме, че в събота не се плаща извънреден труд, значи моята кола ще я закарам в събота, за да ми я направят безплатно!!!!
Поздрави на всички, които са се съгласили да работят без пари! Интервюто е тест за вас като кандидати, но е тест и за работодателя, независимо как се казва фирмата. Каквото и да ви обещаят по време на интервюто поискайте да го видите в писмен вид.
Аз имах интервю с шефа на сервиза, и той ми каза , че ще вземам 600-650 лв, но в събота извънреден труд не се плаща. Въпросът ми на каква заплата ще ме осигурява остана без отговор. Единствените думи бяха " Ти ще вземаш толкова.." Точно за 3 мин изчезнах  с 200 км/ч от офиса.  В момента като търговски представител получавам малко над 1000 ( хиляда) лева, и често пъти съм си свършил задълженията преди 16.00ч. А събота ми е почивен ден.
Уважавайте себе си и труда си, ако не го направите, и сте съгласни да работите на някого за без пари, може да се сърдите само на себе си!!!!!!!!!


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

И аз ходих на интервю през лятото за позицията сервизен инженер. Шефът на сервиза ми каза, че ще вземам  600 -650 лв. Съжалих за изгубеното време от моя страна, можеше да го напишат в обявата, защото за тези изисквания ако бях видял тази сума, изобщо нямаше да си подавам документите.Дори в треторазряден гаражен сервиз дават повече на монтьорите и механиците, да не говорим какво остава за инженерите.
Ето на каква обява попаднах днес ,
Верига книжарници търси да назначи продавач-консултант , изисквания :компютърна грамотност, познания в области литература и учебници. Фирмата предлага възможност за развитие - управител на книжарница.
Месторабота: Варна / България
Заплата: от 450 до 750 BGN (Нето)
Поздрави на всички, които са се съгласили да работят специализирана работа без пари, включително и в събота, както и да вадят заплатите на всички около тях!!!


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Бях на интервю в сервиза за позицията "Сервизен инженер". Шефът на сервиза ми каза, че заплащането било около 600 лв. Пълен смях. Мислех си че това е сериозен сервиз, и определено не бих си дал колата там, ако знам че инженера им работи за 600 лв.
600 лв за ето тези изисквания :
София Франс Ауто Варна ЕАД - официален представител на PEUGEOT за гр. Варна, търси да назначи сервизен инженер
Основни отговорности:- осигурява осъществяването на практика на гаранционната политика на Производителя - произнася се по гаранционни казуси в ежедневната работна практика на сервиза - организира и осъществи документооборота по гаранционни поръчки - осигурява правилното осъществяване на диагностиката( съгласно методите на Производителя ) - разчита ел. схеми, да познава общите принципи на действие и устройството на хранителна и запалителна системи, електрониката и електрообзавеждането на автомобила
- обучава сервизния персонал в областта устройство, принцип на работа, профилактика и ремонт на новите агрегати и модели автомобили
-Да повишава непрекъснато квалификацията си като участва в специализирани обучения и ползва в работата си цялата техническа документация предоставяна от производителя
Изисквания:- Желание за работа; - Умение за работа в екип; -Организирана, динамична и комуникативна личност;
- Висше техническо образование със специалност, свързана с автомобилите; - Задължителен опит на сходна позиция;
- Компютърна грамотност, приложни програми;- Добри познания на технически френски и/или английски език; - Професионален опит на подобна длъжност е предимство; - Свидетелство за управление на МПС.
Да не говорим колко е скъпа дейността да обучаваш някого...
Защо не бяхте написали в обявата заплащането, за да не си губя времето изобщо!!!!!! За тези зисквания очаквах поне 1500лв. Че и ТЕХНИЧЕСКИ френски или английски.... Висше образование, схемотехника... ехеееееей. Направо съжалявам, че си взех свободен ден от моята работа, за да отида на въпросното интервю. В момента като търговски представител получвам над 1000 лв, но исках просто да работя по специалността си. Но не бих си продал труда без пари , ако ще и президент да ме пишат в някоя фирма, без значение колко е голяма.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

По моя преценка 30% непоносимо и 70 % заплата нетоговаряща на позицията.Предполагам ,че сега са пуснали обява защото не са си хареса ли кандидат или по вероятното кандидатите да не харесват условията.Работното време и владеенето на език  се изяснява при интервюто

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?