Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Sutherland Global Services /img/frontend/nomap.png"

Sutherland Global Services

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 248 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 41-50 от общо 248


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте,

Някой може ли да сподели какви са условията в Network екипите - тип на работа, възможности за развитие и обучение, натоварване, мнение за мениджмънта?

Благодаря ви!


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Някой може ли да ми каже мнение за позицията Airline Reservation Specialist With English Language? Благодаря предварително!


настоящ служител

36 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
3
Привилегии
4
Фирмена сигурност
3
Натоварване
3
Потенциал
4
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
5

Аз съм настоящ служител вече повече от година в проекта на Гуъл - technical consultat - evening shifts. Цялостното ми мнение е позитивно, заплащането е добро особено за хора без особе, обучението също. Продукът е обширен и в началото изисква повече усилия, за да се научи, но след това работата може да бъде медна. За други проекти на фирмата знам, че е много по-натоварено. За тези, които се интересуват колко да поискат съветвам 1300лв нето. Има бонуси и възможност за допълнително заплащане, стига да имаш желание. Това е от мен, поздрави и късмет!


настоящ служител

8 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-1
Привилегии
2
Фирмена сигурност
2
Натоварване
2
Потенциал
-2
Местоположение
3
Колеги
1
Работна среда
-1

Почти 3 години съм в компанията - на 90% заплатата остава тази, която е договорена при подписването, HR-а е под всякаква критика - не спазват уговорки, звънят на хора, които вече са във фирмата... За корпоративно развитие - трябва да се слагаш...
Много неорганизирано се случват нещата вътре в проектите (имам лични наблюдения за няколко проекта).

Сега доброто - доста добър социален пакет - ваучери, допълнително здравно осигурчване, работа по празниците (ако ти трябват малко повечко пари), добро местоположение, сравнително добри за бранша заплати.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
-3
Привилегии
2
Фирмена сигурност
3
Натоварване
-4
Потенциал
-3
Местоположение
3
Колеги
3
Работна среда
-4

