Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Съдърленд Глобал Сървисиз / Sutherland Global Services https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,бул. Ситняково 48, ет. 4. 1505 София&markers=София,бул. Ситняково 48, ет. 4. 1505 София

Съдърленд Глобал Сървисиз / Sutherland Global Services

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 710 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 31-40 от общо 710


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте.Обръщам се към вас със един въпрос,и ако ми помогнете и отговорите ще съм ви много благодарна.Приятелят ми работи в Sutherland в София и разбрах,че ползва Hangouts (приложение за комуникация и чатене с колеги и т.н.)Имат си различни групи и хора,с които си чатят и прочие.Поисках от него да си влезе в приложението ,за да видя какво прави в този чат и с кого си пише (имам си причини,за да искам това от него)а той ми отвръща,че няма право да влиза в него ,ако е извън офиса и че няма как да ми покаже,защото щели да го уволнят.Моля Ви помогнете ми.Искам да разбера дали наистина е така,че няма как да влиза в Google профила си в Hangouts от вкъщи.Или просто си го измисля,за да не видя какво прави и пише в тези чатове.
Вие ползвате ли Hangouts????
Дайте мнение.....

Моля ви пишете!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ще се радвам,ако пишете по въпроса.Всичко добро и позитивно Ви желая!!!


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Веритас, ти самият май си индиец, от нас-мързеливите.


бивш служител

-14 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
-5
Привилегии
1
Фирмена сигурност
5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-3
Колеги
-2
Работна среда
-5

Sutherland е типичен скапан колцентър, само че фактът, че фирмата е индийска и се управлява по съответния начин, прави нещата още по-лоши.
В предишните коментари забелязах някакво страхопочитание пред мениджърите и тим лидерите. Отдавам го на това, че повечето пищеши са млади хора и не са имали много вземане-даване с български мениджъри, а не си знаят и правата.
От мен, човек с над 20-годишен трудов стаж, да знаете - трудовото законодателство в България е такова, че изтече ли ви веднъж изпитателният срок, с топ не могат да ви бутнат. Стига да идвате навреме на работа, можете по цял ден да си гледате фейсбука, да си цъкате на телефона и нищо да не похващате. Да, ще идват разни малоумни шефчета да ви пилят на главата - защо не си затворил този кейс, защо не взимаш онзи, защо си си взел телефона в залата, защо не си със слушалки, защо не си спазваш обедната почивка - пускайте ги покрай ушите си. Запомнете - НИЩО НЕ МОГАТ ДА ВИ НАПРАВЯТ. В най-най-най-лошия случай ще ви предложат да разтрогнете по взаимно съгласие. Стигне ли се дотам, искайте им поне 4 заплати обезщетение. И на 6 ще кандисат.
Аз много бързо разбрах, че тази фирма не е за мен, и започнах да си търся друга работа. Междувременно редовно си правех обедна почивка по два - два часа и половина, затварях по един кейс на ден, ако съм на кеф, имах кейсове непипнати от 40 дни, носех си кафе и закуски в залата, телефонът ми си беше непрекъснато у мен. След 2-3 опита да ми се карат, които отсвирих безпардонно на принципа "моля ти се, не ме занимавай с глупости", на тим лидерите не им оставаше нищо друго, освен да ме гледат кръвнишки как през повечето време си чатя във фейсбука и си цъкам на телефона. Естествено, бонус не видях, ма то пък един бонус - 200 лева. Не си заслужава напъването. И накрая пак напуснах сам, даже каката от HR-a, дето ми прави изходно интервю, се опита да ме подкупи с по-висока заплата да остана.
Та така. Не се връзвайте на заплахи и кандърми. Ако сте тип колцентърски плъх - мястото е ОК, заплащането е като на другите места, придобивките са малко по-добри, отношението е малко по-лошо, но фрапиращи разлики няма. Не се надявайте нито на голямо увеличение на заплатата, нито на повишение. Ако искате да се развивате или да учите нови неща - нито Sutherland, нито който и да било друг колцентър е вашето място.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

В тази фирма има много лукави хора като се започне от служителите и стигне до ниво мениджър. Виждаш тези сатани, които опашките и рогата си скрили, когато те посрещат, но постепенно ти се разкриват като някакви демонични създания, изпълзяли от ада.
Наследници на Юда, назовани с прозвището юди - предатели, подлеци, несретници и зложелатели, алчни, завистливи и презиращи туй що е човещина, доброта и разбирателство. Защото нямат душа, ни сърца, а да творят зло те най-добре умеят..
Не искам да съм сред демоничните изчадия, чийто души са изцяло превзети от непрогледен мрак...