Работих в проекта Амазон. Като цяло използвам всяка възможност да споделя колко зле бяха твърде много от нещата там. Ето и моите лични впечатления:
1/ Заплащането отнесено към средното такова в България е добро. Отнесено към стреса, който се изживява на дневна база обаче - съвсем не. Заплащането също така не се базира на това колко си добър в това което правиш и дори не на количеството работа, което си свършил, а на това колко си изнаглял на интервюто и колко са на зор в момента. Ако все пак решите да започнете там, знайте че трябва да си искате възможно най-много, ако е преди Коледа точно ще вземат и да ви го дадат. Аз взимах около 1200 лв нетно без да броя бонус и т.н.; Имаше хора с много повече опит от мен с по 1000 лв нетно и хора с много лош немски и пълен айляк за по 1600 чисто.
2/ Отношението на мениджърите - под всякаква критика. Това дори не може да се нарече мениджмънт. Човешкият фактор липсва при повечето освен 2,3ма които съм сигурна, че си плащат за това че не са роботи. Имах нещастието да седя до въпросните ръководни кадри последните няколко месеца от пребиваването си там и нещата които чух по адрес на работниците, подигравките и т.н. бяха покъртителни. Включително съм чувала Илиян (Team Manager) да казва как агентите са едни числа за него и че не го интересува че на еди си кого си си има проблем с детето и как няма да даде отпуска за това..Принципно се работи на смени и работното време беше от 8:00 до 1:00. На интервюто ме увериха, че няма проблем да ми съобразяват смяната с университета, т.е. всяка седмица да не е сутрин. Всяка седмица трябваше да ходя и да ме карат да се чувствам се едно ми вършат лична услуга за това. На интервюто ми беше казано, че ще се работи покрай коледа на 9 часа .. Глупости, още втората седмица на Ноември - оп, айде всички на 9 часа. Нито в Sufferland разбиране че учиш тегава специалност в технически университет, във ВИАС пък да не говорим за разбиране - резултата - първи бели косми, торбички и всеки ден пред нервен срив. Отделно те тормозят постоянно за overtime и ако им откажеш съответните физиономии. Един пък беше взел 70 часа overtime, а по закон не можело и го нахулиха яко и не му ги изплатиха всички кеш ами в една карта дето само на ПОС можеш да плащаш с нея.
3/ Работи се по абсолютно всички национални празници. На мен лично ми беше казано от ръководен кадър, че ще ми бъде платено по 3. Представете си изненадата ми, когато си получих фиша и не беше дори по 2, сещайте се че не става въпрос за 20 лв разлика. Отговорът им беше, че съответният ръководен кадър се бил объркал. (В последствие, след няколко месеца същия този го повишиха)
4/ Контролът на достъп е много засилен, което не е задължително лошо нещо, но трябва да се вземе под внимание. Ако сте привързани към телефона си, това просто не е вашето място, тъй като той седи заключен в шкафче, заедно с останалите ви неща. Нямате право на храна, напитки, химикалки .. абе вс на нищо.
5/ Разпределението на работа между отделните агенти е много интересно. В общи линии, кой на колкото може да издържи. Аз накрая не можех и до тоалетна да ида, щото имах 2 активни чата едновременно, пък ако няма мн чатове и мейл ми пускаха. Картичката за 15 мин почивка, която ти се полага по закон на 2,30 часа, често трябваше да я чакам по 4 часа, щото има опашка за нея, щото нямаше достатъчно бройки от нея съответно. Случвало се е и да не успея да я взема тази почивка изобщо, за което после съм била смъмряна. Не започвайте работа там ако не сте непукист с две думи.
6/ Отпуската ти е гарантирано одобрена ако си я пуснеш на 1ви януари.. След тази дата за лятото конкретно много сложно. За Амазон от Октомври до Януари отпуски има само за хората с връзки. Казваха ни, че след Януари никакъв проблем нямало да има в това отношение. Пак лъжи. 2 месеца преди планираното ми пътуване поисках отпуска от 3 дена и ми бе казано че било твърде късно...Показателен е факта, че при напускането ми, след една година работа, ми изплатиха 17 дни отпуска. То и по тази причина повечето хора си взимат болничен. Ако имаш повече от 3 дни болничен на месец не взимаш бонус. Коледна добавка също не взимаш ако вземеш че се разболееш Декември. Друг е въпроса че същата премия взимаш само и единствено ако си покрил и други 5-6 критерия, които не винаги зависят изцяло от качеството на работата ти, защото винаги ще се намери някой бесен че не му е дошла пратката на време, който ще те оцени негативно, пък ти кво си виновен че DHL не са я донесли на време.. Като го пиша тва да не решите че ме е яд че не съм могла да си върша работата добре - напротив - покривала съм си изискванията на 95 %, просто понякога зависи и какви случаи ще ти влезнат, а коледната добавка не бива да зависи от това - нали за това е месечния бонус, който забравих да спомена е смешен на фона на изискванията.
Сигурно пропускам много, много по-дребни неща, но сега за това се сещам - все пак имах щастието да напусна тази корпорация преди цели 6 месеца. Надявам се мнението ми да ви е помогнало! :)


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте.Някой работил ли е по тази програма?Какви са ви отзивите?Airline Reservation Specialist
With German/ Italian and English Language


кандидат за работа

-13 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-5
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
-1
Потенциал
-1
Местоположение
-1
Колеги
-1
Работна среда
-1