-6 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-3
Привилегии
1
Фирмена сигурност
-2
Натоварване
-5
Потенциал
-2
Местоположение
3
Колеги
5
Работна среда
-4

Имах (не)щастието да бъда служител в проекта Finnair от 13.07.18 до 14.02.20 в US team, следователно коментарите по долу се отнасят главно за US.

Още с подписването в Сердика мол имах съмнения. Ходих общо 3 пъти в рамките на седмица и половина, защото "не можем да ти намерим договора".

Въпреки това, първите няколко месеца бяха страхотни. Към петия месец осъзнах защо го наричат "Sufferland".

Качеството на въздуха беше потресаващо. Тъй като проекта беше буквално срещу отдушниците на Фантастико когато отвориш за въздух, биваш почерпен с мирис на скумрия. Решението? Друг, по-малък офис на същия етаж, който трябваше да бъде обезпаразитен, преди да се преместим.

Home Оffice Team Leader говори само по себе си. Комуникация с мейли от рода на "This team was once the epitomy of efficiency, I am afraid this is no longer the case." Казваше ми се от по-опитните агенти да ги игнорирам. По това се работи и вече не е така, но обидата остана.

Проектът е transaction based - плаща се на контакт. С цел печалба се взимат пазари, за които са поставени нереалистични очаквания, следователно месец преди всяко quarterly business review се почва паника за показатели, и всички се хвърлят в overdrive.

Това са повтаря през 3 месеца.

Минималният брой контакти от 26 скочи на 36, всички други метрики и обем на екипа останаха същите. Тъй като "top volume" се дава на трима души от 80, повечето работят колкото да си хванат квотата от 36, което е напълно разбираемо.

Ръководството на проекта е доста адекватно, с изключение на два безгръбначни охлюва в US. Вие си знаете кои сте, казвал съм ви го безброй пъти, мога и отново. Смятам ли, че правите всичко по силите си? Да. Смятам ли, че това е достатъчно? Не, защото просто нямате качествата за дадената позиция и никога няма да сте авторитет.

Бонусът е обвързан с автоматично пращан customer survey, което значи, че статистически дори и да си скъсате дупенцето от работа, винаги могат да ви спънат, просто защото не са чули това, което са искали да чуят. Това може да се оправи ръчно от Quality Assurance, с много работа от тяхна страна.

В прогрес на развитие ще ви "upskill"-ват с нови тренинги, с леката подробност, че ако ви влезе обаждане за което не сте обучени и се оплачете, отговорът ще е "ще го направиш, такова поведение не се толерира".

В момента, в който подпишете предизвестие, забравете за schedule request. Един от най-добрите агенти бе "награден" за лоялността си за последния месец да има 5 различни time slot смени, защото "ти и без това напускаш"

Нещото, което ме накара да остана толкова дълго бяха страхотните хора, които за съжаление необратимо един по един си тръгнаха от US екипа.

Неведнъж помолих акаунт мениджъра да бъда преместен под друг TL, за мое съжаление ми беше отказано и напълно разбирам защо - двама души вече се бяха преместили като прецедент, и аз бъдейки третия щях да отворя "the flood gates", eфективно оставяйки г-жа US Team Leader без екип.

Това беше и причината за напускането ми. Тъй като сегашният ми работодател ми предложи buyout (покриване на предизвестието), питах на изходното интервю как се случва процедурата по buyout, трябва ли да правя нещо от моя страна. Беше ми казано, че всичко е вътрешно.

Следователно, в края на месеца от Sufferland заплата за месец + 14 дена неизплатена отпуска пристигнаха НУЛА ЛВ, защото payroll директно си удържа дължимата сума, казвайки ми за това в 18:30 в петък, два часа след като фишът за заплатите беше пратен.

След като звъннах на Payroll, ми беше казано, че според точка 18.5 от договора парите се удържат автоматично, и че информацията от HR не е била правилна. Мерси.

Както казах на HR на завършващото интервю "Мога да кажа много неща зa положението в проекта но за мен най-голямото удоволствие ще бъде да гледам как се мъчете да разберете защо през 2-3 месеца напускат по 10-15 човека (главно от US team).


бивш служител

15 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
1
Привилегии
2
Фирмена сигурност
2
Натоварване
2
Потенциал
1
Местоположение
2
Колеги
2
Работна среда
1

Avoid Sufferland/Spotify if you prefer clean and civilized environments.