Привет на всички, които обмислят по някаква причина да работят за въпросната компания. Чудех се, дали да напиша какво мисля по темата, но реших, че мога да съм полезен на някой. И така, преди около 2 месеца подадох CV по обява за техническа поддръжка с английски, пусната от Изи Консулт (което е някаква агенция за подбор на персонал). На следващия ден ми се обади едно изключително любезно момиче и проведохме интервю по телефона (бях в градинката пред Народния театър и се притесних, че е шумно и няма да се разберем), поприкзвахме доста на български, а след това и на английски, накрая, тя каза, че ще предаде кандидатурата ми към компанията, която си търси човек и ако преценят, щели да ми се обадят. Всичко дотук е супер, минаха 2 дни, обадиха ми се, този път от самата компания, a именно Съдърланд Глобъл Сървисиз България ЕООД и проведохме интервю. Говорихме доста (пак с девойка и пак любезна), към края на телефонното интервю, се оказа, че трябва да попълня нещо като психотест и още един за интелигентност, които тя ще ми изпрати по имейл, както и че ме кани на тест (не интервю), физически, в техния офис след 2 дни. Направих си тестовете и след два дни отивам в офиса в Сердика Център. На рецепцията ме посрещнаха, насочиха ме към асансъора и ме изпратиха към съответния офис и така се озовах в един коридор, по който минаваха разни хора, но нито един не изглеждаше да ме очаква, нито пък имаше портиер, та поне него да питам. Поразходих се наляво-надясно - имаше някакъв кът за портиер, бюрце, но портиер нямаше. Постоях си така в очакване и отдалече видях, че се задава някой, оказа се именно той. Дадох си личната карта, записа ме като посетител и ме попита: 'Вие за интервю ли сте?'(междувременно една девойка натрапчиво ме гледаше отстрани и мълчеше), отговорих 'Да', и се обръщам към девойката и я питам дали тя е човекът, който ме очаква, а тя ми изсъсква 'Не сте за интервю, а сте за тест'. 'Добре', казвам, ' Но все пак Вие ли сте?', отговори положително и ме насочи да тръгна с нея. Тръгнах, докато накрая стигнахме до една стая с компютри, малка, с три места, явно за тестове (нали съм на тест). Седнах и тя каза: 'Вероятно виждате тези компютри... те няма да ви трябват...' и извади един тест, принтиран на листове, и други листове с отговорите за зачертаване (още по-тъпо ми стана след грубото й отношение... понеже сме в 21ви век и при наличието на компютри, принтират тестове на хартия, за да опазват природата). Седнах, почнах като ученик да решавам теста и така час и половина, колкото девойката разпореди. Ставам, закарвам го където трябва, девойката я няма, питам друга какво следва и тя ми каза, че колегите ще се свържат с мен (до колко дни - никой не казва). И така след 2 телефонни интервюта, 2 онлайн теста (въпросника), 1 тест на живо и 10 дни чакане, аз не започнах работа в Съдърланд Глобъл Сървисиз България ЕООД.

P.S. На 10тия ден писах на девойката (Грациела Веселинова), но така и не получх отговор. Явно такива любезности са излишни в тази компания...


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте, интересувам се как стоят нещата при AIRLINE RESERVATION SPECIALIST WITH RUSSIAN LANGUAGE ?


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Не е много трудно да се сетиш каква игра играят тия в Бургас. Обявите им за набиране на хора с немски, френски и английски не слизат, а като им се обадиш да питаш за свободни позиции и да си подадеш CV за кандидатстване, ти казват че в момента не търсят хора. Май само бият тъпаните, че са големи работодатели, а в същност спретнаха някакво смешно офисче в мола, в което изтезават при нечовешки условия на работа млади хора.


кандидат за работа

-15 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
-5
Потенциал
0
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
0

Sutherland Global Services e компания. която остави лоши впечатления за професионализъм. От отдела за подбор на персонала не спазват поети ангажименти за точен час и ден за провеждане на телефонни интервюта. Кандидатът за работа бива третиран още от самото начало като неравноправен партньор по трудовите отношения. Не се разяснява работната позиция пред кандидата. Липсва уважение към официалните празници, интервюто за работа се проведе на Коледния празник с закъснение от два дни и не в предварително определения час, а със закъснение от 5 часа. Отказът на компанията не е аргументиран и липсва обратна връзка, фирмата не отговаря на обаждания от кандидата за работа. От това отношение прозира подтискащ мениджмънт и липса на професионална етика.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?