If this is one of the “better” projects, I don't want to think about what the others are like…. The only positive thing is there is no phone support.

Hygiene is mediocre. Bathrooms are often stinky and dirty. The kitchens are almost permanently infested with cockroaches. Things get fixed and cleaned better whenever there is a visit.

Salary and the “bonus” are mediocre as well. To add to that, team managers do not follow the same rules when it comes to giving bonuses. If you are a conscientious hard worker, do yourself a favor and avoid this place.

The work consists of supporting customers via email but the system allows cherry-picking so guess what: some work on easy cases, others have to deal with the hard ones.

Of course, there is nepotism. I know, shocking. You will be better off if you have a favourable relationship with the account/team managers.

Mediocrity, vulgarity, and arrogance are tolerated to no end. Employee turnover is high….gee, I wonder why.

At Spotify, you also have the pleasure to do with amazing team “managers” such as Andrea V. The corporate word has yet to see a slimier sleazeball.

This thing has the emotional stability and communication skills of a 6 years old. Mainly preoccupied with licking the *** of people in higher positions. Lick its *** and tell it how great it is and you can do anything with no repercussions.

Lives off gossip, scheming and backstabbing while faking “positivity”. Seems to believe his fake nice guy persona can cover up perfidy. Lacks any self-awareness and self-accountability, as any good manager should.

Please Sutherland, attract them all and keep them forever. Don’t let them spread!


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

poor company with poor and very bad “management”!


настоящ служител

-9 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-5
Привилегии
2
Фирмена сигурност
3
Натоварване
-5
Потенциал
2
Местоположение
2
Колеги
-5
Работна среда
-5

Здравейте, Пиша за проекта GoDaddy ако сте готови за много работа това е вашето място. Ако многото работа не ви притеснява, тогава нищо не ви пречи да се пробвате в проект, който е свързан с продажби. Дори да не се справяте с продажби все пак може да се пробвате, твърде много им трябват хора ,че да ви освободят. След година и половина в този проект се видяха много проблеми, които явно са типични за цялата фирма. На пръв план имаме най-големия проблем и това е липсата на комуникация. Ако прочетете други постове ще видите ,че това го има на 100%. Обещават се неща, които никога не се изпълняват. Ако очаквате това, което Съдърланд обещават, като кариерно развитие значи сте в грешка. За цялото време тук е имало повече напуснали хора от колкото назначени ( демек може да си направите сметка). Заплатата не е толква зле зимате между 1.7 до 1.9 Бруто. Това е преди бонуси ( те са само ако успявате продажбите). Говорите с ниския клас клиент, който няма пари, рядко с такива който могат да си позволят нещо. Правенето на продажба не е лесно нещо. Всичко е късмет. Рядко нещата са на умения. Като цяло готин проект с готина идея едиствения проблем е алтсорсинг компанията съдърланд. Ако сте готови да си пожертвате свободното време от живота да бъдете роби значи това е правилното място. Това го пиша на година и половина опит в тази компания.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Към Силвена Христова от гр. Бургас

Това, че заради теб напуснах, твоето отношение и постоянни сплетни спрямо мен и ред още други твои действия.
Прощавам ти, нека това бъде моят отговор към теб, знай тона предвид младостта си, непокорството и ред други качества, които изтъкваш пред останалите. Но и ти един ден ще достигнеш възрастта на която съм в момента и ще разбереш много неща. Надявам се, че това ти е за урок, защото както живота поднася удоволствие така и на даден момент ще го направи с поредица от тегоби, страдания, нещастия и т.н.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте.Обръщам се към вас със един въпрос,и ако ми помогнете и отговорите ще съм ви много благодарна.Приятелят ми работи във въпросната фирма и разбрах,че ползва Hangouts (приложение за комуникация и чатене с колеги и т.н.)Имат си различни групи и хора,с които си чатят и прочие.Поисках от него да си влезе в приложението ,за да видя какво прави в този чат (имам си причини,за да искам това от него)а той ми отвръща,че няма право да влиза в него ,ако е извън офиса и че няма как да ми покаже,защото щели да го уволнят.Моля Ви помогнете ми.Искам да разбера дали наистина е така,че няма как да влиза в работния си Hangouts от вкъщи.Или просто си го измисля,за да не видя какво прави и пише в тези чатове.Ще се радвам,ако пишете по въпроса.Всичко добро и позитивно Ви желая!!!

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?